Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 214
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Aszpirin, az olyan helyek, ahol általában enni szoktunk, eléggé családi vállalkozások. Pl. apuka a konyhában, anyuka felszolgál, sőt a legutóbb itt a városunkban anyuka beszélgetett a barátnőjével, apuka meg felszolgált és főzött ;-)

Ezeknek a kicsi, hagyományos, nem nagy forgalmú éttermek a stabil vendégkörrel (napi menü, plusz akik ezen kívül betérnek) ilyen konstrukcióban (az épület talán már a szülőké, vagy nagyszülőké volt, és csak a kettejük megélhetését kell kitermelni) nem nagyon van mitől félniük.

Náluk konkrétan egy fél oldal az étlap, meg még egy fél oldal a konyhafőnök ajánlata - na jó, mellé még a leves, meg a saláta ;-)

(A napi menü egy külön téma, fel sem hozom: nálunk most már 1200-1300 forint egy adag kb. semmi, itt igaz, hogy 7-8€, de a gusztusos vegyes mindenféle saláta, amivel egy leveses tányért púposra raknak, már magában elég lenne ebédre. És akkor még vegyük hozzá, hogy itt a 7-8€ kevesebb, mint otthon az 1200-1300 forint.)

A fogalmas helyeken lévő, pörgős, mindent áruló ;-) éttermek persze mások, tényleg sok a külföldi személyzet, főleg a magyar. Vegyes a kép: vannak nagyon kedvesek, és van, amelyiket hallom, hogy magyarul szidja magában a vendéget, hogyrohaggyámetteszemét, ő meg hallja, hogy magyarul beszélünk, de csak németül szól hozzánk... Általában a kis étterem osztrák pincérje állati kedves, és a pörgős hely pincérje kevésbé :-( Talán ezért is szeretem a kis helyeket.

Ja, kevesebbel beérik a kelet-európai dolgozók: milyen téren? Ez már nagyon nem ide tartozik, de itt kollektív szerződés van, kvázi bértábla szakmánként, az a kiindulási alap akár helyi ősosztrák, akár hottentotta a jelentkező, aztán lehet ettől (felfelé) eltérni, a képességek, szimpátia, lehetőségek alapján. Én is pont annyiért végzem ugyanazt a melót, mint az osztrák kollégák, mert az nem úgy van ám, hogy ő nyugati, 2200 nettó, én meg keletről jöttem, nekem elég lesz 1300 is ;-)

A mekkora tó, mennyi látogató dologhoz inkább nem is fűzök semmit - túl sok volt a "szerintem" az írásodban, és a tényekkel nehéz vitába szállni ;-)

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4049
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1142

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Vasti írta:
2019.07.27., szomb. 11:32
...az egyszerű és friss dolgokat
...A libamájjal töltött sous-vide marhanyak konfitált hagymával, szarvasgombával és paszternákhabbal lehet, hogy nem fogyna annyira errefelé a legtöbb étteremben, mint a hagyományos ételek..
nagyon egyetertek
(10+ evet eltem A-ban, Grazban, 1 evet Becsben, 1 evet Steyr-ben, 20+-szor nyaraltam mar ott), beirasod adta a vegsö lökest, hogy beirjam:

Maltatal-ban Gmünderhütte-ben Käsespätzle-t kérünk mindig. Kicsit várni kell - nem melyhütöböl mikrozott cucc; ezt a varast valakik sokallhatják -, de nekünk/szerintem megéri, több évben, evente többször voltam náluk.

..persze megemlithetem Sennes Hütte-t is Südtirolban.

de ezek reszben izles kerdesei is; kinek az egyszerü, de nagyszerü, hagyomanyosabb kinek a különleges, "menö", "divatos" a szimpatikusabb, kedvesebb

http://www.gmuenderhuette.at/
https://www.sennes.com/

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3562
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2337
Tartózkodási hely: Szár

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Persze maradjunk mi csak ebben a tudatban, hogy "nyugaton bezzeg minden jobb". Ami bizonyos mértékig igaz lehet, de az, hogy itthon nálunk "ritkaság" a jó étterem és jó kiszolgálás, az nettó hülyeség. Ennyi a véleményem, és hidd el, van összehasonlítási alapom akkor is, ha nem élek Ausztriában.

Azért hadd ne higgyek ebben a "semmi kis tó partján" néhány kósza lélekből élő osztrák étteremben. Az a semmi kis tó valószínűleg inkább eléggé látogatott hely.

Elmondok egy esetet. Volt ugye Kaiserbrunn-ban egy nagyszerű vendégfogadó a Rax-béli Höllental-ban, egy eléggé frekventált helyen műút mellett (pl. nyáron sok biciklis, motoros, és gyalogtúrázó). Nem volt hosszú az étlapja, de a "kötelező" Wiener Schnitzel mellett voltak olyan (számunkra) különlegességei is, mint pl. Gamsbraten mit Eierschwammerlsauce (zergesült rókagombás mártással) vagy Gamsgoulasch (zergepörkölt), istenien elkészítve, kedves felszolgálókkal (köztük egy magyar sráccal is). A hely panzióként is funkcionált, és volt 50-100 m-nyire tőle egy miniatűr kemping (nevezzük inkább hegymászótárbornak), ahol talán 25-30 sátor elfért, és nyáron mindig tele volt keleteurópai hegymászókkal és túrázókkal, mert ez volt az egyetlen hely a Rax-ban, ahol sátorozni lehetett...

Nos, amikor utoljára ott ettem (imádtam a konyhájukat amúgy), akkor mondta a magyar srác, hogy fel fogják számolni a mini-kempinget, és akkor bajban lesznek, mert már így is elég gázos a gazdasági helyzet... És úgy 2-3 éve meg is történt, a helyiek szerint gazadasági-politikai érdekek egymásnak feszülése okán, mindvacsinált okból felszámolták a kaiserbrunni kis kempinget... és a vendégfogadó rövid idő alatt csődbe ment, be kellett azt is zárni. Pedig tényleg egy eléggé jó helyen voltak (nem egy "semmi kis tó partján", hanem festői hegyi környezetben), és drágák sem voltak. Nem tudom, azóta mi a sorsuk, de szívből kívánom, hogy újranyissanak (talán meg is történt, ki tudja).

Hogy miért írta ezt le? A "semmi kis tó partján", ahol ahogy írod, pár kiránduló lézeng, ugyanez a sors vár még egy osztrák étteremre is. Vagy alábbhagy a minőségből (de ha tényleg csak lézengenek arrafelé, az sem fog segíteni).

Arról nem is beszélve hogy én még Ausztriában alig jártam olyan étteremben, ahol a személyzetből legalább egyvalaki ne lett volna magyar, mindenfelé keleteurópai munkaerőt foglalkoztatnak a vendéglátásban, és a körülményeik nem feltétlenül rózsásak (nem szívjóságból dolgoztatnak k.európaiakat, hanem mert dolgosak és kevesebbel beérik... rengeteget dolgoznak a pénzért, amit kapnak, nem eggyel beszéltem már). Attól tartok ez is kell a fantasztikus osztrák vendéglátásnak, hogy olyan jók legyenek a fizetéshez viszonyított árak.

Just my two pence.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 214
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Természetesen vannak otthon is jó éttermek: ajánlottam is már néhányat, de van több is, amit szeretek, és amiben még sohasem csalódtam. Ja, és nem csak rántott húst eszek ;-)

Osztrák árak: természetesem magasabbak, de a fizuhoz képest meg alacsonyabbak. Egyszer egy fórumon valaki elkezdte, hogy persze több a fizu, de minden drágább, és összességében még annyira sem futja, mint otthon: akkor szépen írtam egy hosszabb összehasonlítást, hogy egy átlagos fizuból otthon és itt mennyi benya, napi menü, étlapról rendelt finomság, zsemle, krumpli, WC papír vásárolható ;-)

Semmi kis tó partján én otthon még kukát sem láttam általában, nem hogy éttermet, legalábbis hasonlóan semmi kis tavak partján, amilyenek mellett itt meg jókat ettünk. Persze lehet, hogy itt szerencsém, otthon meg szerencsétlenségem volt ;-)

Egysíkú az osztrák konyha, az lehet. Mert más az ízlésük! Sok mindenben mások, de ez nem jobb vagy rosszabb - ők ilyenek. Szeretik az egyszerű és friss dolgokat az étlapon: otthon meg van 100 kaja, a nagy része félkész állapotban, és egy valaminek a kombinációja (a fenét sem érdekel a 12 különböző göngyölt akármi!).
Eléggé hagyományőrző és hagyománytisztelő emberek, mindenben, a kajában is: mi Stájerországban lakunk, errefelé jó nekik a Käsespätzle, a Wurzelfleisch (mindkettőt nagyon szeretem) , harapnak valamit a Buschenschank-ban, Grillteller, Schnitzel, amik általában fogynak, és kész. A libamájjal töltött sous-vide marhanyak konfitált hagymával, szarvasgombával és paszternákhabbal lehet, hogy nem fogyna annyira errefelé a legtöbb étteremben, mint a hagyományos ételek, de érdekes, hogy steak étterem több van, mint otthon (talán, mert az is egy egyszerű akármi) , itt a 8000-es kisvárosunkban is van egy, nem is rossz. Persze ha valaki ételkölteményekre vágyik, azt is lehet enni ;-)

Avatar
tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1011
Csatlakozott: 2003.10.22., szer. 16:46
Értékelés: 562

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: tonya »

greenbio írta:
2019.07.26., pén. 11:10
Vasti írta:
2019.07.26., pén. 00:11
Nem igazán ide tartozik, de Ausztriában élünk egy ideje, és ezen, mármint a kaják minőségén még mindig meglepődök - vagy csak szerencsém van ;-)

OK, vannak kedvenc éttermek: de ha tehetjük, kirándulunk erre-arra, és néha olyan helyeken eszünk, hogy otthon biztosan nem mennék be ;-) Valami semmi kis tó partján egy azt sem biztos, hogy étterem, pár kiránduló lézeng a környéken, a rutintalan magyar félve azért csak bemegy (otthon ennél sokkal jobbnak tűnő helyeken is simán gyanús dolgokat szolgálnak fel) , megkapjuk az ételt, és csak hümmögünk. Minden atom friss, a rántott husi is tökéletes ;-) , minden jól elkészítve, nagy adag, kedves kiszolgálás.
Ezt meg tudom erősíteni. Bicikli túrán voltunk Ausztriában és MINDENHOL ahol megálltunk (random helyeken) nagyon jókat ettünk, bárhol álltunk meg. friss finom volt minden, isteni csapolt lager sörök, mosolygós és gyors kiszolgálás. egyszóval olyan minőségű szolgáltatás MINDENHOL, amit itthon nagyon ritka...
Én annyira azért nem, elég egy síkú az osztrák konyha (persze szerintem ) ;)
Sok régi kacat. Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük. Még a hangszóróm membránja is celofánból van, hangváltó meg nincsen is benne, szólni szól így is.

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3562
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2337
Tartózkodási hely: Szár

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

ZolaBA írta:
2019.07.26., pén. 14:43
Vinkler írta:
2019.07.26., pén. 12:39
Reméljük hamarosan kiszorítja a minőség a selejtet.
És reméljük a minőségi fizetések is kiszorítják a selejtet ;)

Persze azért egyetértünk... Viszont sajnos még vannak olyan helyek is, amik förtelmes szarok, mégis sztárolják.. , ilyen pl a ram kolosszeumnál a "vak madár" .
A VakVarjú valahogy franchise lett... van belőle már vagy hat a fővárosban, de a étlapok csak stílusukban hasonlítanak egymáshoz. A csak nyáron működő kopaszi-gáti Vakvarjúnak pl. köze nincs ételekben a másik XI. kerületi, meglehetősen eldugott és "érdekes" környezetben budai VakVarjúhoz - utóbbi nagyon jó szerintem, még ha az őszhajú "fő" pincér kissé flegma is...

Egy étterem ételeinek minőségében mindig a főszakács személye a meghatározó, nem az étterem neve. A dél-budai VakVarjút (nem a kopaszi gátit!) szerintem nyugodtan ki lehet próbálni.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1286
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 887
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Vinkler írta:
2019.07.26., pén. 12:39
Reméljük hamarosan kiszorítja a minőség a selejtet.
És reméljük a minőségi fizetések is kiszorítják a selejtet ;)

Persze azért egyetértünk... Viszont sajnos még vannak olyan helyek is, amik förtelmes szarok, mégis sztárolják.. , ilyen pl a ram kolosszeumnál a "vak madár" .
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3562
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2337
Tartózkodási hely: Szár

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Vinkler írta:
2019.07.26., pén. 12:39
Azért kis hazánkban olyan magas szintű gasztronómia lakozik, ami nyugatabbra is ritka. Reméljük hamarosan kiszorítja a minőség a selejtet.
Na, már megint beelőzött valaki :D
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3562
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2337
Tartózkodási hely: Szár

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

greenbio írta:
2019.07.26., pén. 11:10
Vasti írta:
2019.07.26., pén. 00:11
Nem igazán ide tartozik, de Ausztriában élünk egy ideje, és ezen, mármint a kaják minőségén még mindig meglepődök - vagy csak szerencsém van ;-)

OK, vannak kedvenc éttermek: de ha tehetjük, kirándulunk erre-arra, és néha olyan helyeken eszünk, hogy otthon biztosan nem mennék be ;-) Valami semmi kis tó partján egy azt sem biztos, hogy étterem, pár kiránduló lézeng a környéken, a rutintalan magyar félve azért csak bemegy (otthon ennél sokkal jobbnak tűnő helyeken is simán gyanús dolgokat szolgálnak fel) , megkapjuk az ételt, és csak hümmögünk. Minden atom friss, a rántott husi is tökéletes ;-) , minden jól elkészítve, nagy adag, kedves kiszolgálás.
Ezt meg tudom erősíteni. Bicikli túrán voltunk Ausztriában és MINDENHOL ahol megálltunk (random helyeken) nagyon jókat ettünk, bárhol álltunk meg. friss finom volt minden, isteni csapolt lager sörök, mosolygós és gyors kiszolgálás. egyszóval olyan minőségű szolgáltatás MINDENHOL, amit itthon nagyon ritka...
Egyrészt szvsz egyáltalán nem ritka (nem is nagyon értem, miért írod, hogy nálunk nagyon ritka, nekem TELJESEN más a tapasztalatom. Pedig Ausztriában is rengetegszer megfordultam már), másrészt tedd oda az árakat is, hogy teljes és korrekt legyen a kép.
De hogy ajánljak is valamit, álljon itt három, földrajzilag egymástól távol eső hely, ahol a napokban fordultam meg, és szívesen viszamennék:
- Gyula, Várkert Terasz
- Újhartyán, Györkös Vendéglő
- Csákvár, Publo Étterem és Pizzéria - ez különösen meglepett, főleg a neve miatt nem számítottam arra a színvonalas konyhára, amit ott tapasztaltam.

És persze szívesen megemlíteném a lakóhelyem egyik ékkövét, a szári Czetis Házat, ami pár hete még egy nagyon színvonalas vendéglő (is) volt /és ezalatt értsd azt, amit kell: Budapesten is bőven színvonalasnak számított volna/, ma úgy hírlik (csak hallomás), sajnos "csak" a Pálinka Manufaktúra "maradt" belőle. És akkor el is jutunk az alapvető kérdésig, hogy van-e igény itthon valóban színvonalas vendéglőkre mindenhol, illetve van-e olyan fizetőképes kereslet, hogy meg is érje gazdaságilag. Mert napi egy-két arra tévedő vendégtársaság, akik 3000 forintot sokallnak egy minőségi főfogásért, sajnos valószínűleg nem elég ahhoz, hogy gazdaságilag életképes legyen - mindenhol - a minőségi vendéglátás. És ennek ellenére... Magyarországon szerintem nagyon sok nagyon jó hely van (és Magyarország alatt nem csak Budapestet meg a nagyvárosokat értem), ahol - ha már ez az etalon - a rántott husi is friss és tökéletes (bár azért érdemes lenne mást is megpróbálni mint rántott husit, mert itthon az osztrák rántott husi árából olyan kajákat eszel /pl. isteni harcsapaprikást túrós csuszával/, amit Ausztriában csak az itthoni ár többszöröséért - és azt sem egy "valami semmi kis tó partján")

Szóval esetleg de, meg kell próbálni itthon is a "valami semmi kis tó partján" lévő helyeket is. Google maps a barátotok, ott általában meg lehet nézni, hogy mit írnak a korábbi vendégek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.07.26., pén. 13:07-kor.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 9458
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3885
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Azért kis hazánkban olyan magas szintű gasztronómia lakozik, ami nyugatabbra is ritka. Reméljük hamarosan kiszorítja a minőség a selejtet.
Apple / Parasound / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 187

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Vasti írta:
2019.07.26., pén. 00:11
Nem igazán ide tartozik, de Ausztriában élünk egy ideje, és ezen, mármint a kaják minőségén még mindig meglepődök - vagy csak szerencsém van ;-)

OK, vannak kedvenc éttermek: de ha tehetjük, kirándulunk erre-arra, és néha olyan helyeken eszünk, hogy otthon biztosan nem mennék be ;-) Valami semmi kis tó partján egy azt sem biztos, hogy étterem, pár kiránduló lézeng a környéken, a rutintalan magyar félve azért csak bemegy (otthon ennél sokkal jobbnak tűnő helyeken is simán gyanús dolgokat szolgálnak fel) , megkapjuk az ételt, és csak hümmögünk. Minden atom friss, a rántott husi is tökéletes ;-) , minden jól elkészítve, nagy adag, kedves kiszolgálás.
Ezt meg tudom erősíteni. Bicikli túrán voltunk Ausztriában és MINDENHOL ahol megálltunk (random helyeken) nagyon jókat ettünk, bárhol álltunk meg. friss finom volt minden, isteni csapolt lager sörök, mosolygós és gyors kiszolgálás. egyszóval olyan minőségű szolgáltatás MINDENHOL, amit itthon nagyon ritka...

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 214
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Nem igazán ide tartozik, de Ausztriában élünk egy ideje, és ezen, mármint a kaják minőségén még mindig meglepődök - vagy csak szerencsém van ;-)

OK, vannak kedvenc éttermek: de ha tehetjük, kirándulunk erre-arra, és néha olyan helyeken eszünk, hogy otthon biztosan nem mennék be ;-) Valami semmi kis tó partján egy azt sem biztos, hogy étterem, pár kiránduló lézeng a környéken, a rutintalan magyar félve azért csak bemegy (otthon ennél sokkal jobbnak tűnő helyeken is simán gyanús dolgokat szolgálnak fel) , megkapjuk az ételt, és csak hümmögünk. Minden atom friss, a rántott husi is tökéletes ;-) , minden jól elkészítve, nagy adag, kedves kiszolgálás.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 214
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Az egyszerű ételeket a legnehezebb jól elkészíteni. Ott fontos a szuper alapanyag, és a jó szakács! Egy agyonfűszerezett, 30 összetevős akármi az olyan, amilyen, és senki sem tudja, hogy milyennek kellene lennie igazából ;-)

Egy igazán finom rántott husit sem egyszerű dolog fellelni néha... Vagy cigánypecsenyét, hagymás rostélyost, stb. Nekem ezek a mániáim, ilyeneket keresek, és folyamatosan csalódok is: a család többi tagja meg, aki valami kiolvashatatlan nevű akármit rendel, általában elégedett, hogy ez érdekes volt ;-)

Nekem a legutóbbi kellemetlen csalódásom: a városunk éves fesztiválján mindig szoktunk dödöllét enni, mindig ugyanannak az étteremnek a sátránál, ráadásul régi jó ismerős, eléggé étlapon van náluk az ilyesmi: vadpörkölt, dödölle, stb. Évek óta nem voltunk sem az étteremben, sem a fesztiválon, de idén elmentünk, és a lányaim már napokkal előtte mondogatták, hogy a jó kis dödölle, de finom lesz... Hát nem lett. Meg sem tudtuk enni. 990 forint volt pár darab (utoljára 450) , és valami ízetlen, ragacsos, meg sem pirított, nem is krumpli ízű valamit kaptunk, amit aztán kidobtunk :-(
Pedig a dödölléhez aztán nem kell sok mindent, krumpli meg liszt, víz a főzéshez, zsiradék a pirításhoz, ennyi - lett volna.

A halászlé is egy pár összetevős dolog, de mégis hogy el lehet rontani...

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1233
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

A téma címe ellenére egy elrettentő példa, senki ne utánozza!
Hajdanán rengeteget jártunk Dunaföldvárra a Halászcsárdába. Szerintünk az egyik legjobb halászlé készül ott tényleg régóta, azonos minőségben.
Végre sikerült volna pár év után ismét megtámadni a helyet, csak sajnos hétfő volt, ami meg szünnap.
Ez az étterem előtt kb. 300 méterre jutott eszünkbe.
Gondoltam sebaj, ha már ott voltunk, nézzük meg a partot, ezer éve nem láttuk.
Ekkor vettük észre, hogy van egy másik étterem is azóta (pontosan nem tudom, mióta), a Halászcsárda után nem sokkal.
Nem tűnt rossz helynek, van halászlé is, nézzük meg.
Feltételeztük, hogy ha valaki rá mer nyitni egy ilyen helyet egy régi tuti Halászcsárdára, akkor nagyon rossz nem lehet.
Há nem? Há de!
Az 1dl bor és 2dl szóda helyett jött egybe öntve e két komponens, ám ezt gond nélkül cserélték.
Ezután jött az újabb meglepi. A halászlé is külön jött, alaplé bográcsban, hal és ikra külön tányérban. Per fő!
Szóval előttem egy kis bogrács alaplével (teljesen sótlan) és egy tányérban két iszap ízű harcsa plusz ikra. Ugyanez az asszony előtt is.
Az étlapon halászlé 2190 Ft talán. Rendeléskor külön kérdés, hogy belsőség jöhet-e mellé? Mondjuk, persze.
A számlán derült ki, hogy az plusz 300 Ft, sehol nincs külön megemlítve. Magyarul vettem két adagnyi ikrát 600-ért.
Mindez nem érdekelt volna, ha finom, vagy a szomszéd szintje alatt lett volna max. 20%-kal minőségben.
Ennek ellenére közel ehetetlen volt, ahogy hallottuk, a többi asztalnál is voltak megjegyzések.
A lényeg, hogy e leírás ellenére se merjétek kipróbálni, tényleg kritikán aluli...

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 214
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Sziasztok!

Ha valaki Hévíz környékén jár, és jót enne: Az Én Anyósom, Alsópáhokon!

https://azenanyosom.eu/

Van egy önkiszolgáló és egy A'la carte rész, mi az utóbbiban voltunk (többen ajánlották, régóta ki akartuk próbálni) , és hát... Szerintem nagyon szuper a hely, öten négyfélét ettünk, mindegyik élmény volt, nem győztünk hümmögni ;-)

Avatar
cables
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4147
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 1319

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: cables »

Egy új cukrászda a XIII. kerületben, a Dráva utcában: Trombitás. Állítólag a legendás Daubner cukrászai alapították, amikor eladták a céget. A színvonal tényleg hasonló... szuper.

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 187

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Miskolc, Palacsinta ház: www.creppy.hu

Nagyon ajánlom, minden étel palacsintába csomagolva, a desszertek is isteniek! :smile32:

Avatar
MGMART
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 726
Csatlakozott: 2010.06.04., pén. 23:18
Értékelés: 463

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: MGMART »

Én bajai vagyok és családnevemet tekintve Matula.Úgyhogy hülyeségeket ne írjatok :D

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 214
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

A halászlékészítés sokféleképpen lehet az igazi ;-)

Eléggé elvetemült horgász - vadász családból származok, ilyen ételeken nőttem fel.

A halászlét mifelénk szigorúan apróhalból készítik, meg a nagyok fejéből-farkából. Bele nagyra vágott vöröshagyma, zöldpaprika, só, bors, és lehet főzni. Amikor már van némi (hal)zsír a víz tetején, akkor arra kell szórni az őrölt paprikát, és nem kell keverni: hagyni kell, hogy a zsírban oldódjon (a paprika vízben nem oldódik)
Ha megfőtt, na akkor kell átpasszírozni a kis halacskákat, meg a hagymát. Mehet bele a lébe a halszelet (ponty, harcsa) , és esetleg paradicsom (hogy egyben maradjon a hal) , aztán lehet készre főzni.

De gyerekkoromban minden nyáron Tolnában, Fadd-Domboriban nyaraltunk: ott eléggé máshogy készül a halászlé, és máshogy is eszik (a nagy halat megfőzik a halászlében, semmi passzírozás, ha jól emlékszem, aztán a levet megeszik belefőzött házi metélt tésztával, utána meg elcsipegetik a főtt halat) , de az is nagyon jó tud lenni.

Szóval a lényeg: friss legyen a hal (az igazán jó halászlé egyik titka, hogy a hal a vízből menjen a bográcsba pár órán belül) , és ügyesen legyen elkészítve, mert az egyszerű ételeket mindig nehezebb jól elkészíteni, mint a 30 összetevőből, 40 fajta fűszerrel készülőket... Aztán hogy az milyen fajta halászlé, az már majdnem mindegy.

Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 416
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 371

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: nor »

Kíváncsian várom a passzírozott halászlé és a bajai halászlé hívők csörtéjét :)
CD: Arcam alpha One, Laptop: DELL Latitude e6420, Innacoustic DAC mod., LP: Sonab 85S, DPA A-3 előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Focal Onyx, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY)

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2677
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1345

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Éttermekben egyébként sok helyen olyan mértékben hígítják fel a paszírozott alaplevet,hogy az ugyan halászlé ízű marad,de lényegében csak a vízért fizetünk.1.5-2 kg halból pl 4-5 liter olyan sűrűségű alaplé nyerhető,amiben szinte megáll a kanál.A halászlé teltsége mérhető úgy is,hogy a tányérban felkevert halászléből merítünk egy kanállal,és abból a levet lecsurgatva megnézzük hogy mi maradt benne.Ha szinte semmi,akkor átvertek,ha egyharmad részben maradt a kanálban paszírozott hal is,akkor kb jó.
Készíthető halászlé paszírozás nélkül is,úgy mindent beledobálva,de az igazán tartalmas halászlé paszírozott alapból készül.

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2677
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1345

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Shimano »

A jó halászléhez kell alapból ponty,ez nélkülözhetetlen.Lehet még mellé más halat is tenni,de a lényeg a pontyban lakozik.Ez kerül paszírozásra a többi alaplében főtt kellékkel együtt,és ha sikerül fűszerezéssel a megfelelő ízvilágot összehozni,akkor ezt az alaplevet újra forraljuk süllő,harcsa,vagy mindkettő filézett szeleteivel addig,még azok fel nem jönnek a felszínre,és kész.A hal mindenképpen friss legyen,mert ugyan fagyaszva is jó,de csak viszonylag kis ideig,max 1-2 hónapig marad mellékízmentes.
Tehát olyan nincs hogy harcsahalászlé,vagy is lehet olyan is,csak az úgy nem jó halászlé.

Avatar
hocus-pocus
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 320
Csatlakozott: 2009.09.11., pén. 20:45
Értékelés: 263

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: hocus-pocus »

Kedves Fórumtársak!

Budapest-Belvárosban általában horror árakkal találkozunk a különböző éttermekben. Én szolid árfekvésű és jó konyhájú éttermet ajánlok Neketek. MATULA étterem az V. ker. Nagy Ignác utcában, a Szent Itsván körúttól kb. három-négy háztömbre. Hétköznap ebéd időben menüzés folyik. Természetesen a menün kívül, étlapról is lehet választani. A menü a belváros legjobb ár/értékét nyújtja. Több levesből, több második ételből lehet választani úgy 1000 Ft. körüli áron (990, vagy 1090). Talán a két desszertből való választás 200 Ft. 3 dl. szörp, vagy kóla 200 Ft. 12 előtt még lehet asztalt találni 12-13 között sorba kell állni. Esténként és hétvégén étlapról lehet választani. Pl. egy kitűnő harcsa halászlé 900 Ft. A főételek árai is megfizethetőek. Az interneten is remek értékeléseket kapnak. Asztalt is lehet foglalni, még a menükre is! A kiszolgálás gyors és kedves. Ha arra jártok érdemes kipróbálni!

"Holdra bámulj, vakablak."

Avatar
huszti-zsolt
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1249
Csatlakozott: 2010.12.11., szomb. 18:09
Értékelés: 2338

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: huszti-zsolt »

cables írta:
2018.11.05., hétf. 13:27
huszti-zsolt írta:
2018.11.05., hétf. 12:45

Ellenben hol is van a lőrinci piacon az a jó kis pecsenyéző..? :)
Havanna Heti Vásár, szombat reggel és nem pecsenyéző, hanem "Open Air" sütőde egy hentes kocsi mellett.

Havanna heti vásár.jpg
Köszi!
(Én meg vadul kerestem a Lőrinci Piacon, a Szarvasnál... :D )

Avatar
cables
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4147
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 1319

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: cables »

huszti-zsolt írta:
2018.11.05., hétf. 12:45

Ellenben hol is van a lőrinci piacon az a jó kis pecsenyéző..? :)
Havanna Heti Vásár, szombat reggel és nem pecsenyéző, hanem "Open Air" sütőde egy hentes kocsi mellett.
Havanna heti vásár.jpg
Havanna heti vásár.jpg (87.14 KiB) Megtekintve 1890 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”