Oldal: 4 / 42
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.07., vas. 19:45
Szerző: tamagaba
Vinkler írta: ↑2024.01.07., vas. 17:53
De. Tormaféleség, csak sokkal erősebb!
Mellettünk nemrég nyílt egy új Japán étterem. A szusi nagyon bejön, majd ha benézünk oda fogok kérni wasabbinyót is
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.07., vas. 17:53
Szerző: Vinkler
tamagaba írta: ↑2024.01.07., vas. 17:50
Vinkler írta: ↑2024.01.07., vas. 17:39
Ettél már wasabit? Igazit, nem ilyen boltban kapható készítményt?
Mert én még hasonló erősségű tormát sem ettem még, bár lehet nem jó helyről szereztem be. Hozzáteszem mindkettőt imádom!
Nem, még nem ettem. De a miénk jobb :)
Egyébként a wasabi nem ugyan ilyen torma féleség?
De. Tormaféleség, csak sokkal erősebb!
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.07., vas. 17:50
Szerző: tamagaba
Vinkler írta: ↑2024.01.07., vas. 17:39
Ettél már wasabit? Igazit, nem ilyen boltban kapható készítményt?
Mert én még hasonló erősségű tormát sem ettem még, bár lehet nem jó helyről szereztem be. Hozzáteszem mindkettőt imádom!
Nem, még nem ettem. De a miénk jobb :)
Egyébként a wasabi nem ugyan ilyen torma féleség?
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.07., vas. 17:39
Szerző: Vinkler
tamagaba írta: ↑2024.01.07., vas. 14:11
Asszony mindig kérdezi, hogy ebbe mi a jó?
Kezdődik egy nagyon kellemes aromás fűszer ízzel. Nagyon tetszik, de beismerem, hogy amikor az agyam közepébe szúr, hogy alig tudok az asztalnál maradni - az nem kellemes
Valamiért viselem és eszem tovább virslivel
Megkóstoltatnám egy hithű jappóval a wasabijuk után. Ez is állná a sarat kinzásban
Ettél már wasabit? Igazit, nem ilyen boltban kapható készítményt?
Mert én még hasonló erősségű tormát sem ettem még, bár lehet nem jó helyről szereztem be. Hozzáteszem mindkettőt imádom!
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.07., vas. 17:34
Szerző: Vasti
Ó, a torma de jó :-) Imádom az ízét! Anyunak a kertben mindig van, de általában csak húsvétkor húz ki belőle párat, vagy ha tormamártást csinálunk a főtt husihoz.
De Ausztriában élünk a családdal egy ideje, itt nagyon tormás a nép ;-)
Kapásból, a legtöbb üzletben egész évben van a zöldséges pultban friss torma, úgy egészben.
Ha veszek egy szendvicset valamelyik boltban (méretesebb, helyben készült fajtát, nem előre csomagoltat) , általában abban is van friss reszelt torma. Vagy itt ha valami kisebb ünnep van a melóhelyen is, akkor rendelnek "brótot", ami egy nagy tálca mindenfajta kis szendvics, ott is torma, torma, torma ;-)
Na meg, mivel Ausztria zöld szívében lakunk, ott as finom Steirisches Wurzelfleisch ;-) OK, a 12 év alatt talán 3x-4x ettem étteremben, meg párszor készítettem itthon, de az is egy igen érdekes torma felhasználás volt a magyar kajákhoz szokott számnak, és nagyon finom!
Egyébként ha nagyon csípős, egy igen pici majonézzel sokat lehet szelídíteni rajta! Attól még nem lesz olyan érdekes pempő, mint a tubusos majonézes torma: finomak együtt.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.07., vas. 14:11
Szerző: tamagaba
Asszony mindig kérdezi, hogy ebbe mi a jó?
Kezdődik egy nagyon kellemes aromás fűszer ízzel. Nagyon tetszik, de beismerem, hogy amikor az agyam közepébe szúr, hogy alig tudok az asztalnál maradni - az nem kellemes
Valamiért viselem és eszem tovább virslivel
Megkóstoltatnám egy hithű jappóval a wasabijuk után. Ez is állná a sarat kinzásban
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.03., szer. 01:05
Szerző: Vasti
Lemmy9.1 írta: ↑2024.01.02., kedd 19:08
Teljesen rákattantam, három naponta csinálok.
Én is szeretem, de neki nem állnék itthon... Sőt a lányaim is szeretik, a nagyobbik néha csinál valamilyen zöldségeset.
De ha ránk jön, elmegyünk a (nekünk) nagy kínai étterembe (Graz, Word of Asia) , ott van úgy két négyzetméternyi mindenfajta ilyen rondaság, és ami belénk fér ;-) Aztán egy kis pihenő, és jöhet a többi kaja ;-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.02., kedd 20:08
Szerző: stx
Lemmy9.1 írta: ↑2024.01.02., kedd 19:08
Teljesen rákattantam, három naponta csinálok.
Csak én eszem, a család nem.
A gyerek azt mondta, nem eszik sárkánybőrt. :)
IMG_20240102_183738.jpg
Ezmiez?
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.02., kedd 19:08
Szerző: Lemmy9.1
Teljesen rákattantam, három naponta csinálok.
Csak én eszem, a család nem.
A gyerek azt mondta, nem eszik sárkánybőrt. :)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.01., hétf. 20:23
Szerző: Vinkler
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.01., hétf. 13:30
Szerző: Vinkler
Jah és még egy dolog! Nem kell semmi más a tésztába, só sem! Azt a főzővízbe kell tenni.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2024.01.01., hétf. 12:46
Szerző: Vinkler
AAttila írta: ↑2023.12.31., vas. 17:53
Igen,tudom hogy már régóta Te készíted a tésztát. Én most szeretnék venni egy "gépet" és elkezdeni a gyakorlást. Nagyon sok tésztát eszünk. Bármilyen tanácsot (gép,recept,stb) szívesen fogadok
Nem egy ördöngösség… 10 dkg liszthez megy egy egész tojás. Nálunk az egyszeri adag 30 dkg liszt, 3 tojás Amit a képen is láttál. Ezt jól összegyúrod és itt a hangsúly az összegyúráson van, nem kell nagyon nyújtogatni, hajtogatni, morzsolgatni, csak jól össze kell gyúrni. Kb 5 perc. Ezután a tésztagombócot be kell csomagolni folpackba és a hűtőbe tenni fél órára. Amikor kiveszed késsel felvágod kisebb adagokba amit. A nyújtógép elvisz és kinyújtod. Én most késsel vágtam fel, de vannak különböző vágófejek, torlellíni készítő, stb. Is hozzá.
Van olyan gép is, ami tud mindenféle formát, makaróni, spagetti, rigatoni, fusili stb. Is , de olyat még én sem vettem. Azt idénre tervezem.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.31., vas. 17:53
Szerző: AAttila
Vinkler írta: ↑2023.12.31., vas. 17:46
AAttila írta: ↑2023.12.31., vas. 17:08
Azért ez egy kicsit nagy ugrás a zsírosdeszkához képest,legfőképpen így,hogy a tésztát is Te készíted
Jó ideje magamnak készítem a tésztát, más szintre emeli a tésztaételeket és nem ördöngösség. De, ha boltiból csinálod, akkor pofon egyszerű. Felkarikázod a kolbit, kisütöd, beleöntöd a mascarponét, összeforralod és belekevered a tésztát. Ennyi!
Igen,tudom hogy már régóta Te készíted a tésztát. Én most szeretnék venni egy "gépet" és elkezdeni a gyakorlást. Nagyon sok tésztát eszünk. Bármilyen tanácsot (gép,recept,stb) szívesen fogadok
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.31., vas. 17:46
Szerző: Vinkler
AAttila írta: ↑2023.12.31., vas. 17:08
Azért ez egy kicsit nagy ugrás a zsírosdeszkához képest,legfőképpen így,hogy a tésztát is Te készíted
Jó ideje magamnak készítem a tésztát, más szintre emeli a tésztaételeket és nem ördöngösség. De, ha boltiból csinálod, akkor pofon egyszerű. Felkarikázod a kolbit, kisütöd, beleöntöd a mascarponét, összeforralod és belekevered a tésztát. Ennyi!
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.31., vas. 17:08
Szerző: AAttila
Azért ez egy kicsit nagy ugrás a zsírosdeszkához képest,legfőképpen így,hogy a tésztát is Te készíted
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.31., vas. 15:53
Szerző: Vinkler
Ebédre összedobtam a család egyik kedvencét, egyben az egyik legegyszerűbb étel a zsírosdeszka után. Kolbászos-mascarponés szélesmetélt.
.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.29., pén. 00:24
Szerző: bazzs
A hifi beeszi magát mindenhova
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.28., csüt. 12:47
Szerző: Rotox
Karácsony utáni "levezetés"; csicseriborsós kolbászos spanyol halleves.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.26., kedd 15:53
Szerző: Vinkler
Én akkor sütök, amikor jól esik!
.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.24., vas. 20:09
Szerző: cables
----
Békés, boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Egy kép a vacsoránkról: sült pulykacombok itt még érintetlenül...
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.12., kedd 19:34
Szerző: Hat Te
Van egy kedvenc étterem Pécs-Harkány-Villány háromszögben a Tenkes Csárda.
https://tenkescsarda.hu/
Ott minden alkalommal eszem az ő, kukoricás kenyerüket.
Langyosam, nagyon ropogósan hozzák ki a kemencében melegítve.
Innen jött az ötlet, hogy a ropogósság a dödölle esetében “sültség” nem lehet rossz kombináció.
A fő ok: a feleségem glutén érzékenysége.
Így, ezzel a kompromisszummal, mindenki boldog lett.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.12., kedd 02:00
Szerző: Vasti
Hát igen, nehéz szakma ez ;-)
Tényleg sok neve lehet egy ételnek az ország különböző részein, de amivel a Marcsi kezdi a videót, már az is furcsa.
Mert a Gánica, az Öhöm és a Dödölle az három totál különböző étel, szerintem ;-)
A Gánica mifelénk: pirított liszt, forró zsírral és forró vízzel megdolgozva, olyan lesz, mint egy császármorzsa - csak sokkal finomabb ;-) Ausztriában élünk, itt is készítik, mifelénk otthon Stercgánica a teljes neve, itt Stercnek hívják.
Az Öhöm (Slambuc) meg elvileg egy pásztorétel, nyomokban sem hasonlít a Gánicára és a Dödöllére.
Kukoricalisztet (pl. kukoricaprószához) és kukoricadarát (pl. kukoricakásához, ami majdnem Polenta ;-) bőven használtak a nagyszüleim (a nagymamitól tanultam gyerekkoromban ezeket az ételeket) , de még véletlenül sem a Dödölléhez...
Na mindegy, manapság mindent újragondolnak, aztán ha egy kicsit hasonlít az eredeti ételhez a végeredmény, akkor már ugyanúgy hívják, összezavarva ezzel a szegény egyszerű parasztgyerekeket ;-)
Pl. cigánypecsenyét - olyat, amilyen szerintem a cigánypecsenye - már igen régen ettem étteremben. Szinte mindenhol van, de kb. sehol sem hasonlít a cigánypecsenyéhez... A múlt héten pl. Budapesten a Red Pepper étteremben volt szerencsém ennyi egy cigánypecsenye nevű ételt: az sem sok mindenben hasonlított a klasszikus cigánypecsenyéhez, de ennek ellenére piszok jó volt :-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.11., hétf. 18:08
Szerző: Hat Te
Vasti írta: ↑2023.12.10., vas. 09:22
Hat Te írta: ↑2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
Zalai származásúként már az is furcsa, hogy sütőben készül. Persze ettem már sütőben sütöttet, mert pl. ha vendégek jöttek és dödölle volt, anyu a sütőbe is szokott tolni belőle, mert serpenyőben annyinak hely sincs: teljesen más íz ugyanott, ugyanakkor, ugyanabból az alapanyagból - a serpenyőben pirongatott szerintem sokkal jobb!
(Ugyanez a helyzet a krumpliprószával: ugyanaz az anyag, sütőben készítve egy teljesen más ízű és állagú étel lesz belőle, és ott is szerintem a serpenyőben készült az igazi)
A kukoricaliszt meg még furcsább ;-)
De már egy ideje minden ételt "újragondolva" készítenek az emberek, hát miért ne?! :-)
https://mediaklikk.hu/video/borbas-marc ... 19-i-adas/
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.10., vas. 09:22
Szerző: Vasti
Hat Te írta: ↑2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
Zalai származásúként már az is furcsa, hogy sütőben készül. Persze ettem már sütőben sütöttet, mert pl. ha vendégek jöttek és dödölle volt, anyu a sütőbe is szokott tolni belőle, mert serpenyőben annyinak hely sincs: teljesen más íz ugyanott, ugyanakkor, ugyanabból az alapanyagból - a serpenyőben pirongatott szerintem sokkal jobb!
(Ugyanez a helyzet a krumpliprószával: ugyanaz az anyag, sütőben készítve egy teljesen más ízű és állagú étel lesz belőle, és ott is szerintem a serpenyőben készült az igazi)
A kukoricaliszt meg még furcsább ;-)
De már egy ideje minden ételt "újragondolva" készítenek az emberek, hát miért ne?! :-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.09., szomb. 19:37
Szerző: AAttila
Hat Te írta: ↑2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
IMG_4638.jpeg
IMG_4634.jpeg
IMG_4635.jpeg
IMG_4636.jpeg
Még életemben nem ettem dödöllét,viszont kipróbálnám