Sziasztok!
Én jó ideje (20+év) nem foglalkoztam a minőségi zenehallgatással, de öcsémnél (Sonny) járva kedvet kaptam egy hallgatható rendszer kialakításához. Volt egy régi rádiós erősítőm, amihez először vettem egy új akciós hangfalkábelt (QED Silver Anniversary XT), majd egy jobb jack-RCA-t, mivel számítógépről szólt a zene. Itt teljesen meglepődve tapasztaltam, hogy az addigi kétutas polcsugárzóból milyen hangok törtek elő, számomra váratlanul. Ekkor nekifogtam a "fejlesztésnek". Használt cuccokban gondolkodtam, 15 évesnél, a kondik és egyéb okok miatt nem akartam öregebb erősítőt, hansugárzót (össz. max. 150e). DAC-ból is olcsóbbat (20e+ használtan) néztem ki, ami így nem lett tetemes taulópénz. Sajnos az olcsó forrás nem lesz soha "olyan". Vettem aztán egy Aune S6-ot, ami már élvezetessé tudta(ja) tenni a zenehallgatást. Hogy a kábelekhez kanyarodjak, volt egy régi CD lejátszóm, gondoltam összeszedem a régi lemezeket, aztán nosztalgiázom picit. A fiamtól már 1-2 héttel előtte hallottam, hogy nem mindegy, hogyan dugjuk be az eszközöket a konnektorba (youtube-on nézett valami videót), de mikor öcsém itthon volt, mondta, hogy nézzem meg, hogy lesz jobb hangja a CD-nek, próbáljam fázishelyesen bedugni. Elkezdtem "tesztelgetni", és tényleg .... A helytelen bekötés - fátyolos hangot, pontatlanabb mélyeket, nem olyan tiszta énekhangot eredményez. Itt még a Musiland DAC-om volt, és az áram hangra gyakorolt hatását itt is megtapasztaltam. A sávszélek nem voltak jók, fedett volt a hangja, stb. Mikor a számítógépet, szünetmentest, minden nem HiFi-s eszközt egy hosszabbító segítségével egy másik konnektorra raktam, minden eszközt fázishelyesen kötöttem be, a hang kitisztult, a magas hangok is előkerültek.
Itt jön a képbe a Hydrasound Audio, mivel a fenti tapasztalatok után elhatároztam, hogy tovább javítanám a tápellátástól kezdve a kábelezést. Kell egy elosztó, ami akkor már legyen zavarszűrt és túláram védelemmel ellátott. Kell tápkábel hozzá, a forráshoz és az erősítőhöz is. Az hamar eldőlt nálam, hogy hazai kisiparostól fogom beszerezni a termékeket, végül Józsi lett a befutó. A Hydra 6 MK4 -es elosztót kaptam már, hozzá a Hydra Power 4 / 1,5m-es kábelt, az erősítőhöz pedig a Hydra Power 2.5-ből szintén 1,5m-t rendeltem. A forráshoz egy jó árú használt kábelt sikerült beszereznem, még picit korábban.
Az erősítő hangja "teresebb", tisztább lett, amin azért meglepődtem, mert én nüanszokra számítottam. Ami picit fura volt, (és később ez be is igazolódott) hogy a hang nagyon "vékony" volt, hiányzott a dinamika, nem tudta megtölteni a létrejött nagyobb teret. Egy olcsó gyári kábel volt még a rendszerben, az Aune USB kábele, aminek a cseréjét ekkor már tervbe vettem, de nem szerettem volna erre sem sokat költeni. Itt is a magyar kábelkészítők termékei kerültek előtérbe, de nekem az 1m picit kevéske volt, amilyeneket általában készítenek, 130-140cm kellett legalább. Szerencsémre Józsi honlapján a "Használt kábelek" menüpont alatt rátaláltam erre - Argo Silver III USB 2.0 1.3m - 50% kedvezménnyel, ami még így is egy picit több volt, mint amit elképzeltem, de ma már nem bánom :)
A maradék fedettség eltűnt, a mélyek teljesen kitisztultak, a basszus gitár húrjai úgy pengenek, ahogy még soha. A tér pedig megtelt zenével, a hang testes lett, élvezetes. Írtam is Józsinak, hogy szerintem nagyon sokan alábecsülik a kábelek jelentőségét, nem is gondolják, hogy egy olcsóbb rendszer is tudna máshogy is "szólni".
Röviden összegezném a történetet, aminek a tanulsága, hogy mindenképpen érdemes áldozni a kábelekre, talán egy kategóriával drágábbakra is, mint amit terveztünk, hosszabb távon biztos hogy megtérül. Venni kell egy fázisceruzát, ez alap, még ha kevés helyen említik is, mint fontos tényezőt. A kábelek beszerzéséhez pedig egy minden igényt kielégítő "hely" a HydraSound -
http://hydrasound.hu/kapcsolat.php - weblapja, ahol Józsi segítőkész, rugalmas hozzáállása garantált.
Tisztelettel:
HZ