Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 428
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 392

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: nor »



Sőt pontyból is!



Ha nem akartok venni füstölőt, akkor kell egy régi kacsasütő, aminek van fedele, arra fúrni pár lukat, alulra rácsot, alá a tölgyfa vagy más chips és mehet a füstölés
Garrard 301, Sony PUA 1600L, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY), EWA LS-40

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1234
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »



A füstölt pisztráng a legfincsibb hal szerintem.



A lazac is isteni, csak teljesen más karakter ugye...



Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de harcsából nem lehet ilyet csinálni vajon?


Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »



A hétvégén elkészült a füstölt pisztráng.



Pikkelyezés után 2l vízben úsztak fél napig, amihez adtam 1 ek. cukrot és 4 ek. sót. Szárítás után mentek a füstölőbe és kb. 45 perc után készen is lettek. Kis bors, füstölt paprika, citrom, rukkolával és retekkel az egyik legfinomabb halétel volt amit valaha ettem. Ja, a száraz fehérbor sem maradt el.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »




14 hours ago, nor said:




Íme a képek...mellesleg a szenyóhoz szintén én sütöttem a kenyeret és kevertem egy kis guacamolét ...





azert "downvote"-ot nem adtam a kepekre !  


en kifliket szoktam sütni, kenyer talan nagyobb falat/darab. erdekesebb reszletei erdekelnenek.



kiflit en fele feher, fele teljes kiörlesü (buza vagy rozsliszt) lisztböl szoktam, kinyujtas utan aszalt paradicsomdarabaok, es/vagy tökmag, szezammag ra, es ugy tekerem össze, nehanyra reszelt sajt. a sütö aljan edeny vizzel.   nem szokott rank szaradni.


Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 428
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 392

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: nor »




11 hours ago, avl2 said:




tilos kepet felrakni !   hogy gondolod ?  igy is alig birom ki !        jó lehet.





Íme a képek...mellesleg a szenyóhoz szintén én sütöttem a kenyeret és kevertem egy kis guacamolét











 







Garrard 301, Sony PUA 1600L, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY), EWA LS-40

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »




3 hours ago, nor said:




A lazacot én tisztítás után whiskyvel locsolgatom, kap némi borsot és utána a barnacukor és só keverék kérget. Egy műanyag dobozban egymásra rakom a darabokat (egy filét 3 részre vágok) és lenyomtatom egy kilós sóval. Általában egy hétig érlelem a hűtőben. Utána mosás, majd szeletelés. Este rakok fel képet.




tilos kepet felrakni !   hogy gondolod ?  igy is alig birom ki !        jó lehet.


Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 428
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 392

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: nor »


A lazacot én tisztítás után whiskyvel locsolgatom, kap némi borsot és utána a barnacukor és só keverék kérget. Egy műanyag dobozban egymásra rakom a darabokat (egy filét 3 részre vágok) és lenyomtatom egy kilós sóval. Általában egy hétig érlelem a hűtőben. Utána mosás, majd szeletelés. Este rakok fel képet.
Garrard 301, Sony PUA 1600L, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY), EWA LS-40

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1234
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »




58 perce, Elmo írta:




Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?





Szerintem ne... 


Ezt esetleg érdemes átolvasni, nem rossz:



http://blogkocsma.blog.hu/2017/01/13/fu ... le_hazilag


Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »


Így szoktam én is, de füstölve még nem ettem.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »




12 minutes ago, Elmo said:




Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?





ne.  nekem ma ez volt: kis so+bors örölve ra, forro serpenyöben 2-2 perc (vastagsagfüggö, nekem egyik oldala börös volt, ott kezdve) es hami-hami.  kicsit draganak tartom, de finom


Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




3 órája, svedmalac írta:




A lazac olajos hal, teljesen másképp viselkedik.





Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?

www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1234
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »



A lazac olajos hal, teljesen másképp viselkedik.



A füstölőm tetejét résnyire nyitva szoktam hagyni...


Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




1 órája, svedmalac írta:




Ez kb. egy két darab egymás mellé fektetett hal szélességű és hal hosszúságú doboz (talán 40x30x15cm), melynek a teteje nyitható. (Mint egy régi fém sütis doboz)



Benne rács a halnak, alatta egy tálca fűrészpornak (van többféle "ízben").



Alulról spiritusz melegíti





Eddig ugyanaz. Gondolom, ez meleg füstölésnek számít. Az enyém lent - fent szellőztethető. Addig értem, hogy alul adok neki levegőt de fent is kell egy kis nyílás, vagy zárjam le teljesen? Még soha nem füstöltem halat, csak ettem. https://www.google.hu/search?q=redfish+ ... tnSvM7VjhM:

www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1234
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »



Nekem van svédből származó (amúgy kanadai) cuccom pisztráng méretű halak füstöléséhez.



Ez kb. egy két darab egymás mellé fektetett hal szélességű és hal hosszúságú doboz (talán 40x30x15cm), melynek a teteje nyitható. (Mint egy régi fém sütis doboz)



Benne rács a halnak, alatta egy tálca fűrészpornak (van többféle "ízben").



Alulról spiritusz melegíti. Kb. 15 perc múlva brutál finom halacskák jönnek ki belőle! Sajnos épp nem tudom, hol van, az asszonyt majd megkérdezem. 


Volt valami gaszto műsor tavaly a tévében, amit csak úgy hallgattam unalmamban, erre a műsorvezető és a vendége kimentek valami sziklás partra és egy régi fém süteményes dobozt használtak hasonló módon...



Láttam a Marcsi műsorában olyat is, ami valami zalai módszer volt régen.



Egy darab deszkára (bükk?) két szöggel felrakták a halat és a parázs felett kb. 30 centivel volt a hal feje.



A deszka egy fának volt támasztva.


Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »


Ezt a módszert még nem hallottam; már érdemes volt megkérdezni. Pisztrángot fogok füstölni, majd leírom, hogy milyen lett.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




3 órája, Lemmy9 írta:




Lazacot csináltunk bőrösen! 1/1 cukor-só keverékkel betakarni 24 órára, majd hidegfüstölés bükkfával. Mi nem fűszereztük. Isteni lett. 





A sót-cukrot vízbe kevertétek és ellepte a halakat? Ha igen, meg kellett szárítani őket?

www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »


Hétvégén halat szeretnék füstölni. Csinált már valaki ilyet? Elfogadnék néhány ötletet, tanácsot. 
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Online
Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6127
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5180
Tartózkodási hely: Szár

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »




3 órája, lehoako írta:




Van ablak a konyhán, úgy látom. Nem bonyolítanék be szagelszívóval, minden szempontból felesleges. SZVSZ. 





Köszi a választ! Azt mondod ezzel, hogy minden konyhában, ahol van ablak, fölösleges a páraelszívó?



Nekem ez jó hír (lenne), mert kedvem sincs nagyon a macerához, illetve a pénzt is van mire egyébre elköltenem... 



Tarsuk mindig nyitva az ablakot? Télen is? 

  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 383

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio »


köszi a válaszokat. gondolom minél vastagabb lemezből van (vagy netalán önöttvas) annál drágább. de 6 számjegyet nem feltétlenül szeretnék erre költeni, nem grillezünk minden második/harmadik nap. pedig jó lenne

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »




1 minute ago, Vinkler said:




Nézd meg, hogy milyen vastag az anyaga. Ha nagyon vékony, akkor nem hőstabil. Általában ennyiert az velük a baj.





hötartas: kinel mennyivel a tervezett sütes elött indul a "befütes" ?  es plane: mennyivel az elsö elkeszült "husfalatok" elött ?



hötartas kapcsan: mi gyakran mar mindent befejezünk, lehet mosogatni, mikor meg böven annyi maradekhö van, amivel ujra lehetne kezdeni a grillezest


Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12672
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »




3 minutes ago, Elmo said:




Szerintem ez jó. Van most 10% kedvezmény rá. https://www.praktiker.hu/kert/grill/fas ... n-panel2-1





Nézd meg, hogy milyen vastag az anyaga. Ha nagyon vékony, akkor nem hőstabil. Általában ennyiert az velük a baj.

Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




2 órája, greenbio írta:




sziasztok!



valami jobb minőségő faszenes grillt szeretnék venni. legyen benne hőmérő és lehajtható fedele legyen és ne legyen atom drága. tudtok valami jó tippet? Köszi





Szerintem ez jó. Van most 10% kedvezmény rá. https://www.praktiker.hu/kert/grill/fas ... n-panel2-1

www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 383

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio »



sziasztok!



valami jobb minőségő faszenes grillt szeretnék venni. legyen benne hőmérő és lehajtható fedele legyen és ne legyen atom drága. tudtok valami jó tippet? Köszi


Avatar
lehoako
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5309
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: lehoako »




On 2018. 05. 08. at 10:05 PM, Sonny said:




Mai vacsi 


 









Próbáld sima vöröshagymából készült lekvárral (minimális szárított fügével benne), sima félbarna kenyérrel és rá búzasör. Csúnyán odabax :-))). Tudom, nekem ebben a műfajban ez a kedvencem :-).



Egs! 


Avatar
lehoako
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5309
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: lehoako »




On 2018. 05. 09. at 3:17 PM, Aszpirin said:




Sziasztok! Mivel már volt itt páraelszívós téma, hátha akad itt válasz a kérdésre... 



Az alábbi képen látható, hogy hová kellene nekem egy páraelszívó: a sarokba helyezett főzőlap fölé.



A sarok elszívók, amit néztem, egyrészt nem nyúlnak be eléggé, másrészt magasra is kellene tennem, harmadrészt pedig rohadtdrága egy normálisabb megoldás. Ezért olyan jutott eszembe, hogy a mennyezetről lógatok be egy sziget elszívót. Ez jó ötlet, vagy inkább másban gondolkodjak?



A páraelvezetésre pedig két megoldás jönne szóba:



- a baloldali falon ki kellene hozni az ablak fölé, akkor a szabadba menne. Ha hátrébb viszem ki, akkor a garázsba menne, ami nem annyira jó ötlet, azt hiszem (ahol a vízforraló látható, ott a fal túloldalán már a garázs van)



- vagy a mennyezeten át a padlástérbe (??? - a padlás nincs használatban, de mégsem biztos, hogy jó odavezetni a párát) vagy még tovább ki a háztetőn/cserepeken keresztül?



Ötlet esetleg? Páraelszívóra és elvezetésre is jól jönnének alternatív ötletek...



 





Van ablak a konyhán, úgy látom. Nem bonyolítanék be szagelszívóval, minden szempontból felesleges. SZVSZ. 


Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”