A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Víztisztító kerestetik

Elsősorban a nem hifivel kapcsolatos kérdések / dolgok helye
Online
Avatar
asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2529
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 2546
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

istvan01 írta:
2019.06.23., vas. 12:40


Talán ez neked szakmád, valami vizet palackozó cégnek dolgozol?
Adjál egy becsült költséget, amit itt felsoroltál rendszert, az mibe kerülhet beruházásként, majd rendszeres költségként. Aztán ebből talán becsülhető, mibe kerülhet egy liternyi ilyen tisztított víz. Aztán mi a kockázata annak, ha csere elemek nincsenek időben, liter átfolyások után cserélve?
Nem szakmám és nem dolgozom semmi ehhez köthető cégnél/cégnek. Nem akarok eladni semmit, nem akarok senkit semmire rábeszélni. :) Pusztán a lehetőségeket próbáltam felvázolni nagyon egyszerűen, nem elég alaposan és részletesen, de ennyi telt ma tőlem.
Semmiféle vízzel kapcsolatos hitvitába, mint ásványvíz, csapvíz, víztisztítóból nyert víz nem megyek bele, sem ár, sem ár - érték arány, sem minőség tekintetében.
Én lágyvizes akváriumok miatt használtam/használok ilyet 10+ éve, illetve találkoztam ilyennel ipari méretekben dialízis állomáson technikai oldalról, szerencsére nem mint beteg. Az akvarisztika miatt viszonylag elmélyültem annó a vízkémiában is, a magam kis amatőr szintjén persze. :)
Azt gondolom, hogy az egész rendszer megválasztásánál - akár egy nagyon egyszerű rendszernél is - fontos lenne tudni, hogy mit várunk el a dologtól a végén és hogy mi az a víz, amiből majd az általunk kívánt minőséget elő szeretnénk állítani.
Nagyvárosi környezetben igen érdekes dolgok tudnak "folyni" a csapból, egy ipari rendszer előszűrőiben olyan dolgokat lehet találni, hogy...
Én az előszűrő poharakból mindenképp az átlátszót javaslom legalább a PP-nek, hogy az első időkben legalább azt könnyebben fel tudjuk mérni, hogy a látható mocsok mennyi a bejövő vízben. Hamar kiderülhet, hogy messze nem fog annyit elmenni, mint amit a gyártó ígér úgy általában. Hasonló ez persze, mint egy gépjármű légszűrő, nem mindegy milyen környezetben használja az ember. Az aktív szén telítődése már egy nehezebb kérdés, mert azt látni sajnos nem lehet. Az előszűrők időn túli cseréje a membrán tönkremeneteléhez vezet, csökken a hozam és bizonyos esetekben elkezd átereszteni, tehát olyan molekulák is átjuthatnak rajta, amik új korában nem. Én rendszeres időközönként ellenőrzöm a membránról lejövő víz oldott anyag tartalmát egy kézi vezetőképesség-mérővel, de lehetőség van ennek folyamatos mérésére egy inline vezetőképesség mérővel. Ez egy idő után enged következtetni a membrán állapotára. A másik dolog, hogy az előszűrőkben, pláne ha huzamosabb ideig nem használjuk, esetleg a kevés használat miatt rég nem cseréltük a betéteket és pang benne a víz, akkor elszaporodhatnak benne ilyen-olyan organizmusok. Ezek a membránon nem fognak átjutni, ha van UV szűrő az pedig csírátlanít, tehát biológiailag már biztosan nem lesznek aktívak, de ha az előszűrők után csinálunk egy kiállást, akkor erre kifejezetten érdemes odafigyelni.
Supra MD-06 mk3 | LuXor PC V1 | Audio-gd di2014 USB-SPdif konverter | Audio-gd Reference 10.32 dac/előfok | Audio-gd Master 3 végfok | Xavian XN Piccola | Supra kábelezés 

Online
Avatar
istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3945
Csatlakozott: 2007.10.21., vas. 17:39
Értékelés: 2346

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

asebestyen írta:
2019.06.23., vas. 11:00
Mindig az a kérdés, mire akarjuk használni, annak megfelelően kell kiválasztani a készüléket.
Alap esetben ezek ivóvíz "készítésre" vannak összeállítva, de a rendszer bizonyos pontjain kinyerve a vizet egyéb célokra is fel lehet használni.
Ha a legelterjedtebb megoldásokat nézzük, akkor egy kezdő normális rendszer valahogy úgy néz ki, hogy van egy 3 "poharas" előszűrő egység. A bejövő hálózati víz először egy mechanikai szűrésen esik át, itt is többféle finomságú szűrőbetét létezik, mi a PP5-öst használjuk sok éve. Bizonyos környezetben, ahol esetleg nagyon régi, még nem műanyag, erősen korrodált csöveken jön a víz, ott érdemes lehet még az egész elé egy mosható betétes elő-előszűrőt is betenni, amit gyakran tisztítva megnövelhetjük a szűrőbetétek, esetleg áttételesen a RO vagy nano membrán élettartamát. A mechanikai előszűrés után egy granulált aktív szenes kémiai szűrés következik, majd egy szintén aktív szenes kókuszrost előszűrő, mely a végső mechanikai és kémiai előszűrést végzi el a membrán előtt. Ezen szűrőbetéteknek van egy átfolyási mennyiségben meghatározott élettartama, illetve egy használati időt jelentő élettartama. Felhasználási területtől, mennyiségtől függ, melyiket kell figyelembe venni. Ezen a ponton is érdemes lehet csinálni egy kinyerési pontot, amennyiben csak egy tisztább, finomabb vizet szeretnénk akár inni a sima csapvíznél, melyben már nincs pl klór.
Nos, miután előszűrtük a csapvizet, eltávolítva abból a membránra káros anyagok javát, a már előszűrt víz a szűrés oroszlán részét végző membránra jut. A 2 legelterjedtebb membrán típus a nano és a RO. A nano membrán még némi ásványi sót átenged, sok helyen azt írják, ehhez nem kell visszasózás, de szerintem érdemes megnézni mi a kiindulási só összetétele a csapvíznek (vízmű weblapján ez szerepel), mi adja a keménységét vagy a vezetőképességét, mennyire szikes a víz pl és annak megfelelően visszasózni, ha szükséges.
Namost a teljes rendszer vízhozamát döntően 2 dolog befolyásolja: 1, a membrán kapacitása, melyet általában gallon/nap-ban adnak meg, illetve a vízhálózat nyomása. A membránoknak van egy víznyomás spektrum, ahol ideálisan tudnak működni, a legkisebb veszteséggel, érdemes őket ezen belül használni. A nano membránnak már egy jóval alacsonyabb nyomásszint is elég ehhez, mint a RO-nak. Mit tehetünk, ha mindenképp RO membránra van szükségünk, de alacsony a hálózati nyomás? Erre vannak a nyomásfokozó pumpák, melyeknek segítségével nagyobb tisztított víz hozamot és nagyobb hatásfokot is tudunk elérni, ami a tisztított/hulladék víz arányt jelenti.
Ha eddig kész a rendszer, azaz megvan a 3 (esetleg 4 vagy több) lépcsős előszűrésünk, majd a valamilyen membránból folyik a szűrt vizünk, az már jó, de nem elég. :) Amennyiben azt meg szeretnénk inni, további "kezelésre" szorul. A RO membránból kifolyó víz szinte tiszta H2O, mely enyhén savas kémhatású. Ezt sok helyen hangsúlyozzák és baromira felnagyítják a jelentőségét. Ez a RO víz ph szempontból (is) egy nagyon instabil folyadék, hisz nincsen benne szinte semmilyen puffer, azaz könnyen billenthető savasból lúgosba és vissza. Jól mutatja, hogy szabad levegőn a kifolyó savas víz hamar felmászik magától a semleges tartományba. Egy pufferelt savas folyadék nyilván nem tesz ilyet. Végső soron a RO víz igazán emberi folyadék pótlásra nem jó, sőt, kiváló azonban olyan készülékekbe, amiknek a vízkő gondot okoz, mint vasaló, stb. továbbá foltmentesen szárad. :) Érdemes lehet a víztisztító ezen pontján egy leágazást csinálni, hogy tiszta RO víz is kivehető legyen a rendszerből. A RO víz ivóvízzé dúsításáról ásványi anyag patronokkal lehet gondoskodni és kell is. Ebből sokféle kapható, hasonlóan tudjuk ízre, összetételre hangolni, kb olyan különbségeket létrehozva, mint az ásványvizek között van.
További rengeteg extra kiegészítés lehetséges még, további aktív szén, UV csírátlanító, egyéb "energizáló" woodoo eszközök. Továbbá lehet a rendszert automatizálni, ráadásul több szempont szerint is. Az első és legegyszerűbb, hogy a rendszer végén van egy tartály (pl 10L) az ivóvíznek, ami ha megtelik, akkor a bejövő vizet elzárja egy szelep.
Még egy fontos dolog, hogy a membránnal párhuzamosan van egy ún. átfolyásszabályozó szelep. Ez a gyárilag, vagy kereskedések által előre telepített, általában fix értékű szelep egy kb érték. Nyomásfokozó használatától függetlenül ide javasolt egy finom fém tűszelepet tenni a fix helyett és akkor a saját hálózatunk/rendszerünk viszonyaihoz tudjuk finomhangolni a ki és elfolyó víz arányát, ha úgy tetszik a működési módot.
A membrán élettartamát növelhetjük egy öblítőszelep beiktatásával, melyet érdemes használni minden nap, hogy a membránt picit átmossuk. Ez megint egy olyan dolog, ami automatizálható, lehet időzítve vagy átfolyt vízmennyiségre automatikus öblítést csináltatni. Ez főleg nagyobb mennyiségű vízkivételeknél ajánlott (pl tengeri vagy lágyvizes akváriumok). Akvaristáknak is lehet a RO vízből kész cserevíz keverését automatizálni.
Mint minden rendszert, azt is kell karbantartani, tisztítani, erre is sok megoldás létezik, felhasználási területtől függ, hogy melyiket érdemes használni és milyen gyakran.
Nah jó, befejeztem, pedig rengeteg dolog van még...
Talán ez neked szakmád, valami vizet palackozó cégnek dolgozol?
Adjál egy becsült költséget, amit itt felsoroltál rendszert, az mibe kerülhet beruházásként, majd rendszeres költségként. Aztán ebből talán becsülhető, mibe kerülhet egy liternyi ilyen tisztított víz. Aztán mi a kockázata annak, ha csere elemek nincsenek időben, liter átfolyások után cserélve?

Online
Avatar
asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2529
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 2546
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Mindig az a kérdés, mire akarjuk használni, annak megfelelően kell kiválasztani a készüléket.
Alap esetben ezek ivóvíz "készítésre" vannak összeállítva, de a rendszer bizonyos pontjain kinyerve a vizet egyéb célokra is fel lehet használni.
Ha a legelterjedtebb megoldásokat nézzük, akkor egy kezdő normális rendszer valahogy úgy néz ki, hogy van egy 3 "poharas" előszűrő egység. A bejövő hálózati víz először egy mechanikai szűrésen esik át, itt is többféle finomságú szűrőbetét létezik, mi a PP5-öst használjuk sok éve. Bizonyos környezetben, ahol esetleg nagyon régi, még nem műanyag, erősen korrodált csöveken jön a víz, ott érdemes lehet még az egész elé egy mosható betétes elő-előszűrőt is betenni, amit gyakran tisztítva megnövelhetjük a szűrőbetétek, esetleg áttételesen a RO vagy nano membrán élettartamát. A mechanikai előszűrés után egy granulált aktív szenes kémiai szűrés következik, majd egy szintén aktív szenes kókuszrost előszűrő, mely a végső mechanikai és kémiai előszűrést végzi el a membrán előtt. Ezen szűrőbetéteknek van egy átfolyási mennyiségben meghatározott élettartama, illetve egy használati időt jelentő élettartama. Felhasználási területtől, mennyiségtől függ, melyiket kell figyelembe venni. Ezen a ponton is érdemes lehet csinálni egy kinyerési pontot, amennyiben csak egy tisztább, finomabb vizet szeretnénk akár inni a sima csapvíznél, melyben már nincs pl klór.
Nos, miután előszűrtük a csapvizet, eltávolítva abból a membránra káros anyagok javát, a már előszűrt víz a szűrés oroszlán részét végző membránra jut. A 2 legelterjedtebb membrán típus a nano és a RO. A nano membrán még némi ásványi sót átenged, sok helyen azt írják, ehhez nem kell visszasózás, de szerintem érdemes megnézni mi a kiindulási só összetétele a csapvíznek (vízmű weblapján ez szerepel), mi adja a keménységét vagy a vezetőképességét, mennyire szikes a víz pl és annak megfelelően visszasózni, ha szükséges.
Namost a teljes rendszer vízhozamát döntően 2 dolog befolyásolja: 1, a membrán kapacitása, melyet általában gallon/nap-ban adnak meg, illetve a vízhálózat nyomása. A membránoknak van egy víznyomás spektrum, ahol ideálisan tudnak működni, a legkisebb veszteséggel, érdemes őket ezen belül használni. A nano membránnak már egy jóval alacsonyabb nyomásszint is elég ehhez, mint a RO-nak. Mit tehetünk, ha mindenképp RO membránra van szükségünk, de alacsony a hálózati nyomás? Erre vannak a nyomásfokozó pumpák, melyeknek segítségével nagyobb tisztított víz hozamot és nagyobb hatásfokot is tudunk elérni, ami a tisztított/hulladék víz arányt jelenti.
Ha eddig kész a rendszer, azaz megvan a 3 (esetleg 4 vagy több) lépcsős előszűrésünk, majd a valamilyen membránból folyik a szűrt vizünk, az már jó, de nem elég. :) Amennyiben azt meg szeretnénk inni, további "kezelésre" szorul. A RO membránból kifolyó víz szinte tiszta H2O, mely enyhén savas kémhatású. Ezt sok helyen hangsúlyozzák és baromira felnagyítják a jelentőségét. Ez a RO víz ph szempontból (is) egy nagyon instabil folyadék, hisz nincsen benne szinte semmilyen puffer, azaz könnyen billenthető savasból lúgosba és vissza. Jól mutatja, hogy szabad levegőn a kifolyó savas víz hamar felmászik magától a semleges tartományba. Egy pufferelt savas folyadék nyilván nem tesz ilyet. Végső soron a RO víz igazán emberi folyadék pótlásra nem jó, sőt, kiváló azonban olyan készülékekbe, amiknek a vízkő gondot okoz, mint vasaló, stb. továbbá foltmentesen szárad. :) Érdemes lehet a víztisztító ezen pontján egy leágazást csinálni, hogy tiszta RO víz is kivehető legyen a rendszerből. A RO víz ivóvízzé dúsításáról ásványi anyag patronokkal lehet gondoskodni és kell is. Ebből sokféle kapható, hasonlóan tudjuk ízre, összetételre hangolni, kb olyan különbségeket létrehozva, mint az ásványvizek között van.
További rengeteg extra kiegészítés lehetséges még, további aktív szén, UV csírátlanító, egyéb "energizáló" woodoo eszközök. Továbbá lehet a rendszert automatizálni, ráadásul több szempont szerint is. Az első és legegyszerűbb, hogy a rendszer végén van egy tartály (pl 10L) az ivóvíznek, ami ha megtelik, akkor a bejövő vizet elzárja egy szelep.
Még egy fontos dolog, hogy a membránnal párhuzamosan van egy ún. átfolyásszabályozó szelep. Ez a gyárilag, vagy kereskedések által előre telepített, általában fix értékű szelep egy kb érték. Nyomásfokozó használatától függetlenül ide javasolt egy finom fém tűszelepet tenni a fix helyett és akkor a saját hálózatunk/rendszerünk viszonyaihoz tudjuk finomhangolni a ki és elfolyó víz arányát, ha úgy tetszik a működési módot.
A membrán élettartamát növelhetjük egy öblítőszelep beiktatásával, melyet érdemes használni minden nap, hogy a membránt picit átmossuk. Ez megint egy olyan dolog, ami automatizálható, lehet időzítve vagy átfolyt vízmennyiségre automatikus öblítést csináltatni. Ez főleg nagyobb mennyiségű vízkivételeknél ajánlott (pl tengeri vagy lágyvizes akváriumok). Akvaristáknak is lehet a RO vízből kész cserevíz keverését automatizálni.
Mint minden rendszert, azt is kell karbantartani, tisztítani, erre is sok megoldás létezik, felhasználási területtől függ, hogy melyiket érdemes használni és milyen gyakran.
Nah jó, befejeztem, pedig rengeteg dolog van még...
Supra MD-06 mk3 | LuXor PC V1 | Audio-gd di2014 USB-SPdif konverter | Audio-gd Reference 10.32 dac/előfok | Audio-gd Master 3 végfok | Xavian XN Piccola | Supra kábelezés 

Avatar
SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4261
Csatlakozott: 2011.05.06., pén. 20:57
Értékelés: 615

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

lacy írta:
2019.06.23., vas. 07:50
Ezek mind "gyengék" lassan jön a víz át és passzív a rendszere.
A Lux az nem ilyen cserébe jó drága :)
https://www.luxinternational.com/hu/ter ... sztito/132
Ezek hasonlóan működő készülékek. 2l/perc a Lux áteresztése. Sztem a többi is hasonló.
Kíváncsi lennék hogy a keletkező meddő vízzel mit csinál a tulaj? Felhasználja hasznos dologra?
A tisztított vizet mire szánja? Inni, főzni? Más?
De mi van pl a fürdéssel/zuhanyozással?

Avatar
lacy
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2012.09.28., pén. 17:43
Értékelés: 639

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: lacy »

Ezek mind "gyengék" lassan jön a víz át és passzív a rendszere.
A Lux az nem ilyen cserébe jó drága :)
https://www.luxinternational.com/hu/ter ... sztito/132

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1231
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

greenbio írta:
2019.05.29., szer. 14:56
szia!

teljes körű konyha felújítás keretében szeretnék egy víztisztítót is az új konyhába. kinek milyen típusú gépekkel van tapasztalata? előnyök/hátrányok, árak, stb.
köszönöm előre is!
Én ezt javasolnám...
https://www.aquaphor.hu/
Hogy melyiket, az rajtad múlik nyilván.

Online
Avatar
dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4791
Csatlakozott: 2008.10.12., vas. 15:22
Értékelés: 1214

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Ha igazán jót szeretnél, akkor ozmózis szűrőt vegyél. Nekem évek óta megvan, kiváló.

https://www.steno.hu/PurePro-RO105-RO-viztisztito

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1474
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 166

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: greenbio »

ksözönöm, még kutatom a témát!

Online
Avatar
istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3945
Csatlakozott: 2007.10.21., vas. 17:39
Értékelés: 2346

Re: Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

greenbio írta:
2019.05.29., szer. 14:56
szia!

teljes körű konyha felújítás keretében szeretnék egy víztisztítót is az új konyhába. kinek milyen típusú gépekkel van tapasztalata? előnyök/hátrányok, árak, stb.
köszönöm előre is!
Régen volt ennek egy topicja. AVX-Béla volt ennek az egyik profi értője, de szerintem most is, kávéhoz kell a tiszta és jó víz. Nekem mosogató csapról átváltós, három fokozatú szűrőm van, kettő mikro.finom mechanikus, és egy szenes. A betéteim elvben 6000 literig szűrnek, de függ a csap viz minőségétől is. Egy garnitúra betét 9500Ft.
https://viztisztito-nagyker.hu/PurePro- ... etet-szett
ez meg az induló szet
https://viztisztito-nagyker.hu/Csapra-s ... Pro-CT3000

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1474
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 166

Víztisztító kerestetik

Hozzászólás Szerző: greenbio »

szia!

teljes körű konyha felújítás keretében szeretnék egy víztisztítót is az új konyhába. kinek milyen típusú gépekkel van tapasztalata? előnyök/hátrányok, árak, stb.
köszönöm előre is!

Válasz küldése

Vissza: “Gyors kérdések helye, minden, amit máshol nem tudsz megkérdezni”