szvsz azé' csináld meg rendesen belül, csak jobb az úgy, ha minden helyesen van kötve

Megvan a megoldás! A jumper volt fordítva, akarom mondani helyesen bekötve!fülelek írta: ↑2020.11.22., vas. 15:03Fordítsd meg a vezetékeket csak a mélyhangszórón, ez a leggyorsabb és legegyszerűbb! És az egész dobozt (azaz mindkettőt) fordított fázisban kösd az erősítőre, és hallgasd meg.
Ha jobb, akkor fellélegezhetsz, ha még rosszabb, akkor fordítsd vissza, és nézegesd a hirdetéseket![]()
szerintem ez egyik - nem elhanyagolhato elönye a kisebb dobozok + sub(ok) felallasnak (azt nem allitom, hogy csak elönye van, azt tudom, hogy nekem nalam igy jo a zene); a kis dobozok a "sztereo kepalkotas"hoz legjobb pozicioban, sub pedig a melyhangokhozzoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 12:27....Felállítottam a megadottak szerint(92cm a hátsó faltól, 220cm egymástól, és 180cm mögöttem), a sztereó képalkotás javult, magasságban és mélységben különösen, de a mélyhangok teljesen elvesztek, kiürültek. Ezt a produkciót egy kisebb állványos doboz is nevetve utána csinálja....fülelek írta: ↑2020.11.21., szomb. 21:38...Túl nagy a hallgatási távolság, ez biztos. Próbáld ki a következőket: 92cm-re legyen a jbl mélyhangszórója a mögötte levő faltól, a hallgatási hely mögött a falig 180cm, a két hangsugárzó között meg 190/cos30= 220cm- nem több! A dobozok befordítva feléd.....
en is gondolkodok (évek óta - mert nem is kapkodok, meg inkabb zenet hallgatok, nekem "elegendöen" jól szól, csak kivancsi is lennék) egy merömikrofonon, de lehet csak 2-4 napig jatszanek vele, aztan ki tudja mikor legközelebb. ezert sem vettem még.
Igen, ezt akkor így hallottam, 1,5-2 nap után. azóta már teljesen kiismertem, és ahogy telik az idő, a hibái egyre jobban előtérbe kerültek.trane írta: ↑2020.11.22., vas. 13:32de egyébként korábban a JBL-es topic-ban ezeket írtadzoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 13:14A zene élvezetével eddig sem volt gond, de azért ezt a helyzetet elfogadni, elég jelentős kompromisszum.
Éppen a megfelelő mennyiségű, és minőségű mélyhangok miatt vettem ilyen hangsugárzót, de ezt a teljesítményt egy kicsit "vállasabb" állványos doboz is tudná. Ezért nem kellene ekkora hegyomlásokat kerülgetnem.
Hallottam már jónéhany JBL-t, tudtam, hogy mit lehet elvárni tőle, de ez messze nem azt hozza mélyhangban...:
"...a tüskék hatására az eddig is nagyszerű mélytartomány is tovább javult. Úgy tudnám leírni, hogy egyes mélyhangok, vagy a nappali méretének(23nm), vagy az akusztikának köszönhetően, valahogy elvesztek, nem érvényesültek kellően, ahogy elvárható lett volna, na most ez a probléma, majdnem teljesen megoldódott."
"Ja, és a feleségemnek is tetszik, szó szerint ezt mondta, "Nem olyan kifinomult, levegős mint az előd, de azért jól megleszünk vele".
Délelőtt elmentem bevásárólni, arra jövök haza, hogy már az utcán hallani, hogy "tolja" a Depeche Mode-ot, de úgy, hogy majd a tető elszáll!
Azt mondja, "Hú, ezekkel rohadtúl lehet döngetni, nagyon jók"!"
akkor valami mégicsak változtatva lett közben![]()
Na, beléjük néztem!asebestyen írta: ↑2020.11.22., vas. 13:38Mit jelent pontosan a kapufa? Így bekötve teljesen el kellett tűnnie a mélyeknek. Mechanikailag (kézzel mozgatva) a mélyek membránja szabadon mozog, nem akad? Átfényezésnél, ha csak ráfújnak egy réteget, a kávának szánt átmérő csökken és ha beleerőltetik a kissebb likba, akkor előfordulhat, hogy eltorzul a felfüggesztés és a lengőcséve nem tud mozogni rendesen a résben. A bekötéseket is mindenképp átnézném, ahogy írod.zoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 13:24
Huha! Ez megint egy nagyon érdekes felvetés.
Tudni kell róluk, hogy az előző tulajdonos, mikor hozzá került, neki nem tetszett a színe(barna fa), nem ment az enteriőrhöz, ezért átfényeztette őket, fényes feketére.
A munkában nem vett részt, mondván Őt csak a végeredmény érdekli, különben is teljesen laikus.
Lehet, hogy aki szét, majd fényezés után összeszerelte, az vétett volna valami bekötési hibát? Azt hiszem ennek is utána kell járjak, belenézek.
Amúgy az általad említett, egyoldali polaritás váltást, már kipróbáltam, de kapufa.![]()
Mit jelent pontosan a kapufa? Így bekötve teljesen el kellett tűnnie a mélyeknek. Mechanikailag (kézzel mozgatva) a mélyek membránja szabadon mozog, nem akad? Átfényezésnél, ha csak ráfújnak egy réteget, a kávának szánt átmérő csökken és ha beleerőltetik a kissebb likba, akkor előfordulhat, hogy eltorzul a felfüggesztés és a lengőcséve nem tud mozogni rendesen a résben. A bekötéseket is mindenképp átnézném, ahogy írod.zoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 13:24
Huha! Ez megint egy nagyon érdekes felvetés.
Tudni kell róluk, hogy az előző tulajdonos, mikor hozzá került, neki nem tetszett a színe(barna fa), nem ment az enteriőrhöz, ezért átfényeztette őket, fényes feketére.
A munkában nem vett részt, mondván Őt csak a végeredmény érdekli, különben is teljesen laikus.
Lehet, hogy aki szét, majd fényezés után összeszerelte, az vétett volna valami bekötési hibát? Azt hiszem ennek is utána kell járjak, belenézek.
Amúgy az általad említett, egyoldali polaritás váltást, már kipróbáltam, de kapufa.
de egyébként korábban a JBL-es topic-ban ezeket írtadzoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 13:14A zene élvezetével eddig sem volt gond, de azért ezt a helyzetet elfogadni, elég jelentős kompromisszum.
Éppen a megfelelő mennyiségű, és minőségű mélyhangok miatt vettem ilyen hangsugárzót, de ezt a teljesítményt egy kicsit "vállasabb" állványos doboz is tudná. Ezért nem kellene ekkora hegyomlásokat kerülgetnem.
Hallottam már jónéhany JBL-t, tudtam, hogy mit lehet elvárni tőle, de ez messze nem azt hozza mélyhangban...
Igen, de azt is írtam, hogy ott egy mozierősítő hajtotta, amiben ugye van eq, dsp, meg még ki tudja mi, ezekkel simán korigálhatták a hibát.trane írta: ↑2020.11.22., vas. 13:08azt írta Zoli, hogy az előző helyen nem volt ilyen gond velükasebestyen írta: ↑2020.11.22., vas. 13:03...Már az is megfordul a fejemben, hogy valaki megpiszkálta belül és a 2 dobozban ellenkező polarítással kötötte vissza a mélyeket, ha ilyen szinten eltűnik a basszus.![]()
Huha! Ez megint egy nagyon érdekes felvetés.asebestyen írta: ↑2020.11.22., vas. 13:03És ha próbaképp az egyik dobozon megfordítod a polaritást mi történik?zoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 12:27
Nos, rászántam a mai délelőttöt, minden itt, és lentebb tanácsolt praktikát kipróbáltam, de mindhiába.
Felállítottam a megadottak szerint(92cm a hátsó faltól, 220cm egymástól, és 180cm mögöttem), a sztereó képalkotás javult, magasságban és mélységben különösen, de a mélyhangok teljesen elvesztek, kiürültek. Ezt a produkciót egy kisebb állványos doboz is nevetve utána csinálja.
Kipróbáltam, a rövid oldalra is felállítottam a dobozokat. Ilyenkor semmi nincs mögöttük, vagyis van, az előszoba, mert arra nyitott a nappali.
Sajnos így sincs semmi pozitívum, mindegy milyen távolságra ülök, hogyan forgatom őket, üres, semmi mély, sőt ezt a teljesen szabadon felállítást, már az eddig meglévő szubtartomány is megsínyli.
Még mindig az a legjobb megoldás, ha a megszokott helyükön állnak, közel a falhoz, igaz ekkor kissé kétoldalassá válik, feltehetőleg a nagy(3m) bázistávolság miatt.
Egy valami azért segített egy picit, a hátradöntés, amit Tctronic javasolt. 25mm-es fakockákat tettem az első lábai alá, ettől egy picit javult a mélyérzet, de semmi drámai.
Ezek után, az is megfordult a fejemben, hogy lehet mégsem akusztikai problémával állok szemben. Lehet hogy mégis a hangsugárzóval van valami gond. Még mindig abba kapaszkodom, hogy az előző hangsugárzókkal, ugyanezen körülmények között, semmi probléma nem volt...Már az is megfordul a fejemben, hogy valaki megpiszkálta belül és a 2 dobozban ellenkező polarítással kötötte vissza a mélyeket, ha ilyen szinten eltűnik a basszus.
ez azért nem feltétlenül van így...
A zene élvezetével eddig sem volt gond, de azért ezt a helyzetet elfogadni, elég jelentős kompromisszum.trane írta: ↑2020.11.22., vas. 12:37Zoli, a trobléma akusztikai, nyugodj megzoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 12:27...Ezek után, az is megfordult a fejemben, hogy lehet mégsem akusztikai problémával állok szemben. Lehet hogy mégis a hangsugárzóval van valami gond. Még mindig abba kapaszkodom, hogy az előző hangsugárzókkal, ugyanezen körülmények között, semmi probléma nem volt...![]()
viszont vígasztalásként annyit azért mondanék, hogy nálam, a valamikori földszinti panelszobámat kivéve, normális basszus soha nem volt- de megtanultam ezzel együttélni, és a lehető legjobbat kihozva a rendszerből kompromisszumot kötni
, s tudom élvezni a Zenét
![]()
![]()
![]()
![]()
azt írta Zoli, hogy az előző helyen nem volt ilyen gond velükasebestyen írta: ↑2020.11.22., vas. 13:03...Már az is megfordul a fejemben, hogy valaki megpiszkálta belül és a 2 dobozban ellenkező polarítással kötötte vissza a mélyeket, ha ilyen szinten eltűnik a basszus.
És ha próbaképp az egyik dobozon megfordítod a polaritást mi történik?zoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 12:27
Nos, rászántam a mai délelőttöt, minden itt, és lentebb tanácsolt praktikát kipróbáltam, de mindhiába.
Felállítottam a megadottak szerint(92cm a hátsó faltól, 220cm egymástól, és 180cm mögöttem), a sztereó képalkotás javult, magasságban és mélységben különösen, de a mélyhangok teljesen elvesztek, kiürültek. Ezt a produkciót egy kisebb állványos doboz is nevetve utána csinálja.
Kipróbáltam, a rövid oldalra is felállítottam a dobozokat. Ilyenkor semmi nincs mögöttük, vagyis van, az előszoba, mert arra nyitott a nappali.
Sajnos így sincs semmi pozitívum, mindegy milyen távolságra ülök, hogyan forgatom őket, üres, semmi mély, sőt ezt a teljesen szabadon felállítást, már az eddig meglévő szubtartomány is megsínyli.
Még mindig az a legjobb megoldás, ha a megszokott helyükön állnak, közel a falhoz, igaz ekkor kissé kétoldalassá válik, feltehetőleg a nagy(3m) bázistávolság miatt.
Egy valami azért segített egy picit, a hátradöntés, amit Tctronic javasolt. 25mm-es fakockákat tettem az első lábai alá, ettől egy picit javult a mélyérzet, de semmi drámai.
Ezek után, az is megfordult a fejemben, hogy lehet mégsem akusztikai problémával állok szemben. Lehet hogy mégis a hangsugárzóval van valami gond. Még mindig abba kapaszkodom, hogy az előző hangsugárzókkal, ugyanezen körülmények között, semmi probléma nem volt...
Zoli, a trobléma akusztikai, nyugodj megzoli73 írta: ↑2020.11.22., vas. 12:27...Ezek után, az is megfordult a fejemben, hogy lehet mégsem akusztikai problémával állok szemben. Lehet hogy mégis a hangsugárzóval van valami gond. Még mindig abba kapaszkodom, hogy az előző hangsugárzókkal, ugyanezen körülmények között, semmi probléma nem volt...
Nos, rászántam a mai délelőttöt, minden itt, és lentebb tanácsolt praktikát kipróbáltam, de mindhiába.fülelek írta: ↑2020.11.21., szomb. 21:38Mind a két említett erősítő igen jóféle, avval nem lehet gond. A JBL-lel van a gond.Tiamat írta: ↑2020.11.21., szomb. 12:58Doboz csere előtt megpróbálnék egy másik végfokot. Nem biztos hogy az a CJ végfok a tökéletes párosítás ahhoz a hangfalhoz.
asebestyen írta: ↑2020.11.21., szomb. 09:39
Sejtem, mi a gondod... Hiányzik az "attack" a hangból. Tartok tőle, ebből hangsugárzó csere lesz, mert ezen még a tologatás se tudna segíteni. Olyan dobozokat kell keresned, amik jobban működnek ebben a helyiségben adott elhelyezés mellett. És bizony ez lehet ismét a 2db 6-7"-os wooferrel készített dobozok közt lesz, hisz az jól működött előzőleg. Mi volt a gond a Loganekkel? Szűk volt a sweet spot?
Szerencsétlen(akusztikailag) magasságban van a mélyhangszórója, és mivel nagy és dög nehéz állódoboz, ezen nem lehet változtatni.
A magasa meg nem elég tiszta, -legalábbis a Loganhoz képest biztos-, nem is értem igazán a váltást, lehet, hogy csak a hifibogár túrt újfent?
" A dobozok egymástól kb. 3 m-re vannak, a hallgatási pozíció bő 3 m tőlük, mögöttem 80cm a falig(ami nem is fal, hanem egy teraszajtó, előtte vastag függöny). A hangsugárzók mögötti fal 40 cm-re van, ami lehetne akár 1 m is, de akkor még rosszabb, a jelenlegi a legjobb, már szinte minden lehetőség kipróbálva. Mögöttük a falon, akusztikai panel((60X125X8cm), de semmi hallható hatása nincsen, csak a saját magam megnyugtatása miatt van ott. Oldal irányban 1 méteren belül semmi nincs."
Túl nagy a hallgatási távolság, ez biztos. Próbáld ki a következőket: 92cm-re legyen a jbl mélyhangszórója a mögötte levő faltól, a hallgatási hely mögött a falig 180cm, a két hangsugárzó között meg 190/cos30= 220cm- nem több! A dobozok befordítva feléd.
Ekkora szobában, keresztben hallgatva ekkora hallgatási távolság jön ki, cserébe az oldalsó falakról való visszaverődés kellően messze van és nem kell vele foglalkozni.
Ha javult a basszus, de szétesik a hang, akkor másnap fel kell tenni apróba a dobozt.
Az állóhullám mindenhol jelen van, csak más stádiumával találkozol, ahogy mozogsz a szobában. Ugyanazon a frekvencián néhol kiemelést, néhol kioltást okoz, néhol pedig látszólag nem csinál semmit (pedig de).
vagy 1-1 kisszőnyeggel (amik nem tudnak húz(ogat)ás közben leesni)
Nekem van egy teszt CD amin van 50 Hz-es teszt szinuszjel. Akusztika demonstrálására azt szoktam berakni ha jön valaki érdeklődő. A hallgatási pozícióban búg rendesen, gondolom ott van a nagy állóhullám. Egyetlen lépést előrelépve meg alig hallani! Gondolom ott van a kioltás. Mintha nem is szólna semmi, vagy csak nagyon halkan! Ennyire durva az akusztika hatása. Én vettem itthonra játszani egy mérőmikrofont. Bár nem értek hozzá de az ingyenes REW-vel egyik legjobb hifis befektetésemnek tartom.
Köszönöm, a segítséget és a precíz magyarázatot!fülelek írta: ↑2020.11.21., szomb. 21:38Mind a két említett erősítő igen jóféle, avval nem lehet gond. A JBL-lel van a gond.Tiamat írta: ↑2020.11.21., szomb. 12:58Doboz csere előtt megpróbálnék egy másik végfokot. Nem biztos hogy az a CJ végfok a tökéletes párosítás ahhoz a hangfalhoz.
asebestyen írta: ↑2020.11.21., szomb. 09:39
Sejtem, mi a gondod... Hiányzik az "attack" a hangból. Tartok tőle, ebből hangsugárzó csere lesz, mert ezen még a tologatás se tudna segíteni. Olyan dobozokat kell keresned, amik jobban működnek ebben a helyiségben adott elhelyezés mellett. És bizony ez lehet ismét a 2db 6-7"-os wooferrel készített dobozok közt lesz, hisz az jól működött előzőleg. Mi volt a gond a Loganekkel? Szűk volt a sweet spot?
Szerencsétlen(akusztikailag) magasságban van a mélyhangszórója, és mivel nagy és dög nehéz állódoboz, ezen nem lehet változtatni.
A magasa meg nem elég tiszta, -legalábbis a Loganhoz képest biztos-, nem is értem igazán a váltást, lehet, hogy csak a hifibogár túrt újfent?
" A dobozok egymástól kb. 3 m-re vannak, a hallgatási pozíció bő 3 m tőlük, mögöttem 80cm a falig(ami nem is fal, hanem egy teraszajtó, előtte vastag függöny). A hangsugárzók mögötti fal 40 cm-re van, ami lehetne akár 1 m is, de akkor még rosszabb, a jelenlegi a legjobb, már szinte minden lehetőség kipróbálva. Mögöttük a falon, akusztikai panel((60X125X8cm), de semmi hallható hatása nincsen, csak a saját magam megnyugtatása miatt van ott. Oldal irányban 1 méteren belül semmi nincs."
Túl nagy a hallgatási távolság, ez biztos. Próbáld ki a következőket: 92cm-re legyen a jbl mélyhangszórója a mögötte levő faltól, a hallgatási hely mögött a falig 180cm, a két hangsugárzó között meg 190/cos30= 220cm- nem több! A dobozok befordítva feléd.
Ekkora szobában, keresztben hallgatva ekkora hallgatási távolság jön ki, cserébe az oldalsó falakról való visszaverődés kellően messze van és nem kell vele foglalkozni.
Ha javult a basszus, de szétesik a hang, akkor másnap fel kell tenni apróba a dobozt.