GDPR al-Fórum: Tényleg kérdezzetek, kérdezhettek :D

Sütés-főzés

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3546
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 802

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 » 2018.07.26., csüt. 11:03

greenbio írta:
2018.07.26., csüt. 10:28
....érdekes módon mire vége volt a sütésnek (2 óra múlva minimum) pedig átizzott az egész, és olyan forró volt...
avval kezdem, hogy itt sokakhoz kepest amatör vagyok, egyszerüen a tapasztalat hianya miatt (masok biztos többet gyujtottak mar grillezeshez, mint en

a fenti tapasztalat nalam is volt mar joparszor

en a begyujtashoz mar a berakasnal figyelek, ez a bevalt modszer: alul papir, fölötte vekonykabb, fölötte vastagabb fadarabok (pl. szaraz gallyakbol), fölötte a faszen ez kis gyujtofolyadekkal nyakon öntve, begyujtva. ha pl. keves a fa, akkor kinlodok (en is)

Avatar
tanczi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2013.07.29., hétf. 10:31
Értékelés: 756

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tanczi » 2018.07.26., csüt. 10:50

Lemmy9 írta:
2018.07.26., csüt. 10:05
Ott valami nem jó. 40 perc nagyon sok. 15 perc és izzik az égész gyönyörűen nekem. Lidlis faszén, pici aprófával alágyújtva.
Lehet, hogy az a román faszén mégsem olyan jó.
Brikettet is próbáltam, az is pikk-pakk, de én nem szeretem.
Alá papír vékonyan (max azt kicsit meglocsolni gyújtófolyadékkal felülről, míg a szént nem rakod bele), én középen egy kisebb téglára szoktam tenni a begyújtókockát a papír közé (hogy közelebb legyen a szénhez, azért emelem meg).

Sztem fontos, hogy ne a földön vagy síkon legyen a begyújtós kémény: én a grillen szoktam begyújtani (a hússütő rácsot kiveszem természetesen, így lekerül az égéstérbe az alja).
Alul / alatta kinyitom a hamutartós szellőzőt, mert akkor abban is lesz egyfajta kémény-effektus felfelé.

A kémény oldalán általában lehet látni, ahogy megy felfele a forróság (elszíneződik a meleg hatására).
Ha az alsó csík már elkapta (izzik), meg szoktam rázni 8-10-szer, 3-4 alkalommal le-fel. Ez még jobban meghuzatolja, gyorsítja. Az egész így 20-30 perc alatt felizzik a tetejéig.
Ennyi :-)
"- Nappali, garázs, iroda, 'apa szobája', hálószoba... Minek ennyi hificucc mindenhová?
- Mert jó és kell..."

2 db sztereó rendszer + 2 db 5.2 rendszer. Nem átlagosak, nem divatosak: hangra gyúrok.

Már majdnem elég :-W

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.26., csüt. 10:42

greenbio írta:
2018.07.26., csüt. 09:52
Vinkler írta:
2018.07.26., csüt. 09:44
greenbio írta:
2018.07.26., csüt. 09:01
Papírral? az ellobban hamar! a kocka meg sokáig ég és hosszú lánggal. elég a 40 perc vagy várjak tovább?
Jah, ha tudod, hogy kell, akkor miért kérdezed? 😀
Addig várj, amíg jó nem lesz, de 40 perc általában elég szokott lenni.
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1347
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 149

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio » 2018.07.26., csüt. 10:28

Lemmy9 írta:
2018.07.26., csüt. 10:05
Ott valami nem jó. 40 perc nagyon sok. 15 perc és izzik az égész gyönyörűen nekem. Lidlis faszén, pici aprófával alágyújtva.
Lehet, hogy az a román faszén mégsem olyan jó.
Brikettet is próbáltam, az is pikk-pakk, de én nem szeretem.
de jó :) viszonylag nagy darabok, nem a lapokra széttördelt fajta. érdekes módon mire vége volt a sütésnek (2 óra múlva minimum) pedig átizzott az egész, és olyan forró volt, hogy 40cm-re a széntől nem tudtam a tenyerem a grill fölött tartani 3 sec-nél tovább.
köszi a tanácsokat, tovább kísérletezem...

Online
Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1347
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 149

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio » 2018.07.26., csüt. 09:52

Vinkler írta:
2018.07.26., csüt. 09:44
greenbio írta:
2018.07.26., csüt. 09:01
Vettem begyújtó kéményt az OBI-ban. teleraktam jó minőségű darabos román faszénnel, alágyújtottam kockákkal. 40 perc múlva kiöntöttem a grillbe, és az eredmény: kevés és nem elég meleg, sütni szinte nem lehet rajta. mi a hiba? a szén biztosan nem. többet nem tudok a kéménybe tenni, mert így is tele volt már. hogyan tudok megbízhatóan nagyobb mennyiségű faszenet átizzítani??? már sokat szendvetem ezzel, de a kémény nem hozta a kívánt megoldást...
Papírral gyújts alá, de, ha az nem jön be, akkor kemikáliázz. Nem kell sok! Ne tedd tele. És ne rázd össze! 3/4-ig. Amikor már csak a faszén izzik, a gyújtós nem, akkor rázd meg és öntsd tele. Ezt megismételheted még egyszer.
Papírral? az ellobban hamar! a kocka meg sokáig ég és hosszú lánggal. elég a 40 perc vagy várjak tovább?

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.26., csüt. 09:44

greenbio írta:
2018.07.26., csüt. 09:01
Vettem begyújtó kéményt az OBI-ban. teleraktam jó minőségű darabos román faszénnel, alágyújtottam kockákkal. 40 perc múlva kiöntöttem a grillbe, és az eredmény: kevés és nem elég meleg, sütni szinte nem lehet rajta. mi a hiba? a szén biztosan nem. többet nem tudok a kéménybe tenni, mert így is tele volt már. hogyan tudok megbízhatóan nagyobb mennyiségű faszenet átizzítani??? már sokat szendvetem ezzel, de a kémény nem hozta a kívánt megoldást...
Papírral gyújts alá, de, ha az nem jön be, akkor kemikáliázz. Nem kell sok! Ne tedd tele. És ne rázd össze! 3/4-ig. Amikor már csak a faszén izzik, a gyújtós nem, akkor rázd meg és öntsd tele. Ezt megismételheted még egyszer.
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1347
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 149

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio » 2018.07.26., csüt. 09:01

Vettem begyújtó kéményt az OBI-ban. teleraktam jó minőségű darabos román faszénnel, alágyújtottam kockákkal. 40 perc múlva kiöntöttem a grillbe, és az eredmény: kevés és nem elég meleg, sütni szinte nem lehet rajta. mi a hiba? a szén biztosan nem. többet nem tudok a kéménybe tenni, mert így is tele volt már. hogyan tudok megbízhatóan nagyobb mennyiségű faszenet átizzítani??? már sokat szendvetem ezzel, de a kémény nem hozta a kívánt megoldást...

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 2532
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 1522

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin » 2018.07.26., csüt. 02:09

svedmalac írta:
2018.07.26., csüt. 00:23
Ezt ismeritek?

https://shop.pto.hu/grill-feliratozo.html
No, ez tényleg pazar cucc :smile29:
Nem fogok rohanni érte a boltba, de azért jópofa :D
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + Core Audio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → Audio Physic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode 2 → Dali Zensor 1

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1235
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac » 2018.07.26., csüt. 00:23


Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.25., szer. 10:29

Egy kis nyársalás a családdal.
7538EE8C-8159-401B-B1D2-C3144955F2E5.jpeg
7538EE8C-8159-401B-B1D2-C3144955F2E5.jpeg (1.15 MiB) Megtekintve 556 alkalommal
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 593
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 167

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti » 2018.07.21., szomb. 08:57

Kb. egy hónapja vettem ilyet itt Ausztriában a Penny-ben, 4,99€ volt! Kétszer megnéztem, hogy nincs-e a szám előtt egy egyes ;-) Nem lehetett nem megvenni, és tényleg hasznos cucc.

(Bár otthon grillezünk mindig a családdal, van műhely, és a bátyám - unokaöcsém lazán megoldja a grillgyújtást: sűrített levegővel beizzítják úgy 10 perc alatt, hogy gyönyörű homogén vörös akármi az egész ;-)

Avatar
tanczi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2013.07.29., hétf. 10:31
Értékelés: 756

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tanczi » 2018.07.20., pén. 18:25

lehoako írta:
2018.06.18., hétf. 17:36
1 hour ago, Vinkler said:

Szerintem bárhol. Láttam Auchanban, Tescoban, Metroban, szakboltokban.

Ez nem a Gulyáságyú mobil aljzata? 
(Bakker, pont most nem találok róla rendes képet a guglival...)
https://edigital.hu/grill-tartozekok/la ... 31-p373583
"- Nappali, garázs, iroda, 'apa szobája', hálószoba... Minek ennyi hificucc mindenhová?
- Mert jó és kell..."

2 db sztereó rendszer + 2 db 5.2 rendszer. Nem átlagosak, nem divatosak: hangra gyúrok.

Már majdnem elég :-W

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.20., pén. 10:30

Lemmy9 írta:
2018.07.20., pén. 10:27
A munkafevevőnké a Csillaghegyi Megálló nevű tejbisztró.
Az a hévmegállónál van, ahogy tudom, ott több tulajdonos is van.
Mi a Cserfalvi cukrászda mellett vagyunk. Mátyás kiraly 16.
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.20., pén. 10:02

Lemmy9 írta:
2018.07.20., pén. 09:52
Milyen üzleted van, és merre?
Csillaghegyen a Mátyás király úton van egy bioboltunk. Mellette meg egy salátabár.
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.20., pén. 07:49

Lemmy9 írta:
2018.07.20., pén. 07:42
Van nem organikus nádcukor?
:P Vagy Mauritius-on mit tud a cukornád?
A nátrium kloridot is el lehet adni homokkal-kövekkel szennyezve, Himalája sónak :)
Persze értem, hogy örökké akar mindenki élni...
Ja és a bio is az, amit éjszaka permeteznek. :smile29:
Na megyek a kábeles topikba is :fekverohog:
Organikus = bio.
Ezt áruljuk az üzletben is. Nem eszek sok cukrot, viszont, ha édesítek, akkor ezt használom. A különböző édesítő vackok hidegen hagynak.
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.19., csüt. 17:01

Mi is ezzel a módszerrel rakjuk el a lekvárokat.
Most volt sárgabarack. Mauritius-i organikus nádcukorral lett eltéve, a felébe, pedig tettünk levendulát is. :rolleyes: 👌
Lefotóztam egy kis üveggel neked. 🍑
47A79830-69D0-4C26-A9FF-DF39EE625EAE.jpeg
47A79830-69D0-4C26-A9FF-DF39EE625EAE.jpeg (1.71 MiB) Megtekintve 486 alkalommal
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 2532
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 1522

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin » 2018.07.19., csüt. 15:09

Vasti írta:
2018.06.27., szer. 16:20
Vinkler írta:
2018.06.24., vas. 14:47
Császármorzsa, házi baracklekvárral.
Na ez az, amit nehéz felülmúlni - a jó házi lekvárt! A boltiak az ehetetlen és az ehető, de meghatározhatatlan ízű - állagú valami között vannak általában, igazán jót nem is tudom, ettem-e már? Pedig néha kipróbálunk valami drágább, minőségibbnek tűnőt, de nem az igaziak. Talán a Lidl-ben vettem régebben valami saját márkás gyümölcsakármiket, amik egészen jók voltak.
Tavaly október második felében - életemben először - egymagam főztem házi fügelekvárt, saját kertből származó fügével. Egy hétvégén ment az akció egyik nap egy 8 literes, második nap egy 15 literes fazéknyi lett. Előzőhöz minimális nyírfacukrot (kb 60 deka a 8 literhez) és több citromot, a második főzethez 1 kg finomítatlan nádcukrot adtam, és arányaiban kevesebb citrommal (szóval kísérletezős fajta vagyok). Tartósítószermentes "technológiával" (kifőzött, fövő vízből kivett befőttesüvegekbe azonnal még majdnem fövő állapotban bemerve, szintén kifőzott tetőkkel leszorítva, leforgatva, 2 napig hálózsákokból és paplanokból készített vastag szárazdunsztban).

Olyan sikere lett, hogy több mint felét el kellett ide-oda ajándékoznom. Az utolsó üvegnyit kb egy hónappal ezelőtt fogyasztottuk el. A tartósítás így tökéletesen működött, de ha már megbont az ember egy üveggel, akkor azt max 1-másfél héten belül el kell fogyasztani, különben "megbuggyan".

A nádcukros, kevesebb citromos változat lett a finomabbik.
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + Core Audio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → Audio Physic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode 2 → Dali Zensor 1

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.19., csüt. 15:00

Aszpirin írta:
2018.07.19., csüt. 14:53
Vinkler írta:
2018.07.19., csüt. 13:47
Vega nap a grillen. 😀
Grillezett provance-i gombafej, cheddarral töltve. 👌

65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpegDDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpegEF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpegE63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg
Ez az amit lesportoltál előre? :D
Jól néz ki...
Ez! 😀
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 2532
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 1522

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin » 2018.07.19., csüt. 14:53

Vinkler írta:
2018.07.19., csüt. 13:47
Vega nap a grillen. 😀
Grillezett provance-i gombafej, cheddarral töltve. 👌

65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpegDDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpegEF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpegE63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg
Ez az amit lesportoltál előre? :D
Jól néz ki...
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + Core Audio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → Audio Physic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode 2 → Dali Zensor 1

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.07.19., csüt. 13:47

Vega nap a grillen. 😀
Grillezett provance-i gombafej, cheddarral töltve. 👌
65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpeg
65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpeg (391.2 KiB) Megtekintve 343 alkalommal
DDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpeg
DDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpeg (360.51 KiB) Megtekintve 343 alkalommal
EF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpeg
EF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpeg (319.62 KiB) Megtekintve 343 alkalommal
E63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg
E63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg (305 KiB) Megtekintve 343 alkalommal
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 593
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 167

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti » 2018.06.27., szer. 16:20

Vinkler írta:
2018.06.24., vas. 14:47
Császármorzsa, házi baracklekvárral.
Na ez az, amit nehéz felülmúlni - a jó házi lekvárt! A boltiak az ehetetlen és az ehető, de meghatározhatatlan ízű - állagú valami között vannak általában, igazán jót nem is tudom, ettem-e már? Pedig néha kipróbálunk valami drágább, minőségibbnek tűnőt, de nem az igaziak. Talán a Lidl-ben vettem régebben valami saját márkás gyümölcsakármiket, amik egészen jók voltak.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 593
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 167

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti » 2018.06.27., szer. 16:17

svedmalac írta:
2018.06.27., szer. 01:25
Zalalövő felé (Borostyán tó) többször járok, ezért merült fel bennem, hátha valahol meg lehet kóstolni az említett csodákat...
Leírva persze tök jól hangzik, egyszerű kajának tűnik, de baromira nem mindegy, ki és milyen tapasztalattal készíti el.
Á, ilyen étteremben nem volt, és nem is lesz ;-)

A friss paprikás változatot nehéz elrontani, a lényeg a jó paprikán van: a bolti, nagyon vizes húsú nem jó, mert csak szétfő, és íze sincsen. A jó házi paprika majdnem olyan, mint amit felfűznek hüvelyes paprikának: kemény, vékony húsa van, és ízletes! Csak éppen zöld, sárga, meg persze piros, mehet bele erősebb fajta is :-) Gyorsan kell sütni, folyamatosan kevergetve, hogy elpárologjon a nedvesség, nem árt bele egy kicsi vöröshagyma sem, azon kívül csak só, és annyi.. A csirkesütés meg értelemszerűen ;-) Aztán a végén fokhagyma, de nem nyomva, hanem apróra vágva. És tényleg sok kell bele!
A francba, de sokára lesz még anyu kertjében paprika... ;-)
Persze azért ha nincs más, jobbfajta bolti paprika is megteszi, mi sem bírjuk általában kivárni a házi paprikát ;-) A lényeg a vékony és kemény húson van.

A savanyú paprikás változatot meg itt mutatják meg a szomszéd faluban :-)

https://www.youtube.com/watch?v=Ey1fUnR2Sag&t=2090s

Jó sütögetést :-)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vasti 2018.06.27., szer. 16:23-kor.

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1235
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac » 2018.06.27., szer. 01:25

...az egyszerű ételeket általában nehéz igazán jól elkészíteni...


Na ezért kérdeztelek ;)
Zalalövő felé (Borostyán tó) többször járok, ezért merült fel bennem, hátha valahol meg lehet kóstolni az említett csodákat...
Leírva persze tök jól hangzik, egyszerű kajának tűnik, de baromira nem mindegy, ki és milyen tapasztalattal készíti el.
Az ötleteket köszönöm, próbálkozok :D

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 593
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 167

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti » 2018.06.26., kedd 23:38

svedmalac írta:
2018.06.23., szomb. 23:31
Ez az otthon és 10km merre található pontosan?
Esetleg valamilyen étteremben ki lehet próbálni?
Vagy annyira otthoni, hogy nem elérhető?
Helló!

Dióskálban éltem úgy 14 éves koromig, meg a suli után még egy pár évet. Ez egy eléggé kicsi zalai falu ;-)
Van néhány ilyen étel, ami nálunk teljesen mindennapos, de a legközelebbi kisvárosban (Keszthelyen) sem hallottak róla, pedig az csak 24km :-) Szóval a 10km talán túlzás volt ;-)

Étteremben ilyet biztosan nem kapsz... Ennél sokkal hétköznapibb ételeket sem találok a tőlünk 15km-re lévő, amúgy piszok jó kis vidéki étteremben (Zalaapáti, Zöld Elefánt: ha a környéken jársz, és ennél valamit, feltétlenül oda menj! Akár Keszthelyről is érdemes azt a 10km-t megtenni)

Amúgy egyszerűen elérhető: el kell készíteni otthon ;-) Nem egy nagy dolog, ha érdekel, szívesen megírom privátban a receptet. Mit annyi más parasztételnek, ennek is az egyszerűségében van a nagyszerűsége. Ja, meg persze abban, hogy ez aztán tényleg az otthon íze :-) Ilyen szerintem a világon máshol nincs.

De ez csak az egyik, ráadásul legritkábban készített variációja a sült paprikának!
Nyáron friss (házi, kemény húsú, ízletes, nem vizes bolti vacak) paprikát sütünk, mellé csirkehúst, akár csak szárnyat meg combot, szép pirosra. Amikor mindkettő megsült, összekeverjük, bele sok fokhagyma, mellé főtt burgonya, meg jó házias fehér kenyér.
Télen savanyított paprikát sütünk, mellé kb. 2 centis kockára vágott disznóhúst, szintén szép pirosra sütve. Amikor mindkettő megsült, hihetetlen módon összekeverjük, bele sok fokhagyma, mellé főtt burgonya, meg jó házias fehér kenyér :-)

Imádom az ilyen ételeket, a legtöbbet még a nagyanyámtól lestem el, nagyon kicsi koromban. De az egyszerű ételeket általában nehéz igazán jól elkészíteni... Imádok főzni, ha tehetem, mindig magamra vállalom itthon a konyhai munkát. Megcsinálok akármit, tészta, főzelék, nemzetközi vackok. De amit már többször próbáltam, és nem lett belőle semmi, az a "Stercgánica" :-) Hivatalos nevén lisztes sterz, pl.: http://www.nosalty.hu/recept/lisztes-sterz
Pedig egy piszok egyszerű(nek tűnő) étel... És mégsem. Nagyanyám olyat csinált, hogy ahhoz képest a Kaiserschmarrn egy nagy semmi ;-) Házi baracklekvárral ettük, csakis. Nagyon, de tényleg nagyon finom! A hétvégén megpróbálom újra, hát sikerül ;-)

Bocs a sok szövegért: nem kellett volna késő délután két kávét meginnom, azt hiszem :-)

Üdv: Vasti

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8837
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3343

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.06.24., vas. 14:47



Fehérboros fokhagymakrémleves, parmezános krutonnal.




CEBFC0BE-8861-445E-9DCA-3D540EFEB98F.jpeg




Császármorzsa, házi baracklekvárral.




160C8875-2042-4AC8-A8A4-32F934ED2B0A.jpeg


Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”