Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Kábelezzünk

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5069
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 18:29

... Egy színpadi kábelnek el kell viselnie, ha a tűző napon ugrál rajta a western csizmás gitáros, vagy áttolnak rajta egy 60 kg-os rackszekrényt, miközben a ködgépből csöpög rá a vegyszeres lötty, a félrészeg dobos meg belebotlik és izomból megrántja, miközben az elejtett dobverőjét keresi. Ezektől egy HiFi kábel azonnal szörnyet halna
Az eddigi beszélgetés stúdió kábelekről szólt. Nem kéne ebbe belekavarni a szinpadi kábelezés extra igénybevételi példáit.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Vinkler írta:
2019.06.15., szomb. 18:36
Az evidence, zseniális kábel. Sajnos mára az ára is kezd elmenni.
Bese Attila interconnect kábelei nagyon hasonlítanak hozzájuk hangzásukat tekintve, csak még az Evidencetől is jobbak (és drágábbak valamivel).

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 17:22
fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 17:04
wittao írta:
2019.06.15., szomb. 11:13
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Ha "be van lőve a szoba", az - nálam - azt is jelenti, hogy az akusztika nem módosít nagy mértékben a megszólalási arányokon. Ha érkezik egy új kábel, ami zavaró mély töbletet okoz, akkor miért a jó akusztikán kezdjünk el faragni? A gombhoz igazítjuk a kabátot?

Abban talán egyetértünk, hogy hangzásra a felvételek között sokkal nagyobb különbség van, mint a kábelek között. Ennek ellenére nem rendezzük át a szobát minden albumnál. Számomra sokkal inkább elvárás, hogy meghalljam a felvételek sajátosságait, mint a kábelek közötti különbséget. Attól tartok, nagyon sok olyan lejátszó rendszer létezik, aminek markáns saját hangja van. Ilyenek jellemzően a nagyon vegyes kábelezésű, esetleges összeállítású, a szinergiát nélkülöző láncok. Ezeken nagyjából ugyanúgy szól minden felvétel, ám a kábelek különbsége erősen kihallható, mert nincs meg az egyensúly. Ilyen láncot igen könnyű összeállítani, egyszerűen csak össze kell vásárolni tesztgyőztes készülékeket.
Felre ne erts, nem gonoszkodasbol kerdezem (Ferinek is szol): ha ennyire jok a studio kabelek, amivel Te gyakorlati szinten naponta is dolgozol, Feri ha minden igaz szinten + 30 ev nagy gyakorlati tapasztalat van mogottetek kabelezes-ugyileg.
Neked miert elt meg annyi generaciot a Luxor csalad? Ennyi erovel jo lett volna az elso is. Jo akusztika, aztan hello.
Feri Te ebbol a 30 fele gyarto studio/zenekari kabelebol hasznalsz most is? Melyik gyartot preferalod es miert?
Nem az a lényeg, hogy a pro kábelek mennyire "jók", hanem az hogy mennyire kiszámíthatóak és hogy csalnak-e valamilyen irányban - már legalábbis az én rendszerszemléletből eredő perspektívám szerint és hogy szeretem a fix pontokat egy rendszer felépítése, optimalizálása során.

Gothamjaim vannak leginkább, talán ha nagyon keresnék még találnék Evidencet is párat, talán még Cordial és Sommer is van és elég sokféle Wireworld pro kábel is, meg jópár nevenincs, furcsa módon Klotzom talán egyszer volt csak és az is gitár kábel.

A Gothamokat és az Evidencet is használtuk mindenféle élő akusztikus jazz és klasszikus zene hangosításakor is (Danley hangfalakkal és MC2 Audio erősítőkkel), és ha egy 20, 30 m-es hangfal kábel szar lett volna az ott biztosan kijön, mint ahogy a 40, 50m-es mikrofonkábelnél is. Énekhangra voltak Telefunken amorf kimenő trafós dinamikus mikrofonjaink, azokat csak nagyon picit kellett eqzni vagy zengetni, Kozma Orsi például igen szerette őket az egyik klipjében is szerepelnek, de Jankai Bélák prog rock zenekara meg Sípos Peti is sokat használta egy időben, és talán még most is.

A Gotham, Evidence, Sommer és még számos más ismert pro márka számomra legfontosabb tulajdonsága a kiszámíthatóság, és főképpen az hogy nem igazán adnak hozzá semmit az eléjük kötött eszközök kimenetéhez. Ezért jó eszközök a megszólalás egyensúlyának az eléréséhez. Amin finomítani lehet rajtuk, és amiért nekem is vannak drágább kábeleim is, a simaság, a levegősség, a ritmikai, időzítési apróságok, szofisztikáltság finom hangolása, de ezek nem kell hogy a tonalitáson az egyensúlyon változtassanak.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Az evidence, zseniális kábel. Sajnos mára az ára is kezd elmenni.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 17:22
Felre ne erts, nem gonoszkodasbol kerdezem (Ferinek is szol): ha ennyire jok a studio kabelek, amivel Te gyakorlati szinten naponta is dolgozol, Feri ha minden igaz szinten + 30 ev nagy gyakorlati tapasztalat van mogottetek kabelezes-ugyileg. Neked miert elt meg annyi generaciot a Luxor csalad? Ennyi erovel jo lett volna az elso is. Jo akusztika, aztan hello.
Én talán nem értelek félre, Te viszont engem nagyon. Az akusztika nem pótolja a megfelelő kábelezést, kábelezéssel pedig nem lehet akusztikai hibákat érdemben korrigálni, maximum kissé elfedni.

A stúdiós kábelek... (elég béna elnevezés, de sebaj) ... más szempontok és célok mentén készülnek, mint a HiFi kábelek. Egy Belden, Klotz, Mogami nem kerget ábrándokat, nem zajlik náluk szubjektív meghallgatási teszt, nincs HiFi bemutató szobájuk sem. Ők terveznek, mérnek, gyártanak, eladnak. Sokat. Bármelyikük nagyobb mennyiséget gyárt, mint az összes HiFi kábeles cég együtt. A termékeik hifista füllel vizsgálva nem világbajnokok (bár egy 83803 tápkábelt nem könnyű felülmúlni hangzásban), ellenben teljesítik azokat az elvárásokat, amikkel szembe állítják őket felhasználási területükön. Átviteli sávszélesség, mechanikai és elektromágneses védettség , UV, vegyszer, tűzállóság, stb... ezek egy stúdióban, intézményben fontosak, otthoni környezetben nyilván kevésbé érdekesek. Egy színpadi kábelnek el kell viselnie, ha a tűző napon ugrál rajta a western csizmás gitáros, vagy áttolnak rajta egy 60 kg-os rackszekrényt, miközben a ködgépből csöpög rá a vegyszeres lötty, a félrészeg dobos meg belebotlik és izomból megrántja, miközben az elejtett dobverőjét keresi. Ezektől egy HiFi kábel azonnal szörnyet halna, de hát neki nem is kell ilyesmit túlélnie. A nagyon eltérő felhasználási cél ellenére sok hifista használ ilyen ipari összekötőket, mert általában nem tekergetik el a hangzást egyik irányba sem. Némi kitartással és kutató munkával természetesen felül lehet múlni őket, de akinek nincs kedve a kábeles őrületbe belekezdeni, az élete végéig megelégedéssel használhat ipari kábeleket, akár egy komoly lejátszó rendszerben is. Bár aki sok milliót költ készülékekre, az már a kábelezésre is ki akar adni egy kerekebb összeget, mert állítólag így illik.

A Luxor kábelek 3. generációját gyártom jelenleg. A 2011-es megjelenésük óta kétszer (2014-ben és 2016-ban) változtattam rajtuk. Azt hiszem, ezzel nem én vagyok a legvadabbúl fejlesztő és variáló kábeles a világon, de még ezen a fórumon sem. :rolleyes: Nyilván azért váltottam, mert néha sikerült jobb, univerzálisabb, hibáktól kevésbé terhelt verziókat készíteni. Amikor meg nem sikerült, azt nyilván nem vertem nagydobra, elkönyveltem tanulságként, aztán ment a kukába. Ám az eladásra kínált kábeleket nem magamnak készítem és nem is feltétlenül nekem kell tetszeniük, még csak azt sem én egyedül döntöttem el, melyik kerüljön a piacra, bár nyilván nincs velük komoly problémám, hiszen otthon én magam is ezeket használom. Ha azonos áron tudnék jobbat, akkor titokban azt használnám. :D Többszörös áron én is tudok jobbat, csak annyit meg nem adok egy kábelért. Nagyjából ennyi "filozófia" van a Luxor kábelek mögött.

A jó akusztika valóban fél siker és ha sikerül összehozni, akkor már kevésbé fog viszketni a tenyerünk valami új készülék, kábel, alátét, kék LED vásárlása miatt. Kiemelkedő HiFi élményeimet kivétel nélkül nagyszerű akusztikai környezetben szereztem, de szuper jó kábelezés által bekövetkezett hangi orgazmusra nem emlékszem. Így hát míg akusztikai korrekcióra több száz hobbitársat is rábeszéltem már, kábelek cseréjére eddig senkit sem. Nálam most átmenetileg Belden és Evidence kábelek üzemelnek és nincs velük semmi bajom. A fiókban pihentek évekig, de most jól jöttek a költözés miatti nagy kapkodásban. Ha lesz időm, gyártok majd ide is méretben stimmelő Luxor összekötőket, amikkel kicsit pengébb lesz a hangzás, ám ezt a különbséget a hajamra kenhetném, ha előtte nem raktam volna rendbe az akusztikát, nem állítom a szobához a hangdobozok paramétereit és nem oldom meg a rendszer ideálishoz közelítő elrendezését. Az akusztika sokak életét megkeseríti otthoni zenehallgatás során, ám olyan kábelezéssel én még nem találkoztam, ami lehetetlenné tette volna a zenei élvezetet. Ennek megfelelő súlyozással foglalkozom a két területtel. Egyik sem jelentéktelen, csak hát na...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2019.06.15., szomb. 18:38-kor.

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 11:13
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Ha "be van lőve a szoba", az - nálam - azt is jelenti, hogy az akusztika nem módosít nagy mértékben a megszólalási arányokon. Ha érkezik egy új kábel, ami zavaró mély töbletet okoz, akkor miért a jó akusztikán kezdjünk el faragni? A gombhoz igazítjuk a kabátot?

Abban talán egyetértünk, hogy hangzásra a felvételek között sokkal nagyobb különbség van, mint a kábelek között. Ennek ellenére nem rendezzük át a szobát minden albumnál. Számomra sokkal inkább elvárás, hogy meghalljam a felvételek sajátosságait, mint a kábelek közötti különbséget. Attól tartok, nagyon sok olyan lejátszó rendszer létezik, aminek markáns saját hangja van. Ilyenek jellemzően a nagyon vegyes kábelezésű, esetleges összeállítású, a szinergiát nélkülöző láncok. Ezeken nagyjából ugyanúgy szól minden felvétel, ám a kábelek különbsége erősen kihallható, mert nincs meg az egyensúly. Ilyen láncot igen könnyű összeállítani, egyszerűen csak össze kell vásárolni tesztgyőztes készülékeket.

Avatar
kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1360
Csatlakozott: 2016.08.26., pén. 19:38
Értékelés: 1273

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Biza. Eddig én is azt tapasztaltam, ami egy egyszerű, de jó stúdiókábellel nem nyújt elfogadható, élvezhető produkciót, ott máshol van a baj. Egyetértek, ha ez megvan, lehet továbblépni, ha akarsz, és van elég gempa. Most éppen postásként van nálam egy S betűs ic, csak bekötöttem :D, nem mondom, hogy nem tudnék vele élni, de a forráskészülék és az erősítőm árának fele. Arányok, ezt is írták már többen. Szerencsére nem okoz lelki traumát elengedni a dugóját :byebye:

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 11:13
fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 11:10
wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:53
Nem is irtam ilyesmirol... azt szerintem Te sem vitatod, hogy van olyan kabel amit beteve tobb mely jon ki ugyanabbol a dobozbol, hangsulyosabba valik. Ha tobb melyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett merve, meg lett tervezve a csillapitas/elnyeles, akkor nem kell korrigalni?
Nyelvtani mondatelemzésbe most nem mennék bele, de azt nem tudom értelmezni, hogy "...több mélyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett mérve...". A szoba akusztikája független a lejátszó rendszertől és jó esetben nem hangszínszabályzóként kezeljük, ahogy a kábeleket sem, sőt mindig arra törekszünk, hogy a csillapítás, utózengés mértéke minden oktávban hasonló paramétereket mutasson. Ez az akusztikai ajánlások egyik legfontosabb kitétele. Egy hibát nem célszerű egy másik hibával palástolni.
Ezek szerint tenyleg jobb ha nem megyunk bele elemzesekbe :)
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Ebben az esetben bekövetkezett az, amit alább írtam:
Ha valaki kábellel oldott meg egy amúgy inkább tonálisan jelentkező egyensúlytalanságot, akkor jó esély van arra, hogy azt a problémát más módon (hangfal tologatással például, akusztikai elemek használatával, másik állvánnyal, stb) is el lehetett volna hárítani.
Az baj, ha egy kábeltől olyan mélytöbblet keletkezik, aminek az okán mondjuk egy kis, pár centis hangfaltologatás nem segít. Ekkor vagy az előző kábel nem volt nagyon nem megfelelő vagy az új nem az.

Ezért is említettem, hogy érdemes az alapvetően ilyen súlyú aránytalanságokkal nem rendelkező és általánosságban semlegesnek mondható pro kábelekkel, például a mikrofon kábelekkel kezdeni az egyensúly keresést. Legalább 2-3 tucat olyan valamilyen nevesebbnek mondható pro kábelgyártó termékeivel éltem már együtt az elmúlt 30 egynéhány évben (itthon is, stúdióban is és hangosításnál is), de egyikkel sem tapasztaltam olyat hogy a használata miatt az akusztikához súlyosan hozzá kellett volna nyúlni vagy drasztikusan át kellett volna pozícionálni a hangfalat. Sem akkor amikor betettem, sem akkor amikor kivettem.

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5069
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 09:39
cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Szerintem nálad ez pont fordítva van, azaz egy rendszer minél érzékenyebb a kábelek cserélgetésére, az annál jobb számodra.
Jobb rendszeren én azt értem, amelyik több információt visz át a bemenetére kerülő hangjelből. A tökéletes rendszer - ami ugye nincs - pontosan visszaadná a bemenetére kerülő hangjelet. Amelyik rendszer ilyen szempontból jobb, azon a kábelek hatása is szignifikánsabb lesz. Cserélgetni hálózati kábeleket érdemes és kell, az egy egész más kérdéskör. Jelkábelekből szerintem van legjobb, hálózati kábelből szerintem nincs.

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:53
Nem is irtam ilyesmirol... azt szerintem Te sem vitatod, hogy van olyan kabel amit beteve tobb mely jon ki ugyanabbol a dobozbol, hangsulyosabba valik. Ha tobb melyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett merve, meg lett tervezve a csillapitas/elnyeles, akkor nem kell korrigalni?
Nyelvtani mondatelemzésbe most nem mennék bele, de azt nem tudom értelmezni, hogy "...több mélyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett mérve...". A szoba akusztikája független a lejátszó rendszertől és jó esetben nem hangszínszabályzóként kezeljük, ahogy a kábeleket sem, sőt mindig arra törekszünk, hogy a csillapítás, utózengés mértéke minden oktávban hasonló paramétereket mutasson. Ez az akusztikai ajánlások egyik legfontosabb kitétele. Egy hibát nem célszerű egy másik hibával palástolni. Ha a lánc egyik eleme erősen eltér a vágyott lineáris átviteltől, akkor nem egy másik egység átvitelét rontjuk hozzá, mert ezzel garantáltan eltekerünk olyan paramétereket is, amikhez nem szeretnénk hozzányúlni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2019.06.15., szomb. 11:14-kor.

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:02
Persze szolni fog Klotz-cal is (nekem is van). Be lehet hangolni ra a szobat akusztikailag, utana meg ha kabelt cserel az emberfia lehet szepen ujra el kell kezdenie jatszani a magas es melytartomannyal is. Jo esetben ugyanis valtozni fog ezen tartomanyok atvitele. (Az akusztika fontossagat nem vitatom, sot! De mivel a kabelek befolyassal vannak arra, mi jon ki a hangsugarzobol, igy elkepzelhetonek tartom ami eddig jol volt belove, el fog maszni vmilyen iranyba).
Nehéz elképzelni olyan esetet, hogy néhány kábel cseréje megváltoztatná a szoba akusztikai paramétereit.

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Szerintem nálad ez pont fordítva van, azaz egy rendszer minél érzékenyebb a kábelek cserélgetésére, az annál jobb számodra.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Hát.... Nem.

Nagyon nem.

Minél kevésbé van (főképpen tonálisan) egyensúlyban egy rendszer (szobát, tápellátás tisztaságát és akusztikát is a rendszerbe értve) annál több zavart okozhatnak a kábelek. Sokan egyfajta tonális zavarelhárító egyensúlytalanság-kiegyenlítő dolognak vélik a kábelezéssel a játékot, pedig alapvetően nem az.

Átlagos pro kábelekkel, amik általában semlegesnek mondhatóak gyártótól függetlenül, érdemes elérni a szobában a tonálisan megfelelő állapotot először (ez persze hónapokat vagy akár még többet is igénybe vehet és tudjuk a hifizés ritkán szól a türelemről :) ) és csak amikor ez megvan akkor érdemes (SZVSZ szigorúan - nem kell egyetérteni velem!) elkezdeni játszani a kábelekkel, hogy ha valakinek az a szíve vágya, akkor finomhangolja a rendszert a részletek, felbontás és bármi számára fontos jellemző irányába.

Ha valaki kábellel oldott meg egy amúgy inkább tonálisan jelentkező egyensúlytalanságot, akkor jó esély van arra, hogy azt a problémát más módon (hangfal tologatással például, akusztikai elemek használatával, másik állvánnyal, stb) is el lehetett volna hárítani.

Online
Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 562
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 237
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz »

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Ha úgy érted hogy a jó rendszer biztosabban és precízebben megmutatja a különbséget akkor értem, így igaz.
Én úgy értettem a kevésbé érzékenységet hogy a jobb rendszernél kisebb az okozott (nem a vélt!) nyereség vagy veszteség a kábelekkel.

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Shimano írta:
2019.06.14., pén. 21:33
De tényleg,nem hiszem hogy van még egy olyan amatőr szinten is űzött hobbi,vagy használati tárgy,ami a vásárlás után csak akkor működik elvárhatóan,ha még ezt meg azt is megvesszük hozzá.Erre mondom hogy az nem normális dolog hogy vásárolunk egy rendszert,aztán pluszba még egy csomó dolgot azért,hogy zene is jöjjön ki belőle a hangokon kívül.
Minden technikai sport tárgyakról és vásárlásról szól, ha felületesen űzzük. Most valamiért a fotózás jutott eszembe, ami sokaknak arról szól, hogy tesztbeszámolókat bújnak és gépeket, objektíveket, szűrőket vásárolnak nagy lendülettel csak azért, hogy minél élesebb képeket tudjanak készíteni (aminek ugye nincs sok köze a művészeti színvonalhoz). Mások a pénzüket inkább tanulásra, könyvekre, iskolákra költik, hogy fejlesszék önmagukat. Szerencsés esetben ha valaki mindkét területen megfelelő beruházást végez el, akár még egy jó fotós is válhat belőle. Ha csak a gépeit cserélgeti "jobbra", általában semmit nem halad előre, viszont az ilyen fotelfotósokkal vannak tele a fórumok és jól el tudnak azon vitatkozni, melyik objektív ad élesebb képet, miközben egyiküknek sincs egy értékelhető fotója sem.

Aki fentiek és a HiFi között bármilyen párhuzamot vél felfedezni, az magára vessen! :D

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2019.06.14., pén. 22:08
Ez a hobbi, és az AVX portál arról szól, hogy a jobb, a még jobb hangzást keressük.
Az AVX portál arról szól, hogy vegyél kávét.

Online
Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3629
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1879

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Mindegyik az,csak éppen az nem mindegy hogy az elvárható minőségi szintet milyennel is lehet elérni náluk.És itt van az amiről beszélek,hogy valami nem kerek ha ez meg az is kell hozzá,ilyen meg olyan árban ahhoz hogy élvezhető is legyen.
Ha veszel pl egy tévét,akkor az természetes hogy azzal a tápdróttal amit adnak hozzá hozza is a minőségét,meg van minden szín benne,nézhető,hallgatható.Hifi rendszereknél is így kéne hogy működjön a dolog,tehát azzal amit adnak hozzá,azzal is mutatnia kellene egy olyan elvárható szintet ami már élvezhető,és nem annak kellene lennie amit már a vásárlás helyén több helyen is árnyaltabban vagy konkrétabban de mondanak,hogy ezzel is szól majd ugyan,de ha élvezni is akarod,tehát ha jó hangot szeretnél,akkor vegyél ennél jobbat hozzá.

Avatar
kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1360
Csatlakozott: 2016.08.26., pén. 19:38
Értékelés: 1273

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Ez már felér egy hídrobbantással :quetionmark:
Akkor tenorcselekmény :smile29:

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5069
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.

Online
Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 562
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 237
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz »

Shimano írta:
2019.06.15., szomb. 00:22
vkz írta:
2019.06.15., szomb. 00:02
Sajnos már nem tudom szerkeszteni (a hibajavító), de így lesz csak értelme:

Illetve kicsit provokatívan megfordítva: nem kellene úgy tervezni a készüléket hogy minél értéktelenebbek helyett érzéketlenebbek legyenek?
És hogy ha voodoozni kell az áramot a kábeleket hogy “hallgatható” legyen akkor a készülék igazából rossz?
Ezt nem tudom,viszont a szinergiának közöttük meg kell hogy legyen,különben jön az amit sokan csinálnak,foltozgatnak.
Nekem nincs bajom azzal ha valakik drága drótokkal és kütyükkel jobban élvezik a rendszerüket,viszont azzal van ha az a rendszer csak ezekkel élvezhető.
A szinergia azért érdekes, mert ha két készülék össze van hangolva akkor azt valamilyen dróton kötik össze a hangolás alatt is. Ha ez egy jó minőségi “átlag” kábel, akkor ilyennel később is jól fog szólni (ilyenje van az átlag vásárlónak valószínűleg). Ha egy gyártó el akar adni rendszert akkor önmagával szúr ki ha valami “speciális” kábellel végzi az összehangolását.

Foltozgatás? Azért néha azt látjuk hogy a kütyükre drótokra elköltött pénzből egy rendes rendszert is lehetett volna venni :D
Csak azon zenét kellene hallgatni és nem kütyüzni, drótozni. Lehet az unalmas :D

Online
Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 562
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 237
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz »

A piacon nagyon kevés abszolút van. A lánc eleve több komponensből áll. Miért nem lehet a kábelekre, mint komponensre gondolni. Két erősítő, két kábel másképp viselkedik adott rendszerben. Az egyik nagy százalékban jobb a lehetséges rendszerekben, de van, ahol nem. Ennyi.

Részben egyet tudok ezzel érteni, azonban az arányokat látom eltúlozva ennek a komponensek a jelentőségét illetően. Nem 2x0,75 MZs van bekötve nekem sem hf kábelként. Viszont olyan kábelezések esetén ami műszaki paramétereit tekintve kielégíti a követelményeket (mellesleg normálisan is néz ki ha véletlen látszik valahol) nem hiszem -én- hogy olyan jellegű eltéréseket kellene kihallani ami gyökeresen megváltoztatja a hangképet.
Tapasztalatom szerint főleg tápkábel esetében a mintha és a nem is tudom között ingadoztam. :D
Maradtam a nem is tudomnál és inkább vettem két-három lemezt.

Online
Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3629
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1879

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

vkz írta:
2019.06.15., szomb. 00:02
Sajnos már nem tudom szerkeszteni (a hibajavító), de így lesz csak értelme:

Illetve kicsit provokatívan megfordítva: nem kellene úgy tervezni a készüléket hogy minél értéktelenebbek helyett érzéketlenebbek legyenek?
És hogy ha voodoozni kell az áramot a kábeleket hogy “hallgatható” legyen akkor a készülék igazából rossz?
Ezt nem tudom,viszont a szinergiának közöttük meg kell hogy legyen,különben jön az amit sokan csinálnak,foltozgatnak.
Nekem nincs bajom azzal ha valakik drága drótokkal és kütyükkel jobban élvezik a rendszerüket,viszont azzal van ha az a rendszer csak ezekkel élvezhető.

Online
Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 562
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 237
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz »

Sajnos már nem tudom szerkeszteni (a hibajavító), de így lesz csak értelme:

Illetve kicsit provokatívan megfordítva: nem kellene úgy tervezni a készüléket hogy minél értéktelenebbek helyett érzéketlenebbek legyenek?
És hogy ha voodoozni kell az áramot a kábeleket hogy “hallgatható” legyen akkor a készülék igazából rossz?

Online
Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3629
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1879

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Nem akarok minenkit idézni,menjünk sorjában egy kommenttel. :D

Cables! Én azt tapasztalom amit írok,ne vedd már ezt kellemetlenkedésnek.Az AVX portál meg nem a mindig jobb kereséséről kellene hogy szóljon,és nem is csak arról szól,és ez így van jól.

Audioline! A mindig kíváncsi és kisérletező. :D Sokan arra használják,mármint a kakira.Olyan meg nincs hogy maximum,de hát ezt Te is tudod,és azért is csinálod azt amit. ;)

Asebestyen! De hát az a moci némi benzinnel azért csak elgurul úgy is ahogy vetted,és még élvezhető is,persze ruha,cipő nem árt,de attól nem fog jobban menni.A többi mondatoddal nagyon egyet tudok érteni,és hogy ez mitől is van az jó kérdés.Marketing,a racionalitás hiánya,a nagy köd a hifi körül,nem is tudom. gondolkodik.gif

Bitrograde!Az első mondatottal még vitába tudnék szálni,de az utolsó kettőben benne van szinte minden ami az otthoni zenehallgatáshoz szükséges.

Vkz!Jó kérdések,de tőlem választ ne várj mert akkor lehet visznek is a máglyára eretnekség vádjával,azt meg nagyon nem szeretném. :D

Avatar
bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2081
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1817
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00
Én ezt nem értem...
Miért baj az ha pl asebestyen rendszere -ami azért új árban számolva egy fiatal középkategóriás kocsi ára- (de persze ha jól sejtem Shimano-nál is hasonló a helyzet) meg tud szólalni PC dróttal és egyszerű IC és hf kábeleket is. Ja és szerintem nem rosszul (nem hallottam, de sejtem mert hasonlót hallgatok).
Szerintem senki nem írta, hogy baj.
És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Lehet, de vannak komolyabb rendszerek is, ahol meg igen.
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Lehet, de van, hogy a jót kiszolgálva lehet még jobb is.
És nem hoz annyit megérje folyamatosan a jobbat kergetni?
Ez is megeshet.
A jónál nem mindenkinek kell mindenképp jobb...
Illetve kicsit provokatívan megfordítva: nem kellene úgy tervezni a készüléket hogy minél értéktelenebbek legyenek?
És hogy ha voodoozni kell az áramot a kábeleket hogy “hallgatható” legyen akkor a készülék igazából rossz?
A piacon nagyon kevés abszolút van. A lánc eleve több komponensből áll. Miért nem lehet a kábelekre, mint komponensre gondolni. Két erősítő, két kábel másképp viselkedik adott rendszerben. Az egyik nagy százalékban jobb a lehetséges rendszerekben, de van, ahol nem. Ennyi.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”