A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Komolyzenei ajánló

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3292
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2075
Tartózkodási hely: Szár

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Glass - Labèque: Les Enfants Terribles

TLDR: a Philip Glass-átirat két zongorára, a Labèque-nővérek előadásában számomra tökéletes kikapcsolódásnak bizonyult egy hosszú munkanap utáni estére. Ajánlott.

Adott ugye Jean Cocteau világhírű regénye, Les Enfants Terribles ami magyarul háromféle címen is, igen sok kiadásban megjelent már: Vásott kölykök / Rettenetes gyerekek / Veszedelmes Éden (megjegyzem, a franciául nem tudók számára, hogy a középső áll a legközelebb az eredeti címhez, a másik kettőben a fordító is művészkedett). Ebből film is készült “Vásott kölykök” címen még az 50-es évek elején, és Philip Glass írt belőle egy operát, amelyet - ha minden igaz - november 21.-én nálunk is bemutatnak (érdeklődők: irány a Google) “Veszedelmes éden” cimen (az eredeti francia címe mind a konyvnek, mind a filmnek, mind a Glass-operának ugyanaz.)

Glass három zongorára, négy énekhangra és 8 táncosra írta az operáját (ezért balett-operaként is szokás emlegetni), de itt nem áll meg a történet, ugyanis a zenei anyagot Glass segitője és közeli munkatársa, Michael Riesman, Glass megbízásából átirta két zongorára, speciálisan a világhírű Labèque-nővérek számára, és ezt, a nővérek tolmácsolásában, halljuk ezen az albumon, a Deutsche Grammophon jóvoltából.

Glass-t van aki szereti, van aki utálja, és vannak a magamfajták, akik kissé skizofrénné válnak, ha róla van szó. Glass-hoz én ugyanis nagyon végletesen viszonyulok, mindkét végletben: van műve, amit nagyon utálok (pl az Einstein on the Beach, amit még jó régen, amikor még nem létezett streaming meg letöltés, jó drágán sikerült CD-n beszereznem, aztán többszöri nekifutással sem sikerült soha befogadnom), és van amit imádok (pl Qatsi-trilógia, Satyagraha, és most már ez a lemez is). Általában azt imádom, ahol a minimalizmusát nem viszi túlzásba, és ugyanazt a két hangot max 4-5 ütemen át ismételgeti egyen-tizenhatodokban mindenféle variáció nélkül, nem tölt ki velük mondjuk 20 ütemet). Szóval lehet őt szeretni, és lehet utálni, de egy biztos: annyira markáns a stílusa, hogy egy teljesen laikusnak is elég egy művének néhány részletét meghallgatni, hogy az összes többiben az első ütemek után azonnal felismerje, hogy Glass írta. Nincs mit ezen ragozni.

Szerencsére ez a konkrét darab a kifejezetten bonyolultak egyike Glass mércéjével mérve, így számomra Glass
legbefogadhatóbb, sőt, imádott oldalához tartozik. A Labèque nővérek pedig tökéletesen tolmácsolják. Annyira érződik, hogy egy életük volt összeszokni... hihetelen, mennyire érzik egymás játékát, és mennyire egyszerre és egy hangerővel ütnek, amikor egyszerre kell... ezen sincs mit ragozni. Tökéletes, dinamikus, ugyanakkor lírai előadás, már amennyire én egy zongoraduoról meg tudom állapítani ezt...

Ja, és mondtam már? Szórakoztató, kellemes, kikapcsoló, figyelemelterelő. Már harmadszor hallgatom. Természetesen ismét a HRA streamingről.

Ami a stúdiómunkát illeti: a színpadkép biztosan mesterségesen szét van húzva, hogy elkülönüljön a két zongora. Nem láttam-hallottam még a nővéreket élőben, de minden képen, amit láttam, a színpadon egymással szembeforgatva, teljesen összetolva áll a két zongora, a nővérek pedig egymással szemben ülnek. Az album virtuális színpadán sokkal nagyobbnak hallatszik a két zongora távolsága, ilyen hangot csak legfeljebb egészen közelről, mondjuk másfél méterről hallanánk a valóságban. Vagy úgy sem. Ez alighanem csalás sokak szemében, és elsőre nekem is fura volt, de aztán ráállt a fülem, és kifejezetten jó, hogy mindig pontosan hallani, mit ki játszik. Van ennek értelme szerintem, akkor is, ha ezt így alighanem egyik hangosítatlan koncerten sem hallhatjuk.

Összességében nekem nagyon tetszik ez az album, és jó szívvel ajánlom. Főleg Glass-rajongóknak, de nem csak...youtu.be/KwpMmcHZGb4
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3292
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2075
Tartózkodási hely: Szár

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Martin Rost - Orgel in St. Jakobi zu Stralsund avagy amikor kevés a 68 perc...

TLDR: csodálatos lemez, ami a HRA Streaming-en 24bit/96 kHz felbontásban való meghallgatás után egyértelműen felkeltette a vágyat bennem, hogy CD formájában, eredetiben is beszerezzem... egy frissen felújított csodálatos és óriási barokk orgona felséges hangját helyezi a középpontba, több 17.-18. századi barokk zeneszerző művén keresztül, nagyon ismertektől a nagyon kevéssé ismertekig. Részemről feltétlenül ajánlott. Mindenkinek.

A napokban megjelent CD-hez mellékelt 40(!) oldalas booklet (amelyet a HRA streaming jóvoltából tökéletes minőségben digitalizált formában is élvezhetünk) két nyelven, hosszasan és részletesen, gyönyörűbbnél gyönyörűbb képekkel sűrűn illusztrálva mutatja be a hányatott sorsú, de elképesztően szép és nagy barokk orgona történetét, szakmai alapossággal sorolja fel az orgona összetevőit, sípjait, regisztereit, klaviatúrakiosztását, stb, valamint természetesen bemutatja és a művészt is, aki eme csoda elkészítésében közreműködött, es nem utolsósorban terebélyes teret hagy az orgona renoválasát végző Wegscheider-manufaktúra munkájának bemutatásához is.

Az Stralsund-i Szent Jakab templom orgonája 1741-ben épült egy 16. századi reneszánsz orgona alapjaira, annak néhány főeleme köré. Az igen ambiciózus projekt terméke azonban nem bizonyult tartósnak, már 1779-ben használhatatlanná vált és többéves renováláson kellett túlesnie. Az évszázadok folyamán azonban soha nem tudták rendesen kijavítani a tartószerkezet konstrukciós hibáit, ezért többször is darabjaiból építették újra - néha még súlyosabb gondokat okozva. A második világégés pedig végleg betett neki, a templomot bombatalálat érte, majd fosztogatás áldozatává esett az orgona sípjainak egy része is. Vegül az elmúlt 4 év restaurációs erőfeszítesei nyomán, az idén nyerte vissza eredeti pompáját és teljes funkcionalitását. Az eredmény egészen lenyűgöző, mind vizuálisan, mind pedig hangjában, amit elsőként ez az album mutat be a széles nagyközönsegnek.

Amint azt írtam, a jónéhány korabeli barokk zeneszerző (az ismertebbek Buxtehude, Bach, Pachelbel, Händel, de van néhány kevésbé ismert is mellettük) műveből összeállított repertoár célja, hogy az orgona minél több hangszínét megszólaltassa, és ezt alighanem el is éri... ezért a lemez anyaga rendkívül változatos, a hangzás pedig mennyei. Állítsd a hangerőt egy ekkora orgona elképzelhető helyszíni hangerejére (vagyis jó magasra), indítsd el a lemezt, helyezkedj el egy kényelmes fotelben, csukd be a szemed, es add át magad... GARANTÁLTAN felidézi a templomi helyszínt az élmény. Néha mellbe fognak vágni a mélyek, néha csak lehelletvékony szellős halk fuvolazenét hallasz, máskor mennydörgő könyörtelenséget, megint máskor reccsenő trombitakórust, és persze a csőharang-hangok és csengettyűk sem hiányozhatnak... de ez nem minden, egeszen elképesztő, mennyiféle hangot bír kiadni magából ez a régi hangszer.

Ha a még negyobb tökéletesség irányába egy óhajom lehetett volna, akkor jónéhányszor azt kívántam volna, hogy lassabban, lassabban, ne olyan sietősen, eme grandiózus hangszereknek a nagy templombelsőben megvan a maguk diktálta ritmusuk, meg kell néha várni a lecsengés megfelelő pillanatát.... és akaratlanul a mi Varnus Xavérunk jutott eszembe, ő hogy játszaná, mert ő nagyon rá tud érezni arra, hogy milyen ritmusért, és mikor milyen hosszú szünetekért könyörög az orgona.

De az én óhajom teljesülése csak hab lett volna a tortán, a Rost mester így is fantasztikusat alkotott, de tényleg! Ráadasul így is elég hosszú az anyag, 68 perc... bár nekem annyira rövidnek tűnt, hogy már másodszor hallgatom, miközben ezt pötyögöm az iPad-en.

FELTÉTLENÜL AJÁNLOTT! Youtube-on is fenn van a teljes anyag.


youtu.be/9a7nmRxD1Do
Csatolmányok
7AEFDA28-1E26-4FD7-9226-C12379366A35.png
7AEFDA28-1E26-4FD7-9226-C12379366A35.png (15.08 MiB) Megtekintve 627 alkalommal
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Online
Avatar
alto
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2839
Csatlakozott: 2007.08.09., csüt. 17:47
Értékelés: 763
Kapcsolat:

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: alto »

Aszpirin írta:
2020.10.23., pén. 09:09
alto írta:
2020.10.22., csüt. 07:59
Mstislav Rostropovich 60-as években készült és máig etalonnak számító Arpeggione szonáta felvétele igencsak magasra helyezi a lécet a mai csellisták számára, amit csak nagyon kevesen képesek megugrani, de Gautier Capuçon feltétlenül közéjük tartozik. A remek hangmérnöki munka méginkább kihangsúlyozza a kiváló művészi teljesítményt. Szokatlanul közelről mikrofonozott felvétel, így nem is akarja egy nagy koncertterem látszatát kelteni, épp ellenkezőleg, egy intim környezetet teremt, mintha a szobánkban ülnének a zenészek. A legapróbb rezdülések is jól hallhatók.
Fantasztikus! leborulok.gif
Összehasonlításként épp az általad belinkelt Schubert arpeggione-szonáta valódi arpeggionén, és akkor talán érzékelhetővé válik, miért írtam anno, hogy az arpeggione nem tartozik a kedvenc hangszereim közé (és talán az is, miért vált a XIX. század elejének divathangszere gyakorlailag teljesen mellőzötté néhány évtized alatt, és miért született oly kevés, arpeggionéra írt mű: viewtopic.php?p=2512106#p2512106
Egyszerűen kifejezőbb, romantikusabb, lágyabb, fülsimogatóbb stb. a cselló (az 1. számú kedvenc hangszerem), még akkor is, ha a mű arpeggionéra lett “kitalálva”. Főleg egy olyan ifjú nagymester “kezében”, mint Gautier Capuçon.
Egyetértek, én is meghallgattam az eredetileg arpaggionéra komponált művet natív előadásban. Sajnos az arpeggione fakónak, erőtlennek, jellegtelennek tűnik egy cselló mellett. Vannak hangszerek, melyek megérdemelten merültek a feledés homályába. Én valahogy így vagyok a viola di gambával is, tudom hogy sokan szeretik az korabeli hangszeres előadásmódot, nekem viszont jobban tetszenek ezek darabok modern hangszereken, csellóval előadva.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3292
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2075
Tartózkodási hely: Szár

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

alto írta:
2020.10.22., csüt. 07:59
Mstislav Rostropovich 60-as években készült és máig etalonnak számító Arpeggione szonáta felvétele igencsak magasra helyezi a lécet a mai csellisták számára, amit csak nagyon kevesen képesek megugrani, de Gautier Capuçon feltétlenül közéjük tartozik. A remek hangmérnöki munka méginkább kihangsúlyozza a kiváló művészi teljesítményt. Szokatlanul közelről mikrofonozott felvétel, így nem is akarja egy nagy koncertterem látszatát kelteni, épp ellenkezőleg, egy intim környezetet teremt, mintha a szobánkban ülnének a zenészek. A legapróbb rezdülések is jól hallhatók.
Fantasztikus! leborulok.gif
Összehasonlításként épp az általad belinkelt Schubert arpeggione-szonáta valódi arpeggionén, és akkor talán érzékelhetővé válik, miért írtam anno, hogy az arpeggione nem tartozik a kedvenc hangszereim közé (és talán az is, miért vált a XIX. század elejének divathangszere gyakorlailag teljesen mellőzötté néhány évtized alatt, és miért született oly kevés, arpeggionéra írt mű: viewtopic.php?p=2512106#p2512106
Egyszerűen kifejezőbb, romantikusabb, lágyabb, fülsimogatóbb stb. a cselló (az 1. számú kedvenc hangszerem), még akkor is, ha a mű arpeggionéra lett “kitalálva”. Főleg egy olyan ifjú nagymester “kezében”, mint Gautier Capuçon.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Online
Avatar
alto
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2839
Csatlakozott: 2007.08.09., csüt. 17:47
Értékelés: 763
Kapcsolat:

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: alto »


youtu.be/yEh5NPNvQjY


A holland baritonszaxofonos két évig dolgozott ezen az átiraton, a doktori disszertációját is ebből írta. A kemény munka eredménye Bach remekművének tökéletes interpretációja baritonszaxofonon. Nagyon jó a felvétel hangminősége is, egy komolyabb rendszeren szinte megjelenik előttünk a méretes hangszer a maga teljes súlyával, gyönyörű, dús hangzásával.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3292
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2075
Tartózkodási hely: Szár

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Nem csak babáknak :)
Minőségi cucc.
Curator’s Notes
By Cristina Zacharias
There is nothing more magical than watching a baby or young child respond to music — the immediate natural and instinctive response to melody and rhythm
is a reminder of just how fundamental music is in our lives. There are countless studies and reports that show the impact of music on the developing mind — improvements are evident in self-regulation, spatial awareness, memory, language development, self-expression, motor skills, just to name a few. Music and learning are interwoven in our brains in a powerful way. As a musician and a parent, the importance of music for babies is no surprise to me!
In selecting the program for this playlist, my guiding principle was not particularly scientific: music is fun! Tafelmusik’s core baroque repertoire lends itself particularly well to younger listeners — catchy dance music with great rhythms, beautiful singable melodies, plenty of repetition, and lots of opportunity to showcase the textures and sounds of our various wind, string, and plucked instruments. Music for babies is often geared towards quieter pieces, such as lullabies or relaxing music for bedtime, but lively music is just as engaging for the ears and minds of babies and toddlers, often inspiring them to move and dance, and this playlist offers a mix of both calming and enlivening music.
A repertoárban majdnem mindegyik széles körben ismert barokk zeneszerző megtalálható (érdekes kivétel Bach), a Tafelmusik Baroque Orchestra meggyőző előadásában. Kellemes kikapcsolódás nagyoknak is.

Tidal, HRA streaming, stb. Youtube-on csak ezt találtam egyelőre:

youtu.be/mmBIyocXOQE
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Online
Avatar
alto
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2839
Csatlakozott: 2007.08.09., csüt. 17:47
Értékelés: 763
Kapcsolat:

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: alto »


youtu.be/faB9o_T3uhE


Mstislav Rostropovich 60-as években készült és máig etalonnak számító Arpeggione szonáta felvétele igencsak magasra helyezi a lécet a mai csellisták számára, amit csak nagyon kevesen képesek megugrani, de Gautier Capuçon feltétlenül közéjük tartozik. A remek hangmérnöki munka méginkább kihangsúlyozza a kiváló művészi teljesítményt. Szokatlanul közelről mikrofonozott felvétel, így nem is akarja egy nagy koncertterem látszatát kelteni, épp ellenkezőleg, egy intim környezetet teremt, mintha a szobánkban ülnének a zenészek. A legapróbb rezdülések is jól hallhatók.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Online
Avatar
alto
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2839
Csatlakozott: 2007.08.09., csüt. 17:47
Értékelés: 763
Kapcsolat:

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: alto »

baka írta:
2020.10.20., kedd 21:41
Egy Perényi lemez megjelenése mindig ünnep:


youtu.be/QjholROIDuA
Viszonylag ritka lehetőség 40 év művészi fejlődését ennyire direkt módon felfedezni. A cselló irodalom fundamentumának tekinthető művet 1981-ben is rögzítette a mester, és nem kell képzett zenésznek lenni ahhoz hogy meghalljuk, mennyivel kifinomultabb, magával ragadóbb, magasabb színvonalú az új felvétel. Nem mellesleg a rögzítés hangminősége is ég és föld az utóbbi javára. Nekem Starker János 1963 felvétele az etalon ebben a témában, de szeretem a fiatalabb zenészgenerációhoz tartozó Várdai lemezét is.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Avatar
baka
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 222
Csatlakozott: 2005.12.14., szer. 13:47
Értékelés: 62

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: baka »

Egy Perényi lemez megjelenése mindig ünnep:


youtu.be/QjholROIDuA

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Nos ilyen az, amikor valaki ihletett pillanatában rak össze egy könnyen emészthető, fantasztikusan szórakoztató, áttetszően hangszerelt, neoklasszikus darabból álló műsort a világ egyik legjobb zenekara számára és rögzíti azt a rendelkezésére álló technológia lehetőségeit a legmesszebmenőkig kiaknázva. Az eredmény egy klasszikus buli-CD, ami nem mellesleg demóanyag par excellence.
cover.jpg
cover.jpg (49.51 KiB) Megtekintve 576 alkalommal
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
bitrograde
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1726
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1283
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Audio-PC (zozoweb & mzperx) - Resonessence Lab Concero HD - Promitheus Audio TVC - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature | Wyred4Sound & freeba
FiiO X5 II - OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference I / IMR R1 Zenith| freeba & mr.collector

Avatar
bitrograde
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1726
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1283
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Friss, ropogós.

youtu.be/QG0_iU_qguM
Audio-PC (zozoweb & mzperx) - Resonessence Lab Concero HD - Promitheus Audio TVC - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature | Wyred4Sound & freeba
FiiO X5 II - OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference I / IMR R1 Zenith| freeba & mr.collector

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Korábban már magasztaltam Pavel Kolesnyikov lemezét, melyen modern koncertzongorán ad elő a francia barokk csembalóiskola egyik előfutárának, az ismertebb Francois nagybátyjának, Louis Couperin-nek darabjai közül. Most itt egy autentikusabb válogatás, már ami a hangszerválasztást és egyéb stiláris elemeket illeti. A darabok izgalmas harmóniáikkal varázsolnak el, meglepően széles érzelmi skálán mozogva, ráadásul ez azon ritka lemezek egyike lett, melyen sikerült számomra is hosszabban hallgatható csembalóhangot rögzíteni. :D


youtu.be/DKguuuEgjeQ
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Annak, aki nem ragaszkodik feltétlenül a sokszor túltolt, álságos akadémizmussal alátámasztott korhűséghez, az ehhez gyakran társított mániákus tempó hajszoláshoz, a korabeli hangszerek száraz hangzásához, hanem tucatnyi földöntúli szépségben eltöltött órát szeretne szerezni magának és szeretteinek, remek hangminőségben, ráadásul mindezt kedvező áron, nem is tehet jobbat, mint beszerzi ezt a remek gyűjteményt. Most épp a 36. "Linz" szimfónia szól és biztos vagyok benne, hogy amikor majd lepereg a szemem előtt az életem filmje, ez az igazán gazdag, boldog pillanatok között fog szerepelni.

Kép

https://bookline.hu/product/home.action ... 2&id=18115
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
sssw
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2017.03.23., csüt. 13:56
Értékelés: 19
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: sssw »

Molnár István

Avatar
bitrograde
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1726
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1283
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Audio-PC (zozoweb & mzperx) - Resonessence Lab Concero HD - Promitheus Audio TVC - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature | Wyred4Sound & freeba
FiiO X5 II - OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference I / IMR R1 Zenith| freeba & mr.collector

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

avl2 írta:
2020.08.02., vas. 10:15
Bach Violin Partita -kbol melyik elöadast ajanljatok ?
A személyes kedvenceim Arthur Grumiaux Philips felvétele az időtlen, klasszikus eleganciájáért és a modern technikájú, histórikus előadások energikusabb attitűdjéből sokat felmutató Isabelle Faust Harmonia Mundin.
Az angolszász kritikusok egyik időtálló kedvence Nathan Milstein felvétele Deutsche Grammophonon, de ezt még nem hallottam. Mint ahogy az egyik viszonylag új és fiatal kedvencemét, Alina Ibragimováét sem Hyperionon, erre még mindenképp sort kerítek.
A kapcsolódó érdekességek között megemlíteném Christoph Poppen és a Hillard Ensemble "Morimur" c. ECM lemezét, amely a híres "Chaconne"-t tartalmazó 2. partita és egy kantáta között Bach által elrejtett rejtvényszerű kapcsolatot boncolgatja nagyon szép előadásokkal demonstrálva, vagy épp a korábbi posztomban már magasztalt Paul Galbraith átiratokat 8-húros gitáron.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3927
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1073

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: avl2 »

juliush írta:
2020.07.30., csüt. 14:52
Egy másik gyöngyszem ugyanabból az eresztésből. Bach elévülhetetlen Cselló-szvitjeinek egy rendkívül szubjektív, markánsan széles érzelmi palettán tálalt előadása. Bizonyos körökben kritizálták az előadó minden egyes lélegzetvételét, játékának legfinomabb zörejeit is közvetítő hiperrealisztikus felvételi technikát, számomra ez még inkább személyes élménnyé teszi a lemezt, ráadásul a közelmikrofonozás valahogy a helyszínül szolgáló kápolna terének tágasságát is közvetíteni képes....
köszi !
a hangzas, tererzet szerintem/nekem is nagyon jo (eddig Yo-Yo Ma felvetelen szoktam hallgatni), viszont a zörejek nekem már sok (pedig maskor, kevesbe gyakran vagy hangosan nincs velük bajom)

Bach Violin Partita -kbol melyik elöadast ajanljatok ?

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Sarzs 20200729 #4: Nem semmi kirándulás volt ez a Lemezkuckóba!!!
Bevallom, az utóbbi időben valahogy beszippantott a nálunk "Oxfordi gyilkosságok" címen futó krimi sorozat, amely Colin Dexter 70-es évekbeli könyveinek hőseként, majd a 80-as években TV-sorozat főszereplőjeként legendássá vált, komolyzene és azon belül is elsősorban opera rajongó Morse felügyelő pályafutásának kezdeti éveiről szól, természetesen számtalan ennek megfelelő aláfestő zenével! Az egyik részben felcsendült régi kedves zenei emlékem, amely azonnal visszarepített 1988-ba, szülővárosomba, amely az Europa Cantat kórusfesztiválnak adott otthont. Ezen ismertem meg élőben Fauré gyönyörű Requiem-jét, amit persze rögtön be is kellett szereznem LP-n. Az egyetlen, amihez akkoriban hozzájutottam, a Sir Colin Davis vezényelte Philips-Eterna koprodukciós felvétele volt, természetesen az utóbbi kiadásában.
Mindazonáltal a Penguin Guide szerint a legtutibb előadás már akkor is (sőt azóta változatlanul) a John Rutter által rekonstruált és általa vezényelt eredeti 1893-as verzió a Cambridge Singers és a City of London Sinfonia előadásában. Nos annyi év után sikerült megszereznem ezt is és nem csalódtam! A közismertebb nagyzenekari változathoz képest jóval áttetszőbb és valahogy mobilisabb a kamara méretű gárda produkciója és a kórus a legszebb brit hagyományok méltó letéteményeseként gyönyörűen szól. A Requiem-et úgy általában is ajánlom mindenkinek, aki még nem ismerné, de ezt az előadást különösen!
Kép
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Sarzs 20200729 #3: Dowland vetette papírra, a kiváló Rolf Lislevand elpengette (nyilván "némi" közreműködéssel), juliush hazavitte és meghallgatta, ezúttal hibátlan hangú SACD-ről. Bensőségesebb kicsoportos előadáshoz szokott füleinek a 16 tagot számláló korhű barokk zenekar picit "zsírosabb" hangzást képvisel, de a változatosság amúgy is gyönyörködtet, ugye! Kicsit olyan helyenként, mintha egy barokk nemesi udvar zenekara játszana reneszánszot, nagy ívben téve a korhű előadásmódra!
(A korabeli chord meg vitriolos kommünikében pocskándiázhatja :D ;) )
Szerintem belenyúlhattam a tutiba, mert ezt a Linn SACD-t már sehol nem találom, a Linn oldalán is csak CD-minőségű letöltés áll rendelkezésre!
Kép
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Egy másik gyöngyszem ugyanabból az eresztésből. Bach elévülhetetlen Cselló-szvitjeinek egy rendkívül szubjektív, markánsan széles érzelmi palettán tálalt előadása. Bizonyos körökben kritizálták az előadó minden egyes lélegzetvételét, játékának legfinomabb zörejeit is közvetítő hiperrealisztikus felvételi technikát, számomra ez még inkább személyes élménnyé teszi a lemezt, ráadásul a közelmikrofonozás valahogy a helyszínül szolgáló kápolna terének tágasságát is közvetíteni képes. Lecsukom a szemem és hátborzongató a hatás, remekül elhiteti velem, hogy ott ül előttem Bruno úgy két méterre a nagy tér közepén. Remek, remek lemez ez!!!
Kép


youtu.be/3uaLxrx-17I
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
juliush
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 1777

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: juliush »

Egy újabb remek szerzemény, izgalmas programmal, 17. és 18. századi francia barokk zeneszerzők (Sainte-Colombe, Marais, Forqueray, Rameau, Gautier) portréi egymásról, önmagukról. Csodálatos lemez!
Kép
Youtube-on ezt találtam csak, ugyanezen előadók, de szerintem nem pont ugyanaz az előadás, mint a lemezen, kedvcsinálónak azért megteszi.

youtu.be/lKBUxGShZB4
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
bitrograde
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1726
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1283
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Nem csak énekel....

youtu.be/Y3Q1t9wMgms
Audio-PC (zozoweb & mzperx) - Resonessence Lab Concero HD - Promitheus Audio TVC - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature | Wyred4Sound & freeba
FiiO X5 II - OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference I / IMR R1 Zenith| freeba & mr.collector

Avatar
O_S
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2009.06.02., kedd 13:09
Értékelés: 73
Tartózkodási hely: Gödöllő

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: O_S »

Tegnap indult a DG Stage-n egy vituális Bayreuth Festival a nürnbergi mesterdalnokokkal.
5 Euró-ért még holnap estig nézhető. Egy 2017-es előadás, fantasztikus!

Avatar
bitrograde
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1726
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1283
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Most tette ki az ILGA az oldalára.
FB_IMG_1595180579121.jpg
FB_IMG_1595180579121.jpg (91.32 KiB) Megtekintve 1253 alkalommal
Audio-PC (zozoweb & mzperx) - Resonessence Lab Concero HD - Promitheus Audio TVC - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature | Wyred4Sound & freeba
FiiO X5 II - OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference I / IMR R1 Zenith| freeba & mr.collector

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”