Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Altec

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Ma végre valahára beleugrott a majom a vízbe. Elkészült az Altec VOTT A5. Ez este 6 tájt történt és még most, javában éjfél után is hallgatom, Sonny Rollinstól Edita Gruberováig sokan programon voltak már.
Persze, nyilván azt szeretnétek tudni, hogy milyen a hang. Jó. Mennyire? Nagyon. Nincs benne semmi dobozosság. Viszont van teltség, valóságosság, őrült dinamika. Az élmény koncertközeli. A mély tuti nem megy le 30 Hz-ig sem, de nincs hiányérzetem, mert ami van 45-50-től, az tökös, igazi. A közép és a magas finomsága az elektrosztatikusokéval vetekszik.
Eleinte lábakra (3 fa félgömb, a gömbölyű oldallal lefelé) állítottam a dobozokat. A középmagas alaplemezét ugyancsak ilyen kis facicikre állítottam a mélydoboz fedlapján. Hát, ezeket a faciciket hiába csináltattam meg, festettem le, nem értek semmit, sőt, csak rontottak a hangon. Kiszórtam őket.
Még biztos sokat kísérletezgetek majd, hogy hogy lesz a legjobb. A mélydoboz alsó nyílásának mérete lesz az egyik változó, az elhelyezés a másik, a dobozok belső bélelése, csillapítása a harmadik. Nagyon lelkes vagyok.
Csatolmányok
IMG_4457.JPG
IMG_4457.JPG (75.57 KiB) Megtekintve 4868 alkalommal
IMG_4458.JPG
IMG_4458.JPG (85.97 KiB) Megtekintve 4868 alkalommal

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Szia, Olaf, kezdem az Altec A5 és az A7 közti hasonlósággal. Mindkét kombinációban ugyanazok a dobozok szerepelnek, vagyis ami lehet az Altec A5 doboza, az lehet az A7-é is. Ez a közös doboz kezdetben az Altec 825-ös jelű volt, később az 828-as lett. (A 825-ösnél a hátfalnak csak a felső fele volt nyitható, a 828-asnál az egész hátfal. Az altípusok különböztek anyagban, anyagvastagságban és abban, hogy a basszustölcsér mögött mindkét oldalon található tér egybe van nyitva a dobozbelsővel vagy elkülönül attól. Készültek dobozok lazább és sűrűbb pozdorjából, vékonyabb és vastagabb rétegelt lemezből. A dobozok jó részét nem az Altec készítette, hanem beszállítók, partnerek, önálló - autorizált vagy autorizálatlan - asztalos műhelyek.)

Hasonló volt az A5 és az A7 felhasználási köre is: előadótermek, mozik, kisebb színháztermek hangosítására használták őket. Innen a név: Voice of the Theatre (a szokásos rövidítés VOTT vagy VOT), a színház hangja. S innen származik a szürke szín is: a hangfalaknak, akár a színpad oldalán, akár a vetítővászon mögött helyezték el őket, nem volt szabad csillogni, elvonni a figyelmet a show-ról.

Az A7 jóval olcsóbb volt. A basszushangszóró általában a 416-os, illetve annak valamely altípusa vagy rokona. A magas lehetett a 802, 806, 902, s lehet, hogy még jó néhány hangszóró. A magasak mind nyomókamrásak, vagyis a membrán előbb egy szűk térben mozgatja a levegőt, amelynek kifelé van egy szűk nyaka, még kijjebb folyamatosan szélesedik a tere, hogy végül hatékonyan kapcsolódjon a terem levegőjéhez. Az A7 esetében tudtommal kétféle tölcsért használtak, a 811-es és az 511-es jelűt. Mindkettőnek fésűfogai vannak, mint egy cethalnak; szektorális tölcsérnek is hívják őket. Minél nagyobb egy tölcsér, annál mélyebb hangok jöhetnek ki rajta. A 811-es 800 Hz-ig megy le, az 511-es 500 Hz-ig. És persze a válási frekvenciának megfelelő hangváltót szereltek a dobozokba.

Az A5 volt a luxusváltozat. A mély driver általában a nagymágnesű 515-ös családból került ki. A magas (vagy itt már inkább középmagas) hangszóró (pl. 288 vagy 291) nagyobb testű, a membránja nagyobb átmérőjű. Nagyobb a tölcsér is, és - kevés kivétellel - sokcellás. (Míg a szektorális tölcsérnél csak a tölcsér külső szájánál, merevítésként vannak fogak, a sokcellásnál már a tölcsér torkánál elkezdődnek az osztások, nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen is. Így a külső szájnál kis négyzetek láthatók.) Tipikus tölcsérek a 804-es vagy az 1005-ös, az előbbi szájánál 8, az utóbbinál 10 osztás látható. A legnagyobb többcellás tölcsérnél, azt hiszem, 18.)

Később - akár A5-ről, akár A7-ről van szó - jöttek a Mantaray típusú tölcsérek, amelyekben már nincs osztás. A korai, alnico-mágneses hangszórókat fölváltották a ferritesek. És minden felépítési módnak, minden anyagnak, mágnes- és tölcsérfajtának megvannak az elkötelezett hívei, akik elmondják, hogy az a legjobb, s hogy miért.

A VOTT hangfalak rajongói sok tekintetben legóznak, hangszórókat, tölcséreket, dobozokat, hangváltókat kombinálnak össze, modifikálnak, hintenek meg néhány csepp szenteltvízzel.

Sokan és sokáig úgy tartották, hogy ezek a hangfalak hangosításra valók, nem pedig hifizésre. Ebben a legnagyobb változást talán Jean Hiraga hozta. Ez a japán papától és francia mamától született mérnök és hifiszakíró a kilencvenes években, Párizsban kezdett el játszadozni az Altec A5 VOTT-tal. A dobozt kibéleltette még egy lapnyi rétegelt lemezzel, az alsó reflexnyílást beszűkítette, külön hangváltót tervezett hozzá (egyet a 8, egyet a 16 ohmos változathoz), s biztos beépített még egy tucatnyi kis furfangot. Na, ennek aztán csodájára jártak a népek. Terjesztette a hírt John Stronczer, egy másik mérnök-szakíró is, aki "első hallásra, az első ütemnél szerelembe esett" ezzel az A5-tel. Cikke, amiben sok érdekes tábla és ábra is található Altec VOTT ügyben, itt taláható: https://wajonaudio.webs.com/Voice%20of% ... heatre.pdf

Hát, dióhéjban ennyi. Ha valamiben tévedtem volna, elnézést, remélem, Lullus vagy mások kijavítanak.

Avatar
olaf
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 141
Csatlakozott: 2013.01.13., vas. 20:10
Értékelés: 38

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: olaf »

Kedves Iván és Bandi,köszönöm szépen az erősitésre irt válaszotokat .Azt szeretném megkérdezni hogy ,mi a külömbségaz a5 és az a7 között?

Avatar
lullus
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2009.02.15., vas. 09:35
Értékelés: 43

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: lullus »

bandi100 írta:
2019.01.14., hétf. 15:39
Szóval a régi közbölcsesség szerint 400 Hz alatt minél merevebb, minél könnyebb doboz kell.
Lehet, hogy Bandinak igaza van, és talán nem bolondság viszonylag könnyebb, de nagyon merev dobozt építeni. Bandival együtt izgatottan várom az eredményt, de VOTT-ügyekben semmi tapasztalatom nincs, nem tudok hozzászólni. Onken-dobozzal viszont szándékom ellenére végrehajtottam egy kísérletet, amely Bandi elképzelését támasztja alá.
Onken-doboznak általában egy 360-literes űrtartalmú hangládát neveznek. Terjedelmébe nem számítják bele a hatalmas és mély reflexnyílásokat. Olvasmányaim szerint a hosszan vezetett reflexnyílások egyúttal akusztikus aluláteresztő szűrőként is működnek. Állítólag 50Hz körül kezdődik ez a hatás, és 30Hz körül éri el maximumát. Némelyek szerint a dobozt kifejlesztő japán kisiparos, Koizumi az ’50-es évek egy Jensen-gyártmányú hangládájáról vette az ötletet. Koizumi Altec 416-8A hangszórót vagy a saját, Altec-ihlette, hasonló hangszóróját szerelte a dobozba. Később jelentkezett az Onken–W-vel, amelynek kevés köze volt az eredeti dobozhoz. Ez vízszintes tájolású, jóval nagyobb láda, amelybe két Altec 416-ost vagy hasonló hangszórót kell beletenni. Nincs többé aluláteresztő szűrő, csak két szokásos reflexnyílás. Mivel kétszer hangosabb, mint a voltaképpeni Onken-doboz, jobban illeszkedik tölcséres rendszerekhez, viszont kevésbé megy le mélyre. Még később Koizumi megjelent egy belépő szintű dobozzal is. Az Onken cég, pontosabban a mögötte álló Tanaka és Koizumi elgondolásait Nyugaton a L’Audiophile tette széles körűen ismertté. A francia folyóirat szerkesztőségi műhelyében kifejlesztettek saját, „kis Onkent” és „mini-Onkent” is.
Amikor a saját, klasszikus Onken-dobozomat csináltattam, 1982 körül, éppen nem lehetett kapni egyhüvelykes (25,4mm) rétegelt lemezt, így kénytelenségből megelégedtem háromnegyed-hüvelykessel (19mm), de a merevítések ügyében nem kényszerültem megalkuvásra. A kényszerűen könnyített – de persze még így is pokoli nehéz – dobozzal azóta is tökéletesen elégedett vagyok.
© Horváth Iván

Avatar
lullus
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2009.02.15., vas. 09:35
Értékelés: 43

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: lullus »

(Elírások: Blaupunkt; továbbá: megnéztem a 6SZ33SZ-V adatlapját, és rosszul emlékeztem, a cső még remekebb. 120V anódfeszültség mellett is megengednek rajta 550mA anódáramot.)
© Horváth Iván

Avatar
lullus
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2009.02.15., vas. 09:35
Értékelés: 43

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: lullus »

olaf írta:
2019.01.30., szer. 20:30
Vagyis inkább azt kérdezném.hogy ki milyen erősitővel,és rendszerben használja altec dobozát és hogy mi a tapasztalata ,és ha van min változtatna?
Szia, Olaf.
Először a ’80-as években rohamoztam meg a Legjobb Erősítő témáját. Eldöntöttem, hogy az Eszményi Erősítő ellenütemű. A korszakban nagy divatban voltak a néhánywattos, együtemű, tiszta A-osztályú erősítők, de én visszariadtam tőlük. A híres, közvetlen fűtésű teljesítménytriódák, mint a 300B vagy a 2A3, beszerezhetetlenek voltak, útlevél- és pénzhiány miatt pedig nem volt módom külföldön meghallgatni őket. Az együtemű, A-osztályú, elektroncsöves erősítő viszont egyáltalán nem volt ismeretlen előttem. Aki hallott régi, Orion gyártmányú rádiót, az nagy valószínűséggel ilyennel találkozott. Tulajdonképpen szerettem ezeket a régi, finom rádiókat. A pákozdi nyaralóban még most is egy hatalmas, ősi Blaupunkon keresztül szoktunk CD-ket hallgatni; abban is együtemű, A-osztályú, persze pentódás (EL84) végfok van. A régi rádiókkal egy bajom van: még sohasem találkoztam brumm-mentes példánnyal. Egy együtemű végfokot elég nehéz megszabadítani a hálózati zajtól. A régi teljesítmény-triódák közvetlen fűtése se könnyíti meg a zajmentesítést.
Aztán kiválasztottam a Legjobb Csövet. A választás egy szovjet, katonai teljesítmény-triódára esett, a 6SZ33SZ–V-re. Nem korai, hanem késői eszközt akartam. A Szovjetunióban még az 1960-as években is fejlesztettek katonai elektroncsöveket, a 300B viszont az 1930-as évek vákuumtechnológiai szintjét képviseli. Az eszköz valóban fantasztikus. Alacsony, 90V-os anódfeszültség mellett akár fél amper anódáram is megengedhető rajta. Olyan, mint egy teljesítmény-tranzisztor. Kimenő-transzformátor nélküli végfokokat szoktak építeni belőle. Én is kimenőtrafó nélküli végfokot akartam – de kimenőtrafóval! Vannak előnyei a trafónak: az elég jó impedancia-illesztés és a hangszóró egyenáramú leválasztása. Egy kis-áttételű trafó – és itt erre van szükség – nem nagyon kritikus alkatrész, szemben a hagyományos, nagy áttételű kimenőtrafókkal.
Az erősítő megtervezésére és kivitelezésére a megadott specifikációk alapján Dénes Péter barátomat kértem fel. Kérésemre nem pentódával, hanem emeletes triódákkal indított (SRPP). Az SRPP felső katódja galvanikus csatolással, közvetlenül kapcsolódik egy földelt rácsú fázisfordító fokozat első csövéhez. A fázisfordító, mint differenciálerősítő, közvetlenül hajtja meg a végcsöveket. Az erősítő elég jól szól, de mérve kicsit magas a torzítása. Ennek oka bizonyára a differenciálerősítő közös katódellenállásának alacsony értéke. Valamikor talán egy tökéletesebb áramgenerátorral, pl. egy térvezérlésű tranzisztorral kellene helyettesíteni ezt az ellenállást. Addig az erősítő a szekrényben pihen, én pedig régi, egykor elismert hangú, gyári erősítők hangját hasonlítgatom össze egymással. Nem triódák vannak bennük, hanem köznapi sugártetródák – aminek szintén megvan a maga előnye.
Mostanában a legtöbbször az új szerzemény, egy pár McIntosh MC30-as van bekötve. Ez alapozta meg a gyár hírnevét; sokkal több készült belőle, mint a későbbi típusokból. A kapcsolási rajz lényegében azonos az MC40-nel és MC240-nel. Az 1960-as években gyártott MC225 egy kicsivel egyszerűbb, az MC275 egy kicsivel bonyolultabb – de a mostani MC275-replikák megint csak visszatértek az MC30 alapkapcsolásához. Gyönyörűen szól.
Talán egy árnyalattal kevésbé dinamikus, de talán még folyékonyabb, még szebb hangja van a Quad II-párnak. A sokféleképpen elemezhető, nehezen értelmezhető kapcsolásban a rendkívül kis számú alkatrész általában több funkciót is ellát. Így sikerül megoldani, hogy az erősítő – egyedülálló módon – összesen két fokozatból áll. A példány – ahogy az MC30-pár is – kifogástalan állapotban került hozzám (még a gyári dobozok és papírok is hiánytalanul megvannak), de a fiamnak minden kondenzátort és ellenállást ki kellett cserélnie benne. Az ellenállások jelentős mértékben megváltoztak az évtizedek alatt, az pedig nem engedhető meg, hogy, mondjuk, egy olajpapír átvezető-kondenzátoron szivárgás jelenjék meg. A gondosan kiválasztott, gyakran szovjet, katonai alkatrészek beépítésekor a régi, angol cuccokat jól dokumentálva megőriztük, hiszen ezek az erősítőhöz tartoznak. Eltettük a még mindig tökéletesen működő, GEC KT66-os végcsöveket is, és kísérletképpen kisebb teljesítményű csövekkel helyettesítettük őket (a munkapontot enyhén módosítva): ipari minőségű, szovjet 6P3SZ–E-kkel.
A legkevésbé a harmadikat szeretem, pedig elvben valószínűleg ez a legjobb: az Audio Research D70-es. Ennek még a többinél is kisebb torzítása van. A felső régiókban ugyanolyan lágyan muzsikál, mint a Quad, de a szubbasszusban talán még harapósabb, mint a McIntosh. Hihetetlen, hogy ilyen kicsiny kimenőtrafókból hogy tud ennyi szubmély kijönni. Amit nem szeretek benne, az az, hogy ez már nem hificucc, hanem high end, aminek az a lényege, hogy a felhasználó kényelme a gyártót a legkevésbé sem érdekli. Nem az erősítő alkalmazkodik hozzám, hanem nekem kell őhozzá. Van benne emlékezetem szerint valami 8 db. ECC88 (én ráadásul persze Mullard E88CC-ket dugtam bele). Mármost a fiamnak, aki készülékeim ápolója, nagyfeszültségű mérőzsinór és műanyag csavarhúzó segítségével be kellett állítania e csövek munkapontját. A könyörtelen használati utasítás értelmében ugyanezt meg kellett tennie a 6550-es (nálam KT90-es) végcsövekkel kapcsolatban is, pedig ott tényleg rendes feszültségek vannak rendes elkókban, amelyek elég jól ki tudnak sülni az emberi testen keresztül. Arról most nem is beszélek, hogy a D70 és más, hasonló, korabeli ARC-típusok milyen csúnyán bánnának a hangszóróval kikapcsoláskor, ha szabadjára hagynánk őket.
Van aztán egy negyedik, egy digitális erősítő, pontosabban digitális hifilánc is, amelyet főleg háttérzenéhez használok. Források: egy CD-játszó optikai kimenete, egy merevlemezzel összekötött, kis Málna- (Raspberry-)számítógép USB-kimenete, aztán egy végig digitális erősítő (márkás, de a márkáját nem írom ide [vagy mégis: NAD D7500]), amelynek nincs is analóg bemenete, és analóg kimenete is csak félig-meddig van. A digitális/analóg átalakítás tulajdonképpen csak a hangszórókban fejeződik be. A digitális erősítő kb. 3 éve van meg. Az idő egy részét a javítóműhelyben töltötte, mert nem lehetett standby-üzemmódba kapcsolni. Alaplap-csere után egy ideig jól érezte magát. Most a hangszóróból pattogásokat hallok a hangerő változtatásakor. Attól tartok, a digitális erősítő lassan eléri élettartama végét.
© Horváth Iván

Avatar
arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2050
Csatlakozott: 2006.02.03., pén. 10:49
Értékelés: 678
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Peger írta:
2019.02.15., pén. 13:46
Az meghiszem, ezt Én is nehezen bírnám cérnával. Mekkora helyre fog kerülni?
Ha visszanézel a topik elejére látod a helyét. :smile32:
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Avatar
Peger
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 409
Csatlakozott: 2010.10.11., hétf. 11:00
Értékelés: 128
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: Peger »

Az meghiszem, ezt Én is nehezen bírnám cérnával. Mekkora helyre fog kerülni?
"A legjobb technika, amikor nincs technika" - Bruce Lee

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

A majom nemsokára a vízbe ugrik.
Utolsó előtti simítások az Altec VOTT A5-ös dobozán. Ha rákerül az utolsó festékréteg, még 2-3 hétig kell hagyni szilárdulni. Nem tudom, hogy fogom bírni türelemmel.
Csatolmányok
IMG_4331.JPG
IMG_4331.JPG (28.2 KiB) Megtekintve 5133 alkalommal
IMG_4332.JPG
IMG_4332.JPG (29.24 KiB) Megtekintve 5133 alkalommal
IMG_4352.JPG
IMG_4352.JPG (23.19 KiB) Megtekintve 5133 alkalommal

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Szia, Olaf,
nekem az A5-ös VOTT-hoz egy Takács Jenő által gyártott OTL végfokpárom van, ezt nagyon kafa párosításnak tartom.
Hallottam Alteceket jól szólni kis teljesítményű, finom csövesekkel is, illetve egyszer egy V-Fetes erősítővel. Sokan hallgatnak Altecet 30-as, 40-es, 60-as, 75-ös McIntoshokkal.
Egy barátom egyszer elhozta a Dénes Péter féle SE erősítőjét, nem volt rossz, de az OTL jobb (jóval drágább is).

Avatar
olaf
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 141
Csatlakozott: 2013.01.13., vas. 20:10
Értékelés: 38

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: olaf »

Vagyis inkább azt kérdezném.hogy ki milyen erősitővel,és rendszerben használja altec dobozát és hogy mi a tapasztalata ,és ha van min változtatna?

Avatar
olaf
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 141
Csatlakozott: 2013.01.13., vas. 20:10
Értékelés: 38

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: olaf »

Sziasztok,mi a tapasztalatok melyik altec dobozhoz milyen,melyik erősitő passzol ?

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Az USA-ban van egy fickó, Gary Fishernek hívják, aki Altec VOTT-okat újít föl.
Legutóbbi Facebook-hozzászólásában azt írta, hogy ezentúl nem eredeti dobozokat használ a VOTT-restaurációkhoz, hanem új másolatokat, mert azok jobb anyagból vannak, jobb a merevítésük, kisebb a kabinet-rezonanciájuk.
Ez azt jelentheti, hogy hang szempontjából valószínűleg megéri új dobozt építeni / építtetni!
https://www.facebook.com/52727243411350 ... =3&theater
Csatolmányok
gfs.jpg
gfs.jpg (58.1 KiB) Megtekintve 5115 alkalommal

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Szia, Supravox,
a két utóbbi posztomból egy az Onken-dobozokról szólt, azt Jean Hiraga írta.
Nekem nem Onken-em lesz, hanem VOTT A5-A7 dobozom (Altec 828 a típusszáma). Az összeállítás egy Altec VOTT A5-lesz.
A doboz, ha minden jól megy, 2 hét múlva lesz kész, majd írok róla.
Más: annak alapján, amit olvasgattam, általában nem jó a mélydobozt külön nehezíteni. Hogy szólt az ismerősöd ólomlapos Onkenja? Szóval a régi közbölcsesség szerint 400 Hz alatt minél merevebb, minél könnyebb doboz kell. (Adott könnyű anyagból lehet vastagabbat csinálni, mert ezáltal a merevség jobban nő, mint a tömeg.) A tömeg csillapítja a rezgési energiát, a rezgést hővé alakítja. Ez egyes esetekben - ha túlrezgés van - jó lehet, de általánosságban kissé döglöttebb lesz tőle a hang.
Kísérleteket nem csináltam ezzel, csak buta papagáj módjára visszamondom, amit ezzel foglalkozó fórumokon láttam.

Avatar
supravox
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2618
Csatlakozott: 2013.09.01., vas. 07:28
Értékelés: 1901

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: supravox »

Hú ez nagyon komoly lesz
Van egy ismerősöm akinek.szintén onken doboza van oldalanként 2db 40cm supravox hangszóróval.
Ott ólomlappal rétegeket használtak merevítesnek.
Nem lett túl vastag ellenben 300kg/db lett 😂
BodorPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref,BricastiM20előfok,ATC SCM150asl hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt ,DS audio pickupDSW003phono,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Stealth T-selected v2 usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Stax SRX9000-SRM700S

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Mai találatom: Hiraga cikke az Onken dobozokról. Az angolsága nem százas, de ez szerintem senkit nem zavar. És nagyon sok hasznos tapasztalat le van írva benne.
http://www.planet10-hifi.com/downloads/ ... nglish.pdf

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Új dobozt csináltatok egy Altec A5 projekthez. Remélem, sokkal jobb lesz, mint a gyáriak, de persze a puding próbája az evés, a majomé a vízbeugrás. 2,5 centi vastag nyír rétegelt lemezből készül, a dobozéleknél csapolással, a hangszórólapok "beeresztésével". Ez utóbbi azt jelenti, hogy a hangszórólap az oldalfalakban és a tetőlap alsó részében egy horonyba illeszkedik. Mindez sokkal merevebbé teszi a doboz szerkezetét. Korábban megfigyeltem, hogy ha a nagy Altec-dobozok fenéklemezét leterhelem vagy úgy teszem lábra, hogy kissé megfeszüljön, erősebb és feszesebb lesz a basszus. Ennek a doboznak a fenéklemeze indulásból dupla vastag lesz.
A mélyhangszóró előtti "trombitanyílás" szintén állati merev. Több és erősebb borda van betéve mögé, de a külső, hajlított felület is vagy egy centi vastag: vékonyabb rétegelt lemezek vannak összeenyvezve. A hajlított felület mögötti zárt űr keményen ki van tömve üveggyapottal. Ha megkopogtatom, olyasmi hangja van, mint egy keményfa-gerendának.
Belül az éleknél még keményfa merevítés fut végig, az oldalsó falakon ugyancsak, a két oldalon nem párhuzamosan, hanem merőlegesen (ez egy régi Tannoy-trükk).
A mélydobozoknál több cikk szerint is az a cél, hogy minél merevebbek legyenek és ahhoz képest könnyűek. Akkor miért duplázod a falvastagságot? Kérdezheti bárki. A válasz az, hogy igaz ugyan, hogy a falvastagság növelése növeli a tömeget, ám a szilárdság köbösen nő. Vagyis egy 1cm helyett 2cm falvastagságú doboz merevsége az eredeti 8-szorosa lesz.
A bélelés még hátra van. A régi Altec-iskola szerint a szemben lévő falaknak mindig csak az egyikére kerül valamiféle csillapító-anyag. Kevéssel kell kezdeni és ott abbahagyni, amitől már romlik a minőség. A kevés csillapításnál az általam olvasott beszámolók szerint nagyon élénk a hang, de fölléphetnek zavaró rezonanciák. A túl erős csillapítás viszont állítólag kiszívja a hangból az életet (a rezgési energia ilyenkor egyszerűen nagyobb mértékben hővé alakul).
Ha van bármi tapasztalatotok, amivel még jobbá lehet tenni a dobozt, nagy köszönet!
Csatolmányok
IMG_4035.JPG
IMG_4035.JPG (96.82 KiB) Megtekintve 4980 alkalommal
IMG_3994.JPG
IMG_3994.JPG (112.15 KiB) Megtekintve 4980 alkalommal
IMG_3951.JPG
IMG_3951.JPG (108.7 KiB) Megtekintve 4980 alkalommal
IMG_3950.JPG
IMG_3950.JPG (108.19 KiB) Megtekintve 4980 alkalommal
IMG_3948.JPG
IMG_3948.JPG (100.45 KiB) Megtekintve 4980 alkalommal

Avatar
lullus
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2009.02.15., vas. 09:35
Értékelés: 43

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: lullus »

bandi100 írta:
2018.12.18., kedd 13:40
Ez a kincsek kincsének tűnik, rengeteg tervrajzzal, katalógussal, fényképpel:
https://www.dropbox.com/sh/bxpsbgncj3w1 ... Gga?oref=e
Húha. Csak most látom. Tényleg: Ali baba kincsesbarlangja. Elmondhatatlan köszönet. És persze: BÚÉK.
© Horváth Iván

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Ez nem Altec, de csúcs-tölcséres. (Ígérem, ezután egy ideig csak Altec-et posztolok.)
Csatolmányok
csúcs-tölcséres.jpg
csúcs-tölcséres.jpg (71.02 KiB) Megtekintve 4975 alkalommal

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Van, ahol egyszerű kis fali háttérsugárzónak használják az Altec VOTT-okat:
Csatolmányok
kávéházi.jpg
kávéházi.jpg (99.08 KiB) Megtekintve 4895 alkalommal

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Rengeteg Altec-anyagot böngészek most a neten, néhány számot tarthat annak a néhány tucat (néhány száz?) embernek az érdeklődésére, akik itt, Magyarországon alteceznek.
A tanulságosabbakat föl fogom majd ide tenni, vagy ha olyan formátumban vannak, akkor néhány mondat erejéig kivonatolni.
Ezt viszont most fölteszem, mert ebben annyi minden van, hogy na. Ez a kincsek kincsének tűnik, rengeteg tervrajzzal, katalógussal, fényképpel:
https://www.dropbox.com/sh/bxpsbgncj3w1 ... Gga?oref=e

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Altec - nagy dobozok

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Sziasztok, kinek van tapasztalata nagy doboz építésével kapcsolatban?
Anyag, anyagvastagság, illesztés, felszín - mit tanácsoltok?

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

A VOTT-okat általában színházak, mozik hangosítására használták, de már láttam néhány képet arról, hogy stúdiómunkára is. Ma is találtam egyet:
Csatolmányok
Altec A7 studio shot 2.JPG
Altec A7 studio shot 2.JPG (217.06 KiB) Megtekintve 4952 alkalommal

Avatar
pepperpower
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 838
Csatlakozott: 2011.12.21., szer. 17:33
Értékelés: 258
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: pepperpower »

Kis tolcser...kis hang...
Nagy tolcser...nagy hang!
Nem tolcser...nem hang! :)

Sziasztok! ;)

Teszek majd fel kepeket en is!
Eleje: Garrard 401, FR-24 MKII, Kiseki Milltek, Orsonic DS-500G, Philips TJ100, TJ304
Közepe: Philips AG9015 OTL, TJ MOSpower SE, DP 6528 PP, Shure SE-20
Vége: Altec 415C + Aurum Cantus G1, Lowther PM7C, JBL C36 Viscount, EV Sentry V

Avatar
bandi100
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2014.09.07., vas. 17:43
Értékelés: 140

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: bandi100 »

Lullus, nem én vittem el az A5-öst, szerintem csalás volt. Az Ebay-en már találkoztam néhányszor azzal a jelenséggel, hogy egy ismert, népszerű és drága audió cuccot föltesznek nagyon alacsony áron, de nem Buy It Now-val. Lejjebb közölnek jóval magasabb árakat, és azt, hogy ez a Buy It Now ár. Adnak linket, ami egy, az Ebay-hez hasonlóan dizájnolt, de nem ebay-es oldalra visznek. Nem emlékszem, hogy ez ilyen volt-e, de utólag arra gyanakszom, hogy igen.
Miki, épp ledöntött egy influenza, de köszi az infót, ha vasárnapig meggyógyulok, megyek börzére!

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”