A Fórum 2020-09-18-án pénteken a fórum frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Közvetítő

Ebben az al-Fórumban lehet kérdezni azzal kapcsolatban, hogy mit és mennyiért lehet vajon eladni, mi az, ami teljesen irreális áron van hirdetve, azaz ITT és csak itt megengedett az egyértelműen elborult árakkal kapcsolatos gőz leengedése, és az árak után érdeklődők kíváncsiságának a kielégítése.

TROLLKODNI, a Fórum általános szabályrendszerét sérteni viszont TILOS.

HIRDETÉST FELADNI EBBEN AZ AL-FÓRUMBAN TILOS!
Online
Gógyimogyi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2019.11.19., kedd 20:57
Értékelés: 12
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Közvetítő

Hozzászólás Szerző: Gógyimogyi »

Köszönöm az eddigi válaszokat! A "lekáderezést" már eddig is csináltam, az tiszta sor. Vaterázni szoktam, ott egyértelmű, mert mindenkiről vannak visszajelzések ill. van még a BVP is ami 50ezer forintig garantálja, hogy azt kapja az ember amit vásárolt, ha nem és nem sikerül megegyezni az eladóval, akkor a vatera fizet. Ez mondjuk drágább házimozi, hifi eszközöknél sovány vigasz, de olcsóbb dolgoknál jól jöhet.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3911
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1011

Re: Közvetítő

Hozzászólás Szerző: avl2 »

egyetertek az elöttem szolokkal
ha nagon erdekel valami, ha nem régi, sok pozitiv visszajelzésü forumtarstol, pláne ha még valami gyanus is, érdemes a szemelyes atvetelt forszirozni*; ha azt nagyon haritja, rendkivül gyanussa valik

* : akár "teszt jelleggel" is: igazabol nem mennél el érte, csak kideriteni, hogy nagyon harit vagy siman benne van - ez is ad egy plussz infot: kamu, vagy nem biztos, hogy kamu :-)

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3094
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 1921
Tartózkodási hely: Szár

Re: Közvetítő

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Érdekelne, hogy mások hogyan oldják ezt meg, mernek-e küldeni pénzt előre vagy sem. Hozzá kell tennem, hogy adtam már el úgy 150ezerért laptopot a prohardveren, hogy előre utalták a pénzt (nem kis meglepetésemre) és én futárral küldtem el utána. A magam részéről én nem mertem volna így előre utalni egy ismeretlennek.
Én úgy oldom ezt meg, hogy utánanézek, ki az eladó. Ez egy közösség, tehát jó eséllyel találsz sokszázas, sokezres hozzászólással és jónéhány adásvétellel rendelkező eladót. Nagyon sok embert személyesen ismernek mások a közösségből, stb. Meggyőződésem, hogy egyetlen ilyen eladó sem adja el a becsületét sem 50 sem 150ezer forintért. An két topik is, eladókkal, akiket szívesen ajánlanak, és olyanokkal, akiket senkinek nem ajánlanak. Szóval érdemes rákeresni a nicknévre is, és ha már másvalaki (akár több fórumtárs is) ajánlja, akkor az megerősítheti a bizalmat. Az ajánlóknál is érdemes megnézni, hogy régi, aktív tagok-e. A józan ész itt dominálni fog úgyis.

A nagyobb rizikó a frissen regisztrált, egy-két vagy mindössze egynéhány hozzászólással rendelkező tagok hirdetéseinél van.Itt már nem árt óvatosnak lenni. Ragaszkodj az áruról küldött friss képhez, tájékozódj az eladandó cucc valódi használtpiaci értékéről (tartsd távol magad az pár hirdetéses eladók feltűnően jó ajánlataitól) a privát üzeneteknél személyesebb (pl telefonos) kapcsolathoz is ragaszkodj, és próbálj meg bizalmat kialakítani. Ha ez nem megy, vagy ha az eladó látványosan rejteget valamit, inkább hagyd a fenébe, bármennyire is kellene a cucc. Vagy ha mégis annyira kell, akkold vállald be a rizikót.

De nagyértékű cuccnál mindenképpen személyesen bonyolítsd, már csak azért is, mert lehetőleg semmit nem veszünk úgy, hogy nem ismerjük a hangját, és nem láttuk személyesen az eladandó portékát. Ha az eladó nem hozza házhoz (én a nagyértékű cuccokat úgy hirdettem meg, hogy elég nagy távolságra is házhoz viszem), akkor mej el Te érte. Gondold végig, mi nagyobb rizikó: egy utazás árát bukni, vagy egy ennél akár több mint százszor nagyobb értékű cuccét?
Ez egy ilyen műfaj, nulla rizikót vagy hajlandó vállalni, akkor ne vásárolj fórumban (de még hivatalos webshopokban se).

A közvetítő sajnos nem jó ötlet, ezt már Lemmy és Tonee is kifejtette, egyrészt nem találsz ilyen embert, másrészt jelentősen drágítaná (minimum megduplázná) és lassítaná a folyamatot, harmadrészt pedig a rizikót sem iktatná ki teljesen.

Just my two pence.
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + Core Audio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → Audio Physic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode 2 → Dali Zensor 1

Avatar
tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8119
Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
Értékelés: 3532
Tartózkodási hely: SO15 0SB

Re: Közvetítő

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Lemmynek teljesen igaza van.Ha érdekel valami beszéld le az eladóval, menj el és nézd meg-hallgasd meg.Esetleg próbálj faragni vele az árból ha túl messze kell menned.Én szombaton pont ilyen okból 600km-t autóztam (igaz csak utasként).Nekem megérte, mert láttam mit vettem, és az is igaz hogy 4x annyiba fájt érte elmenni, mintha futár hozta volna, de nem ettem az ideget, hogy azt kapom-e amiért előre fizettem / összetöri-e a futár / ha gebasz van és nem olyan akkor hogy reagál az eladó?Ilyen cuccokat csak és szigorúan személyes átvétellel, átnézve, próbálva.Gondolj bele, hogy az eladó például a hajszálkarcos készüléket leírja új állapotúnak (mert vagy genya, vagy eccerűen nem látja, de ez most mindegy) te ráugrasz elvitetetd vele a "közvetítődhöz" (már ha találsz egyáltalán valakit aki ezt bevállalja), és mondjuk az értékrendjébe még belefér az kevés hajszálkarc / esetleg nem veszi észre és azt mondja o.k. a gép,Pénz átad, később te megkapod és tajtékzol, mert nem új.Akkor ki a felelős? Az eladó a közvetítőre fogja tolni a közvetítő az eladóra,te meg integethetsz a pénzednek.
Csodálkoznék ha találnál valakit, aki ezt a közvetítő szerepet bevállalná-én biztos nem, még pénzért se. :ohnoohnoohno:
Jó zenék --> Philips CD600 --> Kenwood KR4200 --> Braun L730
Jó zenék --> Marantz CD16 + Marantz ST72 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus
Jó zenék --> Panasonic SC-PMX70BEB,  Panasonic SA-PM25
Mindezek különféle madzagokkal összekötve állványokon

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Online
Gógyimogyi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2019.11.19., kedd 20:57
Értékelés: 12
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Közvetítő

Hozzászólás Szerző: Gógyimogyi »

Új tagként elsősorban a kérdéseimet szerettem volna itt feltenni, de az adás-vétel rész is érdekel, mert szeretném majd lecserélni a jelenlegi erősítőmet, de biztosan lesznek még további kérdéseim is, szóval örülök, hogy ide találtam!

Elég sok régebbi témát elolvasgattam már és folyamatosan figyelem az adás-vétel részt.
Szeretném azt hinni, hogy aki itt próbálja meg eladni a holmiját az mind becsületes, megbízható ember, de találtam olyan témákat is ami azt bizonyítja, hogy ez már egy ideje sajnos nem így van.

A legtöbb eladó és vevő, statisztikai alapon is Budapesten van, mivel itt élnek / dolgoznak a legtöbben.
Nekem mint vidékinek a felutazás egy adás-vétel miatt nem könnyen oldható meg, ezért nekem a legegyszerűbb a házhozszállítás. Ehhez viszont előre kellene utalni a pénzt (persze ha át akarják vágni az embert azon igazából az utánvét sem segít), ami pont ellentétes a követendő gyakorlattal: pénzt csak személyesen adunk oda, ha meggyőzödtünk arról, hogy azt kapjuk amit szeretnénk vásárolni.

Érdekelne, hogy mások hogyan oldják ezt meg, mernek-e küldeni pénzt előre vagy sem. Hozzá kell tennem, hogy adtam már el úgy 150ezerért laptopot a prohardveren, hogy előre utalták a pénzt (nem kis meglepetésemre) és én futárral küldtem el utána. A magam részéről én nem mertem volna így előre utalni egy ismeretlennek.

Nyilván egy megbízható fórumozótól aki már régóta tag és sok mindent eladott, sok embernek és mindenki csak jókat mondott róla, nyugodtan vesz az ember bármit, látatlanban is, de egy új tag esetében azért benne van, hogy talán nem úgy alakul minden ahogy a vásárló szeretné és lehet izgulni, hogy mi lesz a kifizetett pénzből: egy jó vásár vagy tanulópénz.

Ha valakit átvernek, akkor lehet feljentést tenni, stb, de ez mind idő, esetenként pénz és ami a legrosszabb felesleges idegeskedés, ami talán elkerülhető.

Az az ötletem támadt az új eladók és a tőlük vásárlók dolgát megkönnyítendő, hogy kellene egy olyan megbízható közvetítő az adás-vételhez akiben mindkét fél egyformán megbízik és aki minden kétséget kizáróan nem fogja mindkettőjüket átvágni.
Ideális lenne olyan valaki aki mondjuk üzletben dolgozik, könnyen megközelíthető helyen, így a bevitt holmit esetleg ott ki is tudja próbálni és átvenni, aztán feladni a vevőnek.

Tehát a folyamat az lenne, hogy vásárló kifizeti az árat a közvetítőnek (ez akár azután is történhetne, hogy az eladó bevitte a holmit), ezután az eladó elvinné a holmit a közvetítőnek, a közvetítő megnézi, hogy megfelel-e a hirdetésnek, tehát annak amit a vásárló vásárolni szándékozik és ha minden ok, akkor kifizeti. Ezután a közvetítő feladja a vásárlónak, amennyiben ez szükséges. Szerintem egy ilyen szolgáltatásért mind az eladó és mind a vásárló szívesen fizetne is, hiszen enélkül vagy nem jött voltra az üzlet egyáltalán vagy ha mégis, akkor elég sok idegeskedés előzte volna meg.

Ha esetleg működik már ilyen a fórumon, de elkerülte a figyelmemet, akkor elnézést és legyetek szívesek oda irányítani.

Ha még nem merült ez fel, akkor kíváncsi vagyok a véleményetekre ezzel kapcsolatban.

Ez akár a fórum színeiben is mehetne, tehát mondhatnánk, hogy ezek a közvetítők a fórum közösségét képviselik, mert mindenki megbízhatónak tartja őket. Szerintem jobban pörögnének az adás-vételek, ha lenne egy ilyen lehetőség itt.

Ránézésre az egész hasonlít ahhoz amikor bead valaki valamit bizományiba, csak az a különbség, hogy itt már egyből van vevő is, nem kell sokáig a közvetítőnél porosodnia az eszköznek.

Válasz küldése

Vissza: “Árazás, keresés, jó eladók, rossz eladók, minden, amire kíváncsi vagy, DE NEM hirdetés!”