Megkérünk mindenkit, hogy a topikokkal kapcsolatos kéréseiteket, mint hirdetés újbóli megnyitása, cím javítás, stb... NE privát üzenet formájában jelezzétek, hanem a jelentés gomb használatával!
Köszi!

(A jelenetéseket minden moderátor és adminisztrátor látja, így a kéréseitek hamarabb teljesítésre kerülnek)

Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Moderátor: fülelek

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5832
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2482
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2019.10.30., szer. 20:46

Ma összeraktam a bemutatótermemben újra a kiállítási cuccost, akinek ott tetszett, annak érdemes kilátogatni hozzám, mert itt egy nagyságrenddel még jobb, és ez elsősorban az akusztikának köszönhető.
Ezennel meghirdetek egy összejövetelt november 16-án szombaton, ahol az új aktív állódobozt (sing4you) is meg lehet hallgatni.
dunaudio.hu

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.30., szer. 17:09

Pár nappal ezelőtt amikor demóanyagokat válogattam a showra belőlem is ( akárcsak másokból ) előtört a cifra páva. Előkotortam hát a Wilson Audiophile, Audiofon, ABC Records és Foné felvételeimet és gyorsan újrahallgattam őket. Nagyon meglepődtem azon hogy alig egy év leforgása alatt mennyit változott az ízlésem mind az előadások mind az elvárt hangminőség tekintetében és mivel többnyire csak fanyalogtam így gyorsan mást kerestem helyettük. A felvételek természetesen megmaradtak referencia értékűnek csupán én mozdultam el egy lényegesen más interpretációs és hangzásélmény irányába. Egyedül a kék Foné kiadvány zaklatott fel ismét viszont az annyira hogy azóta is rendszeresen hallgatom. Hogy mi a titka? Az akusztikus tér.

A felvétel itt készült 2011 márciusában:
https://www.teatropersioflacco.it/il-te ... -volterra/

Pofás kis színház. Ahogy ránézek a nézőtérre és a páholyokra már tudom hogy itt nem lehet nagy utózengési idővel számolni. Sok ilyen és ehhez hasonló színházban játszottam már… Ezek nagyon hangulatos, barátságos helyek de erősen tompítottak. Jó volna tudni hogy signor Riccit mi vezérelte amikor ide álmodta meg a felvételét. A jó akusztikus tér megfelelő kiválasztása kb. annyira fontos mint egy jól sikerült smink egy szépségversenyen. Nem csak ápol és eltakar de akár még olyan plusz értékeket is oda tud varázsolni az ember arcára amelyek egyébként soha nem is voltak ott. Emlékszik még valaki Szabó Zsófika sminkmentes fotóira? Zenei felvételekkel is meg tudják csinálni ezt a trükköt.

Signor Ricci és az I Musici di Roma nagy kockázatot vállalt amikor kihagyták ezt a megszépítő utózengést. A zenekar azért mert így minden hiba, még a legapróbb melléfogás is azonnal és kérlelhetetlenül kihallatszik, signor Ricci meg azért mert ez a fajta nyers, kicsit fakó, hosszú lecsengéseket mellőző tompa hangzásvilág nem éppen az audiofil nagyközönség kedvence. Vegyük csak a múlt heti showt és pörgessük le magunkban hogy milyen komolyzenei felvételekkel traktáltak minket! Az a d-moll toccáta három helyen is visszaköszönt, az egyik valami irgalmatlanul visszhangos templomban lett feljátszva nem kicsit anakronisztikus módon, a másik egy intimebb szakrális térben histórikusan ugyancsak sok zengéssel. Ez utóbbinál egy pillanatra megtörtént az a csoda hogy odakaptam a fejem mert egy másodpercre valódi orgona hangot hallottam és még a templomi dohosság szaga is felelevenedett az orromban. Szép teljesítmény nem mondom, de ha a szett árára gondolok mindig az ország GDP-je jut róla az eszembe. Egy másik helyen szimfónikus zenekari muzsikával próbált a külföldi kiállító operálni – nem is volt olyan gáz az előadás – csak ott meg pont nem az egységes megszólalás, az összzenei élmény volt a cél hanem az egyes hangszerek, hangszercsoportok demózhatósága. Vicces volt ahogyan a lelkes kiállító kinézett engem magának és minden egyes alkalommal jelezte hogy éppen akkor milyen hangszert hallok. „Triangulum”. Jaj barátom, ha tudnád mennyit ütöttem én ezt a k.rva háromszöget és milyen nehéz eltalálni amikor egyidejüleg a karmester kezét is figyelni kell! „Cintányér”. Jaj barátom, vertem én már ezt a sz@rt 20 percen keresztül is dandárszemlén, ne is mondd! Majd leszakadt belé a karom. Stb stb. Nem volt az egy rossz szoba csak az élmény, a zenei lubickolás élménye maradt el.

Signor Ricci kevés komolyzenei felvételt készített ezidáig, akkor is főként Accardot, Fornacciarit és az I Musicit foglalkoztatta. Az I Musici egy nagyon profi együttes, ezen a felvételen most csupán tizenketten vannak jelen, ennél azért egy kicsit többen vannak a valóságban. A kis apparátus annyira kicsi hogy ennél kisebb már nem is lehetne mert ha mégis akkor már kimaradna pár kotta :D . Ez kedvez az áttetsző hangzásnak és a szólamok érthetőségének, ugyanakkor mivel együtthangzáskor akár ki is lehetne énekelni az egyes hangszerek hangjait mert nincs duplázás következésképpen egymásra zengetés, az egész produkció hogy is mondjam hiperrealistává válik. Itt most pont azt kapjuk vissza amit egy közönséges iskolai próbateremben is hallhatunk. Aki járt már zeneiskolában és eltölthetett pár órát egy hegedű vagy cselló órán, aki részt vett már 50 fő befogadására alkalmas előadóteremben rendezett tanszaki vonós hangversenyen, horribile dictu vonószenekari koncerten az biztos hogy azonnal felkapja a fejét és el lesz bűvölve a felvételtől. Talán még könnyek is szöknek a szemébe. De egy valamit nagyon jegyezzünk meg! A megszokott koncerttermekben általában nem így szól a zenekar. Ott sokkal több a basszus, sokkal jobban terülnek a cselló és a bőgő mély hangjai a színpadon, leszivárognak a nézőtérre és beveszik magukat az ülések háttámlájába is, a hegedűk fényesen csilingelnek és hosszú másodpercekig verődnek oda-vissza a falakról egy nagy tutti lezárás után. A Foné felvételen is van lecsengés, nagyon korrekt és pontos lecsengések de nem úgy hogy közben úgy élvezi magát a koncertmester mint egy majom. Ezek gyakorlótermi lecsengések. Ez az előadás, ez a produkció nem kozmetikázza Vivaldit, nem rak rá alapozót, kontúrt, szájfényt…olyannak mutatja amilyen. Ahogyan csak őrülten ritkán hallani. Tetszenek tudni hogy ez a Foné kiadvány ismét mekkora kurriózum, hogy mekkora lángész ez a signor Ricci hogy ez egyáltalán kipattant a fejéből és még meg is tudta valósítani? 31 tétel van a lemezen. Rövidek, összesen 57 perc az egész. Egyik sem a Grosso Mogul mégis olyan csodálatos a zenei anyag, annyira sokrétű és változatos az egész hogy nem lehet lekapcsolni. Átállítja a belső órát és ami egy óra a valóságban az mindössze öt percnek tűnik. És az előadás sem qtya!
Remélem nem csak a bennfentesek fognak lecsapni rá. Igen, ajánlom a meghallgatását.Nagyon is.

youtu.be/BHA65QOd0VQ
folder.jpg
folder.jpg (104.49 KiB) Megtekintve 1419 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
apacuka
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 905
Csatlakozott: 2010.05.27., csüt. 08:40
Értékelés: 406

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: apacuka » 2019.10.29., kedd 21:46

Hm, azt lehet-e tudni, hogy miért szűnt meg a HiVox márkanév és miért tért vissza a régi, sokáig nem használt Dunaudio?

Online
Avatar
asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1862
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 1677
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: asebestyen » 2019.10.29., kedd 19:42

L5S1 írta:
2019.10.29., kedd 18:08
Aki le karja tesztelni a rendszere tudását az most remek anyagot kap a kezébe, mellesleg a zene sem rossz :D . 24/96.
cover.jpg
Gondoltam írok hozzá egy dicshimnuszt de inkább nem. Legyen csak meglepetés amit az album tartogat.

youtu.be/2-jEYBdiY0s
Én csak annyit tudok írni, hogy baromira bejön nekem ez az album. És a perka rengeteget hozzátesz számomra, nagyon tetszik. Amúgy az egész munkásságod nagyon köszönöm, mert így nekem nem kell keresgélnem a millió album közt, szinte minden este 19-20-ig a Te ajánlód megy itt és még nagyon kevés alkalommal volt, hogy nem tetszett és leállítottam. :smile32:
Furutech e-TP60E | Auralic Aries LE + Sbooster PSU | Heed Obelisk DT | Heed Obelisk DA | Heed Obelisk Si3 + X2 | Heed Enigma 5 | SOL Kolibri Tribalstorm állványokon | DIY kábelezés 

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.29., kedd 18:08

Aki le karja tesztelni a rendszere tudását az most remek anyagot kap a kezébe, mellesleg a zene sem rossz :D . 24/96.
cover.jpg
cover.jpg (125.73 KiB) Megtekintve 1412 alkalommal
Gondoltam írok hozzá egy dicshimnuszt de inkább nem. Legyen csak meglepetés amit az album tartogat.

youtu.be/2-jEYBdiY0s
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5832
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2482
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2019.10.28., hétf. 22:57

A hifisón (másképp rezsősón) igen sokan meglátogatták a Dunaudio szobáját. Becsületesen készültem a bemutatandó zenékkel, kb. 50% klasszikus és ugyanennyi jazz+egyéb zenével. Aztán kiderült, többen kértek komolyzenét, és én boldogan teljesítettem kívánságukat. Később hallottam, hogy több minőségi komolyzenét mutattam, mint a többi kiállító együttvéve.
Pedig mindeki tudja, hogy a hangminőséget csak tisztán akusztikus hangszerek hallgatásával lehet érdemben megítélni. De a látogató tömeg az elektronikus hangzáshoz szokott inkább, és ennek akart megfelelni az összes kiállító, kivéve, aki nem...
dunaudio.hu

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.25., pén. 23:07

Hacsaturján: d-moll hegedűverseny fuvola átirat
https://www.prestomusic.com/classical/p ... achaturian
Ezt a művet elöbb ismertem fuvola átiratban mint eredetiben és hogy őszinte legyek a fuvolás verzió mindig is jobban tetszett mint a hegedűs. A darab nagyon mutatós, valóságos jutalomjáték annak aki el bírja játszani. Hogy egy hegedűn mennyi vért kell izzadni a sikerhez azt nem tudom de azt igen hogy a fuvolisták igencsak megszenvednek rajta. Láttam, hallottan élőben őket eleget, tudom hogy miről beszélek. Aki kellő erőt érez magában hogy nekifusson a darabnak az két dologra készüljön fel mindenképp: egyrészt folyamatosan át kell tudnia fújni egy nagyzenekart másrészt el kell tudnia játszani a kottában leírtakat.

Egyik sem könnyű feladat. A fuvola pl. nem egy hangos hangszer. Nagy dinamikai távlatokra képes az igaz, sokkal nagyobbra mint egy oboa de hol van a fuvola hangnyomása egy trombitához képest? A fasorban. Se. Aki nem hiszi az menjen el egy zeneiskolába, üljön be egy fuvolaórára és láss csodát simán ki fog bírni 45 percet és még a füle sem fog zúgni utána. Trombitaóra után tutira borítékolt a halláskárosodás és akkor a kis nebuló még bele sem fújt egy egészségeset a csőbe. Zenekarokban gyakran megfigyelhető hogy a fafúvós sort speciális, fej fölé nyúló füles székekkel védik a rezek felől érkező hangorkántól.

A világon sokan tudnak kottát olvasni viszont a kottaolvasási képesség még nem jelenti azt hogy a leírtakat a delikvens el is tudja játszani a hangszerén. Ehhez szükség van egy speciális motorikus képességre is amelyet csak hosszú évek gyakorlásával lehet kialakítani. Vagy még akkor sem. Olyan nincs hogy valaki a kezébe veszi a fuvolát és egyből játsza rajta az alábbi darabot:
https://www.youtube.com/watch?v=hl_vMpcvWKA

És az még a szerencsésebbik eset amikor a fuvolán egy fuvolára komponált darabot kell eljátszani mert ilyenkor nagy valószínűséggel figyelembe vették a hangszer sajátosságait, megszólaltatásának mikéntjét, a levegővételek helyeit, a futamok és kötések kijátszhatóságának lehetőségeit. Zeneszerzőknél ez jelenti a hangszerismeretet. Azt hogy tudják mit komponálhatnak rá és mit nem, ha pedig elakadnak akkor kikérik egy fuvolista véleményét. Persze volt már olyan hogy egy előadó azt mondta hogy azt úgy ott leírva képtelenség eljátszani, ne így hanem inkább úgy legyen a futam és azóta is őt röhögi a szakma. Ok, ez oboistáknál fordult elő egészen konkrétan a Hidas oboaverseny 3. tételének záróütemére vonatkozóan.

Én már próbáltam fuvola etüdöket saját hangszeren eljátszani és valósággal beletörtek az ujjam a kottafejekbe. Szegény fuvolisták meg a C-dúr oboaversennyel szívnak. Oboán sem könnyű, nem véletlen hogy kötelezően előadandó mű próbajátékokon és versenyeken, milyen lehet akkor fuvolán? Természetellenes. Nem is szeretik játszani. Ilyenkor mondják azt hogy szépnek szép a nóta csak nem hangszerszerű.

Ezek után joggal vetődik fel a kérdés hogy minek akar bárki is eljátszani egy hegedűversenyt fuvolán amikor az nagyjából lehetetlen? Hát ez az, ezt én sem értem mert a fuvolának aztán tényleg semmi köze egy négyhúros vonóshoz de páran mégis megtették ráadásul nagy sikerrel. Amúgy nem ez az egyedi próbálkozás valami nagy horderejű hegedűverseny fuvolán történő eljátszására. Ott van példának okáért Mendelssohn e-moll koncertje amelyet ha jól csalódom előszőr Adorján András fújt fel lemezre de meghallgatható a darab Bálint Jánostól is. Lehet guglizni.

És most hallgassunk egy kis zenét!
https://www.youtube.com/watch?v=xPrZ4yAdj8I
Hmmm, cicák.

Hacsaturján fuvolaversenyének amúgy két átirata van, az egyik Rampal a másik Galwayhoz nevéhez köthető. Rampal Jean Martinonnal vette fel. Ez az a fószer aki anno ki akarta rakni a chicagóiaktól a nagy Ray Stillt, ezt a muzsikust félistent. De nem sikerült neki így maradt még 40 évet.
https://www.youtube.com/watch?v=jSAPrWxLGpA

Rampal átiratának fuvolaszólama fekvésében sokkal közelebb áll az eredetihez viszont ez nagy nehézség az előadóknak mert rengetegszer kell egyvonalas hangon hangosan játszani. Ez baromira nehéz mert a forszírozott levegő befújástól rendszerint torzul a hang. Ha pedig valakinek aranyból van a hangszere mint pl Bezalynak vagy Pahudnak az duplán szívás mert az aranyfuvola amúgy is puha hangú amely tovább fokozza a zenekarba való hangi beolvadást. Szerintem egy ezüst hangszer sokkal célravezetőbb és Galway ilyet használ a felvételén. Meg egy oktávval magasabban is játszik amely a magasabb frekvenciák miatt ugyancsak kedvez a fuvola jobb kihallhatóságnak. Egy youtuber találóan meg is jegyzi hogy Galway fuvolaversenyt csinált a hegedűversenyből miközben Rampal megmarad az eredeti fekvésnél amitől az hegedűszerű. Szerintem Galway jól tette amit tett és számomra ezzel egyértelműen élvezhetőbbé vált a darab. Amúgy meg nem könnyebb magasabban játszani. Ellenkezőleg, mocsok nehéz. Nem is csinálja utána senki. Egy meghallgatás bőven elég ahhoz hogy a fuvolisták gyorsan elvessék ezt a lehetőséget.

Éppen ezért teljesen felesleges Galway, Bezaly és Pahud interpretációjának összehasonlítása mert Galwayt csak Galwayhoz lehet mérni ahogyan a hattori hanzot is csak egy másik hattori hanzohoz. Nekem mindhárom előadás megvan, szeretem is őket de legtöbbre Galway verzióját tartom. Nem pusztán a fuvolaszerűség hanem a szólisztikusság miatt is. Bezaly fantasztikusan szép hangon fúj és a játéka gyönyörűen beleolvad a zenekari hangképbe. Nagyon szeretem a dallamvezetését és nőies hozzáállását. Külön érdekesség nála a körkörös lélegzés állandó jelenléte amellyel Galway egyáltalán nem él. Na nem azért mert nem tudja hanem mert nem látja szükségét. És itt válik nagyon látványossá a két művész közötti tudásbeli különbség. Mert itt Galway végzi a nehezebb munkát és nem Bezaly. Pahud is hatalmas fuvolás tehetség és felvételének külön értéket ad hogy élő előadásról van szó. Nem semmi. Különösen úgy hogy koncertkörülmények között mennyi mindent képes megvalósítani a színpadon. Talán többet is mint Galway csak nekem most a kevesebb a több mert egyvalamit sem Bezaly sem Pahud nem csinál: NEM HÚZZÁK MAGUKKAL A ZENEKART. Aki egyszer végighallgatja a három előadást az egyből le fogja ezt venni. Galwayt nagyon nehéz tartani. Kérlelhetetlenül diktálja a tempót még a legnehezebb harmadik tételben is és egy pillanatra sem kétséges hogy itt most ki a főnök. Ő. Ezért tartják őt a fuvola királyának. Hozzá képest a másik két versenyző most csupán tehetséges növendék.

Galway előadása egy abszolút kuriózum. Ilyen technikával és hangon csak ő képes játszani. Elképesztő az ember. Fenomenális.
Aki szeretné a hifi shown meghallgatni ezt a 3. tételt az egyezkedjen a topik tulajdonosával. Nem lesz elzárkózó pláne ha virágot is visztek neki. Kupakosat természetesen. :D

youtu.be/t36cdm_-F1g
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5832
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2482
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2019.10.23., szer. 12:34

A hétvégi jubileumi hifisó minden eddiginél erősebb lesz -mármint ami a bemutatott holmikat és -remélhetően a hangzást illeti, ezért nem a tervezett aktív kis állódobozt fogom bemutatni, hanem az idei meglepetést, a Surprise nagy állódobozt, az amp4you erősítővel.
Dunaudio - 160. szoba az első emeleten.
Újfajta akusztikai elemeket is bemutatok, amelyek segítségével akusztikailag nagyon problémás szobákban is lehet majd lényeges hangminőség javulással zenét hallgatni. A musc4you audiopécén memóriás operációs rendszer játszik, -bárki számára ingyenesen elérhető, meglévő ablakos pécéhez is használható.
Csatolmányok
Surprise.jpg
Surprise.jpg (211.86 KiB) Megtekintve 1713 alkalommal
dunaudio.hu

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.21., hétf. 20:09

1699-es gyártású csembaló? Hmmm, nem rossz. Nem rossz. Ez itt egy 1561-es. Khmm. És egy toccátát játszanak rajta.

youtu.be/3qd5-kPBaP4

Így néz ki a hangszer:
IMG_0013.jpg
IMG_0013.jpg (729.35 KiB) Megtekintve 1763 alkalommal
Meglepő hogy a klaviatúra és az összes mozgó alkatrész mekkora lármát csap játék közben. Ez még nem az a kifinomult szerkezet amely a késöbbi korokat jellemzi. Minden egyes billentyű lenyomására vad dübörgéssel válaszol a hangszer ugyanakkor halálosan pontosan leköveti az összes hangi történést. Mintha kényszert érezne arra hogy a ritmust duplán hangsúlyozza. Érdekes.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.21., hétf. 16:55

https://www.hdtracks.co.uk/sfs-tchaikov ... y-overture
Mikor egy ilyen album szembejön akkor egyszerűen nem lehet kihagyni. 24/192-es a felbontása, mindez 2015-ből, a zenekar a világ egyik legjobbja. Elképesztő hogy mennyire tisztán, magabiztosan és érthetően játszanak. Aki rá van állva a zenekarokra, aki érti a működésüket és tisztában van az előadói buktatókkal pl. azzal hogy milyen nehéz egy dallamot ide-oda dobálni a különféle hangszercsoportok között úgy hogy se tempóban se hangszínben ne legyen törés mintha végig egy hangszer játszana az ilyenkor tátott szájjal hallgat. A profi hangszerkezelést onnan lehet megismerni hogy nincs benne kosz. Pl fúvósoknál minden hang atomstabilan elindul és befejeződik, skálázásnál pedig valósággal legördülnek a hangok a billentyűkről miközben az ujjak puhán és csendesen dolgoznak. Évek kitartó és következetes munkája szükséges ehhez. Na most ezt a minőséget szorozzuk be hetvennel és megkapjuk a San Franciscó-i Szimfónikus Zenekart. Amikor játszanak nem kell partitúra mert minden szólam gyönyörűen hallható és hát amikor Eugene Izotov megkínálja a hangszerét akkor különösen érezni hogy miért is lett ő átcsábítva ide a Chicagóiaktól. Az 5. szimfónia és a Rómeó és Júlia nyitány nagyon rendben van. Parádés a zenekar, ez a leghelyesebb szó rájuk, komolyan mondom hogy világszám amit csinálnak és ha belegondolok hogy mindezt a minőséget koncertkörülmények között produkálják bizony meg kell emelnem előttük a kalapomat. Ezt a lemezt kitehetik az ablakba mondván: tessék, mi itt tartunk szakmailag és lehet szépen, csendben utánunk kullogni. Csak hát van egy kis hiányérzet. Az a hiányérzet amely minden magát hülyeségig tökéletesre kigyakorolt zenészt jellemez: a varázslat hiánya. Mert el kell dönteni hogy a mániákus precizitás a fontos vagy a zenei mondanivaló mindenáron történő kifejezése akár bizonyos hibák árán is. Itt most a hűvös precizitás nyert:

youtu.be/XBN0tFQGQW8

Bezzeg Bernstein, ő nem fogta vissza magát. Kb így kellene eljátszani a művet:

youtu.be/nkspQHos-08

Kb. :D
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 541
Csatlakozott: 2010.11.24., szer. 11:45
Értékelés: 257

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: janesz » 2019.10.21., hétf. 10:34

Az ALPHA elkényeztet bennünket ilyen lemezekkel.
Ez a héten remélem megérkezik. Fúvós orgia.
https://www.youtube.com/watch?v=yUvNiweU0Pw
3760014194504.jpg
3760014194504.jpg (21.64 KiB) Megtekintve 1653 alkalommal

EAD UD2000, Lavardin IS Ref, Verity Audio Finn, Acoustic Zen, Shunyata R. Hydra, Finite Elemente Spider


Avatar
janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 541
Csatlakozott: 2010.11.24., szer. 11:45
Értékelés: 257

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: janesz » 2019.10.21., hétf. 10:20

Az Anamorfosi lemezt se hagyd otthon!

https://www.youtube.com/watch?v=JWUoAT8Oflg

Tegnap este, miután meghallgattuk mindkét felvételt, megkérdeztem a feleségemet,hogy melyik tetszik jobban?
Nagyon jó a Godard lemez, nagyon szép, és ez nem kritika akar lenni, de az Anamorfosin a Si dolce è 'l martire, jobban tetszett mindkettőnknek.

EAD UD2000, Lavardin IS Ref, Verity Audio Finn, Acoustic Zen, Shunyata R. Hydra, Finite Elemente Spider


Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.19., szomb. 13:16

fülelek írta:
2019.10.19., szomb. 13:11
...A kiválasztott zenéim között is van egy Monteverdi feldolgozás Godardtól:
Akkor majd ott meghallgatom élőben. Jó?
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5832
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2482
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2019.10.19., szomb. 13:11

Belehallgattam a Monteverdi lemezbe, hát tényleg nagyon szép és érdekes, sajnos csak a kiállítás után lesz időm az egészet egyben meghallgatni. A kiválasztott zenéim között is van egy Monteverdi feldolgozás Godardtól:

youtu.be/dHEB4k_0d54
dunaudio.hu

Avatar
janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 541
Csatlakozott: 2010.11.24., szer. 11:45
Értékelés: 257

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: janesz » 2019.10.19., szomb. 11:24

Igen. Ez nagyon szép volt. Köszönjük!

EAD UD2000, Lavardin IS Ref, Verity Audio Finn, Acoustic Zen, Shunyata R. Hydra, Finite Elemente Spider


Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.18., pén. 23:20

Szereti-e ön Monteverdit?

Én először a főiskolán, zenetörténet órán futottam bele a pasasba, egészen pontosan abban az évben amikor a misékről volt szó. Talán nem mindenki tudja ezért leírnám hogy zenetörténet órán nem kimondottan zeneszerzőkről tanulunk, nem Handelről, Bachról, Bartókról vagy Lisztről hanem műfajokról és azok kultúrtörténeti időszakairól. Így kerül terítékre pl. az opera, a dal, a misék és ezek apropóján néhány emblematikus zeneszerző neve és munkássága. És ha már annyian összegyűltünk a teremben és ne csak ásítozzunk a sok adat és évszám hallatán lazításként és demonstrációs céllal időnként bejátszanak az ismertetett művekből is egy-két tételt vagy fontosabb részletet, de nagyjából ennyiről szól az oktatás. Az egész mű megismerése mindig házifeladat és amikor pl egy féléves vizsgára kijelölnek kb 12-14 órányi zenefelismerési anyagot közöttük egy csomó olyat amelyet meg sem említettek az órán az bizony nagyon tud fájni, pláne ha egy olyan időszakról van szó amely nem éppen a kedvencünk. Na ilyen volt nekem a középkor és a reneszánsz. Josquinből konkrétan megvágtak mert nem ismertem fel a szájbatekert miséjét. Itt egy másik topikban a robot programozó meg nagyokat cuppog rajta...

Hát ez van. Josquin után Monteverdi Vesproja ( nem szokás kimondani a teljes címet, zenész körökben úgyis mindenki tudja hogy miről van szó ) valóságos felüdülés volt számomra de csak 10 percig mert utána azt sem bírtam hallgatni, ezért vizsgára is abban a reményben mentem be hogy nem fogják bejátszani és bingo, szerencsém volt. 20 év kellett ahhoz hogy az ellenszenvem kicsit lohadjon Monteverdi és ma már ott tartok hogy szenvedélyesen és nagy örömmel hallgatom. Ajakmici még a sírját is felkereste ha már talján földön járt.

A művet 1610-ben adták ki Velencében de a keletkezését a mantovai időszakra teszik. Máig vitatott hogy hogyan adták elő anno, most ott tartanak a tudósok hogy egészében soha nem is hangzott el Monteverdi életében legfeljebb csak részleteiben. Az előadások alapvetően kétféle formát mutatnak. Az egyik szigorúan Monteverdi szerzeményére fókuszál és csak a 13 tételt játsza el, a másik a teljes liturgiát igyekszik rekonstruálni és ennek érdekében pl. antifónákat illeszt be a tételek közé.

A vesperás az esti imaórát jelenti és az a formája amely Montevedi művében is visszaköszön Szt Benedekhez köthető. A vesperás a szigorúan szabályozott szerzetesi élet egyik fontos napirendi pontja mely biz. számú zsoltáron kívül a Magnificatot is tartalmazza. Na ez az amelyet Monteverdi megzenésített kicsit kibővített formában.

A mű első felvétele 1952-ben volt és Stokowski nevéhez fűzhető. Sok előadás létezik belőle. Én a Jordi Savall, Giuseppe Maletto és Bruno Boterf verziókat ismerem, meg ezt itt:
https://www.highresaudio.com/en/album/v ... rdi-vespro
És azt hiszem ez is lesz a végállomás. Miért? Mert nagyon a hatása alá lehet kerülni. A karmester most is szemtelenül fiatal, még csak a harmincas éveinek elejét tapossa ugyanakkor döbbenetesen magabiztos. Én mindig úgy hallgatok zenét hogy előtte nem nézek bele a kísérőfüzetbe, egyszerűen csak felteszem a fülest és húzd rá, hadd szóljon. Ezt a Vesprót az Onofri féle Vivaldi felvétel után indítottam el jó késő este, kiváncsiságból éppen csak bele akartam hallgatni de alig tudtam lekapcsolni annyira varázslatos volt. Hallgassunk bele az első tételbe!
https://www.youtube.com/watch?v=Zdo3Ew2vFLo
A korzikai énekstílus köszön vissza rajta. Nagyon különleges, már-már egzotikus a magyar fülnek.
Vagy itt van ez az antifona:
https://www.youtube.com/watch?v=WkgJCPO1Ebs
Hát milyen éneklés ez? Hol hallottunk mi ilyet? Megmondom én hol: sehol!

Ez a döbbenetes ezen a lemezen, a jóformán ismeretlen előadói stílusok és hangszerek szemvényvesztő keveredése és játéka. A karmester elmondása szerint ez a vespro az ő kitalációja. Vette Monteverdi kottáját, szervezett köré egy teljes liturgiát amelyet megfejelt azzal hogy a Monteverdi tételek mindegyike elé beillesztett egy ugyanolyan szövegű fauxbordont is. Sőt, odáig ment hogy ha a fauxbordon bár dallamában hasonlatos volt Monteverdi művéhez de a szöveg eltért akkor dobta az eredeti szöveget és beillesztette az odaillőt. Cipőkanállal.
Hogy jobban értsük: először felhangzik a fauxbordon ( kezdetleges (( annyira azért nem kezdetleges )) 3-4 szólamú polifón mű )
https://www.youtube.com/watch?v=-BLUXCMx7RQ
majd ezt követően Monteverdi zenéje:
https://www.youtube.com/watch?v=jkFK0j5D7l0
Ugye hogy mennyire hasonlít? Állat.

De hogy még jobb legyen nekünk további újításokat eszközöl Simon-Pierre Bestion. Pl a Nisi Dominus után beilleszti ezt a Frescobaldi (!) ricercart:
https://www.youtube.com/watch?v=sx87JVOms6w

De a legnagyobb dobása nem ez hanem a Vespro helyenkénti kibővítése és áthangszerelése. Ez a tétel pl. a Vespro legemblematikusabb tétele. De hallgassuk csak milyen hosszan szól! Nem ehhez vagyunk szokva.

youtu.be/ZENFrFZyQQw

És teszi ezt azért mert szerinte így a jó. Kell ez a hosszúságú bevezető, ráadásul ezzel a hangszeres apparátussal. A vespro hangszerelése nem egyértelmű, ebből adódik az hogy egyesek jóformán teljesen elhagyják a rezeket és az énekes polifónia szépségeire gyúrnak ( Boterf ) vagy kamaraoperát kreálnak belőle ( Pluhar ). Végtére mindegyik egy jó eljárás a maga módján legfeljebb csak nekünk nem tetszik annyira. Ennél a Vespronál van hegedű, furulya, cornet, serpent, trombita, sacqueboutes ( ez az a harsona amelyet Brandt Attema is fújt ), barokk gitár, theorba, lant, orgona...dulcián (!) hogy ez milyen jó hangszer...nagyjából itt van minden ami az adott kort fémjelzi. És énektechnikai szinten is itt van mert másként énekeltek akkoriban a templomban, másként a halpiacon, másként az operában de hogy ezek az előadói módozatok együtt, egy időben léteztek az tuti és kizárt hogy ezek ne lettek volna hatással Monteverdire. A Mediterráneum egy hatalmas zenei olvasztótégely volt és ennek a középpontjában Velence állt. Nem csak a ruházatban, a kulturális szokásokban és bőrszínekben mutatott hatalmas keveredést a város hanem a zenéjében és előadói technikákban is. És ez a Simon-Pierre Bestion vette a fáradtságot és kikutatta nekünk őket, mert nem ért egyet azzal a felfogással hogy Wagner énekesekkel énekeltessék Monteverdit ahogyan azzal sem ért egyet amivé a gregorián éneklést vágták csak azért hogy istennek tetszőnek lehessensen titulálni és ne kelljen miattuk szégyenkezni a templomban. Amikor Chord becsempészte nekünk a Huelgas Ensemble vagy a Graindelevoix gregorián felvételeit akkor a legjobbat tette velünk mert kinyitotta a titkok kamráját és rácsodálkozhattunk a múlt valódi éneklési stílusaira:
https://www.youtube.com/watch?v=vBZ-pmN5T0A
Mert ez a gregorián éneklés nem pedig ez a szörnyűség a The Clerk's Group jóvoltából.
https://www.youtube.com/watch?v=v1CEB2iRM10
Jesszus de ronda és primitív.

Szóval Simon-Pierre Bestion egy elképesztően jól felkészült régizene specialista aki azon túl hogy tökéletesen ismeri Monteverdi korát és van mersze beleírni az eredetibe kreál egy olyan zenei élményt amely kiemel a hétköznapok mocsarából és felemel az ég felé és ott tart minket két és fél óráig. És ez a legnagyobb erénye az előadásának, ez a varázslat ahogyan az első perctől kezdve lenyűgöz és nem ereszt. Mert lehet itt kérem bőven csámcsogni a hangszerkezelésen, az énekes szólisták iszonyat orgánumán és díszítésein, a mű szerkezetén és ötletességén, a letaglózó zenekari összjátékon és teátrális jeleneteken. De nem ez a lényeg hanem a zene. A nagybetűs ZENE amely utatat tör magának és lefegyverez. Mondanám hogy ez a felvétel hifis grál lesz de kétlem. Ahhoz túlságosan is jó. Hiányzik belőle a metró dübörgése meg a széklábak recsegése és a kottalapok surrogása. Viszont ha elindítom a művet soha nem agyalok az előadás nagyszerűségén, egyszerűen csak kilazulok és önfeledten lubickolok a világ egyik legnagyszerűbb muzsikájában. Kell ennél több? Kaphatunk ennél többet bárkitől is zenei téren? Kötve hiszem.
Ajánlom-e az album beszerzését? Hát!

youtu.be/A4Cd9mQ5b6E
cover.jpg
cover.jpg (598.8 KiB) Megtekintve 1661 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5832
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2482
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2019.10.17., csüt. 09:44

"Ön nyert egy hangszórót!" (Egri János után)
És evvel mindenki nyer, mert olyan érdekes információkat kapunk tőled a komolyzene (ez biztos úgy alakult ki, mint a bakelitlemez :D) részleteiből, amihez nem egyszerű hozzáférni a nagy büdös interneten -ha egyáltalán. A műfajt komolyzenei ismeretterjesztő objektív/szubjektív kritikának nevezném, ahol nem csak a hozsanna, hanem a időnként durván belemenős ejnye-bejnye is belefér, ami igenis tudatalatti ízlés formáló erővel bír.
dunaudio.hu

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.17., csüt. 09:02

Vajon Rachmanyinovnak melyik tetszene leginkább:
- Horowitz.

...illetve az idelátogatókat is kérdezném, melyik felvételt hallgatnák meg szívesebben?
- Rachmanyinovét.

A hét zongorista közül van egy "kakukktojás". Ki ő és miért?
- A csajszi mert ő nem ruszki.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5832
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2482
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2019.10.16., szer. 20:02

Ami igaz, az igaz, nekem elég volt a tecső is, hogy ne keressem tovább...

Egy érdekes vágás, öt zongorista játszik egy Rahmanyinov művet, de én még hozzátennék kettőt:
Vajon Rachmanyinovnak melyik tetszene leginkább, illetve az idelátogatókat is kérdezném, melyik felvételt hallgatnák meg szívesebben?

youtu.be/CYpnUbaa0Ok


youtu.be/PbvXiFLBdBE


youtu.be/GhBXx-2PadM

A hét zongorista közül van egy "kakukktojás". Ki ő és miért?
dunaudio.hu

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.16., szer. 17:18


youtu.be/e8OeXFvCph4

Ma meghallgattam 24/192-ben csak úgy kiváncsiságból. Nem állítom hogy rémes az előadás de közelít hozzá.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
bodzso
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2010.09.12., vas. 15:46
Értékelés: 2

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: bodzso » 2019.10.15., kedd 23:38

bodzso írta:
2019.10.15., kedd 23:38
fülelek írta:
2019.10.08., kedd 22:13
Új hangsugárzó a palettán: Surprise a neve és aki eddig meghallgatta, mind meglepődött...:D
Magassugárzója a nagyon rövid idő alatt híressé vált Bliesma gyártmányú AlMg változó vastagságú (!)membrános dóm sugárzó, ami 34mm átmérője ellenére egészen pazar iránykarakterisztikával rendelkezik akár 15kHz-en is. 96dB érzékenység, nagyon kicsi torzítás akár 105dB hangnyomáson is. A 4 mélyközép sugárzó SB Acoustic gyártmányú, alu membrános, együttesen 240W terhelhetőségű, akár a Scanspeak revelator szériát is megszégyenítően alacsony torzítással. Sőt, nem sok fejhallgató tud ilyen felbontást, a sztereo térről nem is beszélve... :D
Evvel a hangsugárzóval 30-50nm-en bármilyen műfajú zenét meg lehet hallgatni dinamika csökkentés nélkül.
Meghallgatható a képen látható bemutatótermemben, ahol épp egy baráti diy találkozón mutatkozott be.

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.14., hétf. 22:55

AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5832
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2482
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2019.10.11., pén. 20:47

A rezsősón valószínűleg nem lesz bemutatva, az a szoba túl kicsi hozzá, de nálam a bemutatótermemben meg lehet hallgatni -csak el kell zarándokolni 25,2 km-re a Nulla Kilométerkőtől...
A dupla D'Appolito mellett hallottam már kvázi koax elnevezést is, ez is stimmel, és a passzív váltóban a megfelelő magas késleltetés sem hiányzik.
dunaudio.hu

Avatar
Tctronic
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1044
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 449

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: Tctronic » 2019.10.11., pén. 19:46

fülelek írta:
2019.10.08., kedd 22:13
Új hangsugárzó a palettán: Surprise a neve és aki eddig meghallgatta, mind meglepődött...:D
Magassugárzója a nagyon rövid idő alatt híressé vált Bliesma gyártmányú AlMg változó vastagságú (!)membrános dóm sugárzó, ami 34mm átmérője ellenére egészen pazar iránykarakterisztikával rendelkezik akár 15kHz-en is. 96dB érzékenység, nagyon kicsi torzítás akár 105dB hangnyomáson is. A 4 mélyközép sugárzó SB Acoustic gyártmányú, alu membrános, együttesen 240W terhelhetőségű, akár a Scanspeak revelator szériát is megszégyenítően alacsony torzítással. Sőt, nem sok fejhallgató tud ilyen felbontást, a sztereo térről nem is beszélve... :D
Evvel a hangsugárzóval 30-50nm-en bármilyen műfajú zenét meg lehet hallgatni dinamika csökkentés nélkül.
Meghallgatható a képen látható bemutatótermemben, ahol épp egy baráti diy találkozón mutatkozott be.
Nem egy megszokott hangszóró elrendezés. Mint egy kvázi dupla d'apolito elrendezés. Ötletes. :smile32:
„A zenéről írni olyan, mint táncolni az építészetre.”
                                      

Online
L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 234

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2019.10.11., pén. 19:37

Egy 10 éves kiadvány. Ez nem az ILGA, lehet örvendezni.

youtu.be/ZWkuyQ0EO7o
cover.jpg
cover.jpg (105.82 KiB) Megtekintve 1456 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Válasz küldése

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”