Köszi!
(A jelenetéseket minden moderátor és adminisztrátor látja, így a kéréseitek hamarabb teljesítésre kerülnek)
Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
Re: Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
Vettem vakon egy passzív krk r6 g2 párt, rettenet állapotban volt, plusz már kotortak is benne... best buy pont hu
Elkezdtem átalakítani, egyelőre itt tart a dolog.
- Csatolmányok
-
- IMG_20191202_062653.jpg (1.57 MiB) Megtekintve 170 alkalommal
Mind a kettőt megmérted? Ha igen és ugyan annyi és így jó volt akkor aszerint vegyél.Vasti írta: ↑2019.11.30., szomb. 21:34Sziasztok!
Egy hülye kérdésem van :-)
A Tannoy M3 dobozkáimban szeretném kicserélni a hangváltó alkatrészeit valami jobbfélére (kondik, induktivitások)
A magas előtt lévő induktivitás a NYÁK lemezen lévő felirat szerint 180uH, de mérve csak 160uH. A többi alkatrész olyan értékű, amilyennek a feliratok szerint lenniük kell.
Na most itt elgondolkodtam egy pillanatra ;-) Vajon a felirat lehet rossz a NYÁK lemezen, vagy az induktivitás sikerült egy kicsit rosszul?!
Tudom, erre így kb. lehetetlen válaszolni, de azért gondoltam megkérdezem...
Üdv: Vasti
- Vasti
- Fórumlakó
- Értékelés: 161
Egy hülye kérdésem van :-)
A Tannoy M3 dobozkáimban szeretném kicserélni a hangváltó alkatrészeit valami jobbfélére (kondik, induktivitások)
A magas előtt lévő induktivitás a NYÁK lemezen lévő felirat szerint 180uH, de mérve csak 160uH. A többi alkatrész olyan értékű, amilyennek a feliratok szerint lenniük kell.
Na most itt elgondolkodtam egy pillanatra ;-) Vajon a felirat lehet rossz a NYÁK lemezen, vagy az induktivitás sikerült egy kicsit rosszul?!
Tudom, erre így kb. lehetetlen válaszolni, de azért gondoltam megkérdezem...
Üdv: Vasti

A hangfalam hangváltója jelenleg így néz ki:
Dys-cus, a DysCus kimenők, s a TauCeti erősítők konstruktőre.
Minőségi OPT-k
Végül is a hangfalam átvitelének diagrammja így néz ki: (a reflex nyílások hatása nélkül) A kütyü már kb 6 hete működik. Hogy milyen a hangja? nos először is a Sca Speak miatt alul 28 Hz-ig sugároz. Ez a tény a basszus lesugárzást teljessé teszi. Lehetne megfogottabb a mély átvitel (bassrefley doboz) de elégedett vagyok vele, mert az erősítőim Q faktora a lehetséges legtöbb, ami lehetséges az alkalmazott CFB miatt. Jelenleg az ARC M60 HD monoblokkokkal használom a hangfalat. A magasak nagyon "ott" vannak, az AMT miatt. Betyár jók azok a hangszórók. Méltó társai a kistorzítású Accuton közepeknek. Hallottam, mondta valaki, hogy az AMT nem jó, mert nagy a torzítása. Nos az illető még életében nem hallott AMT-t, illetve halovány segéd fogalma sincs annak működéséről.

Minőségi OPT-k
A választás több okból indokolható.
1, a 0,71-es Q érték miatt. (impulzus átvitel)
2, a 98-as alsó határfreki miatt (a 2,5 utas rendszer miatt.
3, a derekam sem szakad le, ha mozgatnom kell.
Bedobozolva a hangszórót, megmértem az átvitelét a szokásos szituációban. (quasi szabadtérben) A mérés során az alábbi átvitelt produkálta a cucc: Tkp. hozza a paramétereit. A doboz nagyobb mint az ajánlott. Ha akkora lenne, akkor alul előjön az a bizonyos púp. Ezzel a mérettel (kb netto 3l) jó az alsó lefutás. Felül be kellett próbálni egy soros szívókört, ami igen meredeken leszívja a HSZ 4,5kHz-s rezonanciáját. A mérésnél ez a szívókör már bent volt. Először alul is akartam vágni, de a végső éllapotban ez elmaradt. Jól látható az alul felül lévő síma lefutás, a 400 Hz alatti esés az átvitelben, amit majd a méjsugárzó reményeim szerint kipótol. (ami azért nem teljesen így lett)

A hangváltó alkatrészei a korábbi Regulus verziómból lettek áthozva: Silver Superior Z Cap, Superior Z Cap, valamint kék Jantzenek, Kiwame és Mills ellenállások, Jantzen Wax szalag tekercsek. Apropó, maradt ki Jantzen tekercs, nem Waxos, de hibátlan, majd felteszem az eladó térbe. Hátha valakinek kell a karácsony fa alá.

Egyébként érdekes lett a hangváltó a végső állapotában: az Accutonon nincs hangváltó a már említett soros leszívó rezgőkör kivételével, de az ugye nem vált. Ez a konstrukció meg is hallatszik a hangon. Az ESS ATM 01-es magas sugi cca3,2kHz-nél illeszkedik felülről. A Scan Speak 26W-853 4G00 kb 320Hz-tól váltódik.
Minőségi OPT-k

No persze, ha már összeragasztottam, rögvest le is fillereztem, amely stációt a következő fotón láthatjátok. Persze le is festettem, meg políroztam, meg megint lefestettem.
Minőségi OPT-k

A cséve test titán a jobb hűtés, merevség, és teherviselőség miatt. A kosár öntvény, robosztus, a membránt préselt háló védi. A membrán anyaga kerámia. A figyelmeztető felszólítás szerint hozzáérni tilos, mivel nagyon törékeny. Az átvitele egyenes, már 2,7 literes dobozban is használható. A mágnes alig kisebb mint a membrán, jó vastag, nehéz, és gondolom megfelelően erős is. A fotón jól látható a lágyvaskörön kiképzett szellőző furat: Szemből nézve is gyönyörű a fehér membránjával. Próbaképpen bekötöttem csak így meztelen. Ami szembe, illetve fülbe tűnt elsőre, az az, hogy az énekhang rendkívül tisztán szólalt meg. De ez csak persze egy 1. benyomás Viszont az igaz, hogy ezek az Accuton kerámia membrános hangszórók a többi hangszóróhoz mérve rendkívül kis torzításúak, amit az adatlapjából kiolvashatunk.
Persze sok kísérlet, mérés, fülelés van még vissza ahhoz, hogy ez a hangszóró a legjobbakat nyújtsa a hangfalamban. De azért bízok abban, hogy hamar célt érek.
Minőségi OPT-k
Jók a tapasztalataid, a piros jobb egy fokkal, és az ára úgy alakul mondjuk 10uF-nál, hogy a kék 7,04 Eu, a piros 43,6 Eu. Ez több mint 6-szoros árkülönbözet. Ilyen árak mellett a 8db kondi, meg a Jantzen Wax tekercs már többe kerül, mint a hangfall ára. Szóval tuningolni csak ésszerűen lehet. Ez nem egy High End hangfal, ezért felesleges bele tenni High End alkatrészeket. Viszont azzal, hogy a bipoláris elkókat kicseréltem, sokkal jobb lett a hangja.
Minőségi OPT-k
persze, értem. nem is - csak - erre az esetre, hanem ezutánra gondolva

Szállításra előkészítve. Én már vissza nem cipelem a ház másik oldalára törött lábujjal! Így is majd leszakadt a derekam. De mint írtam, jó az impulzus válasz, érezni a basszus artikulációján.
Minőségi OPT-k
Esetleg ebben az irányba érdemes lenne egy próbát ejteni. Persze a pénztárcát megviseli.

Megjelenítő: Lapos, Hangsugárzó: DIY, Kábel:DIY (Neotech, pure silver, AQ), Erölködő: ROTEL, Lejátszó: Marantz CD, PANA BD - Raspberry (Volumio)

A hangja érdekes. Először is megszűntek az éles sziszegő hangok. Az eredeti magas sugárzó egy fém dóm, ami hozta is a hangját, ahogy kell. Az SB dómmal lágyabb hangóú lett a hangfal. Nagyon ott van a mély is. Ha az én hangfalamhoz viszonyítom, az egy picit mindenből többet ad, magasban is, meg mélyben is. Viszont a Cantonnak jobb a mély béli impulzus átvitele. Az egész megfogottabb, jobban együtt van. Szívesen áttenném ezt a malomkerék nagyságú hangszórót az én hangfalamba ezzel a dobozzal együtt. Viszont a középsugárzó Accuton-om tud valamit: tisztábban hozza a közepeket. A Canton sztereója jó, a hang szépen leválik a hangszóróról. Szerintem ez a Canton is egy jó Canton, előbre mutató mint a CT800-as, főleg a basszusa terén. Ez nagyon kiváló. Barátom jól járt, hogy megvette. Egy kis faipari restaurálás kell még neki, s lesz egy hájend hangfala. A fotón a hangfal látható a tesztelés közben. A hangfalon a teszteléskor sokat segítő munkatársam látható. Jó füle van.

Minőségi OPT-k
Minőségi OPT-k
Magas sugi csere SB26ADC-C000-ra Jozef67 ajánlása alapján,
Bemeneti terminál csere banános-szorítósra,
Magas hangváltó újra gondolása Jantzen WAX Coilra, illetve Jantzen Crosscap kondira,
A crossover összes bipoláris kondijának cseréje Jantzen kondira,
a közép sugi alul áteresztő szűrőjének "kiigazítása" SB dómhoz,
Az összes filléres huzalellenállás cseréje carbonfilm ellenállásra (Kiwame),
Belső kábelezés cseréje, hangolása. A felhasznált vezetékek:AuduoQuest-ből kihúzott tömör réz, Ezüstözött teflon szigetelésű tömör vezeték, és "MIG" kábel árnyékoló védő harisnyától megfosztva juta szigeteléssel. Szóval ilyen nyalánságok történtek.
Az alábbi fotón kb 5Wattal meghajtva a szokásos mérési körülményeim között végeztem. A mérő mikrofon a DÓM sugival egyvonalban, 1 méterről történt. A Canton a piros görbe, a kék görbe az én saját hangfalam a Regulus módosítás után. Nála a mély középsugárzót cseréltem le Accutonra. Egy hete lett kész. A hangnyomások nincsenek egyeztetve. Érdekesen alakul a két hangszóró átvitele. Kis jó indulattal azt mondhatnánk, hogy egymásnak tükörképei.

Minőségi OPT-k
- fülelek
- Törzsgárda
- Értékelés: 2562

- Sonny
- V.I.P.
- Értékelés: 550
S
- fülelek
- Törzsgárda
- Értékelés: 2562
Működni ugyan működik, de más VdH kábellel jobban járnál, azaz jobb hangminőség -alacsonyabb áron.bezdany írta: ↑2019.08.13., kedd 11:45Hello!
Van egy Swans T600F hangfalpárom, belekukkantottam, és lecserélném a gyári kábeleket a belsejében.
Mit ajánlotok, mit lehetne belepakolni?
VDH cs122 hangfalkábelt használok hozzá, esetleg ha vennék még abból, és azt raknék a belsejébe is az működhet?![]()
Köszi!
https://hangtechnikakft.hu/ft-12-halogen-free-11437
Két szálat kell venni (pirosat és feketét a fázis tévesztés elkerülése érdekében), szebb/jobb hangzást kapsz, mint a CS122-vel.
- denesdr
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 41
Miért ne működne?bezdany írta: ↑2019.08.13., kedd 11:45Hello!
Van egy Swans T600F hangfalpárom, belekukkantottam, és lecserélném a gyári kábeleket a belsejében.
VDH cs122 hangfalkábelt használok hozzá, esetleg ha vennék még abból, és azt raknék a belsejébe is az működhet?![]()
Köszi!
VDH cs122 hangfalkábelt használok hozzá, esetleg ha vennék még abból, és azt raknék a belsejébe is az működhet?

Köszi!
Tudod!!! Ronda, de finom!!!

Legalább nem látszik!

Ehhez kellett mindenből jobb mert kevésnek éreztem a többi komponenst. Primare A30 MkII erősítő, Cord 2qute dac, Valhalla Aura 2V2 digi kábel már megtette a hatást rendesen! Több erősítővel ki lett próbálva már és nagyon megmutatja a különbségeket.
Meg a CD lemezek minőséget is! Ezt a lemezt csak kölcsönbe kaptam!
Mikor végig hallgattam akkor külön értelmét nyert hogy milyen a 3dimenzios hang!
- Sonny
- V.I.P.
- Értékelés: 550
Legalább jól szól, mert nem szép

Az eredeti hangtól tényleg nagy előrelépés, de erősítő terén is léptél pár lépcsőt felfelé . . .

Kár, hogy már nem hallhatom