Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Avatar
kökény
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2006.03.03., pén. 12:23
Értékelés: 66

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kökény »

Oké, köszi! :smile53:

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kökény írta:
2019.06.27., csüt. 15:05
Vinkler írta:
2019.06.27., csüt. 14:15
kökény írta:
2019.06.27., csüt. 13:13
Nagyon pazar, pár kérdés, az a vas(?)fazék az honnan? nekem kell egy olyan :) husit brassóihoz milyen fűszerrel pácolod?Krumplit előfőzöd és utána pirítod vagy egyből? :smile53:
Ez öntöttvas lábas, van fedele is, csak most nem használtam. Perfect home gyártmány. Netről rendelte a jézuska. karácsony2
Nem pácolom a husit a brassóihoz, csak sóval és birssal ízesítem és szigorúan sertésszüzet használok. Azzal kezdem az egészet, hogy a húst a szalonna előtt a forró edényben lepirítom. Aztán kiszedem és félreteszem.
A krumpli valogatja. Ez apró szemű újburgonya volt 4 db-ba vágva. Ez annyira zsenge, hogy nem szabad előfőzni, mert szétesik. Kis piritás frituban 90%-osra, aztán friss fokhagymát rátörni és összerottyantani a raguval. :rolleyes:
Köszi, pácolást azért kérdeztem, mert lentebb ezt írtad: "Én sertés szűzből szoktam készíteni, amit előre bepácolok, majd sütés után félre."
De akkor most már tiszta ;)
Azt a tárcsás változatra írtam. Ott érdemes bepácolni előtte egy nappal. Az edényben nem, hiszen ott nem csak alulról éri hő. Persze ott is lehet, de nekem megfelelő a só, bors, majoranna, fokhagyma, hagyma, paprika, paradicsom szaftos ízvilága, ami bezáródik a sütőbe, ahol finoman keveredik a füsttel.
A tárcsán ez más egy picit.

A pác egyszerű. Bors, majoranna, olivaolaj, pici mustár, mustármag, fokhagyma, worcester szósz.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
kökény
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2006.03.03., pén. 12:23
Értékelés: 66

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kökény »

Vinkler írta:
2019.06.27., csüt. 14:15
kökény írta:
2019.06.27., csüt. 13:13
Nagyon pazar, pár kérdés, az a vas(?)fazék az honnan? nekem kell egy olyan :) husit brassóihoz milyen fűszerrel pácolod?Krumplit előfőzöd és utána pirítod vagy egyből? :smile53:
Ez öntöttvas lábas, van fedele is, csak most nem használtam. Perfect home gyártmány. Netről rendelte a jézuska. karácsony2
Nem pácolom a husit a brassóihoz, csak sóval és birssal ízesítem és szigorúan sertésszüzet használok. Azzal kezdem az egészet, hogy a húst a szalonna előtt a forró edényben lepirítom. Aztán kiszedem és félreteszem.
A krumpli valogatja. Ez apró szemű újburgonya volt 4 db-ba vágva. Ez annyira zsenge, hogy nem szabad előfőzni, mert szétesik. Kis piritás frituban 90%-osra, aztán friss fokhagymát rátörni és összerottyantani a raguval. :rolleyes:
Köszi, pácolást azért kérdeztem, mert lentebb ezt írtad: "Én sertés szűzből szoktam készíteni, amit előre bepácolok, majd sütés után félre."
De akkor most már tiszta ;)

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kökény írta:
2019.06.27., csüt. 13:13
Nagyon pazar, pár kérdés, az a vas(?)fazék az honnan? nekem kell egy olyan :) husit brassóihoz milyen fűszerrel pácolod?Krumplit előfőzöd és utána pirítod vagy egyből? :smile53:
Ez öntöttvas lábas, van fedele is, csak most nem használtam. Perfect home gyártmány. Netről rendelte a jézuska. karácsony2
Nem pácolom a husit a brassóihoz, csak sóval és birssal ízesítem és szigorúan sertésszüzet használok. Azzal kezdem az egészet, hogy a húst a szalonna előtt a forró edényben lepirítom. Aztán kiszedem és félreteszem.
A krumpli valogatja. Ez apró szemű újburgonya volt 4 db-ba vágva. Ez annyira zsenge, hogy nem szabad előfőzni, mert szétesik. Kis piritás frituban 90%-osra, aztán friss fokhagymát rátörni és összerottyantani a raguval. :rolleyes:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
kökény
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2006.03.03., pén. 12:23
Értékelés: 66

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kökény »

Nagyon pazar, pár kérdés, az a vas(?)fazék az honnan? nekem kell egy olyan :) husit brassóihoz milyen fűszerrel pácolod?Krumplit előfőzöd és utána pirítod vagy egyből? :smile53:

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lemmy9 írta:
2019.06.24., hétf. 15:15
Bitangul betyárrrrosan jól néz ki. :smile32:
Akár meg is lehetne fürdeni benne.
:D
Mi inkább megettük. :D
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Végül most nem a tárcsán, hanem a grillben, öntöttvas edényben készítettem tegnap a brassói aprópecsenyét.
DA4CD702-DCB2-44F6-9FCA-86E9973AFD45.jpeg
DA4CD702-DCB2-44F6-9FCA-86E9973AFD45.jpeg (262.04 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
29457347-7311-43ED-B551-247FDDE28EDF.jpeg
29457347-7311-43ED-B551-247FDDE28EDF.jpeg (357.34 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
3BF9E433-4082-40C0-BB17-42A7F39C2FBB.jpeg
3BF9E433-4082-40C0-BB17-42A7F39C2FBB.jpeg (320.58 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
AA047A9D-76D1-49C7-9ED0-EE373F34C5D7.jpeg
AA047A9D-76D1-49C7-9ED0-EE373F34C5D7.jpeg (334.83 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
17C34130-BA76-46F8-A670-85FDDB5DCDF4.jpeg
17C34130-BA76-46F8-A670-85FDDB5DCDF4.jpeg (274.15 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
07B4C780-2AF9-4FFD-A3EF-9B1EED250977.jpeg
07B4C780-2AF9-4FFD-A3EF-9B1EED250977.jpeg (394.58 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
B6D41D78-D0D1-44C1-9918-2A99A3447D60.jpeg
B6D41D78-D0D1-44C1-9918-2A99A3447D60.jpeg (535.22 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
6BAD5A6A-D605-4C39-813A-D7412085CD28.jpeg
6BAD5A6A-D605-4C39-813A-D7412085CD28.jpeg (248.75 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
12FF0E7B-688C-4CAC-AB66-968C50B519A7.jpeg
12FF0E7B-688C-4CAC-AB66-968C50B519A7.jpeg (468.88 KiB) Megtekintve 2977 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Szerintem ez a világ legfinomabb sajtja sütve. Egy dologra kell vigyázni, hogy serpenyőben kell elkészíteni, mivel sütés közben folyóssá válik de aztán kialakul egy keményebb kéreg rajta. Erre öntöttvas serpenyőt használok.

https://culinaris.hu/item/kefalotyri
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
mechazseni
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 589
Csatlakozott: 2015.02.28., szomb. 14:03
Értékelés: 364

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: mechazseni »

Lemmy9 írta:
2019.06.09., vas. 08:10
Van valami jobb minőség ezekből? Aldi, Lidl az nyekereg mint a tekerőlant. :D
Aldiból ezt szoktuk....finom.
Csatolmányok
A586AFE1-04D5-4C63-A2B9-6119ABDB2C3B.jpeg
A586AFE1-04D5-4C63-A2B9-6119ABDB2C3B.jpeg (116.99 KiB) Megtekintve 2943 alkalommal
már..."mind1"
SONY
- TA-N1
- TA-E1
- CDP-R1
- DAS-R1
- HAP-Z1
- M.I.T. Oracle V 1.1
- PS Audio P10
Klipsch- REF 7

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lemmy9 írta:
2019.06.09., vas. 08:10
Van valami jobb minőség ezekből? Aldi, Lidl az nyekereg mint a tekerőlant. :D
Ez a fajta sajt ilyen. A görög halloumi ilyen nyikorgós. Nem azért, mert gagyi, hanem mert ilyen sajt.
Én sokszor csinálok olivaolajjal és fűszerekkel megkent camambert sajtot, be kell csomizni alufóliába.
A sajtkészítményeket hanyagoljátok.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Lemmy9 írta:
2019.06.08., szomb. 21:54
Ezek a grillsajtok valami rettentően kakik. Nyegereg a fogam alatt mint egy bringabelső.
Szoktatok grillsajtot venni?
ritkan, hasonloan az altalad emlitett ok miatt, illetve mert:
nalunk jobban bejön a (tapadasmentes pl. keramia) serpenyöben minimalis olajon olvasztott vagy/illetve reszben ropogosra odapiritott (barmilyen mas, a legsimabb trappista is) sajt. ajanlom kiprobalni

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

A feleségem imádja ezeket a grill sajtokat, ezért mindig készítek a husik mellé. Én nem nagyon komálom, pont amiatt, amit említettél.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Vinkler írta:
2019.06.07., pén. 11:02
...
Most nincs képem, de ha nem felejtem el, akkor lefotózom.
Jó étvágyat! ...
De elötte jelezd 18-as karikával! 36_1_11.gif

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

ZolaBA írta:
2019.06.07., pén. 05:10

Visszatérve a tárcsára, szerintem hatalmas találmány és remekül használható szelet és apró húsokhoz, zöldségekhez. A brassóis ötlettel bevallom megleptetek! Pláne, hogy a kedvenc kajám, ki fogom próbálni...
Amire nem jó a tárcsa mert nincs burája, az a nagyobb darab húsok és egész húsok átpuhítása.
Egy ideje gondolkodom a szuvidos verzión, sokan használják, vákuumzacskóban szuvidálják a húst és a grillen csak melegíteni meg kérget képezni kell. Nagy előnye, hogy tökéletesen átpuhul, átjárja a fűszer és a grillezés sokkal gyorsabb és hibamentes, biztosan nem lesz rágós vagy sületlen belül :)
Nem tudom, mekkora tárcsád van? Nekem a nagy. Nem kell alá nagy tűz. A szalonnát megolvasztom, aztán félretolom a szélére, ott csak melegen taródik. Én sertés szűzből szoktam készíteni, amit előre bepácolok, majd sütés után félre. Kis lecsós alapot is lepirítom (nagyon apróra vágom) és az is félre. Mindent kb 80%-osra készítek, a húst 70.
Végül, ha kell, teszek középre még zsiradékot és megsütöm benne a burgonyát.
A végén a középső részen maradt zsiradkot kimerem és összesütöm az egészet, végén török rá fokhagymát.

Most nincs képem, de ha nem felejtem el, akkor lefotózom.
Jó étvágyat! :rolleyes:

Lehet előre varázsolni a húson, nem ördögtől való, bár én nem szoktam. Én csak pácolok, száraz, nedves, esetleg sóoldat. A hőkezelén nálam kizárólag a grillen, tárcsán, stb.-n történik.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Alkoholmentes sör, guminő, gázgrill... :D
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

A wikipédia szerint a grillezés nyílt lángon sütés :) ebbe belefér a tárcsa, de persze nem veszünk össze és/vagy nem érdekel más mit gondol :D Btw. akkor fogalom szerint az elektromos ill. kontakt grill sőt a grill csirke is sánta. Engem spec. a gázos grill inkább zavar, bár sokan odavannak érte.
Visszatérve a tárcsára, szerintem hatalmas találmány és remekül használható szelet és apró húsokhoz, zöldségekhez. A brassóis ötlettel bevallom megleptetek! Pláne, hogy a kedvenc kajám, ki fogom próbálni...
Amire nem jó a tárcsa mert nincs burája, az a nagyobb darab húsok és egész húsok átpuhítása.
Egy ideje gondolkodom a szuvidos verzión, sokan használják, vákuumzacskóban szuvidálják a húst és a grillen csak melegíteni meg kérget képezni kell. Nagy előnye, hogy tökéletesen átpuhul, átjárja a fűszer és a grillezés sokkal gyorsabb és hibamentes, biztosan nem lesz rágós vagy sületlen belül :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lemmy9 írta:
2019.06.06., csüt. 18:07
Ami szúrta a szemem, hogy szerintem a grill az rács, faszén, meg füst. Nem a tárcsa. A boronatárcsa annyira nem grillezés szerintem. De akkor minek nevezzük? :D
Tárcsán sütésnek?! gondolkodik.gif :smile29:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Apropó tárcsa, nekem is van egy tárcsám és most hogy így beszéltünk elő is veszem és csinálok rajta valamit. Utóljára a brassói nagyon jól sikerült rajta ha jól emlékszem, úgyhogy szerintem megküzdök vele a hétvégén újra. ;peace;
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Elmo írta:
2019.06.06., csüt. 11:10
Vinkler írta:
2019.06.02., vas. 13:32
R2D2 in da house! :tutiok:

415C030F-D472-4CD5-ACBD-E881A1819E55.jpeg
Az alsó rész mi célt szolgál? Azt látom, hogy huzatszabályzós, de itt be is lehet gyújtani a faszenet, vagy csak a hamut gyűjti össze?
Hamugyűjtő és szellőző. Biztos be is lehetne egyébként gyújtani, de én kéményt használok, ott teljesen jól, homogénen begyullad.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Vinkler írta:
2019.06.02., vas. 13:32
R2D2 in da house! :tutiok:

415C030F-D472-4CD5-ACBD-E881A1819E55.jpeg
Az alsó rész mi célt szolgál? Azt látom, hogy huzatszabályzós, de itt be is lehet gyújtani a faszenet, vagy csak a hamut gyűjti össze?
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Lemmy9 írta:
2019.06.05., szer. 14:38
Van fa, faszén, meg brikett. Fával hogyan grillezel? Gyorsan? :D
Én pl. fával grillezem... :D Fogom a tárcsát aztán begyújtok alá!
Lehet, hogy nem olyan elegantos, de kényelmes, gyors és az ízre sincs panasz :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

new_dualcs5000 írta:
2019.06.05., szer. 12:48
En nem reg ajandekoztam el egy pont ugyanilyen lemez webert.
A greenegg mellett, semmi ertelme
Evek ota elo nem vettem

Vinkli!
Mar korabban is javasoltam neked a brikett mellozeset...
Hiaba.
Tudom, de én használom, és faszenet is. Spec ez most azért van, mert kifogytam a faszénből és a bótban csak brikett volt.

Ment az agyalás, hogy milyen sütő legyen, de mivel úgy döntöttem, hogy épittetek egy rendes kemencét, így a green egg teljesen felesleges lenne, voszont a grillezésről nem mondanék le...
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

new_dualcs5000 írta:
2019.06.05., szer. 12:48
...javasoltam neked a brikett mellozeset...
miert ? es helyette mi ? fa ? ...epp mult hetvegen hoztam haza csomo hasogatott tüzifat, grillezesre szanom

Avatar
new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2018.11.22., csüt. 14:18
Értékelés: 218

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: new_dualcs5000 »

En nem reg ajandekoztam el egy pont ugyanilyen lemez webert.
A greenegg mellett, semmi ertelme
Evek ota elo nem vettem

Vinkli!
Mar korabban is javasoltam neked a brikett mellozeset...
Hiaba.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

lehet / biztos: a profiknak es amatöröknek mas az igenyük (lattunk mar ilyet masban is, pl. ABS :-)

en hasznalom az allithatosagat, az alatta levö meleg(röl gondoltam) függvenyeben es annak függvenyeben is, hogy mennyire vagyunk mar türelmetlenek illetve akkor is, ha mar csak melegebben tartas a cel. a vegen en gyakran piritgatok kenyeret is rajta, ott is: ha messzebb teszem kisebb az eselye, hogy szénné ég

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”