27 minutes ago, KCs said:
Akkor valószínűleg az én IQ-mal lehet a probléma, mert én nem értem!
Ez egy klasszikus probléma, ami akkor szokott felmerülni, ha egy közvetlen értékesítéssel működő manufaktúra a további növekedés érdekében elkezd viszonteladói hálózatot építeni, de nem akarja feladni a közvetlen értékesítést sem. Tegyük fel pl. hogy egy hangfalállvány anyag és gyártási költsége mondjuk 60.000 Ft. Közvetlen értékesítéssel a gyártó 100.000 Ft-ért adja a vevőinek, ebből a 40%-os árrésből fedezi a cég egyéb költségeit(fejlesztés, marketing, adminisztráció, stb), kifizeti az ilyen-olyan adókat, a maradék pedig a haszna, amiből eteti a családját. Viszonteladóknak sem adhatja olcsóbban, mert akkor neki nem marad haszna, a viszonteladók pedig nem a máltai szeretet szolgálat, nekik is kell árrés, így már mondjuk 140.000 lesz a termék ára( ha külföldön is terjeszkedik, még bonyolultabb a helyzet). Ha a gyár ebben a helyzetben publikusan továbbra is 100.000-ért szolgála ki a saját direkt vevőt, a viszonteladói hálózat érthető okokból összeomlik.
Ezért van a titkolózás. Hosszabb távon ez persze nemigazán működik, dönteni kell, közvetlen értékesítés vagy viszonteladók, a kettő együtt nem szokott működni.