szerintem az elv es a megvalosithatosag, megvalositasban tudatosan (?) vallalt kompromisszumok kerdese.Tctronic írta: ↑2020.10.07., szer. 08:54És azokkal a hangfalakkal mi a helyzet amik a doboz rezgését is (ki)használják? Valahol olvastam hogy talán régi angol dobozok talán a Spendor BC1 , BC3 vagy valamelyik BBC dobozok így működnek. (Bár a rossz nyelvek szerint ez csak magyarázata a gyenge doboznak)
pl.: ök is belattak, hogy finom hangerö mellett, kis angol szobakban, egy 200 kg-os beton/kö doboz kevésbé torzitana a dobozfal rezgesevel lesugarzott hanggal, ...de praktikum okan elvetettek (se a studiokocsikba nem lett volna jo, se a munkasok nem vittek volna szivesen, se otthoni magan felhasznalok nem tettek volna vigan a kocsijuk csomagtartojaba); ami elegendöen/brutalisan merevsege+tehetetlensege okan semennyi torzitast (idöben es spektrumban mas lesugarzast) nem ado doboz, az nehez, körülmenyes;
tehat: mit is csinaljunk ? probaljuk meg könnyebb/vekonyabb dobozfallal is, meg még elviselhetö, de merevebbel; aztan kinek melyik tetszett jobban: jo-jo, ez kicsit berezeg, többet sugaroz hozza, de milyen hamar lecseng ! plane ezen a zenen, amin ez a frekitartomany alig szerepel, es finom halkan hallgatva, mert kicsi az angol szobam. masik meg: jo nagy szobam van, adjunk neki kakaot ...ne csinaljatok mar: reg kikapcsoltam a cuccot, megvacsoraztunk, felmegyek a szobaba: a hangsugarzo meg mindig bug, csinaljunk mast !

meg ugye van a félremagyarazat is: hat a hangszerek teste is rezeg, akkor a hangsugié is rezegjen, hisz hangszer ! ..persze ez marhaság ! a hangszernél ez adja rendeltetésszerüen a hangszer hangját, hangsugarzonal azert erre a celra inkabb a hangszórók hivatottak, különben a dobozokba kellene vezetni az erösitö jelét.
egy rosszul sikerült csillapitas (a hangsug. doboznál) kellemetlenebb is lehet, mint egy gyors lecsengesü - de mindez tutti hangeröfüggö (angol vs. amerika, szobameret befolyasa), plane ha a sajatrezges frekije is tudomanyosan kialakitott (nem tudom a doboz anyaganak öregedese, allapotvaltozasa pl. nedvesseg, stb. ezt pl. mennyire valtoztatja)
szoval szerintem nem vitas: elvileg a teljesen néma hangsugarzodoboz a legjobb ...ennek megvalositasa csak különbözö kompromisszumokkal megy (pl.: 1) vagy elviselhetetlenül igen nehez 2) még mindig nehez, de mar kicsit sugaroz 3) könnyü, gyorsan lecsengöen sugaroz [de attol az még torzítás]) 4) ...