A fórum általános részén és az adás vételi topikokban is elszaporodott off-ok és trollkodás okán innentől warning-al jutalmazzuk az elkövetőket, ismételt viselkedés esetén ideiglenes vagy végleges kitiltás is járhat.Kérünk mindenkit, hogy normális mederben folytassa a diskurzust !
A szabályzat adás-vételi részre vonatkozó követelményei 2020. Január 06. 00:00 kezdeti hatállyal megváltoznak!Kérünk mindenkit, hogy olvassa át és annak megfelelően adja fel hirdetését.Köszönjük!

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Moderátor: csandaz

Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.11.19., hétf. 12:19


gaborka8X8


 


 


ATC Hi-Fi találkozó 2012. október 13.


I. rész


 


 


Aki korán kel, aranyat lel”, szól a mondás, és mi bizony korán keltünk 13-án szombaton, hogy már fél kilenc után kicsivel, azaz a tervezett kezdés előtt majd egy órával ott legyünk az „élet sűrűjében”. De lássuk, miféle aranyakra leltünk ezen a közös fülelésen.


 


Az ilyen találkozókon az elsőnek meghallgatott rendszer hangjai meghatározóak, mivel akár jó, akár rossz értelemben viszonyítási alapot képez, akár tudatosul ez valakiben, akár nem. Számunkra, akik a nagy Jungson szobában kezdtük a napot Bélával, a Monitor Audio polcsugárzójával indult a hallgatózás, amit a nap folyamán még többször, több rendszerben is hallhattunk, így mintegy kvázi „referenciaként” is szolgált, azaz, valami olyasmiként, amire vissza lehetett hallgatni, mint ahogy pl. a borkóstolókon is szokás egy olyan bort kijelölni, amire a bírák visszakóstolnak.


 


Monitor Audio Gold Signature GS10


Az első egy-két másodpercben az „Az anyja!” érzést váltotta ki a mélyeivel, és a méreteit meghazudtoló testességével. Kár, hogy ez az érzés valóban csak egy-két másodpercig tartott és utána egyre feltűnőbbek lettek a hibái. A zene beszorult a két doboz közé, azaz, nemigen tudott megmutatni semmit a színpadszélességből még a mesterségesen nagy térre kikevert igazi tesztelős zenék esetén sem. A muzsikák területén egyébként is válogatós a kicsike, és határozottan tudtunkra adja, ha valami nem passzol alumínium szívecskéjéhez. Ráadásul, az első másodpercekben meglepetést okozó mélyekről is kiderül, hogy csak a kisdobozok jól megszokott trükkjével találkoztunk megint, méghozzá a felsőbasszus kiemeléssel, aminek hatására a mélyeket többnek érezzük. Sajnos, ezen igyekvésében zavaró pufogás és dobozhang kíséri a húsos, zsíros, kövér mélyeket.


Azaz a MA GS10-ben ezen a találkozón egy igazi villon-i Vastag Margot-t ismerhettünk meg. És ahogy Margot a nép egyszerűbb fiait szereti, nekik nyújt örömöt telt bájaival, ez a doboz is az egyszerűbb, populárisabb zenékkel érzi jól magát, nekik tartogatja kellemeit. Velük azonban könnyen elképzelhető, hogy olyan pásztorórákat tölt együtt, ami a külső szemlélő, hallgatózó számára is igencsak szélesre tárhatja a gyönyörök kapuját, legalább annyira, mint Vastag Margot az ő húsos combjait.


 


 


Dali Lektor 2


Ha valaki kedveskedni akarna neki, akkor azt mondaná „légies tünemény”, ha a háta mögött akarna intrikálni, akkor azt, hogy „az a típus, akinek kétszer kell bemenni egy szobába, hogy egyszer észrevegyék”. De mivel én nem pályázom a kegyire, és nem irigylem, ezért tárgyilagosan nézve egyet kell, hogy értsek abban, valóban „légies”, amennyiben ez alatt azt értjük, hogy a megszólalása testetlen, egy kissé erőtlen. Ennél a doboznál éreztem leginkább, hogy nagyon nagy neki az a szoba, ahol produkálni kellett volna magát. A hangok mintegy szublimálódva lépnek ki a dobozból, és megfoghatatlanul terjednek tova. Azt ellenben tisztán érezzük, hogy dobozból jönnek, és hogy ez a doboz a térleképzéssel kapcsolatban nem is tesz erőfeszítéseket. A maga csendes, szerény voltát azzal is kifejezi, hogy a csendes, álmatag zenék társaságában érzi jól magát. Nem szereti a hangoskodást, dévajkodást, inkább az olyan zenéket kedveli, amik Fejes Endre hazudósának meséire hasonlítanak, mint pl. az, amiben a huncut, kék fényű kis csillag lekúszott az égről, de hajnalra már csak egy lila színű kavics maradt belőle.


Mint ahogy egyet kell, hogy értsek abban is, nem vesszük észre elsőre, de ezt nem annyira hibaként, mint inkább előnyként értékelem, ellentétben intrikusunk rosszmájúságával. Tényleg nem akar ez a doboz feltűnni, nem akarja a saját egyéniségét belevinni a zenékbe, nem akar a produkció részese lenni, és a tapsot sem akarja learatni a végén. Meghúzódik a háttérben, és hagyja, hogy kibontakozzanak azok, akiket kedvel.


Ő lenne a szürke eminenciás ebben az exhibicionista világunkban?


 


 


Swans M3


Meg-megáll, körűlnéz: most kapja, hirtelen


Egy iramodással a pitvarba terem.(Arany János: Családi kör)


A Swans M3 is úgy működik, mint a Családi kör című versben a macska. A lassú zenéken szinte elszenderül, majd kissé idegessé válik, megiramodik, mintha sürgetni akarná a zenészeket, hogy „haladjunk már, haladjunk már, ne tökölődjünk elvtárskáim”. Tisztán észlelhető, hogy nem szereti ezt a „beledúdolok a füledbe” típusú melankolikus lagymatagságot. Nem a lekvárzsibbasztó, lány egy szál gitárral zenék állnak jól neki, hanem azok, amikben van élet, mozgás, sőt, egy kis nyüzsgés. Nem ijed meg a sok hangszertől, nem okoz neki gondot a hangerő. Azt szereti, ha pezseg a zene, és akkor pezsegni kezd ez a hangsugárzó is. És amilyen kényes a zenére, ugyanolyan kényes az elhelyezésre. Ribbon magasaival szeret a hallgató szemébe nézni, és nem kedveli a szemkontaktusban az alá-, vagy fölérendelt szerepet, mert az egyik esetben a magasait nem mutatja meg, a másik esetben pedig a mélyeit. Pedig mind a kettőben igen komoly erényekkel rendelkezik. A magasak terén tudja mindazt, amit a ribbon tud, azaz a kissé keményebb, ám teljesen sima magasakat, a mélyek terén a feszességet, pontosságot. De milyen furcsa az élet, mert ez a mély –annak ellenére, hogy több volt– elsőre mégis kicsit kevesebbnek tűnt, mint a GS10-é, mivel itt nem volt az a feldúsulás, becsapó lötyögés, döngés, pufogás. A fent említett idegesség nem a mélyek területén jelentkezett, mert itt kérem pontosság és precizitás volt. Az a kis ideges vibrálás, enyhe kapkodás inkább a közép és magas hangok területén mutatkozott, ami így kissé becsaphatta az esetleg figyelmével elkalandozó hallgatót, aki e kettő arányához képest akár lassúnak is találhatta a mélyeket, mint ahogy a fogat mellett ficánkoló csikóhoz képest is lassúnak találhatjuk a kimért precizitásukban és megfontoltságukban is fenségesen húzó tüzes parádés lovakat.


Mindenesetre, ez a hangsugárzó nem az andalító zenei sétákon, hanem a muzsika „teljesítménytúráin” válhat jó társunkká.


 


 


Swans M1:


Nem idegeskedik, nem kapkod, mint a nagyobb testvére, szeret minden zenét, és mindenféle zene is szereti ezt a kis szépséget. Nem akar többnek látszani, mint ami, és nem akar többet mutatni/nyújtani annál, mint amit tud. Megrajzolja a teret, de nem csinál belőle egy fotorealisztikus grafikát, mint ahogy egy impresszionista festményt sem. Megmutat belőle mindent, ami fontos, mindent, ami a zene élvezetes hallgatásához szükséges, de semmivel sem többet ennél. És ugyanígy tesz a mélyhangokkal is. Nem mondhatjuk, hogy nem lehetne belőle több, amikor az M1 szól, de pont elegendő, hogy élvezetessé tegyen bármilyen zenét, akár olyat is, amit egyébként talán nem kedvelnénk. Lehet, hogy ő Bóbita, aki "szárnyat igéz a malacra”? Nem, mert nem akar a zene fölé keveredni, és végképp nem akarja kikacagni azt, de nem is válik annak alázatos szolgálólányává. Egyenrangú partnere szinte minden zenének. Emancipáltan énekelget nekünk, és nem hagyja, hogy csak azért, mert sárga kis szoknyácskája nem ér le a földig, félvállról vegyük, vagy kislányként kezeljük.


 


 


JBL 4312M II (3 utas mini stúdió monitor):


Az autódban ülök, gyönyörű gép


És százötvennél már nem fog a fék


Felveszem a telefont és eltűnik a kép


Még igazi zöld és igazi kékTehát, ez egy igazi kék doboz. De „kék” ez nekem? Nem „kék”, mert zavaros. Összekuszálja, grízes masszává teszi a zenét. Az a rövid rajzfilmrészlet ugrik be zenei produkciójáról, amikor a Mézga család Köbükivel teremt kapcsolatot, és az éterbe kibocsátott információt egy spirálisan tekergő zizi kígyóval ábrázolja. a rajzfilm készítője.


Hiába hallgatjuk, és hallgatjuk, nem találjuk a zenét, úgy jártunk, mint Móricz Zsigmond iciri-piciri kis macskája, ami


Bejárja az iciri-piciri kis erdőt,


s nem leli az iciri-piciri tekergőt.


 


Bejárja az iciri-piciri kaszálót,


s nem látja az iciri-piciri kószálót". (Móricz Zsigmond: Iciri-piciri)


Ezt a hangsugárzót többször is elővettük. Egyrészt, mert nem akartunk hinni a szemünknek, fülünknek, hogy valami, ami ennyire szép (hiszen a szépségét senki nem vitatja el), az hogy lehet ennyire nem jó. Másrészt, mert döbbenet volt, hogy a negyedébe kerülő kis Jungsonnak, vagy a harmadába kerülő M1-nek a nyomába sem ér, ezért vissza kellett hallgatni, nem tévedtünk-e elsőre. De sajnos, vagy nem sajnos, nem.


Felmerül a kérdés, kell-e többször meghallgatni egy olyan dobozt, amiről már az első alkalommal kiderül, hogy silányság? Véleményem szerint igenis szükség van a többszöri szembesülésre, „hogy a későbbiekben is megismerhessük az gonosznak undok ábrázatját, mely a kígyó árnyékából csúfondáros képpel vigyorog ránk, és óvakodhassunk tőle”.


 


 


Jungson LS3/5A


Az anekdota szerint egyszer Nagy Sándor azt mondta, „Ha nem volnék Alexandrosz, Diogenész szeretnék lenni."


És ugyanígy nagyon sok drága, nagynevű, igen sok dicsőséget szerzett monitor doboz is elmondhatná, hogy ha nem XY lennék, akkor Jungson LS3/5A szeretnék lenni.


Mert ez a kicsi doboz igazán zseniális. Akár az ő jelmondata is lehetne az, ami a Columbo sorozat egyik részében a Whiskey-s üveg címkéjén, mint szlogen szerepelt: „Mindenkinek azt, ami jár”. Azaz a ritmusjátszó képességre figyelőknek megadja a ritmust, aki arra érzékeny, az megkapja a precíz térleképzést, a „bugi faktorra” gerjedőknek magától megindul a lábuk, ha megszólal, a részletek iránt fogékonyaknak megmutat mindent, ami a felvételen rajta van, és teszi mindezt úgy, hogy nem válik technokratává.


A mélytartománya nem terjed ugyan az infrahangokig, de a hangsugárzó méretéhez, és zárt voltához képest határozottan mélyre megy. Közép és magas hangok terén pedig példaértékű, amit nyújt, sőt, akár a selyem dóm hangzás iskolapéldája is lehetne. Ha pl. a magas hangjait az M1-el hasonlítjuk össze, akkor rögtön fülünkbe ötlik a két magassugárzó jellegzetes hangkaraktere, és a köztük lévő markáns különbség. Mint korábban írtam, a ribbon az keményebb, de simább magasakat produkál, még a selyem dóm lágyabban, de egyben érdesebben is szólaltatja meg ugyanazt. Azaz, míg az egyik egy borjúlakk plain oxford, addig a másik egy sertésvelúr penny loafer.


Ez az a hangsugárzó, amivel kapcsolatban az elmúlt három évben szinte kivétel nélkül csak dicsérő szavak jelentek meg azok tollából, akik meghallgatták. Született vele kapcsolatban dicsérő blogbejegyzés, számtalan magasztaló írás itt a fórumon, és bizton állíthatjuk, hogy hírnevét most sem hazudtolta meg.


 


 


ATC Hi-Fi találkozó 2012. október 13. II. rész


 


 


És ezután következett a fordulat. No nem politikai, hanem szó szerinti. Azaz, hátat fordítottunk a kicsiny gólyalábasoknak, hogy „vigyázó szemünket” ha nem is Párizsra –ahogy azt Batsányi kéri–, de a túlsó oldalon sorakozó álló hangsugárzókra vessük. Mert ott, mint a „tölgyek őrzik a völgyet”, úgy őrizte két oldalról négy-négy hangsugárzó, farkasszemet nézve velünk, azokat a középen felállított Denon és Marantz elektronikákat, amik segítségükre voltak, hogy szép sorjában megszólaltathassák a zenét.


Ezen négy hangsugárzóból három a deli Dali (Sicc!) családhoz tartozik, és közeli rokonságuk már ránézésre tagadhatatlan. A negyedik, a Swans küllemében is eltérő. Csak ő visel egyedül valódi fából készült kabátot (ami ellenben nem egy bakáknak készült fakabát). Ahh, de mit érdekel bennünket, hogy cifraszűr vagy fényes mente, prémes kacagány vagy esetleg egyenesen egy selyem cape takarja-e azt a szívet, aminek a muzsika hangjaira kellene lüktetnie a kedvünkért.


Kezdjük ezen szívek lüktetésének meghallgatását az egy alomba tartozókkal.


 


 


 


Dali IKON 6 mkII:


Aki pl. Wagnert kedveli, annak csak azt tudom mondani, „Önnek ezt nem ajánlom.”, és ez úgy összességében vonatkozik a komolyzene-rajongókra, mert ennek a hangsugárzónak nem igen van tüdeje. Nem egy Szélfúvó Viharcsináló a Szélike királykisasszony című meséből. Sőt, a legnagyobb jóindulattal is max. csak egy Festéktüsszentő Hapci Benő. Nincs elég levegője a nagyzenekar megszólaltatásához. Ilyen kihívások esetén a több hangszer hangjainak kavalkádjába belegabalyodik, ha pedig ez csak egy kicsivel is nagyobb hangerőn történik, akkor egyszerűen összeomlik. Na nem valami földrengésszerű morajlással, mint ahogy hatalmas épületek szoktak, hanem inkább csak úgy magába roskadva, búskomoran. De nem jeleskedik a magas hangok terén sem, ha pl. Edita Gruberova vagy Anna Netrebko kitartott magas C-it kellene elénk varázsolni, mert ekkor meg elfúló hangon torzítani kezd. (Mentségére legyen mondva, megesett ez már nála sokkal drágább hangsugárzókkal is.)


Középszerű terének pont a közepe hiányzik, ott olyan lyukas, mint ha a zenészek mind kiálltak volna a terem két szélére, hogy egymással kötélhúzásba kezdhessenek.


Most jöhetne az a rész, hogy „de mindezekért kárpótol bennünket a …….”. De mi? Mert a mély hangjai bizony nem nyújtottak kárpótlást az eddigi produkciójáéért. Sőt, ezen a területen szerepelt legrosszabbul. Kontrollálatlan mélyei csapongva búgnak, zúgnak.


Kicsit úgy érzem magam, mint ha moziban ülnék, mert van ennek a hangnak –a felsorolt hibák ellenére– valami nagyon, de nagyon mozis feelingje a szó legjobb értelmében. Szinte biztos vagyok benne, hogy kiválóan szólhatnak rajta a különböző effektek. Ezt hallgatva fel sem tűnne talán, hogy milyen túlzásokba esnek a filmkészítők, amikor pl. egy 6mm-es kézi lőfegyver závárzatának hangja a légvédelmi ágyú zárszerkezetének csattanását idézi. Az édeskés aláfestő zenék a szívünkbe markolhatnának, amikor két szerelmesnek el kell válnia egymástól, vagy felpezsdíthetne bennünket, amikor érzéki tangót táncolnak gyertyafény mellett. Centerrel kiegészítve pedig már nem lenne lyukas a közepe sem, és egy ilyen trojka igazi mesevilágba repíthetne bennünket, megfelelő filmeket nézve.


 


 


Dali Mentor 6:


Széles, tágas a tér


Álmom pont a falig ér” (Bikini: Széles, tágas a tér)


És nem csak az álmom ér a falig, hanem az a tér is, amit ez a hangsugárzó –mint a mérnök a műszaki rajzot– szépen, szögletesen rajzol elénk. Figyelmünk a fő vonalakra esik, de azért látjuk, ott vannak halványabban a szerkesztési segédvonalak is, azaz a térábrázolásnál kiválóan elkülönülnek a hangszercsoportok, de már csak halványabban mutatja meg az egyes hangszerek helyét.


Magas hangok területén azt nyújtotta volna, ami elvárható, ha itt-ott nem támad olyan érzésünk, mint mikor úgy halljuk, az énekesnek meg kellene már köszörülnie a torkát. A mélyek kontrolláltan, és elégséges mennyiségben szólaltak meg, ám konzisztenciában, sűrűségében kicsivel több lett volna a kívánatos. De ezen kis hibák ellenére is egyensúlyban volt a hangkép. Nem lógott ki alul vagy felül, nem volt középkiemelés vagy hiány. Dinamikája a legtöbb zenéhez elegendő, csak pillanatokra torpan meg, ha nagyon sok hangszer szeretne egyszerre hangosan megszólalni, de ekkor sem zavaró, és még csak fel sem ötlik bennünk a félelem, hogy a hangkép kásássá válna, összezavarodna, ad absurdum összeomlana.


Erre a hangsugárzóra akár igazak is lehetnének Ferenc József szavai, miszerint, "Minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve", de csak úgy, ha azonnal hozzátesszük Váci Mihály örökérvényű verscímét is, „Még nem elég”, mert


Nem elég megborzongni,


de lelkesedni kell!


Nem elég fellobogni,


de mindig égni kell!


Ugyanis ezt a folyamatosan izzó lelkesedést hiányoltam belőle. Jól csinált mindent, sőt néha még az érzelmek is fel-fellobogtak az általa interpretált zenében, de azok gyorsan el is haltak, és visszatért ahhoz a fajta zenéléshez, ahogy szakmáját igen jól ismerő mesterember végzi hibátlan napi rutinmunkáját.


 


 


Dali Helicon 400mkII:


Ez igen!!!


Minden megszólaló hangban érezni ennek a hangsugárzónak a kiváló minőségét, mert minden hangnak, ami megszólal rajta, annak súlya, sűrűsége, lecsengése van, még a leghalkabbaknak is. De ezt a sűrűséget ne úgy képzeljük, mint egy vastag gyapjúszövet, vagy mint egy teljes kiőrlésű kenyér sűrűségét, hanem inkább úgy, mint egy selyembrokátét vagy egy igazán keményre felvert valódi tejszínhabét. Sőt azt hiszem, ez az utóbbi a legtalálóbb, mert ahogy megszólaltja a zenét, abban van valami lágy, krémes érzés. Ha azokat a réztrombitákat hallanánk rajta, amiktől Jerikó falai leomlottak, akkor is tudnánk, hogy ezeket a trombitákat mégiscsak angyalok fújják. Haragos angyalok ugyan, de azért angyalok.


Ez a krémesség ellenben itt-ott, és hangsúlyozom, ennek ritkaságát és időbeli rövidségét, tehát ez a krémesség ellenben itt-ott elvett a zene csillogásából, ragyogásából, mint amikor egy szépen csiszolt velencei tükör egy pillanatra enyhén bepárásodik a hideg terembe beszökő meleg fuvallattól.


A mélyhangjai precízek, pontosak, megfogottak, pedig a most tárgyalt négyesből határozottan ez a doboz nyújtja a legtöbbet valódi mélyhangokból. Na itt aztán nem brummog az a „Fürtös, láncos, táncos, nyalka” medve József Attila Medvetáncából, hogy „Brumma, brumma, brummadza”, hanem, ha dörmögni támad kedve, akkor vigyázzba állva, szalutálva, csak annyit mond „brumm”.


A magasai simák, pedánsak, a középtartománya pedig igen kevés kívánnivalót hagy maga után. Persze kívánni mindig lehet. Sokszor ugyanabból többet, máskor szintén ugyanabból kevesebbet, a helyzettől függően. Állítólag, a férfiak, ha bálba mennek a feleségükkel, akkor azt kívánják, bár lenne egy kicsit karcsúbb, és még ugyanaznap este az ágyban azt, hogy bár lenne egy kicsit gömbölyűbb. Ugyanígy működik itt is. Bizonyos zenéken azt kívánjuk, ezek a középhangok lennének bár egy kicsivel teltebbek, aztán más zenéken meg azt, hogy lennének bár egy kicsivel szikárabbak. Hát kérem, ha még az isten sem tudott Éva megteremtésénél teljesen kedvében járni a férfinak, akkor hogyan várhatnánk el ezt egy hangsugárzó-gyártótól?


Amit ellenben elvárhatunk, az pl. a kiváló térmegjelenítés, és ezt meg is kapjuk. A szoba egészét betölti zenével. A hangok úgy folynak végig az oldalfalakon, padlón, a szobában lévő berendezéseken, mint Koszkol Jenő Napfényes szobabelső című festményén a fények.


Az egész dobozzal kapcsolatban az fogalmazódik meg a fejemben, és most már itt a monitoromon is, hogy precíz, mint egy óramű. Nem botlik, nem döccen, a lendületét nem lehet megtörni, a zene ritmusából semmivel nem lehet kizökkenteni. Nem marad le, nem siet, nem téveszt lépést. Menetel, mint egy győztes hadsereg katonája a díszszemlén. Vidáman, a zene tempójában, a saját kiválóságának biztos tudatában. Habár néha kicsit dölyfösen elvárja, hogy a zene helyett/mellett az ő teljesítményére is figyelmet fordítsunk, de ezt elnézzük neki, mert valóban birtokában van azoknak a képességeknek, ami miatt csodálni lehet.


 


 


Swans M6:


Az országúton végig a szekérrel


A négy ökör lassacskán ballagott.” (Petőfi Sándor: A négyökrös szekér)


Halljuk, hogy „csireg-csörög a járom”. No nem azért, mert „Szánt a babám a benedeki határon”, Hanem, mert a magas és közép hangok igen szépen, kiegyensúlyozottan, sőt vidáman szólnak. Olyan vidáman, mint ahogy a szántó ökrök nyakában „csireg-csörög a járom”, ha azokat egy szerelmes béreslegény terelgeti,


de a mélyek, mint a négy ökör a versben, csak lassacskán ballagnak. Sőt itt-ott néha le is maradnak.


Nagyszerű színpadszélességet, mélységet varázsol elénk ez a hangsugárzó, úgy, hogy nem esik túlzásokba. A térleképzésének pontossága igen sok monitor dobozzal felveszi a versenyt, akár a saját kistestvérével is, az M3-mal, ám annál testesebben, dúsabban, teresebben szólal meg,


de a mélyek, mint a négy ökör a versben, csak lassacskán ballagnak. Sőt itt-ott néha le is maradnak.


A legtöbbféle zenét igen élvezetesen tolmácsolja számunkra. Ha kell, akkor drámai, ha kell, vidám, bohókás. Ha kell, felveszi akár egy induló ritmusát is, ha kell, álomba ringat bennünket,


de a mélyek, mint a négy ökör a versben, csak lassacskán ballagnak. Sőt itt-ott néha le is maradnak.


Egy igen zenebarát és főleg zenehallgató-barát hangsugárzó, ami nem a hibák kiemelésére, forszírozására helyezi a hangsúlyt, hanem pont annyira tolerálja ezeket, hogy élvezetessé tudja tenni akár a rosszabbul sikerült, ám zenei anyagában jó felvételeket is,


de a mélyek, mint a négy ökör a versben, csak lassacskán ballagnak. Sőt itt-ott néha le is maradnak.


Ezért motoszkál bennünk Madách Imre: Az ember tragédiája zárómondatának utánérzéseként, hogy.


Csak az a mély, csak azt tudnám feledni


Kértem, „S megadá az ég.” (Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez),


mert nem sokkal később, egy másik szobában a Bodor Audió erősítőjével eltűntek ezek a lassú, lötyögő, le-lemaradozó mélyek, és megfogottá, pontossá váltak. Ezzel az erősítővel egyébként is egy precízebb, szárazabb megszólalást produkált az M6-os.


Jaj, de friss rózsáim


Elhervadtanak;


Forrásim, zőld fáim


Kiszáradtanak;


Tavaszom, vígságom


Téli búra vált;” (Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez),


mert ezzel a precízséggel, szárazabb hangzással elveszett valami fontos, amit ha nem is tudom olyan szépen leírni, mint Csokonai leginkább azzal tudnék szemléltetni, mint amikor egy egyébként jó halászlé túl zsírosra sikeredik, és a felesleges zsírt megpróbáljuk lekanalazni róla. Nem túl bonyolult művelet, ezért általában sikerül. Csakhogy a zsiradékkal együtt elkerülhetetlenül leszedjük a paprika egy részét is, ami pedig zamatát tekintve fontos része a halászlének, így előfordulhat, hogy amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon, mint ahogy érzésem szerint történt ez ebben az esetben is.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.10.15., hétf. 15:58


 


Sh4rk24


 


Csak ismételni tudom magam: Fantasztikus nap volt, fantasztikus emberekkel.


Jó volt látni és átélni, hogy mennyire össze tud kötni embereket a zene szeretete, korra, nemre (mondjuk csak fiúk voltunk :) ), és zenei izlésre való tekintet nélkül. Mennyire jó volt látni, hogy baráti hangulatban, igazi versenygés nélkül kerestük a legtökéletesebb hangot. Beszélgettünk, zenélgettünk, tapasztalatokat cseréltünk, akár a hifi világából akár a valós életből. Mint egy igazi "úri hifi klub".


Köszönöm minden résztvevőnek és a szervezőnek Bélának, hogy együtt tölthettük, ezt a napot.


 


Kezdjünk is neki, leírom a tapasztalataimat.


 


Az aktív oldalon kezdeném, mert ott nagyon keveset voltam. Tettszett amit halottam, de leginkáb a Genelec doboza adta vissza nekem a koncert élményét. Tiszta magasak, nagyon komoly mélyek és elképesztő tér, és jelenlét érzés. Számomra ez az ami miatt eltudnék csábulni az aktívak felé. De sajnos az az igazság, hogy valami ott motoszkált végig a fejemben valami nem volt 100-as. Nem tudnám megmondani, hogy mi de valami nem olyan volt mint amit szeretek, amit megszoktam. De valószínűleg én már ezt nem tudom leírni, ehez az én fülem már kevés.


 


Ezen az oldalon, ami még nagyon tettszett már késő délután az a RESO doboz. Számomra, a hangfal felépítése ilyen nem lehet (teljesen hülye hozzá állás a részemről, tudom), de mégis imádtam a hangját, mosolyt csalt az arcomra. Csak gratulálni tudok ahhoz a dobozhoz, fantasztikus. A kinézete meg egyszerűen igéző. Van benne valami öreges báj. Remélem nem sértem vele meg a mestert, de ez nem is doboz az egy hangszer.


 


Sajnos Feriék új erősítőjéről lemaradtam, de ezt majd pótolom a shown. :-)


 


No a Dalis oldal itt voltam leginkább.


 


Első körökben a monitorokat hallgattuk meg. Nehézkesen állt össze a rendszer, mert a legelején kiderült, hogy több doboz is érzékeny a kábelezésre, ezért meg kellett találni a jó kábelt. Közös megegyezésre a Jungson kábele lett az alap, a nagy Jungson rendszerrel.


Ezután már jöhettek a tesztek.


 


MA GS 10: Ez a doboz nekem nagyon tettszett, de késöbb nagyon levált a választott zenékről. Nagyon érzékeny a kábelezésre, a beállításokra és a választott zenére. Nekem ez volt az egyik legjobb hangú doboz. Amikor átkerült a Denon oldalra akkor brillírozott igazán. Nagyon jót tett neki a bikábelezés. Szerintem az ellenfélnek felhozott dobozokat verte, kivéve a Rogers féle Jungson dobozt. De azt ezen a napon semmi nem közelítette meg.


Válogatós, de ha arra használjuk ami fekszik neki, akkor sok boldog órával ajándékoz meg minket.


 


Swans Diva 6.0: (azt hiszem ez volt) Komoly mélyek szép egyenletes hangok. Jól tolerálta a zenei stílusok váltását. Nyugodt volt de tudod pörgös is lenni. Elég semleges hangú doboz. Azt gondolom, inkább házimozi hangfalnak lenne jó. HiFi-hez nem elég tiszta, kicsi a tér, és nem túl részletező magasok jellemzik.


Swans M3: Ez volt a legkomolyabb felépítésű doboz, árban is. Nagy zenekari zenén szerettete meg magát igazán. Nyílt hangú tiszta magasak és komoly mélyek jellemezték. Néhol ugyan pontatlannak éreztem és talán kicsit lassúnak is a méy szekciót. (az M6-nál is volt ilyen érzésem, lehet, hogy a hangszórókészlet hasonlósága miatt.) Összeségében nagyon szerethető hangot produkált.


 


Swans M1: Ez egy nagyon kellemes doboznak bizonyult. Nem tudnék róla hosszasan beszélni, de ez rendben volt. Nekem jobban tettszett mint a Diva és meglepő módon az M3-nál is. Talán az árához képest ez volt a legmegdöbbentőbb benne, hogy többen is jobbnak halottuk az M3-nál.


 


Jungson LS3/5: Na ez volt a nap doboza! Ha csak mesélik biztosan nem hiszem el. Ennek a Doboznak volt a legtökéletesebb hangja. Összeszedett volt, pontos, és majdhogynem tökéletes. A szoba már nagy volt neki, de minden monitort lezenélt ezen a rendszeren. Elképesztő tér, nyíltság és meglepő módon jó mélyek. Ez egy pici zárt doboz, de nem volt hiány érzetem. Azt mondanám otthoni kicsi rendszernek nem találtam volna jobb dobozt.


Nálam ez a hangfal nyert.


 


Dali Lektor 2: Na ez volt a legjobb, mindent megevett reggelire. :-) Na sajnos ez nem igaz. Azt tudni kell, hogy ez a saját dobozom, és kiváncsi is voltam rá már egy össze hasonlításban.


Sajnos a többiek mellett elég doboz hangja van. A tere szép de a szobához nagyon kevés volt, és a sajnos összességében is. Annak viszont örülök, hogy a 600 ezres JBL mini 3utast maga mögé utasította, ámbár abban mindenki egyetértett, hogy az "nem túl jó"… Alap esetben kisebb térben, egy jó állványon nagyon jó hangzást biztosít. Az árának megfelelő szintet tud. A mélyei azok kicsit mesterkéltek voltak a többi doboz mellett. De meglepően jó mélyei voltak. (mennyiségre értem) Volt még egy doboz aminél jobbnak éreztem, de annak nem igazán tudom a típusát, és az olcsóbb is volt. Az a kis doboz nagyon gyenge volt.


 


JBL mini 3 utas: …"nem túl jó" …ide sok negatív jelzőt lehetne írni, de mindegyik erősen húzna a szar valamilyen szinonímájához. sad.gif


 


Vége az első résznek… :-)


 


A második rész.


 


No a Dali oldal.


 


Itt egy Marantz KI-Peral Lite szett és egy Denon 2010 szett tette a dolgát, nem is akár hogyan. :-)


 


Itt megoszlottak a vélemények, de sztem a Marantz volt részletezőbb, és a jobb hangú, de többeknek jobban bejött a Denon kicsit mosott, de dinamikusabb hangja. Ez megint csak izlés kérdése. Erőből a Denon majdnem 2x akkora.


 


Dobozok.


Dali IKON 6 mkII: Sajnos ez a doboz szenvedte meg legjobban az én hülyeségemet, mert Pesten maradtak a tüskék és a talpa.


Emiatt sajnos hajlamos volt búgásra és kicsapongó mélyekre. A tisztasága és a tere magával ragadó volt, de itt is be-be csúszott egy kis ércesedés, egy kis túlzott lazaság. Mivel jól ismerem a hangját, ezért tudom, hogy kemény felületen sokkal kontroláltabb lett volna a mély szekció és akkor nem lett volna a hangja mélyben túl szinezett, túl dús. De azt gondolom, így is bebizonyította, hogy lehet vele komolyan számolni egy rendszer építésénél. Volt egy kis összehasonlítás az M6-tal, de az azért egy felsőbb kategória. Ha az európai árát nézzük, akkor viszont nincs meg az árdifi és a hang közötti különbség.


 


Swans RM300F: Ez lehetne a mérvadó az Ikon 6 tal szemben, de azt gondolom, hogy nem sikerült megugrani a lécet. Komoly erős mélyek, néhol túl sok is, a magasak ércesek, harsányak néhol már bántóak. Sztem a Dali ikon 6 még így is jobbnak bizonyult. Tere kisebb mint vártam, de egyáltalán nem rossz. Azért az árért amiért itthon Bélánál kapható, nem tudsz semilyen gyártótol ilyen minőségű hangfalat venni. Összeségében szerethető.


 


Dali Mentor 6: No ez volt az egyik legjobb. Szerintem összeségében szebb hangot produkál mint az m6 viszont itthoni áron drágább is. Jól bejárható a színpad, már-már tökéletes dinamika és részletesség. Mélyei a helyükön voltak és dobozhangot még csak véletlenül sem produkált. Szinte minden ami megszólalt rajta az valós, érezhetően minőségi pontos hangzásban szólalt meg. Nem csapongott se a mély se a magas szekció. Nagyobb hangerőn már néha ércesedett a hangja, de az még orvosolható, a tüskékkel, és ha nem ezüst összekötőt használunk. Néhai "kollégával" próbálkoztunk késöbb kiváltani az IC-t, de ezt már nem a Mentornál tettük.


Swans M6: Na ez a legjobban tettsző Swans doboz. A pénzünkért itthon nem nagyon kapunk jobbat. Legfeljebb, ha jobban belenyúlunk a zsebünkbe.


Már az első pillanatban megvan ugyan az a minőségi érzés mint a Mentor esetében. Sok a telt mély amitől melegebb lágyabb hangja van mint a Mentornak, de egyben kevésbé részletező is a magasban. A két doboz között már nagyon nüasznyi különbségeket lehetne csak találni, és azt gondolom, hogy nagyon jól összeválogatott rendszerben egy szintre hozhatóak, de itt már mindenképpen az aktuális egyén tettszés világa határozná meg a döntést hogy jobb-e valamelyik. Személy szerint én folyamatosan lassabbnak éreztem a Mentornál. A hangszerek néha rajta ragadtak a membránon és ezért lelassul a zene már már unalmassá tudott válni. De ez nagyon sok mindentől is függhet. Ebben a rendszerben én jobbnak hallottam összeségében a Dalit. Az árkülönbség viszont igen nagy, ha az itthoni árát nézzük 300k + a Dalinak. Ha az Európai árakat vennénk figyelembe ott viszont már a Dali lenne 460k fórban. Akkor pedig már egyszerűbb lenne a döntés. Szerethető remek hangfal.


 


Dali Helicon 400mkII: Na pont ő esett két szék között a padlóra. A mentornál és a M6-nál sokkal jobb doboz, de a nagy Seas Exotic-hoz nem tudott felnőni.


A legpontosabb és a legtisztább hangot produkálta. De ezt el is várta tőle az ember fia azért az 1.8m Forintért. A mélyei tökéletesnek mondhatóak, a közepe csodás a magas részletező. A tere az szinte túl nyúlik a szobán kiszélesítve a világot elöttünk. Nem tudtam még így tüskék és kemény padló nélkül sem belekötni semmibe, hozta amit kellett. Bélának abban igaza van, hogy ezért a plusszért arányaiban már többet kell fizetni, mint amivel jobb a Mentor 6 -nál, de ez mindig így van. Én azt gondolom a találkozó legjobb hangja volt. A nagy Jungson rendszer valamiért vissza fogta és ott nem is csilogott, de mikor átkerült a Denon alá, ahová való ott már megmutatta mit is tud, mindenki nagy örömére (remélem).


Seas Exotic: Ezt csodát én nem tenném egy kalapba a többivel, mind kidolgozásában mind hangban egy külön kategória. A magasa szép részletező a mélye tüdőt doromboltató viszont a közepe valamiért egy nagyon picit mosott volt nekem, de ugye ez nem végleges állapot és mint kiderült semmi csillapítás nem volt benne és még a váltó is csak egy gyorsan összedobott kis "sushi tálca " volt. Ha véglegesen elkészül és pontosabbá válik akkor nagyjából nehéz lessz neki ellenfelet keresni, vagy egyáltalán besorolni valamilyen kategóriába. Járatlanul, fél kész állapotban is jobb volt a Heliconnál. Bege munkájáról csak annyit, hogy ebben az országban ilyen minőségű dobozt sztem nem sokan tudnak, örülök, hogy megismerhettem. A Helicon összehasonlításban hamar kiderült a Dali nem képes felvenni a versenyt vele, sem mélyben sem légköbméterben. :-) (képeken látszódik, hogy miért) Két teljesen külön világ. Fantasztikus térrel rendelkezik, olyan mennyiségű és minőségű zenei hullám árad belőle, hogy egyszerűen, ha körbe néztem mindenki a lábát és a fejét rázta egyszerűen mindent lemosott aznap. Remélem lesz módom meghallgatni a végleges verziót. Gratulálok hozzá.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.10.15., hétf. 15:56


Bodoraudio:


Röviden én is leírom amit hallottam.


Mi kicsit késve érkeztünk ezért a tesztelés elejéről lemaradtunk,és hamarabb is kellett eljönnünk.


 


A meghallgatás Béla jungson elő+végfokával történt szintén az ő talán jungson kábelivel.


 


Elsőként a nagy jbl monitor volt a teszt alany. Levegős magas tartomány nagyon jó közép és ezektől picit minőségben elmaradó mély szekció.


Feltűnően jó ennek a doboznak a térleképzése sokáig hallgatható nincs fárasztó hang benne.


Az elsőre hallható volt hogy az állvány ami alá lett rakva az nagyon nem illik a dobozhoz ezért a kérésemre alá tettek a fiúk egy félbevágott gumilabdát a doboz elejéhez hogy felfelé szórja a hangokat. Így valami javult de volt ami romlott. Végig volt a hangban valami fura,picit hifis érzésem ami főleg a mély szekciót alá ásta.


Ezután gyors átkötés az m6-os tuningolt dobozra.


Kellemes lágy karakter szerethető közép és magas tartomány és gyenge mély. Nagyon nehéz a jbl után bármit meghallgatni mert óriási a kontraszt.


Ebéd után rögtön bekötöttem a saját erősítőnket ami az új classic széria prototípusa egy régebbi dobozunkba csomagolva, saját kábeleinkkel.


Elsőnek a jbl dobozt füleltük meg. Óriási változás történt, még jobb magas és középtartomány és vége felzárkózott a mély szekció is mint mennyiségben mint minőségben.


Ezek után jött az m6. A doboz, ami eddig maximum középszerűnek volt mondható (mindenki szerint), megtáltosodott és végre hozta azt a hangot amely az ára alapján el is várható tőle. Így már bárkinek nyugodtan ajánlanám, akinek bejön a profin kivitelezett külső és egy mindenevő dobozt szeretne. (Itt tenném hozzá, hogy a jbl nem egy szép háziasszony barát darab.)


A program szétszórtsága miatt sajnos rajtunk kívül csak hárman hallgatták meg. Ők még írnak hozzá ha szeretnének.


 


 


Másik szoba: Kalmi doboza nekem nagy élmény volt, méretét meghazudtoló hang, én itt nem rónék fel hibának semmit.


Tomi doboza: érdekes konstrukció, szerethető, hosszan hallgatható. Hibájának maximum a többiekhez képest kis terhelhetősége mondható.


Genelec: Jó kis ütős doboz, munkára találták ki, hifistáknak ideális, de nekem nem kellene.


Klang dobozai: Megfelelő erősítővel (jó fajta 300b) párosítva, és megfelelő zenével etetve fantasztikus darabok. Csak hozzá értőknek ajánlom.


 


Harmadik szoba: Bege doboza: lélegzet elállító külső, remek hang, ha ezt még sikerül tovább csiszolni, akkor igazi gyémánt lesz.


Dalik: Marantz és Denon elektronikákkal nekem túl hifis élményt nyújtott, de egy jó installációval biztos sokan hazavinnék.


 


Hirtelen ennyi, majd ha eszembe jut még valami, akkor leírom.


 


Bélának köszönet a vendéglátásért.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.10.15., hétf. 15:55


Bege:


Nekem ez volt az első találkozóm. Hallgatóztunk, tesztelgettünk, amit ilyenkor szokás. Nagy következtetéseket nem vonnék le. Ehhez kevés volt az idő. Egy pár gondolat:


JBL. Életszerű megjelenítés, hiteles hangszerhangok, méretek. Az egyik legjobb hang volt.


 


Kicsi JBL. Azon gondolkodom, hova, kinek találták ki. Meg legfőképp, mitől ilyen drága.


 


M6. Visszahúzódó, nekem egz kicsit lassú, néhol a hangszórókon maradó hanggal. Nyugis, egyszerű. Szerethető.


 


Sonnet. Nekem volt már több chariom. Mondtam, a régi syntar "jobban" szól. Na jó lehet hogy ez túlzás, de az academy milleniumhoz szerintem visszalépés. Legalább is, szerintem.


 


Aktívak.


Itt Kalmi doboza tetszett a legjobban. Nem csak azért mert DIY. Okos hangszóró választás. Feszes, túllógásoktól mentes hang.


Plutto. Érdekes. Hangösszetétel nagyon rendben van. Szinpadkép. Egységes aura alakul ki. A hangszer szekciókat, összevonja, nem tesz különbséget közöttük. Tényleg érdekes, aki teheti, hallgassa meg.


Minkét doboz alkotójának, elismesésem a megvalósításhoz, kivitelezéshez.


A profi cuccokhoz, nem fűznék hozzá semit, nincs kompetenciám.


 


Másik szoba.


Itt csak a Dalikat, a MA-t hallgattam, illetve, a saját kreálmányomhoz, volt szerencsém.


Számomra, ami érdekes volt, az a Helicon 400.


A legjobb hang, a tegnap folyamán. Megjelenése, hangja, és, sajnos az ára is, lenyűgöző. Bár nyilván a tavaly hallott Euphoniát, nem éri el. Nekem, nagyon tetszett.


MA. Sajnos, csak rövid ideig volt bekötve, legalább is, még én ott voltam. Kisdoboz, kultúrált nagy hang. Gyönyörű kivitel.


 


Exotic.


Reso. Kevés hangszeres, akusztikus zenékhez. Komplex felvételek esetén, akadhat hiányérzet. A filózófia érdekes, nyilván, nagy inteligencia, hozzáértés tükröződik belőle. Attila munkája, lenyűgöző.


 


Saját. "Félkész" doboz, ilyen a hangja is. Legalább is, ennek tudom be. Bízom benne, sokat javul. Itt szeretném megköszönni,Bélának a lehetőséget, bizalmat.


 


A Bodor Audio erősítőjét, sajnos nem hallottam. Majd a són! Remélem.


 


Részemről, jól éreztem magam. Jó volt a társaság, kaja, meg minden.


Köszönet érte.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.10.15., hétf. 15:54


Klang:


"- Klang-Fakopáncs féle KISO (vagy mi): SEAS csúcshangszóróihoz képest gyenge hangzás, több mély mint a 40 literes próbadobozban, de rohadtul válogatós, egyes zenék egész jók, de többségében nehezen veszi a legtöbb műfajt. A zongorája botrányos. Se alja, se igazi részletes teteje."


 


 


Azt gondolom ebbe a töténetbe nem kell belekeverni a Fakopáncsot,ő furnérozta és lakkozta


de a hagjáért nem felel!


 


Nevezzük Exotic-resonak.Én kb 1honapig reszelgettem,de tegnap nekem is csalódást okoztak.Azt a hangzást amit én itthon mérve és hallgatva elértem azt nem hallottam viszont.


Nyilván sohasem hagyatkozom csak a magam véleményére,ezért mindig törekszem arra hogy más is meghallgassa mielőtt egy projekt lezáródik.A mások véleménye pozitiv volt. Ezzel a csúcshangszóróval nem lehet irgalmatlan mélyeket produkálni- tölcsérben sem pedig erre szánták.Amit lehet azt viszont maradéktalanul minden túlzás nélkül visszaadja. A zongorájával nekem semmi bajom.Az amiben igazán jó,akkor is ha ez tegnap nem jött, át az az akusztikus hanszerek visszaadása.


Tegnap a legkülönbözőbb berendezéseken hallgatott mélyhangok egy koncert erejéig nekem is tetszenek- és igy nekem is Genelec volt tegnap a nyerő ,de a valóságban (nem léteznek.A valóságon én szárazfát értek. Tegnap az ebédnél a zenekar bőgője,cimbalma és hegedüje jó péda volt erre. De mint tudjuk ez sem mindenki zenéje,hangzása.


Azt gondolom ha majd a Béla otthon meghallgatja és rossznak tarja akkor érdemes elgondolkodni azon hogy más hangszórót ültessünk a helyére. A tegnapit én igaznak de nem mérvadónak tartom.


Az M6 nekem tegnap csalódást okozott mindaddig amog a Bodor féle erlködő nem hajtotta meg.Ezzel az erőlködővel rendeződtek a sorok és minden OK lett.


 


A Tomi Plutója nekem is nagyobb élményt adott minta HI-FIshow-n. Akinek kicsi a szobája


és felállitási gondokkal küzd annak ez megoldás.


 


A Bege Konstrukcóját én nagynak-nem csak a méretei ,sulya miatt -tartom. Azt gondolom hogy renkivüli darab születik a szó mindenféle értelmében. Nagyon várom a végét!Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.10.15., hétf. 15:54


Nehai:


Kalmitól kölcsönözve némi sorrendet...


 


JBL 6332 st. monitor: Tökéletesen egyezik a véleményem Kalmiéval, nagyon jó doboz, precíz, kiváló felbontás a mélyszekcióban, ritmus, mikrodinamika kiváló, az én ízlésemhez és az itthon rendszeremhez mérten ez a hang áll a legközelebb, nagyon tetszett.


 


- Swans M6: Ebben is hasonlóképpen vélekedem, teljesen más mint a JBL, ráadásul a padlón állt a JBL pedig egy kis tönkön, így az M6 alul dúsabb volt, de pontatlanabb is, frekvenciaátvitelben a JBL lineárisabb és nem fogja tolerálni a felvételek hibáit, ami nem csoda hiszen munkaeszköznek készült, az M6 toleránsabb, nem dörgöli az ember orra alá az elektronikák, kábelek, felvételek hibáit.


 


- Chario Sonnet: Nekem sem tetszett ez a doboz, persze pont a JBL után hallgattam és az előbbi igen magasra tette a lécet.


 


- Klang féle RESO: Még eddig nem volt szerencsém hallani, igen érdekes hangú darab, nekem kicsit csengett-bongott de nagyon különleges hang, nagy térrel és attraktív hanggal, érdemes megfülelni.


 


- Exotic-Reso: A RESO-tól jobban tetszett, igaz valóban hiányzott az alja és válogatós, de valódi hangszer jelleget mutat némely tulajdonsága (zeneiség). Sajnos nem hallgattam meg alaposabban.


 


- Linkwitz Pluto (aktív by Tomi): Ezt a "dobozt" már ismerem, demoztunk együtt Tomival pár éve a Rezső shown, ez is érdekesség, kivitelében és hangjában egyaránt, nagy zengő tér, kiegyenlített hang, nem válogat a zenék között és nekem úgy tűnik nem nagyon "foglalkozik"az akusztikai problémákkal, még nagyobb teremben is kifutotta magát pár éve, itt kisebb volt a szoba és még jobban szerepelt.


 


- Genelec 8050: Ezt most sem tudtam megszeretni (hallottam már máshol is), túlhangsúlyozott fölsőmély és alsóközép tartomány, mindenre rányomja a bélyegét, de nagyot szól és bizonyos felvételeknek jót tesz ez a túlfűtött mélyszekció ;)


Ebben a felállásban, bekerült egy Zeus Power Station elsoztó, elé egy Hades Pro II tápkábel, a dobozokba Hades Pro II, összekötőnek pedig egy Virgo Silver III (csak ezt vittem Jack-XLR fölállásban). Számomra ezen a rendszeren is remekül átjött a kábelek karaktere, a monitor aljának jót tett a Pro II precízebb alsó tartománya, az összekötő nem feltételnül illett ide mivel mélyben a monokristályos igen hangúlyos, de a szubtartomány erőteljesebb lett és a magastartomány is barátságosabb lett.


 


- AS-111 (saját 3 utas): Hifisebb mint a Genelec. Jó kis monitor, de kalmi tökéletesen és őszintén leírta a hibáit, hamar elfogy alul a szuflája és nem megy elég mélyre sem, a közepe és a teteje viszont pontos és tiszta, tetszett. Ebbe a felállásban bekerült egy Zeus Power Station elosztó, elé egy Hades Pro II tápkábel, a dobozokba Hades Pro III, összekötőnek pedig egy Virgo Silver III. Számomra ezen a rendszeren is remekül átjött a kábelek karaktere, a monitor aljának jót tett a Pro III dús-húsos alsó tartománya, az összekötő is passzolt hozzá, közelebb került az alsó szekcióban a Genelec 8050-hez, de annak kulturáltabb formáját mutatta a kábelekkel.


 


- Bege Exotic nagymonitor: Hihetelen kivitelezés és formavilág, hangilag pedig nem kiforrott darabról van szó, igen meggyőző volt, nagyfiús, vérbeli nagy "monitor" fog válni belőle ha készen lesz, nekem tetszett, készítőjének magam is gratulálnék.


 


Délelőtt a kismonitorokat vettük sorba ill. én magam ehhez a csapathoz csapódtam. Sajnos nem nagyon jegyeztem meg a pontos tipusokat, majd ha tévedek kijavítanak akik képben vannak :)


 


Monitor Audio GS10 nekem alapvetően tetszett, igaz kicsit kongott és dobozhangot produkált alul (lehet állvány függvénye is) a közép-magas szekció erőteljes, precíz és tiszta, aki szereti a fémhangszórókat azoknak tetszik ez a hangzásvilág akiknek nem azok keressenek mást :) A nagyobbacska Swans dobozok alul megfogottabbak voltak, de közép-magas terén visszafogottabbak is, sajnos emiatt a hangerőt sem lehetett csak nagyjából azonosra (fülre beállítani).Az Swans M1 is jól szerepelt, a legkiegyelnítettebb hangot nekem ezek közül, a kis Rogers klón Jungson LS3/5 nyújtotta, meglepőt produkált még mélytartományban is, egy remek állvánnyal és elhelyezéssel biztosan sokkal többet ki lehetne hozni belőle. A kis JBL szereplésénél pont kimentem kicsit szellőztetni a hallójáratokat, így arról memaradtam ;)


 


Aztán átfordult a csapat a szoba másik felére, ott a Dali állódobozok tanyáztak, a Marantz rendszerrel kezdődött a próba (remélem jól emlékszem) a Dali Ikon 6 MK II rögtön jó benyomást keltett komolyzenén, dögös-teres hang, részletező közép-magas tartománnyal, mivel közvetlenül a szőnyegen voltak így alul elkelt volna egy kis kontroll. A Dali Mentor 6 már gyári talapakon állt, sokkal jobban kontrollált alsó tartománnyal, nagyobb dinamikával és tisztább, nyugodtabb, közáp-magas tartománnyal szólalt meg, a kistestvér itt azért néha-néha érdesen* viselkedett. A legnagyobbat Dali Helicon 400 MK II-t nem sikerült huzamosabban megfülelnem mert közben változot a zenei repertoár és nem volt viszonyítási alapom már, ugyanis néha átugrottam belefülelni más rendszerek hangjába is és ekkor történt.


 


A kábel cserebe a nap utolsó órájára maradt, magam részéről már igen csak fáradtan vágtam bele. A legkisebb Dali volt a teszt alany és Denon frontend. Utólag jobb lett volna a Maranzt, lényegesen jobban szólt délelőtt ezekkel, persze mint mondottam igen sűrű 8órás intenzív fülelés után igazából ilyesmi bele sem fog az ember fia :) de ha már ott voltam tegyünk próbát, köszönöm a Dali-s "kollégának" a segítséget.


 


Ami várható volt és be is bizonyosodott, alapvető rendszer problémákat jó kábelekkel orvosolni nem lehet, sajnos az elosztót nem tudtuk kiiktani a láncból, nagyon bevolt építve a hosszabbító dugója egy méregdrága lemezjátszó alá, amit nem szívesen maceráltam volna, így maradt a túlfeszvédős valamilyen bolti elosztó saját kábelével. Elsőkörben kivácsiságból és viszonyításképpen betettem egy Virgo IV ezüst összekötőt, alapvetően mélyben erőteljes ütős hangú kábel, kiváló dinamikával, sajnos az amúgyis mélyben túlhangsúlyozott doboznak ez nem nagyon tett jót, tovább fokozta az amúgyis sok alsó tartományt, és kissé érdes, harsány felsővégek amik a Maranzt láncon nem voltak ennyire tüntetőek, még intenzívebb lett, ez ki Virgo Copper III-be ez egy vastag keresztmetszetű sodrott és tömör 8N réz kábel, nagyon kiegyenlített és részletező nagyfiús, dinamikus hanggal, ez már sokat segített a mélytartomány megzabolázásában, de a közép-magas harsányság tobábbra is megmaradt. Aztán tettünk egy próbát az új Titan IV-el (hangszórókábel), ez egy Upocc réz/Upocc ezüst tömör erekből felépülő kábel, nagyon alacsony torzítással, színezetlen hanggal, nagy dinamikát képes átengedni az egész sávban, alul kifejezetten erőteljes, megfogott, gyors ha a hangsugárzó engedi és az erősítő (meg persze a szomszéd) bírja, akkor gyomrot is lehet vele masszíroztatni:) Volt egy kis technikai jellegú probléma is, az egyik oldal erősítő oldalán levő dugókról rejtélyesen eltűntek a színjelölő karikák, de egy gyors ide-oda dugdosással némi tanakodással (mindenki fáradt volt már), kiderítettük a helyes polaritást, bekerült még egy-egy Hades Pro III tápkábel az erősítőbe ill. a CD játszóba ezek nagykersztmetszetű sodrott, melegebb karakterű de színezetlen, a rendszer képességeit megmutató kábelek. A Pro III gyorsan kikerül, mert a mélyeket újfent csak tovább dúsította, majd ide is bekerültek a Pro vonalon szereplő Hades Pro II-k. A hangfalkábelekkel együtt alapvetően javított a mélyszekción újra, feszesebb kontrolláltabb lett, de fölül nem sikerült túl sok javulást elérni, közben bekerült egy opera muzsika, itt a középmagas tartomány, nagyon hangsúlyos volt és nem is tetszett, igaz írott lemez volt és a régi analóg felvétel is kissé torzított, túlvezérelt volt.


 


Semmiféle párbaj nem volt, csak kipróbáltunk egy adott rendszerben a kábeleimet és ennyi. Köszönöm a lehetőséget Bélának, a Dali forgalmazóknak a tesztalanyt és a segítséget a dugdosásban, sokat tanultam ebből, annyit mindenképpen, hogy ha kábeleket akar valaki tesztelni vagy bemutatni, ahhoz alaposabban kell készülni :) szinergikus rendszer az alap, ismert jó minőségű zenei repertoár és nem utolsó sorban kipihenten a nap elején érdemes ezzel próbálkozni, ezeket szerintem bárki megfogadhatja aki kábelek próbálgat a rendszerében, persze egy megszokott otthoni környezetben ez mindenképpen sokkal könnyebb.


 


Nagyjából ennyi, ha valami kimaradt akkor még pótolom.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.10.15., hétf. 15:52


Kalmi:


Nagy vonalakban a hallgatott dobozokról: (saját, őszinte vélemény, akkor és ott. Nem izgat ki mit gondol róla)


 


- JBL 6332 st. monitor: Kiegyensúlyozott, szinte hibátlan hang. Nagyon megtetszett, elfogadnám.


 


- Swans M6: kissé visszafogottabb az előző JBL-hez képest. Nem találtam semmiben sem jobbnak, tök más kategória.


 


 


- Chario Sonnet: Még mindig nem elég jó. Alul kevés, felül reszel, a színpada nem rossz.


 


 


- Klang féle RESO: Ahhoz képest, hogy 50 évesek a hangszórók, és a doboz papírvékony, és nekem tök más az elképzelésem a hangfalépítésről, volt valami szerethető a hangjában, de hosszú távon nem kéne.


 


 


- Klang-Fakopáncs féle KISO (vagy mi): SEAS csúcshangszóróihoz képest gyenge hangzás, több mély mint a 40 literes próbadobozban, de rohadtul válogatós, egyes zenék egész jók, de többségében nehezen veszi a legtöbb műfajt. A zongorája botrányos. Se alja, se igazi részletes teteje.


 


 


- Mini JBL 3 utas: nem terhelhető, zavaros, dobozhang, egy raklap fos.


 


- Linkwitz Pluto (aktív by Tomi): Nekem a nap legnagyobb pozitív meglepetése. Nem nagyon lehet hibát találni benne, kicsit kevés arra a 35 nm-re ahol hallgattuk, de 15-20 nm-re jó választás...mondom... nehéz benne negatívumot találni. Alapvetően megváltoztatta bennem az omnidirekcionális sugárzásról alkotott véleményemet!


 


 


- M-Audio st. monitor: Búg, de nincs igazi mélytartománya, a közepei még a leg elviselhetőbbek, a magasai karcosak, túlforszírozottak, megfázott a Charlie.


 


 


- ATC SCM50 aktív: hasonlóan jó hang a 6332-es JBL-hez képest, valamiben jobb, valamiben kevésbé, de nagyon egységes megszólalás.


 


 


- Genelec 8050: Brutális energiája van ennek a viszonylag kis doboznak, elképesztően mélyre megy, nem búg, majdnem hogy felsőbasszus hiányos, a magas tartomány nyomul, ez nem válik mindig előnyére, de egyes műfajoknak jól áll. Van amin nagyon jól szól, van amin kevésbé. (mondjuk így kéne működnie egy st. monitornak, de elfogult vagyok :) )


 


 


- AS-111 (saját 3 utas): Dús felsőbasszus, kevés energia a mélytartományokban, hamar klippel, de feljebb szerintem nagyon jó, és a színpada is széles. Hifisebb mint a Genelec.


 


 


- Bege Exotic nagymonitor: Nem végleges a felállás, de hallani, hogy rendben lesz. Kicsit röfög még a mélytartomány, csillapítani vagy hangolni kell még a mély részét. Felette kellemes, nagyfiús hang, de a T35 ös Exotic nem lesz a kedvenc magasam. Nem elég tiszta. Nyilván komolyabb, végleges váltóalkatrészekkel, még rengeteget fog javulni! A kidolgozása 1. osztályú!


Gratulálok a készítőnek!


 


A többi dobozt vagy nem, vagy csak nagy vonalakban hallottam, ezért azokról nem nyilatkoznék.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2012.10.15., hétf. 15:51


Október 13 Szeged


 


Kalmi--------------OK


Bege---------------OK


Klang--------------OK


gaborka8X8 -------OK


galistvan----------OK


hubee--------------OK


Tomi------------------OK


Bodoraudio+1----------OK


nehai------------------OK


Sh4rk24+1fő---------OK


fakopáncs------------OK


 


Program:


Jungson szoba:


Mint már írtam,itt két egymással szemben lévő helyen helyezzük el a készülékeket.


A székeket nagyon gyorsan át tudjuk forgatni.


 


Délelőtti program


A Jungson nagy rendszert hasznuljuk a meghallgatáshoz.


Hangsugárzók:


Álló dobozok:


Swans M6F 599000 Ft/pár


Swans RM300F -179000 Ft/pár


 


Polcsugárzók:


Swans M3 279000 Ft/pár


Swans Diva 6.0 -159000 Ft/pár


Swans M1 -169000 Ft/pár


Swans RM600R -69000 Ft/pár


Swans D3.1-99000 Ft/pár


Monitor Audio GS10 -359000 Ft/pár


Dali Lektor 2 MKII-129000 Ft/pár


Jungson LS3/5-119000 Ft/pár


JBL 4312M-600000 Ft/pár


 


Álló dobozok:


Dali Mentor 6 - Ár: 959.990,- Ft


Dali Ikon 6 MK II-419000 Ft/pár


Dali Helicon 400 MK II-1 800 000 Ft/pár


 


Azt tervezem,hogy először lenne a Jungson oldalon a meghallgatás.


Mindig 2-2 doboz állna egymás mellett.


Párbajok:


Swans M3 -Monitor Audio GS10


Swans Diva 6.0 -Monitor Audio GS10


Swans M1-Monitor Audio GS10


Swans D3.1-Dali Lektor 2 MKII


Swans RM600R -Dali Lektor 2 MKII


Jungson LS3/5-Dali Lektor 2 MKII


Jungson LS3/5-JBL 4312M


 


 


Ezután átfordítjuk a székeket és jöhet a Dali oldalon az álló dobozok párbaja:


Swans M6F -Dali Mentor 6


Swans M6F -Dali Ikon 6 MK II


Swans RM300F -Dali Ikon 6 MK II


Dali Helicon 400 MK II önálló meghallgatás ???


 


 


Délutáni program:


A Jungson rendszeren hallgatjuk meg az alábbiakat:


Párbaj:


SEAS Exotic nagy monitor-Dali Helicon 400 MK II


Swans M6-Dali Helicon 400 MK II


SEAS Exotic nagy monitor-Swans M6


 


CAV szoba:


Aktív dobozok meghallgatása:


ATC SCM50


Genelec 8050


AS-111 (Kalmi)


Pluto (Tomi)


M-Audio


 


Délutáni program:


Kábel teszt.


Nehai kábelek bemutatása.


 


Swans szoba:


Jungson HEDO elő+végfok+Jungson SACD játszó.


JBL 6332-Swans M6


Swans M6-Chario Sonnet


Délutáni program:


Bodor Audio erősítő meghallgatása.


Hangsugárzók:


Seas Exotic monitor


Harbeth C7


Klang Reso dobozaOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:47


avl2:


Béla,


köszönöm a lehetöseget, elismeresem, hogy ilyet (hangsugarzovalasztek, barati összejövetel, "ellátás", ...) rendezel.


 


Komoly összevetesre nekem sok volt a benyomas is, gyakorlatilag csak az elsö szobaban tudtam igazan hasonlitgatni. Nyilvan az 1 szamon belüli atvaltasnak is van elöNye (pl. hogy azonnal erezhetö a kontraszt a hangsugarzok között) es hatranya is (a hosszu tavu együtt éléshez nem a gyors benyomas alapjan erdemes dönteni). Szerintem egy elsö szelekciora viszont jo, illetve ahhoz, hogy tudatositsa: mekkora "nyugodtsagbeli" különbsegek vannak, mi kll nekem, merre keressek alaposabban (..útelagazás :-)


 


Delelötti csoporttal voltam, igy installalasi valtoztatasok (elhelyezes, kabel, erölködö, ...) hatasat sajnos nem hallhattam, igy hozza kell tenni a bennem kialakult kephez: az adott rendszerben, elhelyezesben, zenevel, hangerövel es idötartam alatt hallottam igy öket:


 


Swans M6-M3-M1: erzödött, hogy 1 iskolabol jöttek, szinte minden masnal (Chario, Proac, B&W, Harbeth, Zingali) többet mutattak, több zenesz, elörebb, közelebb zenelt. Hogy ez az igaz-e (=valosagnak vagy legalabb izlesnek megfelelöbb), illetve kinek tetszik, az izlesfüggö. Akarmelyik masik hangsugarzora kapcsolt at Béla, ott mindig kevesebb zeneszt hallottam, hol ez, hol az huzodott vissza (pl. zongora).


Nekem tetszett ez a pozitivan fogalmazva elenk, sokat mutato, negativan fogalmazva tolakodo, tul"spirazott" hang (mint ahogy tetszik AKG K601 füles is, pl. HD-650-hez kepest, hogy egy hasonlatot hozzak, ...igaz valtogatom a füleseket).


Az egesz nap hallottakbol kicsi szobaba en az M1-et hoznam haza.


Akinek a nyugtato, hatterböl szolo elöadas tetszik jobban, annak pedig a Harbeth-et ajanlanam.


 


Sokminden jo lett volna (mas zenek, hangerök, elhelyezesek, installaciok), de az idöbe nem fert bele. Hangsugarzovalasztashoz elsö lepesnek, informalodashoz igy is egyedülalloan jo "rendezveny" volt. Nyilvan ha komolyra fordul valaki szandeka, akkor tovabbi helyszini meghallgatasok, komponens- es elhelyezesi cserek, illetve otthoni meghallgatas szükseges egy megalapozott dönteshez. ..persze lehet ezt a hobbit (is) sokfelekepp müvelni, jatszadozni.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:46


galistvan:


Itt is szeretnénk megköszönni a fejedelmi vendéglátást és ezt a remek lehetőséget a látókörünk szélesítésére! Nagyon jó volt látni ennyi technikát, tömör gyönyör volt.


 


Szépen, sorban:


 


1.: Studio monitor szoba Kalmiékkal. Bemelegítésnek kezdtünk a kis zárt Jungson LS3/5 dobozzal ami nagyon szép feszes, friss muzsikát varázsolt. Számomra a tere hiányzott egy kicsit, de egyúttal könnyen megértettem hogy miért is van ilyen számos rajongótábora az egész elképzelésnek.


 


Az aktív Genelec monitorok közül nekem a középső és a legnagyobb tetszett igazán, bár a magasaival csak elektronikus zenén tudtam megbarátkozni. Mégis elképesztő hogy egy ilyen árú és méretű doboz hogy megtölti azt a szobát élettel. Tere és dinamikája remek ezeknek a dobozoknak egytől-egyig. Szerintem a legizgalmasabb egy kisebb szobában lenne ahol nem kell úgy kihajtani és a részleteket is jobban figyelni lehetne.


 


2.: Swans szoba Bélával. Engem teljesen letaglózott az a sok doboz ami ott bent volt, nehéz is volt elvonatkoztatni az elején.


 


Swans M6F: Számomra etalon volt abban a szobában a monitorok elhelyezésükből fakadóan csak próbáltak felnőni ahhoz a hanghoz. Minden rendben volt vele, a sok hangszóró ellenére egységesen, lágyan megtelítette zenével a szobát.


 


Swans M3: Szerintem széthúzta a zenét de nem kontúrosan, ennél biztosan jobban szól kellő elhelyezéssel. Az énekhang nagyon jó volt rajta, viszont a mélyeit nem tudta megmutatni de ezt én 100%-ban az akusztikai környezetnek tudom be.


 


Swans Diva 6.0: Nálam hengerelt. Nagyon gyorsan le lett cseréve pedig ott az M3 helyett jobban szerepelt volna, úgy gondolom. Főleg akkor kerekedett a szemem amikor meghallottam hogy ez 150e ft újonnan. Amikor le lett rakva a földre pihenni, sokáig gondolkoztam hogy ez egyáltalán hogy lehetséges.


 


B&W 805N: Nekem abszolút sterilen - a legjobb értelemben véve - szólalt meg, nagyon kellemes hangja volt, itt éreztem azt monitor dobozok között hogy megvannak az odaillő sávszél határok. Nem tolakodott, és gyorsan tovább is állt.


 


Chario Sonnet: Gyönyörű, szégyenlős doboz. Nem hibázott sokat, de nagyon szűk spektrumban zenélt, nem sokat mutatott a tudásából. Szerintem más lánc kellene neki.


 


Harbeth 7ES: Őszintén szólva nem emlékszem semmire ami megfogott volna a hangjából. Kicsit mintha túlméretezett lett volna az a doboz, kongott olykor, de lehet hogy én ültem rossz helyen gondolkodik.gif


 


ProAc Tablette 2000 SIG: Kis feszes doboz, de egy akkora szobában szerintem nehezen lehetett volna kihozni belőle bármi lehengerlőt is, pedig titkon nagyon vártam.


 


Zingali Naples: Nagyon szétcincáltuk, pedig kellemesen hazudott. Mivel sajnos sokat is hazudott így teljesen más megítélésbe esik. Szerintem egy laikus, kezdő zenehallgatót az a doboz fogna meg leghamarabb, pont azért mert nagyjából ilyen ívet írhat le a frekvenciagörbéje: '=-,_,-=' Cseles jószág.


 


3.: HEED szoba. Sok érdekességet és információt tudtunk meg ott bevezetésként. A bemutatott termékek design-ja szerintem a jövőbe mutat, maga az omnidirekt elképzelés pedig számomra egy teljesen új dolog volt. Sikerült ott egy olyan előadást hallanom ami hibáktól mentes, műfajtól függetlenül egyenletesen jó. Egyedül az a bizonyos presence érzés hiányzott nekem zene közben. Nagy előnynek tartom azt hogy a rendszer elhelyezésre egyáltalán nem háklis, hallottam ahogy mellettem "mászik fel" a középtartomány alja és onnan lejjebb. Nagy élmény volt.


 


Fantasztikus nap volt.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:46


juice:


A házigazda és a szervezők felé tett őszínte köszönet nyílvánítás mellett, én nem sok mindent tudok az itt leírtakhoz hozzátenni, főleg mivel én ilyen rövid bemutatós, berendezés összehasonlításos tapasztalatokkal nem rendelkezem. Digitális forrással megejtett hangdoboz összehasonlítgatás érdekes; kellően körültekintően biztosan lehet ez alapján valamennyire tájékozódni, tanulni, ám nekem a játék színtjén marad.


 


Ami kikívánkozik belőlem a sajnos hamar elröppent délelőtti meghallgatások után: a Heed Audio mindenki mástól határozottan megkülönböztetett alapállása, a rendszerszemlélet, a termékek és a bemutatók terén egyaránt.


 


A környezet engem nagyon megfogott, olyan régi kincsek vannak Bélánál itt-ott "megbújva" a polcokon, hogy egy napra szívesen bezárkóznék ott a nagy fal közé eljátszadozni ezekkel.


 


Megerősödött bennem, hogy jelenlegi ízlésem szerint én a kis dobozok, kis membrán felületek híve vagyok és egy bizonyos időnek el kellene telnie, mire a fülem "átszokna" és kellően méltányolni tudná a nagyokat, mint amilyen az ATC nagy aktívja volt. Ugyanígy a Swans M3 szipatikusabb volt, mint az M6. A Jungson 3/5 nagyon kellemes meglepetés és a kis Genelec család is. Annál is inkább, mivel másodrendszer keresés közben (ámítógép alapú irodai háttér zenélésre alkalmas eszközökről morfondírozva) az ezekkel szerzett tegnapi tapasztalatok azért kapóra jönnek.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:45


gyuszmo:


Én is köszönöm szépen a vendéglátást, nagyon jól éreztük magunkat, pogi-kávé-szendvics szuper volt.


Elsőnek a Heed szobában kezdtünk, nekem már a futómű előtti hangzás is fenomenális volt, de azért érezni lehett jócskán a DA-DT re váltás után a különbséget, ez a picur hangfal zseniális volt szerintem, kisebb szobában szerintem ezért az árért brutál jó volt, szívesen társalogtam volna még Zsolttal, egy óra nekem kevés volt, hallgattam volna egy-két prog rock vagy hard rock gyöngyszemet is, no majd legközelebb :)


 


A 2. szoba Bélánál volt, jó ötlet volt ez a váltogatás, nekem kicsit több idő, több stílus kellett volna a hangfalak közötti különbségek megítéléséhez, de nyilván ez az összejövetel nem erről szólt, szólhatott. Nekem M3 és Harbeth tetszett a legjobban, hangsúlyozom ennyi idő alatt.


 


Végül Gergőhöz mentünk, az ATC hangfal nekem is nagyon tetszett, üldögéltem volna még sokáig előtte. Az aktívak előtt pedig le a kalappal, szerintem zseniálisak, kis méregzsákok, egy-két nagyobb hangfalat megalázó hangzással.


 


A délelőtti turnus egyetlen hölgy vendégének véleményét is tolmácsolnám (hangsúlyozva, hogy nem elvetemült hifis) :) :


Gergőnél nagyon tetszett neki a pici hangfalak NAGY hangja, Bélánál az M3 neki végig vitte a prímet, a Heed szoba tetszett neki a legjobban, ott valami különlegeset hallott :)


 


Köszönet még egyszer Bélának a szervezés lebonyolításáért, sok ilyet kívánok még, sajnálom, hogy a többi fórumossal nem lehett tárgyalgatni, de nyilván korlátai vannak egy ilyen összejövetelnek, percre pontosan pedig lehetetlen befejezni. Illetve köszönet még Gergőnek a bemutatójáért, tanulságos volt, és Zsoltnak is, nagyon tetszett a Heed szoba.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:44


dualcs5000:


az elején egyből egy apró helyreigazítás:


többen írtak a swans hivi H4 hangjáról


ilyen dobozka nem volt a bemutató teremben


X4 igen.


 


a hallotakról (vagy jót vagy semmit) :)


 


a swans-ok közül számomra egyértelműen


a Diva 6.0 vitte el a pálmát: -gyors, élénk, de nem tolakodó, kiegyenlített, ZENEI


nála csak egy jobb hang volt a másik megközelítéssel: Harbeth 7ES


 


kisebb szobába: a Jungson Ls3/5A/ Spendor SA1 a szerintem ideális doboz, meglepő hangterjedelemmel, a monitorokra jellemző térrel


 


nálam is B&W zenél, de meg kell mondanom, bennem nem hagyott olyan emlékeket a 805N , mint a fültársakban -


a Chario-ra csupa rossz megjegyzést írtam: -maszatos, eltolt hangkép, nulla tér - ez így biztos csak vmi installálási gebasz lehetett, nem hiszem hogy ilyen ez a doboz. (vagy mégis?)


 


kalmi szoba:


a 8020-asnál valóban jobbnak hallottam az X4-et


az ATC SCM50: csalódást okozott -én még a fakocka nélküli, rosszul installált állapotában halottam


 


Zolt:


hogyan írjam, hogy ne veszítsem el a barátságunk...


 


kezdjük a jóval: anniversary ajánlat -hamarosan a blogjában is megírja, -érdemes lesz gyorsnak lenni!


a HEED helyzetjelentésből nemtom, mi a publikus -elég annyi, nekik se könnyű


 


a hang: PC-ről én már nem hallottam...


az omniderectional bee, ugye nem kell, hogy állványon álljon, még ha alacsony is a dobozka.


azonban a 10perces DT által szolgált zenét végigfészkelődve hallgattam, félperc is elég lett volna belőle, pedig előtte a Zsolt bevezetőt sokalltam.


térleképzésről nem igen lehetett beszélni, nem volt ember, aki megtudta volna mondani, mi és főleg honnan szól.


ami viszont szólt az fárasztó, jellegtelen, sáv határolt, a nagy térben a 30W és a doboz teljesítőképességének határán, inkább hangosan (értsd kihegyesedve), mint erőteljesen tudott csak megszólalni.az a sokat emlegetett cégszlogen, a zene bizony nem volt jelen.


Megjegyzés:


ismerve a HEED egyéb termékeit(pl. a canamp+ félelmetesen jó hangját), a saját bemutatótermi hangot, csak arra tudok gyanakodni itt most vmi nem stimmelt


(túl nagy tér, kábelek- bár ezt a barátunk nevetségesnek tartja -biztos igaza is van, a fene tudja mi, de vmi nem volt ott kerek)Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:44


Klang:


Én is Mindenkinek köszönöm, mindenkinek akik lehetővé tették hogy mi nagyon jól érezzük magunkat- hozzáteszem ez maradéktalanul sikerült!


A Kalmiéknál megszólalatott dobozokkal én nem tudtam és nem tudok megbarátkozni,ez nekem a kör négyszőgesítésének tünik. Nics azonos hangja egy elektromos és egy akisztikus gitárnak,akkor sem ha az utóbbit felerősítik- nekem az utóbbi tetszik jobban.


Volt egy elektro- zene a címére nem emlékszem ,jellemzően ebben teljesitettek a legjobban.


 


A Béla súlyemelő gyakorlatánál(köszönöm) nekem különösen Henk van Thillert bariton szaxofonja után az M6 volt a nyerő- ez a megszólalás nekem igazi élményt adott,nem kendőzte el hogy nem egy cselló amit hallgatunk,pontosan közvetítette azt ami.


Az M3 a következő, annak ellenére hogy a mélyei nem brilliroznak. Nekem tetszettek az ének hangok, ami egyetlen egy vetélytársára sem volt igaz. Tapasztalatom szerint ének- hangot, szóló fúvosokat jól visszaadni dinamikus hangszórókkal az egyik legnehezebb feladat mert nincs alatta semmi olyan zenekari zene amelyik takarna(pl mélyek).Ha mégis akkor nem a müvészekben van a hiba.


 


 


A Heed nekem is egy élmény volt! A mélyei engem magával ragadtak . Henk van Thillert legjobb közvetítője volt. A teljes hangzással már nem voltam ennyire elégedett, de a kijelölt út nagyon izgalmas és szerintem járható! Sok sikert hozzá!. Köszönöm az előadást,tanulságos volt és sok kérdésben megszívlelendő is!


 


A Storm. Nagyszerü munka . Amikor megszólalt rögtön a szigeten éreztem magam egy koncerten! Aztán elgondolkodtam,milyen érzéseket is közvetít felém ez a fajta megszólalás


ha nem a koncerten vagyok:provokál , felbújt,kérlelhetetlen,tolakodó. De nem vagyok zene-pszihologus a kislányom készül annak-egyet semmi képpen nem -mégegyszer mondom magamról beszélek- kikapcsolódást,megnyugvást. Azt gondolom otthonra nem szeretnék ilyet.


 


Mégegyszer örülök és köszönöm hogy ha rövid időre is de együtt lehettünk.


 


Üdv.KlangOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:43


Fapaci:


A vendéglátó kedvességéből kifolyólag - amit ezúton is köszönök - én reggeltől estig jelen voltam, így minden rendszert legalább 2x, némelyiket többször is volt alkalmam meghallgatni.


 


Az összeszokott F1 depócrew (sic!) benyomását keltő Kalmi/Menyus/Tomi trió aktív csokra pontosan azt hozta, amit vártam. A Genelec új kisdobozait eddig sem szerettem és kapcsolatunk alapállása ma sem változott meg, hiába van bennem egy zsigeri vonzódás a régi nagymonitoraik iránt. Ezek a kis dobozok részemről munkára és zenehallgatásra is erős kompromisszumot jelentenek. Ha választanom kellene, a legkisebb 8020 okozza a legkisebb fájdalmat tekintettel az árára és az azért nyújtott produkciójára. Az erre hajazó és számomra eddig ismeretlen HiVi X4 némileg szerethetőbb hangot ad, ám kevesebb, de hasonló mélységű sebet ő is ejt a hallgató fülén. Számítógép mellé, háttérzenére, vagy - ami folyamatosan az eszembe jutott fülelés közben - egy nyaraló teraszára mobil feelingkeltőnek teljesen jó. Részemről a nap legélvezetesebb hangzását a KingRex UC192 transzport, Zero DAC (tuned by Menyus), Gotham kábelezéssel táplált nagy ATC monitor produkálta. Első hallásra érződött benne a nagyon komoly potencia (bár ott és akkor ezen véleményemmel magamra maradtam), némi kora esti bíbelődéssel (alátétek + hangerő) meg is mutatta nagymacskás körmeit. Körültekintő installálással hibátlan hangot lehetett volna kihozni belőle, de erre most nem volt lehetőségünk.


 


A Heed Audio szobájában Huszti "10th Anniversary" Zsolt megszokott színvonalú előadása, beszámolói és karakán véleménye, illetve a cégre jellemző nyílt és lendületes hangzás fogadott. A kitűnő muzsikákkal megszakított beszélgetés nagy élmény volt számomra. A barátságos árszintű Luna/Canopus/Bee kötelék komoly forrást kapott a DT/DA egységfront személyében és együtt mozgatták meg a Genelec minivilágban elgémberedett végtagjaimat. A Bee ezen verziója számomra nem teljes értékű, de nagyon szerethető hangdoboz. Mint megtudtuk, lesz belőle erősebb, dögösebb, nagyobb potrohú kivitel. Várom. (Akik a fórumokon próbálják Zsolt véleményét cincálni a számítógépes zenelejátszás, indirekt sugárzás, kábelezés témákban, sajnálhatják, hogy nem voltak jelen. Néhány jól megfogalmazott mondattal minden a helyére lett pöckölve. Bár mindenben nem értek egyet vele, Mr. Heed álláspontja teljesen tiszta, határozott és érthető.)


 


Az ATC Trade dobozkavalkádjában nem tudtam eligazodni és ebben az ott elhangzott hervatag muzsikák sem voltak segítségemre. Ez a 12 másodpercenkénti váltogatás nem az én világom, így a felhalmozott hangdobozok nem változtatták meg a vérkeringésem ütemezését. A sorból némileg kilógott az öreg B&W 805, a kicsi Spendor S1 (?) és a hasonszőrű Jungson LS3/5, amikkel érdemes lett volna eljátszani, megkeresni a nekik kedves elhelyezést és elektronikát, de vágta közben nincs idő sminkelni.


 


Az ilyen összejövetelek pozitív hagyományait követve a fórum oldalain eddig egymásra vicsorgó tagtársak itt teljes békességben és vállt vállhoz vetve fogyasztották az ipari mennyiségben felhalmozott cateringet, amivel és Bélánk nagyvonalúságával szemben a nap végére kövér vereséget szenvedett a csapat. Az ATC csapatnak 8 napon túl gyógyuló mennyiségű szendvicset hagytunk a következő hetekre. A magam szórakoztatása mellett és annak keretében szokásom szerint a fülszomszédaimat is figyelemmel kísértem. Mindig nagyon tanulságos felfedezni, milyen szempontok, előítéletek és tapasztalatok alapján alakulnak a néha egymással teljesen ellentétes vélemények. Így szép ez, ne bántsuk!Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:42


Képek:


post-9296-059496600 1318322567.jpg


post-9296-049105500 1318322570.jpg


post-9296-082860800 1318322572.jpgOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:40


Magisvoice:


Először is szeretném megköszönni Bélának a meghívást, nagyon jól éreztem magam. A pogácsa és a zserbó is kiváló volt, Béla híres kávéját nem teszteltem, de más biztosan elmondja majd, hogy milyen volt.


Először az aktív hangsugárzók tesztjére ültem be, amit a referenciának szánt, szép térképzésű, zenei, de meglehetősen fedett hangú Jungson LS3/5 után hallhattunk. A számítógépemre kötött kis Creative T20-ast leszámítva, korábban soha nem hallgattam aktív dobozt, és a teszt se keltette fel különösebben az érdeklődésemet, szerintem ezek a hangfalak nem az otthoni hifihez lettek kitalálva, bár nyitott hangjuk, lineáris hangképük előnyös lehetne, de mégis, sterilitásukkal valahogy kiherélik a zene szépségét is. A Genelec-ek közül nekem az elsőként hallott 8030-as tetszett a legjobban, a 8040-esnek több, de kevésbé tiszta mélye volt, a 8020-asnak pedig a kis mélysugárzója jelentett komoly korlátot, bár méretét meghazudtoló vehemenciával szólalt meg. A Hivi X4 valószínűleg a gyengébb minőségű erősítője miatt nem tudta hozni az ellenfelének mondott kis Gelenec szintjét, a hangjában volt valami zavaró aszinkronitás. A végén hallhattuk a nagy ATC SCM50-est, amit nehéz a kis monitorokkal összehasonlítani, minden paraméterében komolyabb kategóriát képviselt.


Rövid szünet után a második etapban Béla bemutatóját hallgattam meg. Jó ötlet volt ez a hármas hanfalváltós teszt, a két állandó tag, a Swans M6 és M3 közé kerültek be sorban a kihívók. A Swans M6 testes, meleg hangja, nyugodt, behízelgő volt, az M3 (a közeli rokonság ellenére) inkább vitalitásával, részletgazdag, kissé csili-vili hangjával viszont nyomulós, ami nekem egyáltalán nem jött be, ráadásul a mélye teljesen hiányzott. Az első kihívó az új Swans Diva 6.0 volt. Meglepően jól, meleg, lágy hangon szólalt meg, ami inkább az M6-hoz állt közelebb, mint a méretben közel azonos M3-hoz. A következő versenyző a B&W 805N volt, ami nem csak a két Swans közül, de az egész mezőnyből kiemelkedett, egységes, finom, kifinomult hangjával. Nekem tetszett a következő Chario hangja is, bár a B&W-nél kevésbé egységes hangzást produkált és egy fokkal még visszafogottabb volt. A ProAC Tablette 2000 zárt hangja csalódást okozott, a kiváló térképzése ellenére is. A Zingali Naples, véleményem szerint a teszt leggyengébb hansugárzója volt, műanyaghangú, kontrollálatlan mélyekkel. A Harbeth 7ES angolos, síma, meleg hangja, kiegyenlített hangképe tetszett, csakúgy, mint az utolsóként szereplő Klang-féle kartondoboz hangja.


Az újabb szünet után következett a Heed Audio bemutatója. Látványra nem fűztem sok reményt a fehér, furcsa felépítésű, csöppnyi álló hangfalakhoz, és az asztalon lévő kis fekete dobozokhoz, különösen, miután megtudtam, hogy az egész rendszer csupán 250 ezerért megvásárolható. De mint ez Zsolt előadásában is elhangzott, nem az ár számít, és valóban, most is minőségi munkát végeztek. Jó volt hallgatni a zenéket, az "angolos" hangzásvilágú, kellemes hangú rendszer egységesen, jó ritmikával zenélt, bár a hangjából hiányzott az a nyugodtság, ami a nagyok erénye. Feltűnő volt még a rendszer átlagosnál nagyobb forrás- és forrásanyag-érzékenysége, illetve az összetetteb zenei részeknél, valamint a zenei részletekben jelentkező korlátai. Gyengéi ellenére mégis úgy álltam fel a bemutató végén, hogy együtt tudnék élni egy ilyen lánccal, nem mellesleg bepillantást nyerhettem egy kissé különc, profi gyártó gondolkodásába, a hifi piacról alkotott véleményébe.


Még egyszer köszönöm Bélának, Zsoltnak és Kalminak a remek bemutatókat. Remélem, lesznek még hasonlók, és Béla lelkesedését, kitartását nem töri meg a magas dollár-árfolyam.Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:39


SFI:


A délelőtti fülelés tapasztalatai, ahogy én hallottam:


Swans szoba - Gajdán Béla


Swans M6: kicsit fedett, fátyol mögött zenél, mélyre hangolt, testes


Swans M3: nyíltabb az M6-nál, picit forszírozza a magasakat, érdekes a zongorahang


B&W 805N: Nyílt, részletező, muzikális hang


Swans M1B: nyílt, egészséges, friss


Proac Tablette 2000: komprimál, csörömpöl


Swans Diva 60: azannya! szépen rajzol, nagy tér, egészséges hangszerhangok, ez igen!


Zingali Naples: ez is van...


Chario Sonnet: reszelős magasak, hideg, kemény


Spendor SA1: Nekem középről szól


Hartbeth: kicsit vékony, de nagyon jó, a Diva utáni legjobban tetsző hang


Jungson LS3/5A: széles tér, és mély is, jó kis finom hang..


 


HEED szoba - Huszti Zsolt


 


Érdekes beszélgetés folyt a HEED Audio múltjáról, jelenéről, és jövőjéről, és a cég filozófiájáról. Zenét is hallgattunk, de nem sokat, ezt jegyeztem fel szó szerint: A hang jó, de nem varázsol el, nem sodor magával. Jól kezeli a nagyobb hangtömegeket is, de valami még kéne... De a hang jó, legalábbis jó irányba rohamoz...


 


Stúdiómonitor szoba - Kalmi


 


ATC SCM 50: Jó, szellős, kellően részletező, jó énekhang, hiteles


Jungson LS3/5: Már hallotuk, jó kis doboz ez, amit vállal azt teljesíti is, jó énekhang, hazavinném effektus..


Genelec 8040: Kicsit forszírozott magasak, a mélytartomány alja kontrollálatlan, egyébiránt OK!


Genelec 8030: a 8040-nél egészségesebb hangarányok, muzikális


Genelec 8020: Kicsi a bors, de erős! Nagy tér, ez a legjobb?


Hivi X4: Hasonló a 8020 kvalitásaihoz, kis doboz - nagy hang!


 


Köszönet Bélának a szervezésért, és roppant irigy vagyok a délutáni fülelőkre, mert utánuk már nem jött senki..


Képeket megpróbálok felrakni, remélem sikerül. Üdv, SFIOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:38


NZS:


Én elsőnek a hangfal összehasonlító teszten vettem részt. Nem mindenben értek egyet kimber fórumtárssal. Nekem az M3 hang karaktere tetszett. Nem azért, mert van itthon már kb. úgy fél éve, B&W mellett, hanem mert a zenekar sokkal élőbb volt, több zenész ült ott, mint másik típusnál. Lehel, hogy a karaktere másokat zavar, néha tényleg sokat akar, de nem erőlködik, akik a kissé lassúbb, öregurasabb hangzást jobban kedvelik, mást válasszanak. Ez már ízlés dolga. Több középtartományt ad, tiszta, és a mélye sem sokkal kevesebb mint egy állónak (M6). A Herbeth falakat kellett volna még ízlelgetni más stílusú zenékkel, mert az jól szólt. Az angolok jól érzik mit szeretek én. Nem lehet egyszerűen megfogalmazni, a hangzásokról alkotott véleményemet. Cario brummogott kicsit, Zingali megevett a hangzásból egy adagot, melyet a hangfal átkapcsolása után meghallottam, addig nem szólalt meg a húrok egy része. Lehet favorizálni márkaneveket, attól még így hallottam. LS3/5 ismét odatette magát. Kis ember nagy bottal jár, ez jutott eszembe róla. Azért az látszik, hogy angol gyökerei vannak. A kis Spendorral majdnem azonosat zenélt, de nyíltabb volt, több élettel, kicsit mélyebbre ment. Szívesen meghallgattam volna Heed meghajtással is. Azt mondhatom, hogy a mai napon túl rossz hangfalakat nem hallgattunk. Alap ízlésekben voltak eltérések, nagy nevű technikákról azt mondom, hogy visszafogott, vagy nincs olyan tere, mint az M3 Jungsonnak, a hagszerek egy része nem jön át, pl: B&W. Az M3 stílusa másabb,valaki szerint tolakszik.


Szerintem mindenképpen megéri meghallgatni az ATC-s hangfalakat is, mert érik az embert pozitív csalódások...


NZS


 


2,


A Heed szobába kavartam el magamat másodikra, mert utána kiszálltam a tesztelésből sajnos munka miatt el kellett mennem. Itt kevés zene mellett meghallgattuk a cég összefoglalt történetét, pár szösszenet kapcsán azt is, amelyet sejtettünk mindannyian, hogy ebből az iparból nem könnyű megélni ma kis hazánkban. Minden tiszteletem azoké, akik megpróbálják, és még nem adták fel! Az új BEE nem a megszokott doboz forma, keskeny, magas, kétutas. (Fehér.) Jól szólt, szépen tolmácsolta a zenét. Néha kis brummogása volt, de ez lehetséges, hogy a környezetnek volt betudható. Egyik zenét sem ismertem előtte. A készülékeket sem, mert csak LP-hez tartozó ős Heed-jeim vannak. Önmagában nem volt rossz. Kicsi lehetett volna szinesíteni, ha másik hangsugárzóval is összevethető lett volna, de ez az óra persze erről a termékről szólt. Nekem tetszett amit hallottam. A Heed készülékek ilyen letisztult kialakítását pedig már évek óta kedvelem. Egyszer jó lenne itthoni körülmények között is hallani ezt az összeállítást. Köszönöm, Bélának és Zsoltnak, hogy megfülelhettem. NZSOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:37


Kimber:


Miközben javában tart még a délutáni csapat programja, én már haza is értem, és igyekszem röviden beszámolni a tapasztalataimról, vállalva a kitiltás veszélyeit is. ;)


 


A Heed szobában kezdtünk, ahol bemutatásra került a Bee névre hallgató kisdoboz, amelyet Canopus monoblokkok hajtottak meg, a forrás először számítógépes volt. Ahogy megszólalt a zene nagyon megijedtem, hogy most az emlékeim csalnak meg közel 3 év Heed lánc hallgatás után, vagy valami más trend van kibontakozóban a Heed Audio tájékán. Nem tudtam, hogy udvarias legyek, ha véleményt kell nyilvánítanom, vagy bízva többéves jó kapcsolatunkban Zsolttal, inkább őszinte. Nem tudom, hogy szándékos volt-e, vagy csak így alakult, de pár szám meghallgatása (végigszenvedése) után Zsolt behozta a Heed futóművet és a hozzá való külső Dactilust, majd rendszerbe kötve végre megszólalt a zene. Ez már a Heed-től megszokott minőségi hangzás volt, megnyugodhattam én is. Aki ismeri, és szereti ezt a fajta világot, amit a Heed Audio elég markánsan képvisel, az tudja mire számíthat. A kis hangfal méretét meghazudtolóan zenélte be a teret, egy dologgal nem vagyok megbékélve, a kinézetével. Igazán nem tudom kiket, milyen felhasználói célcsoportot pályáztak meg ezzel a dobozzal. De ez nem az én gondom. :)


 


Ezután következett a belső szoba, ahol Béla egy trükkös hangfalkapcsolóval számonként 2-3 alkalommal ugrált a hangfalak között. Először a Swans M6, majd az M3, végül a B&W N805-ös hangfalon nomádkodott Snétberger triója. Az erősítő és a forrás itt valami Jungson nagyvad volt, típusát nem tudom, de biztos olvasható lesz máshol. Az M6 álló dobozhoz mérten megfelelő testtel szólalt meg, az M3 meglepő módon alig veszített valamit ebből, ellenben nagyobb kedvvel zenélt. A kis nautilus (B&W) finomabban nyúlt a zenéhez, nem érezte jól magát ekkora helyiségben, ilyen távol pakolva egymástól. Jobban állt volna neki egy másik erősítő, és másfajta zene, de tény, komoly kis hangfal. Jelen körülmények között az M3 jobban tetszett.


Váltás, az M6 kiszállt a játékból, maradt végig az M3, hozzá cserélődtek gyors ütemben a nagyobbnál nagyobb nevű ellenfelek. A Zingali és a Chario pocsék volt, de ezt betudom annak, hogy a gyártók valószínűleg nem Jungson erősítőhöz szánják a hangfalaikat. Más erősítővel biztos jobban tetszettek volna, nem írnám le őket egy ilyen rövid ismerkedés után. A ProAc Tablette és a Harbeth hangfala sem valószínű, hogy a Jungsonnal alkot eszményi párost, mégis itt végig éreztem eme két angol úr felsőbbrendűségét, hiába hízlalta a tulaj (Béla) szeme a saját jószágát (Swans M3). Meg is említettem, hogy nem csak a cintányérra kell figyelni, hanem a zene egészére, az érzelmi töltet átadására, ami számomra a Harbeten jött át a legjobban, szorosan a nyomában a ProAc-kal. Hozzájuk képest az M3 valóban virgoncabb, élettel telibb volt, de nekem úgy tűnt, hogy minden zenén egyformán eminenskedik, ki akar tűnni, olyan jó hifis módon. A Harbeht és a ProAc nagyokra jellemző nyugodtsága végig sugallta, hogy van itt tartalék bőven, dinamikában is, de csak akkor jön elő, ha olyan anyaggal táplálják. Felteszem, hogy Naim, vagy Heed erősítőkkel megmutatták volna oroszlánkörmeiket. Az M3 nem rossz hangfal egyébként, de nem ez a kategória. Az ATC árai alapján, ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy első tulajdonos legyen, garanciás új hangfalat akar venni, akkor jó választás lehet, de ennyiért azért már elég nagy választék van használt hangfalak között. A nyugati ára pedig erősen túlmutat a hangfal képességein. (a teszteredmények nem érdekelnek, azok az eladhatóságot szolgálják)


A végére maradt két apróság, a Spendor és a Jungson LS3/5, itt a kis Jungson hangyányival jobban tetszett, egyébként is nagyon jó összbenyomást tett rám ez a kis energiabomba. Ár/érték aránya kimagasló.


 


A harmadik szobában Kalmi fogadott minket, ahol a stúdiós, aktív hangfalak bemutatására került sor. Elsőnek az ATC hatalmas aktív álló hangfala szólalt meg, végre hátradőlhettem, itt már nem hiányzott számomra semmi. Erő, dinamika, ritmus, harmónia, minden rendben volt. Megjegyzem, hogy én nagyméretű hangfalak hangjához vagyok szokva az utóbbi időben, a mostani, és az ezt megelőző hangfalam (JBL nagy monitorok) is ehhez hasonló erőteljes, dinamikus hangzást képviselnek. Lehet, hogy pár embernek ez szokatlan kis dobozok után, nálam fordítva. Az ATC hangfal után következtek a kis Genelec monitorok, sorban a 8040, 8030, 8020. Megdöbbentő volt hallani ezeket a kis óriásokat, ahogy teljesen eszköztelenül szólalt meg rajtuk a zene, lekerült minden háj és báj, ami a korábbi rendszerek hangját elfedte. Ahogy haladtunk lefelé a hangfalak méretét tekintve, szinte alig változott a karakter, kicsit kevesebb mély, de mindegyiket jó volt hallgatni, hiányérzetem nem volt. Megfelelő méretű szobában bármelyik teljes értékűen kiszolgálhatja a gazdáját. Tanulságos volt összevetni egy ilyen kis tojást a korábban jól szerepelt LS3/5-össel, amit egy Jungson erősítő hajtott meg. Közel ugyanannyiba került ez a páros mint a legkisebb Genelec, de az biztossá vált számomra, ha most akarnék nulláról rendszert építeni kis szobába, akkor a Genelecet választanám. Akinek már megvan az erősítője és ehhez keres egy kicsi hangfalat, annak viszont továbbra is jó választás az LS3/5. A végén a kis Hivi H4-es aktív hangfal következett, amely a 8020-as által kitaposott ösvényen haladt, kicsit más színezettel, de nagyon szerethetően.


 


Mindez az én ízlésvilágomat tükrözi, ami vitatható, hisz nem vagyunk egyformák. Ha nekem valaki pár évvel ezelőtt azt mondja, hogy a nap legjobb hangját a stúdió monitorok fogják szolgáltatni, biztos kiröhögöm. Ma pedig ezekhez képest minden mást csak kompromisszumokkal tudtam volna elfogadni. Hangsúlyozom, ebben a felállásban, ahogy ma hallgattuk őket.


 


Köszönöm a vendéglátást Bélának, aki ismét jó házigazdának bizonyult, valamint a színvonalas bemutatókat Huszti Zsoltnak és Kalminak. leborulok.gifOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2011.10.11., kedd 10:37


HEED-ATC találkozó 2011 október 8-án szegeden!


 


Délelőtt 10 óra:


Kalmi+1


zz7


fapaci


theo


Kimber


NZS


Tomi


Gyuszmo+2 fő


SFI


Boygabi


Big +2 fő


Marc


avl2


Viktor Barát


Gomeez


Dualcs5000+1 fő


Gyrophon


Kocamanci


 


 


Délután 14 óra:


Kalmi+1


Tomi


zz7


fapaci


suminator968


Magicvoice


Ruczak


SoXxX +2fő


galistvan+1fő


kismisi


Klang


Quadlipi


kertész+1fő


Mink Tamás


+4fő HEED klub tagOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2009.10.20., kedd 21:16


esel:


A TE szobád:


Az UFO kinézetű CD játszót nagyon igéretes darabnak találom. Azonban valami visszafogja. Érezhetően többre képes, mint amit meg tudtál mutatni belőle. Az Usher doboz nagyon finom darab, az erősítő nagyon gyanús. Esetleg a hálózati szűrő. Vagy a kábelek.


Az M1 doboz zenélt, a többi monitor kevésbé. Az M1 hangképe vékonynak tűnik elsőre, valójában nagyon egyenletes a teljes átviteli sávban és nagyon mélyre lemegy. Legalább két oktávval mélyebbre, mint a többi. Én a 3/5 vetélytársának tartom.


 


Mozi szoba:


A kontroll hangot SACD játszó szolgáltatta. Lehet bármilyen drága egy SACD játszó, CD megszólaltatása esetén olcsó vetélytársakkal szemben is alulmarad. Tudomásul kell venni, hogy SACD játszó esetén a CD lejátszása plussz szolgáltatás, kompromisszumok árán.


A hangfalak kivétel nélkül tetszettek, átéreztem az alkotók igyekezetét. Kiemelem HOREL dobozát, amelyik Frankie alátétjein nagyon magas szinvonalú hangot produkált. Igaz, ehhez szükség volt a csapatunk által összeállított elektronikára és futóműre is.


További nagyon jó doboznak tartom az előző éjszaka elkészült dobozt (bocsánat, hogy előállítója nevét nem tudom megjegyezni). Az abba épített magassugárzó, és az egész doboz összhangja nekem tetszett.


 


Harmadik szoba:


Ahol a SONUS is volt. Teljesen értékelhetetlen. Nekem az a CD játszó nagyon gyanús. Nem fognám a szobára.


 


Negyedik szoba:


DAC teszt. Úgy gondolom, hogy az eredmények nem értékelhetők igazán. Egy DAC képességeinek vizsgálatára a lehető legjobb környezetet kell biztosítani. A CD-ről fényfüggönyön át küldött digit jel nagyon hibás elképzelés. A 3/5, mint monitor a hiányos közép és mélyhangjaival nagyon hibás elképzelés. A tesztanyagról inkább nem is beszélek.


 


Összegezve:


nagy örömre szolgál, ha a legközelebbi bemutatódra meghívsz előkészíteni a terepet, installálni a berendezéseket. Az a személyes véleményem, hogy a legnagyobb rendszeredből ki kellene hagyni azokat az összetevőket, amelyek silányítják a hangot. Más gyártóéval helyettesíteni. Biztos vagyok benne, hogy igazán "nagy" hangot tudnál bemutatni.


eselOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2009.10.19., hétf. 11:02


theo:


Üdv.


 


Nos úgy gondoltam, hogy a személyes véleményem én is megosztanám veletek. (ha másért nem hát azért mert tartozom ennyivel a házigazdának Bélának (alias: Rodolfo !lol.gif )


 


Előre bocsájtom, hogy véleményem szubjektív akkor és ott ezt halottam a bot fülemmel biggrin.gif


 


Első rész:


 


Egyes szoba:(sajnos nem jegyzeteltem ezért nem biztos, hogy a szobákat és bizonyos rendszereket helyesen fogom leírni) itt Béla volt a varázsló.


 


Itt először a nagy Usher dobozt és Morel hangszórós nagy Jungsont hallgattuk meg a hajtást az Ufók adták biggrin.gif


 


Itt nekem az Usher tetszett jobban de én is azon a véleményen vagyok, hogy haza nem vinném mert vlaszeg fárasztó lenne nekem hosszu távon.


Amúgy egy rendkívül feszes precíz dobozt ismertem meg benne huvelykfel.gif


Ezután a Jungson egy elég lapos és fakó öreguras hangnak tűnt viszont cserébe otthon tuti el tudnék lazulni ha ez muzsikálna. (el lehet dönteni ki mit szeret)


Egy szó mint száz a két hangfal között nagyon éles volt a kontraszt.


 


Ezután megfordítottuk a székeinket és jöhettek a Monitorok.


Név szerint: Master Audio kontra M1 a meghajtás J66C talán a J88D és egy Jungson CD.


Nos itt beindult Béla a varázsló !lol.gif peace.gif wink2.gif kezébe vett kb. 4db. távot és hallgattunk mindent mindennel egy darabig tudtam követni az eseményeket (Béla nem tudtál becsapni biggrin.gif ) aztán feladtam. Béla, ide kötött oda kötött ide váltott oda váltott ezt cserélt azt cserélt mindezt addig csinálta míg már szerintem fogalma sem volt neki sem mi mivel volt összekötve wink2.gif


Konklúzió B) Béla szakmát tévesztett, neki illuzionistának kellett volna menni !lol.gif (Uri Geller akkor és ott ipari tanuló lett volna mellette)


 


Nos ebben a kavalkádban nekem az M1 tetszett jobban.


 


Na szóval mozi szoba: hajtás Hedo + Malac cd pörgettyű. Házigazdi 2b. biggrin.gif


Itt volt rengeteg Diy hangfal, gyári hangfal és átépített gyári ja és itt halhattuk először a Kecskeméti csapat erősitő+dac+módolt Sony futóművüket. isteni.gif (mivel itt rengeteg dobozt hallgattunk ezért inkább azt emelném ki ami nekem tetszett)


 


Kezdésnek az állók: nekem Horel doboza tetszett (főleg miután feltettük őket Frankie hájend cserepeire biggrin.gif )


Számomra ez volt a legösszeszedettebb doboz. (kellemes hanggal)


Frankie doboza (TL) túlteng a mélyektől ami rátelepszik és elnyom minden más hangot.


A harmadik egy Avalon klón volt ami jó lehetne ha de mégsem az mert nekem olyan volt mintha beleragadt volna minden hang B) ezen is van mit csiszolni még.


 


A "kicsik": itt két doboz nyerte meg a tetszésemet a Jungson BD01 és Lamalas doboza.


mind két hangfal szépen muzsikált.


Számomra itt a nap meglepije: hogy a gyári dobozok egytől egyig jobban tetszettek mint a módolt vagy az után építettek.


 


Ezek után sikerült fűl végre kapni a Kecskeméti csapat cuccait azt hiszem túlzás nélkül írhatom kész remekmű !clapping.gif


 


Akkor a Cav szoba: (ne feledjük előtte volt a fincsi ebéd ami után inkább alcsika kellett volna köszi Béla nagyon fincsi volt a hari pörkölt !thumbup.gif )


 


Itt a belső szobában kezdtünk a falak:Tomi Hifi orionja, a modolt Swans és Sonus Faber Domus volt.


Mivel itt nagyon döngött mindegyik hangfal nem szívesen írok véleményt de ha mindenképpen tetszési sorrendet kéne felállítsak akkor orion, swans, és domus a sorrend.


Ezek után behozta a szobába István a Cermonát és a 3/5 jungsont (ezt itt hallottam először most már tudom, hogy joggal lett hájpolva !thumbup.gif kis doboz) nos ezek már szerencsére zenéltek abban a szobában is.


 


Majd jött a külső szobában a dac teszt ahol a mi kis csapatunk egyöntetűen a Godinát hallotta a legjobbnak.


Majd kiderült, hogy mishow dacja nem volt bekötve ezért kezdtünk mindent előröl illetve én nem kezdtem semmit mert már rohadt fáradt voltam(vicces lehet amit írok de igen ebben is el lehet fáradni biggrin.gif )ezért inkább ki mentem cigarettázni.


Majd némi frissítő kávé után bementem Béla vezényelte első szobába ahol sikerült egy pár dolgot meghallgatni még többek között a Heed Si a kis 3/5 jumgsonnal legnagyobb megdöbbenésemre igen szépen muzsikáltak egymással. !clapping.gif


Majd ezek után szépen összecsomagoltunk és mindenki ment hazafelé.


Köszönöm Bélának a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a mondhatom baráti összejövetelen. isteni.gifOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2009.10.18., vas. 20:57


Lamalas:


Udv mindenkinek!


 


Nemreg ertem haza Szegedrol, vasarnap is ott voltam, igaz nem ATC-nel, hanem egy amator röplabda bajnoksagon. Barátnőm jatszott nem en cool.gif


 


Koszonom a lehetoseget Belanak a DIY dobozepitesre. Szinten koszonet a teljes csapatnak hisz biztos nem egyszeru egy ilyen talalkozo szervezese es lebonyolitasa. Orultem, hogy valtottam nehany szot az eddig csak nicknevrol ismert forumosokkal!


 


En egy sajat tervezesu DIY dobozt vittem a talira: Hivi F6 + RT8II hangszorok szoltak egy kismeretu monitor jellegu b-reflex dobozban. Az asztalosmunka teljes mertekben egyik jo ismerosom (baratom) munkaja. Kulon koszonet neki az onzetlen es odaado munkajaert!!!


 


A design nagyon egyszeru: teljesen hagyomanyos teglalap alaku doboz, semmi extra sullyesztes, lekerekites, egyebek, hogy a legegyszerubb szerszamokkal es legkonnyebben utanepitheto legyen ha valakinek megtetszik a hangja es vallalkozna az utanepitesere.


 


Sajnos a komolyabb bejaratasra es "finomhangolasra" nem volt ido, kicsit elcsusztunk a kivitelezessel. Sajat foto sem keszult rola, mert penteken este 10-re lett teljesen kesz a doboz es utana bedoltem az ágyba, hogy szombat reggel ne almosan kelljen vezetni Szegedre. Ugy erzem, hogy lehetne a doboz hagjan mit finomitani de ez mar izlesfuggo dolog. Lehet h. valakinek tobb magas kellene, lehet h. valakinek tobb mely, stb. Ha valaki erdeklodik a doboz irant minden infot elkuldok rola es tanacsot is tudok adni mit es hogy lehetne valtoztatni a valton, esetleg a dobozon, hogy a sajat izlesenek megfelelo hangzast kapjon.


 


QUOTE (atc @ 2009 Oct 18 , 18:48)


...


Lamalas által épített Swans dobozt is meg fogom hallgatni hétfőn.


Annak a magassugárzója nagyon jó kell,hogy legyen.Az F6 is nagyon jó hangszóró.


Összeugrasztom a Master audioval.


 


A meghallgatasnal figyelj arra, hogy ezek az RT8II-es magasak rendkivul iranyitottak, tehat tenylegesen fulmagassagban legyenek es a fuled fele sugarozzanak! Ahogy fentebb irtam kellene neki meg ido h. bejarodjon illetve izlesektol fuggoen a valton is lehetne csiszolni.


 


En amugy nem voltam vegig ott a talalkozon sajnos nagyon sokmindent nem hallgattam meg. Tul.kepp a moziszobaban voltam vegig es fuleltem a DIY dobozokat ill. 1-2 gyari cuccot. Gratula mindenkinek aki sajat keszitesu hangsugarzot/erositot hozott, a kiviteluk nagyon igenyes volt mindegyiknek! A FET-es erosito es az ele akasztott DAC szamomra jobban szolt mint az ott levo gyari cuccok (nemtom pontosan de mintha vmilyen marantz SACD jatszo lett volna + vmilyen erosito .... elnezest, de sajna nem vagyok otthon a gyari cuccok vilagaban, inkabb a DIY vilag vonz biggrin.gif ).


 


A monitor dobozok kozul nagyon jo volt a Jungson, habar azon en valtoztatnek a sajat izlesemnek megfeleloen (nekem sok volt a magasa ezert levennek belole). Az allo dobozok kozul talan az Avalonhoz hasonlito doboz tetszett leginkabb (ott es akkor) de annak a magasabol is levennek (mondjuk en a legtobb gyari es DIY doboz magasabol levennek ... nemtom miert, de nagyon erzekenyek a fuleim a magashangokra huh.gif )


 


Megegyszer koszonet a szombati napert! Mindenkinek tovabbi kellemes zenehallgatast es a DIY-eseknek jo epitgetest, szöszmötöléstOnline
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60611
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3251

Hifis találkozók utáni vélemények összegzése

Hozzászólás Szerző: AVX » 2009.10.18., vas. 19:42


Kukori:


Hű, jó sok hsz volt a tegnapi tali óta! már 11-re itthon is voltam, annak ellenére, hogy háromnegyed hétkor indultunk el Szegedről.


A program nagyon zsúfolt volt, akár egy szobában is el lehetett volna tölteni a teljes napot. Nagyon sok mindent kipróbáltunk, én csak azokat emelném ki, ami plusz vagy mínusz, de számomra kilógott a mezőnyből, illetve néhány megjegyzés, amit mindenképp említésre méltó.


Szerintem ez a nap a kicsi készülékek napja volt, ezek adják a pozitív tapasztalataim mindegyikét.


Kezdődött a házimozi szobában a kecskeméti erősítő+DAC Horel féle DIY hangdobozzal alkotta rendszerrel, ami nekem hosszan hallgatható, remek atmoszférát és teret varázsolt abba a a szobába, annak ellenére, hogy sokan panaszkodtak a szoba akusztikájára. A rendszer abszolút intimmé és személyessé tette Rebecca Pidgeon dalait. A Sonus Cremonával való párosításról sajnos lemaradtam, gondolom hasonló élményben volt részük az ott fülelőknek. Esel 2x15W-os kis csodája komoly hangot képvisel, ezúton is gratula a Mesternek és stábjának érte! És Horelnek is a hangfalért.


A másik nagy élmény a kis Jungson LS3/5 hangfal, ami egy lelkes, csupaszív dobozka, egyszerűen nem lehet nem imádni. Véleményem szerint a legnagyobbat a másik kis erősítővel, a Heed-del zenélte. Azt tudtam, hogy méretét meghazudtoló színpadot teremt, de mikor beléptem a szobába, rá kellett kérdeznem, hogy melyik hangfal szól, mert nem hittem ek, hogy ez a kis doboz ekkora zenélésre képes!


A nagyok közül egyetlen csalódás számomra a Sonus Faber rendszer. Az erősítő a saját hangfalai egyikével sem nyújtott olyan produkciót, amire a neve alapján számítottam. Nekem fakónak és mosottnak tűnt a hangja, a részleteket nagyvonalúan elhagyta.


Kiemelném még Frankie igyekezetét, akinek annak ellenére, hogy ez a második DIY hangfala, nagyon szép és igényes munkát végzett! A hangjával nem volt a teszt alatt ő sem maradéktalanul elégedett, de az, aki képes ilyen kitartóan és ekkora akarással állítgatni, forgatni, egyik szobából a másikba átcipelni a hangfalát, keresve a "tökéletes" kombinációt arról az a meggyőződésem, hogy nem éri be ennyivel, ez még közel sem az utolsó fal, amit megépít!


 


Bélának és a csapatának külön köszönet ezért a kellemes hangulatú napért, számomra a legértékesebb része sok, remek ember személyes megismerése volt.


 


Azt hiszem, mindent leírtam amit akartam, úgyis jut eszembe sok minden, de majd megírom... smile.gifLezárt

Vissza: “ATC-Trade Zrt.”