Vinkler írta: ↑2021.01.10., vas. 17:54
avl2 írta: ↑2021.01.10., vas. 14:56
juliush írta: ↑2021.01.10., vas. 13:32
... a TIDAL-ben ott van a nagyon jó hangminőség lehetősége...
a tegnap (?) beírtad (fejvakarva a gyűjtemény előtt) kapcsán is majdnem kezdtem ezt; amit nehany hete-hónapja próbáltam:
Jó lenne egy (élő, nem halott ill. másképp értelmezett) top felvételek topic.
Tidal és társai egyik nagy előnyét ebben látom: rengetegféle interpreta+ felvétel elérhetősége (extraköltség nélkül).
Azt gondolom, felvételek minőségkülönbségét legtöbben átéltük már; és annak hatalmas befolyását az élményre (es akkor hányan állapíthatjuk/hatnánk meg: a rendszerünk jó, képes rá, ha olyan az alapanyag).
Jó lenne egy ilyen topic, ahol a tényleg kiemelkedő felvételek lennének (nem “orrba-szájba”,hanem felső 5%, évi max. 5/fő, stb.), és persze a felvétel, hordozó pontos megadásával.
Sok régi magazinban is volt lemezkritika, records to die for, vagy csak %, pontozás,...
Köszi.
Ki dönti el a minőségi szintet?
Mit jelent, hogy egy felvétel kiemelkedő?
Kinek kiemelkedő?
Stb...
Most is van 2 téma. A kedvenc felvételeim topicba ez simán megoldható, leírod, hogy melyik album, miért, stb.
Valamit van egy másik, ahol az általad hallgatott zenéket lehet közzé tenni.
Szerintem mindkettő alkalmas az általad hiányolt űr betöltésére.
Aszpirin írta: ↑2021.01.10., vas. 16:37
De ez csak így is működik szvsz, adott vagy választott zsürivel, nenm úgy, hogy mindenki beírja, amit épp a legjobbnak hall.
zeneajánló topikok amúgy vannak, csak nagyságrandekkel kisebb az érdeklődés irántuk, mint a kütyüzős topikok iránt.
fapaci írta: ↑2021.01.10., vas. 16:40
...minden esetben kiderül, mindenkinek mást jelent a jó felvétel....
eddig hárman írtatok most rá, mind a hárman egyik irányba (problémát, feleslegességet, nehézséget hangsúlyozva); ezt tudomásul kell vennem / tudnom venni :-)
szerintem nincs ennek megfelelö topic, de nyilván nem is élne (pláne nem jól), ha nincs mögötte "tömeges" szándék, érdek
a kedvenc felvételeim-be - ahogy én értem (persze simán másképp érthetem, mint a "tömegek") - egyrészt a zene, a zenei anyag kedvelése sokkkkkal nagyobb szerepet játszott, mint a "felvétel jósága" (igen ritka/nincs jelen a felvételre, kiadvanyra valo pontos utalas, azonosito megadasa), másrészt ahogy én értem a szavakat: a "kedvenc" az sokkal nagyobb szerepet ad a szubjektumnak (én szeretem), a kiváló felvétel kisebb szerepet ad a szubjektumnak (sok területröl lehetne hasonlatot hozni: szeretem az X kajat, ettermet, autot, bicikli, de tudom, hogy az Y kaja, etterem, auto, bicikli (objektiven?) jobb
Az általunk hallgatott zenéknél pláne szó sincs felvetel, hanghordozo minösegeröl. Pedig ez a 2 elválhat, elválik, igen gyenge korrelacióban van (mert gondolom mulatósból kevesebb, mint ...-böl); az altalunk hallgatott zeneknel "csak" a zene kap szerepet, a minöség igen ritkan (klasszikusnal leginkabb, köszönöm is az arra utalasokat !!)
sok nyomtatott magazin is tud(ott) különbseget tenni, külön ertekeles a zenei anyagra es a felvetel milyensegere.
nyilván a felvetel minöségén lehet vitatkozni, vannak különbségek; de talan jobb (lenne) arrol is diszkutalni (mint mindig csak a drotokrol, cuccokrol, ...); illetve az irott magazinokban is meg lehetett oldani, lehet szelektalni (XY ajanladai kevesbe, YZ ajanlasai jobban "bejöttek", hasonlo ill. kevesbe mas az izlesünk)
De, ahogy kezdtem, be tudom látni; de egyértelmüen sajnálom. Mindenkinek sok jo zenet, felvételt !