Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Pc alapú audio lejátszás

Avatar
phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1678
Csatlakozott: 2013.12.06., pén. 19:18
Értékelés: 735

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Annyira megtetszett a szerver konfig,hogy beszereztem egy erősebbet,de ez már xeon dupla processzoros (12 mag 24 szál). :D Ez megy a htpc-be full passzívan,legalábbis remélem sikerül passzív üzemre bírni,de zenére fogom először tesztelni,kíváncsi leszek a konzum gépekhez képest,hogy valóban a szerver hardver miatt van difi a két vonal között?
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Remélem nem nyilvánul floodolásnak, betenném ide is, amit a DAColás topikban írtam, mert ide ugyanannyira tartozhat mint oda.

Kb 10 évnyi tapasztalataim összefoglalva számítógépes interfészek témában, természetesen sokkal több mindent is lehetne irni róla, de aki most kezdene el a gondolattal foglalkozni, hogy legyen ilyesmije, annak talán ad támpontokat. Minden állítás mögött saját tapasztalat van.

1. lépcső: 30-200e Ft között
Elég jó az XMOS USB bemenet az iFi DAC-okhoz és már 100e Ft alatt is lehet igen jó minőségű DAC-ot kapni tőlük, különösen ha fejhallgatózik valaik. az IFi iDAC2 például, ami a vonalszintű kimenetre van optimalizálva és csak egy picit fejhallgató erősítő is, messze túlmutatóan jól szól az árához képest. A gyártó fejleszti a firmwaret is hozzá és ma már jó pár upgrade után MQA kompatibilis és DSD256-ig, meg 384 kHz-ig bezárolag kezel minden olyan felvételt, amit egyáltalán el lehet készíteni, amihez létezik kereskedelmi forgalomban ADC. Az iDAC2 USB - SPDiF átalakítóként is megállja a helyét, régi Lavry, MSB Technology, Audio Note, Jadis, Naim DAC tulajdonosokat ismerek számosat, akik ezt használják számítógépes hallgatáshoz a valaha nagyon drága DAC-jaik mellett.

Ide sorolnám még a mindössze 160 euróba kerülő (kb 60-70e Ft újonnan) Audinate AVIO Dante/AES67 - AES/EBU (vagy analóg DAC) kimenetű un AOIP pro átalakítókat, amik nem USB, hanem Ethernet csatlakozáson mennek, valós idejű zene továbbításra optimalizáltak és akkorák mint egy nagyobbacska USB stick, PoE tápolást igényelnek és nagyon jól tudnak szólna, ha valaki max 96 kHz-ig akarna felvételeket lejátszani. Az AOIP megoldásk hangjában már ebben az alacsony árkategóriában is van valami olyan folyamatosság, ritmikusság, amit nagyon kevés USB-s DAC vagy SPDIF konverter tud, akár sokkal drágábban is. Kell a használatukhoz egy un virtuális hangkártya szoftver, hogy megjelenjenek ASIO eszközként Windows alatt vagy szabványos USB Audio eszközként Mac OS alatt. 30 dollár a szoftver ára. Linux alatt nem fut hivatalosan.

2. lépcső: 100 - 300e Ft között
Ennek az árkategóriának tipikus képviselője a Singxer SU-1, ami szintén XMOS interface Crystek 575 órajelgenerátora és I2S kimenete is van. Ezen keresztül ha a DAC is tud i2S bemenetet, már a legolcsóbb 1m-es Audioquest HDMI kábellel is nagyon jól szól és akár 768 kHz vagy DSD512 is átmegy rajta a DAC felé. Ár-érték arányban szerintem verhetetlen, különösen az I2S-en keresztül, de az AES és az SPDIF kimenetei is jók csak egy kicsit "darabosabban" szólnak, az I2S-hez képest. Ebben az árkategóriában már vannak pro audio konverterek is számosan, akik tudnak minőségi USB-SPDIF/AES/ADAT konverziót, többségük a TCeletronictól licenszeli a komplett USB/órajelgenerátor alrendszert és egyszerűen csak tápot meg kimeneti csatlakozást adva beépíti.

3. lépcső: 300e felett
Ezek a szerintem már egzotikusnak mondható USB - SPDIF/AES átalakítók, ahol már nagyon nehéz értékarányos DAC / USB átalakító kombót találni, inkább szerelem kérdése a használatuk, mintsem műszaki tartalommal indokolható választás. Nagyon jó eséllyel lehet velük szemben a 2. lépcsőből is hasonló minőségű, tudású és zeneiségű alternatívát találni. Az 1. lépcsőből biztosan nem, az már jelentős kompromisszum lenne. Ennek az árkategóriának az általam is póbáltak között az egyik legjobbja a Merging Hapi kártya nélküli, AES konverterként történő használata volt. A Merging Hapi Ravenna protokollos, szintén Ethernet csatlakozású 8 csatornás Ethernet - AES konverter, mozizók számára igen jó minőségű alternatíva a számítógépes filmnézéshez. Ide sorolnám a pro audióból a Focusrite Rednet sorozatának pár darabját is, ami az 1-es lépcsőben emílitett AVIO-oz hasonlóan Dante/AES67 interfész és 8 vagy 16 csatornás is lehet a két csatornás mellett.

4. lépcső: komplett számítógépes bemenettel rendelkező DAC-ok 300e felett
Az RME ADI-2 DAC, a Holo Audio Spring 2, Merging Hapi Premium DAC kártyával vagy az új Merging Anubis ADC/DAC. Ez utóbbi kettő Ethernet és nem USB, de ez is számítógépes csatlakozású is lehet.

Sem az RME-n, sem a Holo Audion nem ludtam semmilyen külső USB átalakítóval javítani. AZ RME-n még külső lineáris táppal sem nagyon. Úgy jók ahogy meg lettek csinálva. Ha valaki minőségi USB DAC-ot akar viszonylag megfizethetően egy nagy gyár által fejlesztve, évi többezres példáynszámban, nem manufakturális módon "gyártva", megbízható szervízzel, supporttal és firmware fejlesztéssel, akár DS256-ot is tudva, egy egészen kiváló beépített előfokkal, XLR és RCA kimenetekkel, akkor az RME-t nagyon melegen ajánlom. Az egyetlen kompromisszum a használata során csak az, hogy a direkt nativ DSD módban nem megy benne az előfok, ami egy kombinált, hibrid analóg/digitális hangerőszabályozás. Kb 300e forintból egy időtálló, megbízható és nagyon jó hangú DAC-ot tud venni, aki ennyi pénzt akar egy hosszú távon is használható számítógépes interfészre.

Megjegyzés 1:
Azt még fontos figyelembe venni, hogy a 2-es, 3-as lépcsőben számos olyan felhasználót ismerek, aki legalább annyit költött apránként kábelekre, USB tápokra, szűrőkre, mint amennyi az átalakító ára. Vagy még többet is.

Megjegyzés 2:
A pro Ethernet interfacet használó un AOIP eszközöket azoknak javaslom, akik nem akarnak vagy tudnak "optimalizált vagy butított operációs rendszerű" Windows szerver, vagy Linux számítógépet használni, hanem a normál, kommersz Windows vagy Mac OS X operációs rendszert kell használniuk. Ezek az interfészek sokkal kevésbé érzékenyek a számítógépes részre, tapasztalataim szerint, ha nem is teljesen immunisak azokkal szemben. Egy polcról levett számítógépen, főképpen notebookon minden komolyabb beavatkozás nélkül is jól tudnak szólni, mivel az audio kicsomagolás rész a DAC vagy konverter oldalon közvetlenül a pro eszközben fut.

Online
Avatar
juliush
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2666
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 3347

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: juliush »

wittao írta:
2019.05.07., kedd 10:43
juliush írta:
2019.05.07., kedd 10:14
Hadd fogalmazzak így: a saját DAC-omon (láncomon) keresztül a vélt vagy valós különbség jó eséllyel nem éri el azt a küszöböt, amely számomra érdemessé tenné az időigényes tesztelgetést referencia-anyagaimmal, ráadásul mindezt a lemez (és fájl ;) ) gyűjteményem régen hallgatott szépségeire vagy új szerzeményekre fordítandó értékes időm kárára!

De amint azt ez a fórum (és persze számos más is) gyönyörűen illusztrálja, ez a hobbi számos dimenziót biztosít a neki hódolók intellektuális illetve emócionális kielégítésére! :D
En pedig hadd fogalmazzak ugy, hogy Rajtad kivul jonehanyan mashogy allnak ehhez a kerdeshez es idot/faradtsagot nem banva foglalkoznak ezzel a kerdeskorrel GYAKORLATI szinten, tehat tervezgetnek, kiprobaljak es a tapasztalataikat megosztjak. Emellett vannak, akik ELMELETI szinten megmondjak ez miert nem mukodik/het.

Szamodra az intellektualis, emocionalis kielegulest kivaloan elosegiti a meglevo rendszered, orulj ennek, hogy nem vagyakozol masra ezen kivul es kivanom orommel elvezd azt amit sikerult otthonodban megvalositani.
Ugyanakkor akik a sajat rendszeruket szeretnek tovabb fejleszteni, miert kellene “keresztbe fekudni” ezelott? Neked is jo amid van ugy ahogy van, a masik pedig megleli oromet a kutakodasban, probakban, tesztekben es ha mar a vegeredmennyel boldogabb lett, akkor szerintem elerte celjat. Kik vagyunk mi, hogy vehessuk a batorsagot a masik ember probalkozasain mindenfele segito szandekot es segitsegnyujtast nelkulozve nevetni, megkerdojelezgetni, gunyolodni? Ezen is eltoprenghetnenek itt paran.
Igen, erről szól a második bekezdésem. Pusztán arról van szó, hogy a szenvedélyünk különböző dimenziói között máshogy állítottuk fel a preferenciáinkat. Nem "fekszem keresztbe" senkinek, a végén levő smiley-nak a célja sem a "nevetés, megkérdőjelezés vagy épp gúnyolódás", hanem a belenyugvás, elfogadás derűs mosolya.

Mindazonáltal a másik oldal kvázi "ludditaként" történő beállítása, még ha indirekt módon történik is olyasvalami, aminek létjogosultságán esetleg Te is elgondolkodhatnál! Sokan közülünk igenis megtettünk legalábbis pár lépést ezen az úton (jómagam is a Bitrograde fórumtárs által találóan 2,5.-nek nevezhető szinten lehetek, előtte sokáig együtt élve egy dedikált laptop-alapú megoldással), és ezen tapasztalatok birtokában, valamint szakirányú végzettségű mérnökként állíthatom, hogy kielégítő műszaki magyarázatok szinte teljes hiányában állítottuk fel az eltérő preferenciáinkat.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Online
Avatar
juliush
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2666
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 3347

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: juliush »

wittao írta:
2019.05.06., hétf. 23:17
Tehat ha most fogok ket gepet:

1., Valamilyen olcso alaplap + i3 gen 5 proci + 8 giga ram + 3 Tb HDD + kapcsi tap + termeszetesen hutoventillator, alaplapi USB csati
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

2., Szerver alaplap + dual Xeon 35W koruli TDP-vel + 32 giga ram + 1 Tb SSD + teljes linearis tap + passziv hutes + USB kartya
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

Ugyanugy fog szolni a zene, ha ugyanabba a lancba kotom be a gepeket?
Hadd fogalmazzak így: a saját DAC-omon (láncomon) keresztül a vélt vagy valós különbség jó eséllyel nem éri el azt a küszöböt, amely számomra érdemessé tenné az időigényes tesztelgetést referencia-anyagaimmal, ráadásul mindezt a lemez (és fájl ;) ) gyűjteményem régen hallgatott szépségeire vagy új szerzeményekre fordítandó értékes időm kárára!

De amint azt ez a fórum (és persze számos más is) gyönyörűen illusztrálja, ez a hobbi számos dimenziót biztosít a neki hódolók intellektuális illetve emócionális kielégítésére! :D
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5747
Csatlakozott: 2003.06.02., hétf. 23:53
Értékelés: 1551
Tartózkodási hely: Bonyhád

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: -KP- »

phyton71 írta:
2019.05.06., hétf. 23:57
Quetz írta:
2019.05.06., hétf. 23:49
wittao írta:
2019.05.06., hétf. 23:17
Tehat ha most fogok ket gepet:

1., Valamilyen olcso alaplap + i3 gen 5 proci + 8 giga ram + 3 Tb HDD + kapcsi tap + termeszetesen hutoventillator, alaplapi USB csati
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

2., Szerver alaplap + dual Xeon 35W koruli TDP-vel + 32 giga ram + 1 Tb SSD + teljes linearis tap + passziv hutes + USB kartya
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

Ugyanugy fog szolni a zene, ha ugyanabba a lancba kotom be a gepeket?
Az első megoldás jobban fog szólni. Az oka egyszerű, a pénzt amit megspórolok azon, hogy nem a második opciót választom, azt beletolom az akusztika rendberakásába.
Arról nem is beszélve, hogy amik milliók itt elhangzanak audio pc témakörben, abból már komoly dedikált szobát lehet létrehozni mozizásra vagy zenehallgatásra, ízlés szerint.
De a mozihoz is kell jó,és bizony izom htpc,különben semmit sem ér az egész erőfeszítés.Nálam mozira is elég combos és modern gép van,de egy madvr-res komolyabb algo megfekteti,pedig olyan kép van itthon,hgy a bokámat lef.som. Tehát bőven van potenciál a PC-s vonalon,csak valahogy a zenét,zabigyereknek tekintik sokan,pedig .... :tutiok:
madvr-nek erős gpu kell elsősorban.

Avatar
bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2081
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1817
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

fülelek írta:
2019.05.06., hétf. 23:26
Két véglet van a pécés zenehallgatásban.
Az egyik a puritán, a másik az ereszdelahajamfullextra.
Akik a kettő között maradnak, azok nem hiszik el, hogy a pécés zenehallgatás jobb a cédéjátszós hallgatásnál.
Aki lusta/nincs pénze/kitartása/kíváncsisága az új lehetőségek kipróbálására - na most jöhet a konklúzió -de nem jön -max. -úgy járt. :D
1.szint Volumio és társai + minimál pc -nagyon jól szól 16 biten, feljebb már nem annyira...
2.szint AP Linux, Audio Linux + közepes szintű hw, k@rva jól szól, nincs mese...
3.szint Qrva drága, több gépes megoldások, eszelősen fejlett hw, drága, fizetős szotverek, egy picit még jobb, mint a 2. szint, kivéve, ha valami valahol el van b@ßarintva...
Valahogy megrekedve érzem magam itt a 2.5 emeleten. Nincsen sem eszelősen fejlett hw (i3-as és Win10 alapokon, rendes táppal épített PC), sem drága, fizetős szoftverem (csak HQPlayer 3.x & Muso), és nem hinném, hogy a "picit jobb" kategóriában lenne a frontendem, hanem sokkal jobb... Ennek egyrészt az az oka, hogy a különbségek érzékelésébe nem csupán a frontend szól bele, hanem - ahogyan pont te szoktad hangoztatni - az "audiófogat" többi eleme is. Így például azoknak az általad drágának tartott szoftvereknek csak akkor van értelme, ha találkoznak a DAC-kal (és ha az ember rendesen be tudja állítani). Akkor viszont igenis sok.
Vagyis nagyon sok kombináció lehet még.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bitrograde 2019.05.07., kedd 08:57-kor.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1826
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1660
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

diagnet írta:
2019.05.07., kedd 00:34
Igen, pontosan ezt a jelenséget írtam le. USB/spdif között nem hallják(vagy nem is zavarja őket) a minden esetben tapasztalható különbséget, de már i10-es processzorra gyűjtenek, hogy utána biztosra mondhassák: mindent elkövettek.
Igazából a legtöbben zenehallgatás helyett kognitív disszonanciával küzdenek...
Azt hiszem én lemaradtam arról a részről, amikor az spdif-et hivatalosan minden esetre nézve jobbnak választották az usb-nél :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

diagnet írta:
2019.05.07., kedd 01:11
kaef2 írta:
2019.05.07., kedd 00:45
Igazából szerintem nem szükséges általánosságban ilyesmit írni azokról, akik másképpen gondolják a pénzüket, szabadidejüket elkölteni és a maguk örömét a zenehallgatásban, hifizésben megtalálni.

Nem elegáns...
Hmm, szóval a kereskedők által manipulált és agyonfrusztrált fogyasztókra újabb és újabb iparágakat építeni és belőlük élni teljesen rendben van, csak nem illik megjegyezni. Értem.
Ez a megjegyzésed "Igazából a legtöbben zenehallgatás helyett kognitív disszonanciával küzdenek..." bárkire is vonatkozzék, nem idevaló. Szerintem. Tartom, hogy nem elegáns.

Az meg off lenne nagyon ha elkezdeném elemezni, hogy ez a mostani magyarázat is miért megy mellé. Igy nem is teszem inkább. Egykor hifi kereskedő cégnél is (rendszerintegrátorként, mérnökként, műszaki igazgatóként) dolgozva viszont biztosan mondhatom, hogy manipulativnak beállítani a kereskedőket úgy általánosságban, illetve frusztrált, ártatlan áldozatnak a vásárlókat szintén általánosságban, legalább annyira túlzó, mint általánosságban kognitív disszonanciával megvádolni azokat, akik hajlamosak folyamatosan új utakat keresni.

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5086
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2059

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: cables »

kaef2 írta:
2019.05.06., hétf. 23:28

Az autók esetében a mérhető jellemzők általában arányban vannak a megélhető vezetési élménnyel.
Nem biztos

Off, de talán mégse, ha valaki végig olvassa
A 80-as években történt, hogy az egyik ismerős házaspár módfelett, hirtelen meggazdagodott. Addig egy használt BMV-vel járt a férj, aki sokat utazott. Egyszer este mentünk ki hozzájuk Békásmegyerre, ahol a szülökkel egy kis parasztházban laktak. Az udvaron egy nagy elegáns fekete autó állt. Új kocsid van? kérdeztem a férjtől. Igen egy új Jaguárt vettem, gyere ülj be. Beültünk, elfordította a slusszkulcsot és kigyulladtak körben, elől, fent, oldalt a zöld fények. Mintha egy pilótafülkében ültem volna. 80-as évek eleje... én ilyet még nem láttam. És milyen vezetni-kérdeztem. Sz@r -volt a válasz. Micsoda? A BMV-ben, ha mentem a sztrádán és letekertem félig az ablakot egy hajszálam se mozdult. Ebben egy újjnyira letekerem és leviszi a szél a fejem. És már kétszer elromlott, úgy kellett hazahozatnom. Pedig két BMV-t vehettem volna az árából.

Hogy jön ez ide? Úgy, hogy ez a topik - ami engem is érdekel, mert biztos fogok én is PC-ről hallgatni zenéket - kicsit elszálltnak tűnik. Meg azért, ha valaki belefog egy ilyen komoly PCs fejlesztésbe az áron kívül semmi sem biztos. Különböző izlésű és nagyon eltérő anyagi lehetőségű emberek írnak le dolgokat, amiket csak ők hallottak, az ő audió rendszerükön, ami tulajdonképpen semmit sem mond másoknak.

Avatar
Sólyom
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 603
Csatlakozott: 2015.02.15., vas. 17:21
Értékelés: 182

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Sólyom »

Én személy szerint hálás vagyok azoknak az embereknek, akik előttem járnak tapasztalatban egy bizonyos területen, és megosztják ezeket a tapasztalatokat velem/velünk. Szó nem volt arról, hogy csak 10 milla felett lehet és érdemes Audio pc-t összerakni, csupán arról, hogy ahol minden alkatrész minőségibb, ott az valószínűleg az output-on is hallatszik.
...mint a bornál, a whiskynel, a marha steak-nélkül, és minden egyebnél.

Sokunknak kell választani új Dacia Logan, vagy használt Honda Accord között. És az utóbbit választom. Mindig. :D
"Véletlenek márpedig nincsenek. Minden mindennel összefügg."

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

diagnet írta:
2019.05.07., kedd 00:34
wittao írta:
2019.05.07., kedd 00:14




Sokan USB/SPDIF konverterrel hallgatjak az audio PC-juket. Igen nagy megelegedessel. A tapasztalatok szerint ott is szamit mi van a masina elott (milyen PC).
Igazából a legtöbben zenehallgatás helyett kognitív disszonanciával küzdenek...
Igazából szerintem nem szükséges általánosságban ilyesmit írni azokról, akik másképpen gondolják a pénzüket, szabadidejüket elkölteni és a maguk örömét a zenehallgatásban, hifizésben megtalálni.

Nem elegáns...

Avatar
diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 515
Csatlakozott: 2012.12.06., csüt. 21:55
Értékelés: 582

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: diagnet »

wittao írta:
2019.05.07., kedd 00:14




Sokan USB/SPDIF konverterrel hallgatjak az audio PC-juket. Igen nagy megelegedessel. A tapasztalatok szerint ott is szamit mi van a masina elott (milyen PC).
Igen, pontosan ezt a jelenséget írtam le. USB/spdif között nem hallják(vagy nem is zavarja őket) a minden esetben tapasztalható különbséget, de már i10-es processzorra gyűjtenek, hogy utána biztosra mondhassák: mindent elkövettek.
Igazából a legtöbben zenehallgatás helyett kognitív disszonanciával küzdenek...

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Gyuri108 írta:
2019.05.06., hétf. 23:44
kaef2 írta:
2019.05.06., hétf. 19:56
... Szerintem bármelyikünk is beszél a tapasztalatairól, azt a közösség építéséért teszi. Elolvasni, követni, megfogadni vagy akár csak elhinni amit irnak, írunk, nem kötelező.
Ez a lényeg.

Én nagyon jól megvagyok a streamer/előfokommal, eszem ágában sincs PC alapú lejátszóra váltani, de azért érdeklődéssel olvasom ezt a topikot. Mind a néhány tízezer forintos, mind a többmilliós rendszerekről szóló tapasztalatok leírását.
Hálás vagyok azoknak, akik időt, energiát nem kímélve megosztják tapasztalataikat másokkal. Elvégre ez lenne a fórumozás értelme, nem az olyan posztok, hogy "ezt nem hallhatod meg", vagy "ez csak fingreszelés".
Hát alapvetően a streamer is PC... egy nagyon egyszerű számítógép. leborulok.gif
Van benne valószínűleg alaplap, táp, RAM, processzor meg hálózati csatlakozás, fut rajta valami embedded operációs rendszer is (általában Linux) és még valami applikáció is, különösen ha UPnP - vel kell vele kommunikálni.
Vagyis minden olyan részegység meg lehet benne, mint egy más tevékenységre is használható PC-ben, csak kicsiben. A Naim első hálózati játszóinak a dedikált felületei mögött embedded Windows 7 húzódott meg eleinte például.
Hacsak a hálózati kommunikációs rész nem valamilyen un FPGA-ban fut. Egyre több az olyan DAC, ahol ilyen módon futtatják a Roon RAAT vagy a Hqplayer NAA protkollját. Illetve a pro audios Ravenna, meg Dante eszközök is, az előbbiekben az un zMAM kártya van, az utóbbiakban az Audinate Brooklyn kártyái.

Avatar
Tom40
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 934
Csatlakozott: 2010.09.08., szer. 18:06
Értékelés: 279

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Tom40 »

fülelek írta:
2019.05.07., kedd 00:02
Tom40 írta:
2019.05.06., hétf. 23:40
fülelek írta:
2019.05.06., hétf. 23:36
Na ne!
Majd akkor lesz villanyos autóm, ha a Szentendre - Nyíregyháza távot oda vissza, téli fűtéssel nyugodtam meg tudom tenni 130km/h sebességgel :D
A digitális audio meg már egy jó ideje sokkal jobban szól, mint az ugyanolyan árú analóg...persze nem mindegyik... :D
Ebbe a topicban nem sokan fognak veled vitatkozni, de azért messze ne menj ezzel a megallapitassal :)
Aki nem hiszi, járjon utána -gyere el és hallgasd meg nálam!
:D
Ja, én ilyen szempontból megvagyok, tehát osztom a nézeted de ettől függetlenül nagyon régóta szeretnék eljutni hozzád. Ha legközelebb otthon leszek, rád írok!
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel

Avatar
diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 515
Csatlakozott: 2012.12.06., csüt. 21:55
Értékelés: 582

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: diagnet »

wittao írta:
2019.05.06., hétf. 23:17
diagnet írta:
2019.05.06., hétf. 23:01
nadtom írta:
2019.05.06., hétf. 22:24
A Pc alapú zenelejátazás is olyan mint az autózás. Van aki Dacia Logan-nal jár, van aki Opel Astraval, mások Audio A6-tal és van aki AMG Mercivel, és még lehetne feljebb is menni.
Mindenki eljut A-ból B-be az autójával, de mások az igények (és persze a lehetőségek).
Nem egészen, mert a dacia logan és bármelyik másik autó között árban, gyártástechnológiában és minden egyéb téren bárki által érzékelhető, mérhető különbségek vannak.
Viszont ha az audi marketingjét felhasználva AMG árban kínálnák a logan motoros astrát, akkor azt átverésnek hívnánk.
Tehat ha most fogok ket gepet:

1., Valamilyen olcso alaplap + i3 gen 5 proci + 8 giga ram + 3 Tb HDD + kapcsi tap + termeszetesen hutoventillator, alaplapi USB csati
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

2., Szerver alaplap + dual Xeon 35W koruli TDP-vel + 32 giga ram + 1 Tb SSD + teljes linearis tap + passziv hutes + USB kartya
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

Ugyanugy fog szolni a zene, ha ugyanabba a lancba kotom be a gepeket?
Nyilván. Feltéve, ha az analóg vonal nem szed össze valamelyik konfigtól zavarjelet. Ami persze lehet egy közönséges földhurok is.

Viszont érdekes módon innen soha senki nem vizsgálta, hogy mi van akkor, ha az "audiofil pc"-be mondjuk "audiofil" toslink vagy spdif kártyát dugnak és úgy hasonlítják össze. Még egy átlag hifi fejhallgatóval is mellbevágó a különbség, mégsem tette szóvá senki. Szoftver szinten ugyanez a helyzet.
Inkább éveken át sakkoztok a bitekkel és a méregdrága passzív hardver elemekkel. A száraz, bonyolult lényegi dolgok feledésbe merültek és a tömeg számára könnyen emészthető ideológiákkal felvértezett új termékek kerültek előtérbe.
Valójában ez a diszkurzus már rég nem a hangzásról szól.

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6945
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4677
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Tom40 írta:
2019.05.06., hétf. 23:40
fülelek írta:
2019.05.06., hétf. 23:36
Na ne!
Majd akkor lesz villanyos autóm, ha a Szentendre - Nyíregyháza távot oda vissza, téli fűtéssel nyugodtam meg tudom tenni 130km/h sebességgel :D
A digitális audio meg már egy jó ideje sokkal jobban szól, mint az ugyanolyan árú analóg...persze nem mindegyik... :D
Ebbe a topicban nem sokan fognak veled vitatkozni, de azért messze ne menj ezzel a megallapitassal :)
Aki nem hiszi, járjon utána -gyere el és hallgasd meg nálam!
:D

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6945
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4677
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

én valahogy nem szeretném lefosni a bokámat... :D :D

de nincs is semmilyen mozim, inkább egy évben kétszer elmegyek egy igazi moziba!

Avatar
phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1678
Csatlakozott: 2013.12.06., pén. 19:18
Értékelés: 735

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Quetz írta:
2019.05.06., hétf. 23:49
wittao írta:
2019.05.06., hétf. 23:17
Tehat ha most fogok ket gepet:

1., Valamilyen olcso alaplap + i3 gen 5 proci + 8 giga ram + 3 Tb HDD + kapcsi tap + termeszetesen hutoventillator, alaplapi USB csati
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

2., Szerver alaplap + dual Xeon 35W koruli TDP-vel + 32 giga ram + 1 Tb SSD + teljes linearis tap + passziv hutes + USB kartya
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

Ugyanugy fog szolni a zene, ha ugyanabba a lancba kotom be a gepeket?
Az első megoldás jobban fog szólni. Az oka egyszerű, a pénzt amit megspórolok azon, hogy nem a második opciót választom, azt beletolom az akusztika rendberakásába.
Arról nem is beszélve, hogy amik milliók itt elhangzanak audio pc témakörben, abból már komoly dedikált szobát lehet létrehozni mozizásra vagy zenehallgatásra, ízlés szerint.
De a mozihoz is kell jó,és bizony izom htpc,különben semmit sem ér az egész erőfeszítés.Nálam mozira is elég combos és modern gép van,de egy madvr-res komolyabb algo megfekteti,pedig olyan kép van itthon,hgy a bokámat lef.som. Tehát bőven van potenciál a PC-s vonalon,csak valahogy a zenét,zabigyereknek tekintik sokan,pedig .... :tutiok:
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Avatar
Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1924
Csatlakozott: 2015.11.10., kedd 08:24
Értékelés: 700
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Quetz »

wittao írta:
2019.05.06., hétf. 23:17
Tehat ha most fogok ket gepet:

1., Valamilyen olcso alaplap + i3 gen 5 proci + 8 giga ram + 3 Tb HDD + kapcsi tap + termeszetesen hutoventillator, alaplapi USB csati
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

2., Szerver alaplap + dual Xeon 35W koruli TDP-vel + 32 giga ram + 1 Tb SSD + teljes linearis tap + passziv hutes + USB kartya
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

Ugyanugy fog szolni a zene, ha ugyanabba a lancba kotom be a gepeket?
Az első megoldás jobban fog szólni. Az oka egyszerű, a pénzt amit megspórolok azon, hogy nem a második opciót választom, azt beletolom az akusztika rendberakásába.
Arról nem is beszélve, hogy amik milliók itt elhangzanak audio pc témakörben, abból már komoly dedikált szobát lehet létrehozni mozizásra vagy zenehallgatásra, ízlés szerint.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Avatar
Gyuri108
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 272
Csatlakozott: 2010.10.30., szomb. 12:59
Értékelés: 56

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Gyuri108 »

kaef2 írta:
2019.05.06., hétf. 19:56
... Szerintem bármelyikünk is beszél a tapasztalatairól, azt a közösség építéséért teszi. Elolvasni, követni, megfogadni vagy akár csak elhinni amit irnak, írunk, nem kötelező.
Ez a lényeg.

Én nagyon jól megvagyok a streamer/előfokommal, eszem ágában sincs PC alapú lejátszóra váltani, de azért érdeklődéssel olvasom ezt a topikot. Mind a néhány tízezer forintos, mind a többmilliós rendszerekről szóló tapasztalatok leírását.
Hálás vagyok azoknak, akik időt, energiát nem kímélve megosztják tapasztalataikat másokkal. Elvégre ez lenne a fórumozás értelme, nem az olyan posztok, hogy "ezt nem hallhatod meg", vagy "ez csak fingreszelés".

Avatar
Tom40
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 934
Csatlakozott: 2010.09.08., szer. 18:06
Értékelés: 279

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Tom40 »

fülelek írta:
2019.05.06., hétf. 23:36
Na ne!
Majd akkor lesz villanyos autóm, ha a Szentendre - Nyíregyháza távot oda vissza, téli fűtéssel nyugodtam meg tudom tenni 130km/h sebességgel :D
A digitális audio meg már egy jó ideje sokkal jobban szól, mint az ugyanolyan árú analóg...persze nem mindegyik... :D
Ebbe a topicban nem sokan fognak veled vitatkozni, de azért messze ne menj ezzel a megallapitassal :)
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6945
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4677
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Na ne!
Majd akkor lesz villanyos autóm, ha a Szentendre - Nyíregyháza távot oda vissza, téli fűtéssel nyugodtam meg tudom tenni 130km/h sebességgel :D
A digitális audio meg már egy jó ideje sokkal jobban szól, mint az ugyanolyan árú analóg...persze nem mindegyik... :D

Avatar
mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1525
Csatlakozott: 2010.02.18., csüt. 16:03
Értékelés: 377
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: mgus »

Tom40 írta:
2019.05.06., hétf. 23:19
diagnet írta:
2019.05.06., hétf. 23:01
nadtom írta:
2019.05.06., hétf. 22:24
A Pc alapú zenelejátazás is olyan mint az autózás. Van aki Dacia Logan-nal jár, van aki Opel Astraval, mások Audio A6-tal és van aki AMG Mercivel, és még lehetne feljebb is menni.
Mindenki eljut A-ból B-be az autójával, de mások az igények (és persze a lehetőségek).
Nem egészen, mert a dacia logan és bármelyik másik autó között árban, gyártástechnológiában és minden egyéb téren bárki által érzékelhető, mérhető különbségek vannak.
Viszont ha az audi marketingjét felhasználva AMG árban kínálnák a logan motoros astrát, akkor azt átverésnek hívnánk.
Szerintem kivalo a hasonlat! Az auto tekinteteben is van egy csomo parameter, ami persze merheto, de reg rossz, ha valaki az adatok alapjan valaszt autot. Oda kell menni es kiprobalni rendesen. Sot, javasolt tobb napig egyutt elni vele, hogy kideruljon, megfelel-e az elvarasoknak, adatoktol fuggetlenul. Es ezzel egyutt ugyanaz a problema, hogy hogyan fogod merni a vezetesi elmenyt? Sehogy. Hogy tovabb menjek, lesznek irigyek, akik baromira utalni fogjak a fiatal gyereket, aki egy Porscheban ul. Mig a kiszuperalt Dacia logenesek, akik feltuningoltak a kocsijukat 250LE-re, azok lenezik a BMW-seket, mondvan "minek ennyit kolteni, amikor ez Daciaval is megoldhato". Szoval szerintem eleg sok a parhuzam.
Off:
A Bömöst is lehet tuningolni, akkor hol marad a logan. :D
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Tom40 írta:
2019.05.06., hétf. 23:29
Analog vs digital = benzines vs elektromos autó :)
Az itt offffff leborulok.gif

Avatar
mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1525
Csatlakozott: 2010.02.18., csüt. 16:03
Értékelés: 377
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: mgus »

wittao írta:
2019.05.06., hétf. 23:17
diagnet írta:
2019.05.06., hétf. 23:01
nadtom írta:
2019.05.06., hétf. 22:24
A Pc alapú zenelejátazás is olyan mint az autózás. Van aki Dacia Logan-nal jár, van aki Opel Astraval, mások Audio A6-tal és van aki AMG Mercivel, és még lehetne feljebb is menni.
Mindenki eljut A-ból B-be az autójával, de mások az igények (és persze a lehetőségek).
Nem egészen, mert a dacia logan és bármelyik másik autó között árban, gyártástechnológiában és minden egyéb téren bárki által érzékelhető, mérhető különbségek vannak.
Viszont ha az audi marketingjét felhasználva AMG árban kínálnák a logan motoros astrát, akkor azt átverésnek hívnánk.
Tehat ha most fogok ket gepet:

1., Valamilyen olcso alaplap + i3 gen 5 proci + 8 giga ram + 3 Tb HDD + kapcsi tap + termeszetesen hutoventillator, alaplapi USB csati
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

2., Szerver alaplap + dual Xeon 35W koruli TDP-vel + 32 giga ram + 1 Tb SSD + teljes linearis tap + passziv hutes + USB kartya
WinServer2016 + JRiver 24 + AO

Ugyanugy fog szolni a zene, ha ugyanabba a lancba kotom be a gepeket?
Csatolmányok
giphy-downsized-large.gif
giphy-downsized-large.gif (5.61 MiB) Megtekintve 2379 alkalommal
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”