A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Dragonweed DIY

Moderátor: dragonweed

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Igen, Tctronic barátunknak igaza van. Bár nekem nem kellene nagyon reklámozni ezt a DIY vonalat mert magam is ezen a lovon ülök, de tény hogy sok esetben egy lelkiismeretesen és szakértelemmel megtervezett-megépített DIY termék töredék áron akár sokkal jobb is lehet egy úgymond "neves" gyári produktumnál.
Az is tény,hogy ezeket sokkal nehezebb piacképessé tenni, pont az említett bizalmatlanság, és a sajnos -sok esetben jogos- előítélet miatt. Jómagam is eveztem a "gyártók" hajójában, sok céget láttam belülről az amerikai kontinensen, (a magunkét is, mivé lett az évek során... sad.gif) és bizony nem voltam mindig elragadtatva attól amit láttam. Sok esetben sebtiben "toborzott" emberekkel, komoly szakértelem és tapasztalat nélkül -viszont jó szponzorokkal- ütnek össze egy új brand-et, innen-onnan lopott ötleteket csilivili köntösbe bújtatva és valami szemkápráztató-parasztvakító marketinggel a piacra berontva akár komoly (anyagi) tarolást is végezhetnek. Láttunk már jó pár ilyen esetet,amikor a füst jóval nagyobb volt mint az azt tápláló és általában elég hamar ki is alvó láng.
Ne legyen félreértés: a kevés valóban lelkiismeretes és jó szakembergárdával rendelkező gyártó előtt kalapot emelek, de azért ezeket néhány kézen meg lehet számolni. Akik nem váltották minél és egyre több haszonra a kezdeti lelkesedésüket és sikereiket az évek során. Mára nem sok maradt a 80-as 90-es évek kis garázscégként induló, a hangzásra nagy súlyt fektető gyártóinak kezdeti hozzáállásából, a nagy és még nagyobb elérhető gazdagság túlnyomó részüket bedarálta a kommersz, dizájn-ra hajazó gyártók arctalan szemétdombjába. Sajnos.
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
Tctronic
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1332
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 749
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Szerintem nagyon sok kis cég, "manufaktúra" képes jó , sőt jobb termékeket gyártani, mint a nevezzük "multik", de sajnos nem tudják megmutatni magukat a nagyközönség előtt . Plusz sajnos sokan (jómagam példája alapján) vagyunk (voltunk) úgy, hogy viszolygunk a DIY vonaltól, van egyfajta előítélet erre vonatkozóan. Ott is mint a neves márkák között van sok gyengébb, de el kell ismerni van nagyon sok jó (sőt jobb) mint akár nevesített gyártók között. Csak azért írtam ezt mert én nemrég döntöttem le ezt a falat magam előtt....
Analóg: Technics 1210MKII, Ortofon Blue, Palotás féle phono
Digitál:   Pioneer BDP 450, Holo Audio Spring 2 DAC
Erősítés: Mark Levinson 38 + Nakamichi IA3(Átmenetileg)
Hangfal: DIY (Onken doboz, JBL2226, TAD4002+JBL2343, JBL077)
Kábelek: Fapaci, AQ, Kimber, Cambridge Audio             

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Tctronic írta:
Tegnap, 08:04
Igen, az ízlést nem lehet lemérni. A szubjektív dolgok nehezen mérhetőek, de azért pl. ha egy hangfal nagyon sok embernek tetszik, (talán) nagyobb az esélye hogy esetleg nekem is fog. Meg azért vannak olyan termékek, amik az idők folyamán "sikert" értek el, és ez csak úgy lehet, hogy nagyon sok embernek tetszett. Egy pl. high-end termékeket gyártó cég hosszútávon nem tudna fennmaradni, ha nem tudna sok ember számára valamilyen szempontból jó terméket gyártani. Sajnos a marketing hatásától nem lehet megfeledkezni. Sokszor ezek miatt ugrunk bele egy-egy termék megvásárlásába, amiről csak később, saját kárunkon tanulva derül ki, hogy mégse olyan jó...
Persze, ebben is van igazság... Azért nem ilyen egyszerű a dolog. A régi kínai közmondás jut szembe: "Amíg lósz@r van veréb is lesz", avagy a magyar derivatívája: "Egyél l......t, kétmilliárd veréb nem tévedhet". Sajnos nagyon sok esetben ez a vezérszabály (és nem csak az audio területén, hanem szinte mindenhol) Attól hogy 14 ezren vettek ABC 234-es hangdobozt, amiről három magazin is ájuldozó kritikákat publikált, nem biztos hogy nekem is tetszeni fog. Az pedig hogy egy "hájend" cég mennyi ideig marad fenn a legritkább esetben direkt függvénye az általuk gyártott termék abszolút értelemben vett minőségének, sokkal inkább marketing, csordaszellem, sznobizmus, és alapvető vevőtájékozatlanság az oka. Avagy ki mennyire megvezethető.
Sajnos a legtöbben már (eleget) találkoztunk a gyártók durván félrevezető technohalandzsáival, meg a kereskedők nem mindig talpig tisztességes machinációival. (TISZTELET A KIVÉTELNEK!) Egy barátom jut eszembe, akitől rendesen kiakadtam, mert miután nem kevés pénzért megvette álmai hangdobozait egy hónap múlva elhívott egy hallgatózásra. Fél óra múlva -a kötelező demózenék lefutása után- aggódó arccal megkérdezte: -Szerinted jó ez a doboz?
Gondoljunk bele, akik itt vagyunk ezeken az oldalakon azért nem mind botfülűek és kezdők, mégis hányszor sétálunk be sehová sem vezető zsákutcákba. Akkor mit szóljon-tegyen az "átlaghifis", aki csak a korábban említett módokon (gyártói, kereskedői oldalak, magazin cikkek) tud információt szerezni egy adott termékről?
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Amit szerintem a legnehezebb a világon megtanulni, mi több megtenni: (az ahol ma tart a világ, jórészt ennek a következménye - szerintem)
Elfogadni, tiszteletben tartani a másik ember véleményét, ízlését, megpróbálni megérteni, elfogadni az ő univerzumát. Nem ítélkezni, osztályozni, kategorizálni, csöves vs. tranyós, analóg vs. digitális, minimonitor vs. hajtogatott tölcsér etc. témákon vergődni. Nekem (megint csak személyes példa, elnézést érte...) hosszú (nagyon hosszú) évekig analóg forrás és hagyományos erősítők (csöves, FET-es, hibrid) volt az etalon, aztán pár éve a forrásaim kizárólag digitálisak, és bő fél éve csak D osztályú erősítőket hallgatok. Ez mit jelent? Megöregedtem, megváltoztam, megsüketültem ? Talán mindegyiket, talán egyiket sem. Talán csak annyit, találkoztam olyan új dolgokkal, amiket megtanultam szeretni, mert számomra másként, nekem jobban tetszően tolmácsolják azt ami az én elképzelésem a zene természetes reprodukciójáról. De ennél semmivel sem több.
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
Tctronic
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1332
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 749
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

dragonweed írta:
Tegnap, 07:46
avl2 írta:
2020.09.24., csüt. 09:43
a szubjektív az becsapós és becsapás is lehet (X-töl 31.5 nagysagrenddel jobb hang :smile29: [X = bármi hókusz-pókusz]) no meg szubjektív, ízlést is tartalmazza: azaz Z-nek ilyen az Y-nak olyan
Ezt a kérdést nem szeretném újra ütközőponttá tenni. Egyrészt világszerte mind nyomtatott, mind bájtalapú platformokn mérhetetlen mennyiségű okosság született már a témával kapcsolatban, másrészt nyilván a személyes véleményem nem sok vizet zavar ez ügyben (sem). Mármint hogy mi "becsapás", és mi nem....
Ezért gondolkozzunk el a következőn, ami csak egy példa a számtalan közül. Hogy témánknál maradjunk: (tudom az összes szegény LS3/5 csuklani fog tőle, de) :
Van aki (irreálisan) súlyos pénzeket fizet egy jó állapotú párért, mert az ő kultikusan szubjektív univerzumában ez a természethű hangvisszaadás Ultima Thule-ja, aztán a másik vég véleménye szerint ez csak egy a sok ványadt hangú cipősdobozka közül, ami még szobadísznek sem jó, mert nem túl szép, de legalább elég ronda. A mérési eredményei meg olyanok amilyenek, bárhol, bármilyen szoftverrel mérem (ugyanazt a példányt persze), az eltérés minimális lesz, olyannyira az hogy érdemben SEMMIT nem fogok ez alapján megtudni arról, imádni fogom-e vagy kiröhögöm úgy ahogy van. Ennyit az "objektivitásról" , ami mérhető, ergó - nem "becsapás".
Ez szerintem SEMMILYEN szubjektív megítélésen alapuló témakörben (bármilyen művészet, kulinária, borászat, etc.) nem lehet bárminemű következtetések alapja, mert az is - akárcsak a hangminőség "megítélése"- messzemenően személy és ízlésfüggő, és semmilyen eddig ismert tudományos módszerrel nem kvantálható. A (bármilyen) dolog, téma, számomra nyújtott élvezeti értékéről abszolút semmilyen érdemi információval nem szolgál.
Jó persze vannak szélsőséges esetek, pl. penészízű bor, odaégetett kaja, totál tehetségtelen énekes, de itt most nem ilyenekről van szó. Pontozni, statisztikai alapon osztályozgatni persze nyugodtan lehet, de egy távol-keleten 10 pontos Thai kaja nekem simán lehet ehetetlen és gusztustalan. Mindennemű hasonló minősítés (divatos terminussal) legjobb esetben is max. "tájékoztató jellegű" lehet.... :smile53:
Igen, az ízlést nem lehet lemérni. A szubjektív dolgok nehezen mérhetőek, de azért pl. ha egy hangfal nagyon sok embernek tetszik, (talán) nagyobb az esélye hogy esetleg nekem is fog. Meg azért vannak olyan termékek, amik az idők folyamán "sikert" értek el, és ez csak úgy lehet, hogy nagyon sok embernek tetszett. Egy pl. high-end termékeket gyártó cég hosszútávon nem tudna fennmaradni, ha nem tudna sok ember számára valamilyen szempontból jó terméket gyártani. Sajnos a marketing hatásától nem lehet megfeledkezni. Sokszor ezek miatt ugrunk bele egy-egy termék megvásárlásába, amiről csak később, saját kárunkon tanulva derül ki, hogy mégse olyan jó...
Analóg: Technics 1210MKII, Ortofon Blue, Palotás féle phono
Digitál:   Pioneer BDP 450, Holo Audio Spring 2 DAC
Erősítés: Mark Levinson 38 + Nakamichi IA3(Átmenetileg)
Hangfal: DIY (Onken doboz, JBL2226, TAD4002+JBL2343, JBL077)
Kábelek: Fapaci, AQ, Kimber, Cambridge Audio             

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

avl2 írta:
2020.09.24., csüt. 09:43
a szubjektív az becsapós és becsapás is lehet (X-töl 31.5 nagysagrenddel jobb hang :smile29: [X = bármi hókusz-pókusz]) no meg szubjektív, ízlést is tartalmazza: azaz Z-nek ilyen az Y-nak olyan
Ezt a kérdést nem szeretném újra ütközőponttá tenni. Egyrészt világszerte mind nyomtatott, mind bájtalapú platformokn mérhetetlen mennyiségű okosság született már a témával kapcsolatban, másrészt nyilván a személyes véleményem nem sok vizet zavar ez ügyben (sem). Mármint hogy mi "becsapás", és mi nem....
Ezért gondolkozzunk el a következőn, ami csak egy példa a számtalan közül. Hogy témánknál maradjunk: (tudom az összes szegény LS3/5 csuklani fog tőle, de) :
Van aki (irreálisan) súlyos pénzeket fizet egy jó állapotú párért, mert az ő kultikusan szubjektív univerzumában ez a természethű hangvisszaadás Ultima Thule-ja, aztán a másik vég véleménye szerint ez csak egy a sok ványadt hangú cipősdobozka közül, ami még szobadísznek sem jó, mert nem túl szép, de legalább elég ronda. A mérési eredményei meg olyanok amilyenek, bárhol, bármilyen szoftverrel mérem (ugyanazt a példányt persze), az eltérés minimális lesz, olyannyira az hogy érdemben SEMMIT nem fogok ez alapján megtudni arról, imádni fogom-e vagy kiröhögöm úgy ahogy van. Ennyit az "objektivitásról" , ami mérhető, ergó - nem "becsapás".
Ez szerintem SEMMILYEN szubjektív megítélésen alapuló témakörben (bármilyen művészet, kulinária, borászat, etc.) nem lehet bárminemű következtetések alapja, mert az is - akárcsak a hangminőség "megítélése"- messzemenően személy és ízlésfüggő, és semmilyen eddig ismert tudományos módszerrel nem kvantálható. A (bármilyen) dolog, téma, számomra nyújtott élvezeti értékéről abszolút semmilyen érdemi információval nem szolgál.
Jó persze vannak szélsőséges esetek, pl. penészízű bor, odaégetett kaja, totál tehetségtelen énekes, de itt most nem ilyenekről van szó. Pontozni, statisztikai alapon osztályozgatni persze nyugodtan lehet, de egy távol-keleten 10 pontos Thai kaja nekem simán lehet ehetetlen és gusztustalan. Mindennemű hasonló minősítés (divatos terminussal) legjobb esetben is max. "tájékoztató jellegű" lehet.... :smile53:
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Khmmm... elnézést azoktól, akik legalább nem középhaladók angolból, ezt néha elfelejtem (az előző linkkel kapcsolatban) sad.gif. 15 év "ottélés" után az agy már néha automatikusan átvált a másik nyelvre. Ez enyém legalábbis elég sűrűn, kapok is a páromtól eleget, amikor hívom hogy nézzünk meg egy filmet: - "Nem tűnt fel, hogy ez angol nyelvű?" gondolkodik.gif :smile29:
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Na EZ,... nagyon durva gondolkodik.gif . Érdemes végigolvasni, és nyitott elmével elgondolkodni rajta. :smile53:
https://globalnews.ca/news/4194106/440- ... acy-music/
Főleg a két Coldplay videó a vége felé. :guitar:
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

No azért ez nem matematika, ahol 2x3 az minden rendszerben 6 (na jó nem mindben, de az általunk használtakban általában), egy mérőszoftverben azért kicsit bonyolultabb dolgok működnek. Különféle algoritmusok által vezérelt súlyozások, átlagolások, mintavételezési frekvencia, FFT felbontás, stb... ami szoftverenként eltérő lehet.
pl.: https://www.spectraplus.com/DT_help/fft_size.htm
Amint írtam nem drámaiak az eltérések, sok esetben 1-2 dB, és általában magasabb frekvenciákon jelentkeznek az említett okok miatt. Személy szerint ezért tartom fontosabbnak a szubjektív -hallgatózás- alapú megítélést, mert az időnként kötelező mérések mellet sokkal több információt szolgáltat egy hangtechnikai készülék használati értékéről ("hallgathatóság") mint bármennyi mérés összessége.
Emlékezzünk az aranymondásra: " If it measures good, but sounds bad, it is crap. If it sounds good, but measures bad, then you are measuring the wrong thing."
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3918
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1012

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: avl2 »

dragonweed írta:
2020.09.24., csüt. 10:02
Nos, elnézést ha félreértettem - magamra vettem, bár néha lehet benne valami... gondolkodik.gif ( :D )...
...nekem csak késöbb jutott eszembe (a bunkója ! ...magamra értem !! :-)) ) : én kérhetnék elnézést, hogy félreérthetöen fogalmaztam ! sorry.

dragonweed írta:
2020.09.24., csüt. 10:02
A szoftverek közötti különbségre is van saját tapasztalatból példám: ugyanaz a doboz, ugyanabban a szobában ugyanott elhelyezett mikrofonnal, ugyanazzal a .cal fájl-lal korrigálva más görbét hoz ki a Holmimpulse-zal (ingyenes), meg a Sample Champion Pro- val (350 Euró).
Nem nagy az eltérés, de ahhoz épp elég, hogy elgondolkozzon az ember azon, mennyire tekinthetők hitelesnek, ill.megbízhatónak a különböző magazinok, teszt"intézmények" által publikált adatok. gondolkodik.gif
nem semmi, ezt nem gondoltam volna ! kicsit olyan mintha open office-ben az excelszamolas más eredményt adna, mint a hivatalos winfos

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Nos, elnézést ha félreértettem - magamra vettem, bár néha lehet benne valami... gondolkodik.gif ( :D )
Áttanulmányozván már eddig több száz hangdobot méréseit (több esetben ugyanazokat a típusokat más helyeken mérve) én már egyáltalán nem lepődök meg, hogy ekkora különbségek vannak mért eredmények között. Egyrészt -amint említettem- nincs egységes méréstechnikai szabvány, de még ajánlás sem ezen a területen. A hitelesen kalibrált, 10 kHz felett lineáris átvitelű mérőmikrofon meg igen ritka és drága jószág, nem sokan engedhetik meg maguknak hogy ilyennel mérjenek.
Az én ECM 8000-esem egy nálam vendégeskedő Brüel&Kjaer 1/2 collos profi mérőmikrofon átviteléhez lett korrigálva összehasonlító alapon,melyből aztán .cal fájlt készítettem amit az épp használt szoftverbe illesztek.
A szoftverek közötti különbségre is van saját tapasztalatból példám: ugyanaz a doboz, ugyanabban a szobában ugyanott elhelyezett mikrofonnal, ugyanazzal a .cal fájl-lal korrigálva más görbét hoz ki a Holmimpulse-zal (ingyenes), meg a Sample Champion Pro- val (350 Euró).
Nem nagy az eltérés, de ahhoz épp elég, hogy elgondolkozzon az ember azon, mennyire tekinthetők hitelesnek, ill.megbízhatónak a különböző magazinok, teszt"intézmények" által publikált adatok. gondolkodik.gif
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3918
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1012

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: avl2 »

egyreszt köszi a valaszt (az durva - lenne - ha merömikrofon miatt nagy a magasabb frekiken a 15°-os lekonyulasa ...az még durvabb, ha SW miatt - bevallom ezt nem várnám/vártam volna, de most nem nezek utana, hogy mas dobozoknal esetleg nem lekonyulós, mert az talán ellenérv lenne ...csak nincs oly doboz, ahol a 15°-os több magasat mutat gondolkodik.gif )

masreszt:
avl2 írta:
2020.09.24., csüt. 07:42
András, mint "mérésfetisiszta" kérdeznélek....
dragonweed írta:
2020.09.24., csüt. 08:37
Azért a "fetisizmus" távol áll tőlem (legalábbis hangszórók terén... :smile29: )...
a francba !! megszoktam illetve tudatosan tudom, hogy milyen könnyü félreérteni, itt mégis bebuktam ! természetesen magamra értettem a mérésfetisisztát !!! - aki követi a multbol, tudja, hogy en szoktam mérések után kérdezni :D
no meg aki követte a multban az irasaidat, az tudja, hogy mérsz-mérsz, de messze távol vagy a fetisisztától, nem abban látod a krém elválását a jótól (de természetesen a mérés és annak értékelése is szerepet játszik Nálad is)

ha pontosítani akarom a bulváros "mérésfetisiszta" kifejezést - amit magamra értettem és értek: a méréseknek az átlagnál sokkal nagyobb jelentöséget tulajdonító/tok. korrekt (!!!) mérés eredménye mindig erösen érdekel, az nem becsapás,

a szubjektív az becsapós és becsapás is lehet (X-töl 31.5 nagysagrenddel jobb hang :smile29: [X = bármi hókusz-pókusz]) no meg szubjektív, ízlést is tartalmazza: azaz Z-nek ilyen az Y-nak olyan

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Amúgy.... nem ellenreklám, de hallottam M12-ket, és teljesen egyetértek az AV-nál leírtakkal:
Kissé túlhúzott (mélyekben) de nagyon dinamikus hang, kicsit erőszakos - arcba kiabálós. A kifinomultság nem az erénye, sok részletet lenyel (lehet a "konyulós" magas miatt mégis?), rockra, elektro-ra nagyon jó, klasszikusra, dzsessz-re el lehet felejteni.
Ja,: Szerintem.... :smile53:
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Azért a "fetisizmus" távol áll tőlem (legalábbis hangszórók terén... :smile29: )
A két diagram közötti eltérést számos dolog okozhatja.
Az alkalmazott mérőmikrofon minősége -kalibrálása, a mérőszoftver típusa, beállításai (súlyozás, felbontás), a mérések távolsága, stb. Talán itt a szoba ami a legkisebb szerepet játszik, bár a padlóreflexiók- elnyelések okozhatnak eltéréseket.
A 10 kHz feletti különbségeket tekintve elképzelhető, hogy az AV által használt szoftver, vagy mérőmikrofon okozza a görbék korábbi "lekonyulását".
Távol álljon tőlem kétségbe vonni az AV-online hozzáértését, korrektségét, de azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a másik tesztet a kanadai NRC (National Research Council) igen jól felszerelt mérőlaboratóriumában készítették (sok évvel ezelőtt én is jártam ott) melynek oszlopos tagja és egyik alapítója volt Dr. Floyd Toole, aki nemzetközileg elismert "hangászati" szaktekintély. Feltételezem, ők (is) tudják mit csinálnak. :smile53:
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3918
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1012

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: avl2 »

András, mint "mérésfetisiszta" kérdeznélek.

most épp Revel M12 kapcsán néztem 2 helyen mérést és az on-axis vs. 15° off-axis response -ok különbsege (nekem) teljesen más: egyik tesztben meglehetösen közel egymashoz:
https://www.soundstagenetwork.com/measu ... certa_m12/

masikban távol egymástól: https://www.av-online.hu/hangfal/revel- ... szt_1297/2

érdekel a véleményed.
pl.: a hely, hol mérték ilyen nagy befolyással van erre (is) ? vagy mi ?

köszi.

...nálam továbbra is jól muzsikál a Kolibri, az elmúlt napokban másik erösítömmel (Ethosz UNI-PAK) hallgatom, avval is igen jó. Mióta megvan, egyszer tettem fel a Jungson LS3/5A-t, de nehany nap után levettem és "szegény" csak bedobozolva, tartalékként pihen

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Csokolibri..... :D Tényleg gyönyörűek! :smile53:
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
Deadpool
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1232
Csatlakozott: 2012.02.01., szer. 15:58
Értékelés: 270
Tartózkodási hely: Csorvás
Kapcsolat:

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: Deadpool »

MGMART írta:
2020.09.15., kedd 16:44
"A Kolibri élt, él és élni fog!" Ja nem, az Lenin!
Szép dobozokat készítesz! :)
▪︎Projectiondesign/Projecta/Popcorn/Tag Mclaren pre és power/Swans/Synology ▪︎ Primare/Bayz/Ruark

Avatar
MGMART
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 742
Csatlakozott: 2010.06.04., pén. 23:18
Értékelés: 439

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: MGMART »

"A Kolibri élt, él és élni fog!" Ja nem, az Lenin! gondolkodik.gif

Vagy mégis?

András korábban jelezte, hogy nyitva hagyja a lehetőségét a Kolibri polcsugárzó készítésének azzal a kitétellel, hogy a megrendelő intézi a hangszórók beszerzését és a dobozok legyártatását. Kaptam megkeresést egy fórumtárstól az "ügyre" vonatkozólag. Már úton vannak hozzá a "madarak".
kol1.jpg
kol1.jpg (232.24 KiB) Megtekintve 1023 alkalommal
kol2.jpg
kol2.jpg (189.16 KiB) Megtekintve 1023 alkalommal
kol3.jpg
kol3.jpg (246.31 KiB) Megtekintve 1023 alkalommal

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

hodyka írta:
2020.09.13., vas. 06:43
Ha lenne egy ilyened még jobb lenne a hang, USB-ről

https://www.delock.com/produkte/G_89241 ... anguage=un
Biztos így van, de sajnos egy régebbi típusú alaplapot használok a zene PC-ben azon meg csak 1 db sima PCI bővítőhely van. Az meg már foglalt a mérésekhez szükséges hangkártya miatt. sad.gif Persze ha vennék egy újabb, jobb gépet.... gondolkodik.gif (nem fogok :D )
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Online
Avatar
hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1237
Csatlakozott: 2013.07.19., pén. 06:36
Értékelés: 269

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Ha lenne egy ilyened még jobb lenne a hang, USB-ről

https://www.delock.com/produkte/G_89241 ... anguage=un
XMOS CPLD USB DAC + ES9028 K2M DAC,+ TDA8950 D Class 2x150 watt, Tannoy 638

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

Mottó: Tud-e az ember repülni, és ha nem, mégis hogyan?
Avagy mi számít, és mi nem és ha nem, mégis mennyire? :D
Pár napja észleltem, hogy a zenékben a hangkép valahogy jobbra "csúszott", a PC-s lejátszó szoftveren (Cplay) a balansz szabályozóval kellett korrigálni hogy egyensúlyban legyen a két oldal hangereje. Ugyanakkor a vezeték nélküli USB-s egérkém szintén pár napja elég sűrűn lefagyott, csak az elemet kivéve-betéve lehetett újra működésre bírni. Aztán ma délben végleg elhalálozott. Nosza, irány a Euronics (ez van a közelben) drótos egérke (Genius) megvesz, beköt és .... hoppá! Balansz megjavul, mi több a hangzás érezhetően tisztább, dinamikusabb. Hallucináció? Lehet.... Tény viszont, hogy a zene a PC-ből szintén USB-n halad a külső DAC-ra, szóval ha valaki tanulságot szeretne a történetből, magának kell azt levonni. Ha van egyáltalán. gondolkodik.gif
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

A konkrét alkalmazásban (USB kábel) egy DAC-ot "etet", aminek saját 5V-os tápja (is) van, így a szgépből jövő 5V csak a bemenetek közti átkapcsolást ill. ennek kijelzését végzi.
A Conrad-os cuccnál biztos nem jobb ( :D ) de sajnos azzal a DAC-ot nem tudom közvetlenül rádugni a PC-re gondolkodik.gif
miután jó fél kiló sad.gif
Természetesen -mint mindig- a véleményem szigorúan szubjektív, és kizárólag összehasonlításon alapul, de számomra az összes eddig próbált alternatíva közül ez szolgáltatja a leghosszabban hallgatható hangzást (még abban az esetben is, ha azért mert az esetleges hibái kompenzálják a rendszer többi eleméét).
Tény hogy eddig elég sűrűn cserélgettem USB kábelt, mert hol egy kicsit mosott volt a hang, hol picit sziszegős, de ezzel semmi ilyet nem tapasztalok kb. két heti hallgatózás után. A tér és dinamika is, summázva; a hosszú távú élvezhetőség is határozottan jobb.
Ezzel együtt nem tartom kizártnak, hogy más rendszerben más kábellel lenne jobb a végeredmény.... Mint Egykő Albi óta tudjuk, minden erősen relatív :smile53:
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 6183
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2900
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha ennél jobb, akkor figyelemre méltó cucc...
https://www.conrad.hu/hu/usb-2-0-atalak ... gJP2vD_BwE
Persze felmerülhetnek kényelmi szempontok is...
Amúgy szerintem a tápot mindig érdemes szétválasztani az usb kábeleknél, mert a szgépből sosem jön ki megfelelő minőségű táp...

Online
Avatar
dragonweed
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4244
Csatlakozott: 2014.03.21., pén. 03:16
Értékelés: 3237
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: dragonweed »

No... :rolleyes: Ezen hezitáltam egy darabig, hogy beírjam-e, de aztán pár nap hallgatózás után mégis....
Utóbbi pár hónap legjobb "beruházása". Szerintem.... Amennyiben az egész kábellel csatlakozókkal megvan kb. 1 ezer Forintból.
Nem fogok róla áradozni, aki teheti próbálja ki, nem kell hozzá szakmunkásvizsga elkészíteni. CAT 6-os UTP kábelből készült, az aktív vezető érpár (D+/D-) a kék/fehér valamivel vastagabb sodrott párból, ami köré szorosan feltekerve egy narancs/zöld (széttekert) páros (+U/GND)), a két végén rápattintós ferrit hengerekkel. Árnyékolás nélkül, a szoros sodrás az esetek túlnyomó többségében -nálam legalábbis- elég az esetleges zavarok ellen. A szerelhető csatlakozók 3-400 Ft-ból kijönnek. Elég pepecselős megcsinálni, de úgy gondolom megéri.
Mit tud? Hát, próbáltam jó néhány "high speed" illetve "audio" minősítésű gyári USB kábelt (Klotz, Audioquest, Furutech), ezeknél nagyságrenddel jobb. Bizonyosan. Aki nem hiszi próbálja ki, max. egy ezrest meg egy órát veszít (ha mégsem tetszik az eredmény, átveszem.... :rolleyes:)
Még annyit; nem, nem fogok senkinek ilyet csinálni, sem eladni... Ez nem a reklám helye.... :smile53:
Csatolmányok
SAM_4804.jpg
SAM_4804.jpg (138.77 KiB) Megtekintve 1740 alkalommal
F8427324-01.jpg
F8427324-01.jpg (15.15 KiB) Megtekintve 1740 alkalommal
"A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van." H. B.

Avatar
mandras
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 101
Csatlakozott: 2007.08.29., szer. 20:15
Értékelés: 48
Tartózkodási hely: Dunaújváros

Re: Dragonweed DIY

Hozzászólás Szerző: mandras »

Képek lemaradtak az előbb.
Sol+PopPulse
Sol+PopPulse
IMG-1551(1).JPG (1.85 MiB) Megtekintve 2127 alkalommal
T amp180
T amp180
IMG-1484.JPG (2.61 MiB) Megtekintve 2127 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Dragonweed”