Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Pc alapú audio lejátszás

Avatar
mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 192
Csatlakozott: 2016.10.23., vas. 16:01
Értékelés: 598

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

fülelek írta:
2019.08.03., szomb. 13:16
... De vannak olyan kis amplitúdójú összetevők, amiket azonnal meghallunk, pl. a nemlineáris torzítások bizonyos fajtáit, amik rendkívül természetellenesek, és a hangsugárzók meg a fejhallgatók kiválóan közvetítik, mert azok ilyet nem idéznek elő.
De mi van akkor ha nem csak a fülünkkel "hallunk"? Kínozható-e valaki, elereszthető-e az orra vére pl. "ultra-tartományú hangfrekvenciás jellel"(?dB mellett)? Van hatása a zenehallgatási kedvre a (füllel)hallható tartományon kivüli eső jelekkel "szennyezett" zene hallgatása? Vagy "mittudomén vagy akármi"? ;) Vagy pl. elemi részecske szinten (neutron/proton/elektron) fénysebességgel sugárzott gravitációs hullámok és azok interferenciái hatása a különböző anyagi összetételű mindenféle vezető/szigetelő anyagra, ami csak alkotja a hangeltő eszközeinket... ;)
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

Avatar
La_Valse
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 970
Csatlakozott: 2014.12.04., csüt. 10:55
Értékelés: 580

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

fapaci írta:
2019.08.03., szomb. 11:42
Nem akarom elvinni a témát, csak mellékes infóként:
Nem vitted el. Te legalább oda írtad a dB után, hogy SPL-ről van szó.
Rob Watts a lentebb idézet előadásában 210 dB PSU filtering-ről beszél.
Az írott fórumon a kételkedőknek valaki be is írt, miszerint -200 dB
hiszékenységet nagyon könnyű felismerni.
Ettől függetlenül Rob Watts, elsősorban FPGA-s munkássága elismerésre méltó.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

gondolkodik.gif
A lakókörnyezet zaja spektrálisan egyáltalán nem egyenletes. 2-15kHz között sokkal kevesebb, mint 40dB. És a digitális rendszerek közötti kisebb-nagyobb hangzásbeli különbség leginkább ebben a tartományban van. Az igaz, hogy a jobb felvételek átlagolt dinamikatartománya is csak 40-70dB között van. De vannak olyan kis amplitúdójú összetevők, amiket azonnal meghallunk, pl. a nemlineáris torzítások bizonyos fajtáit, amik rendkívül természetellenesek, és a hangsugárzók meg a fejhallgatók kiválóan közvetítik, mert azok ilyet nem idéznek elő.

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10353
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

juliush írta:
2019.08.03., szomb. 09:41
Más kérdés, hogy ezek nagyságrendjükből kifolyólag (többnyire <-100dB) mennyire jelentkeznek számottevő hatásként, különösen egy 20-30 dB-es otthoni alapzajszint és a fölötte praktikusan kihasznált 70-80 dB-es dinamika tartomány esetén.
Nem akarom elvinni a témát, csak mellékes infóként:

20-30 dB SPL közötti zajszint egy lakószobában nagyjából lehetetlen, ilyen értéket a becsületesen megépített stúdiók produkálnak. Az én lakásom hétvégén igen csendes, jelenleg 40 dB SPL zajszint van zárt ablakokkal, kikapcsolt klímával. Hét közben nyitott ablakokkal az érték felkúszik 53-55 dB-re. Pár hete egy hobbitársunk szobájában 62 dB SPL zajszintet mértem hétköznap kora este (Budapest, VIII. kerület).

Zenehallgatásnál ha megfeszülök, akkor sem tudok 102 dB fölé menni csúcsértékben, pedig van craft a cuccban és ilyen hangerő már nem is mondható kellemesnek, vélhetően kevesen hallgatnak így zenét. Tehát a dinamika tartomány, amivel otthon operálni tudunk, ideális esetben 50-60 dB (nagy hallgatási hangerő, csendes környezet), átlagos esetben inkább 30-40 dB. Ezen értéket figyelembe véve készülnek a hangfelvételek is.

Online
Avatar
juliush
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2633
Csatlakozott: 2009.04.29., szer. 14:46
Értékelés: 3326

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: juliush »

chord írta:
2019.08.03., szomb. 08:28
Meg egy laikus ezeket itt átolvassa, nagyon erősen leegyszerűsítve, kb. az jön le neki, hogy a digitális jelátvitelnél a különböző zavaroktól, zajoktól, zavarjelektől, való megszabadulás egyszerűen nem megy, holott az egész technológiának ez lenne a legnagyobb előnye...
A problematika lényege épp nem a digitális jelátvitelben rejlik! Abban többé-kevésbé már egyetértettünk (? :D ), hogy a digitálisan kódolt információ nagy biztonsággal pontosan eljuttatható egészen a digitális->analóg átalakítást végző egységig. A probléma az, hogy feltételezhetően a jelátvitel során a digitális információt nem, viszont az általa reprezentált auditív információ dekódolását, illetve a már analóg tartományban történő transzformációit (szűrés, erősítés) már némileg befolyásoló hatásokat is továbbít(hat)unk. Más kérdés, hogy ezek nagyságrendjükből kifolyólag (többnyire <-100dB) mennyire jelentkeznek számottevő hatásként, különösen egy 20-30 dB-es otthoni alapzajszint és a fölötte praktikusan kihasznált 70-80 dB-es dinamika tartomány esetén.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
 

Avatar
chord
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2548
Csatlakozott: 2009.04.15., szer. 14:42
Értékelés: 2223

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: chord »

Kicsit távolabbról szemlélve, nem az a gond, hogy R.W. ilyeneket mond, mert lehet, hogy jó helyen kapirgál; inkább az látszik, hogy van egy technikai jellegű problémakör, amely a hangminőséget úgy tűnik, hogy érzékenyen befolyásolja, és a megoldások, ill. a kísérletek rá, gyakorlatilag szétaprózódnak; különféle iskolák máshová teszik a hangsúlyokat, mindenféle elméletek szerint folyik a 'munka'.

Meg egy laikus ezeket itt átolvassa, nagyon erősen leegyszerűsítve, kb. az jön le neki, hogy a digitális jelátvitelnél a különböző zavaroktól, zajoktól, zavarjelektől, való megszabadulás egyszerűen nem megy, holott az egész technológiának ez lenne a legnagyobb előnye, ami, amúgy, mindenhol tökéletesen működik, telefonálunk egy másik földrészre, HD képek jönnek a Marsról, meg az autóink tizenévesen is helyesen kalkulálnak ki egy hidegindítást, meg ez a fórum, az egész Internet megy szépen, az egyesek meg a nullák gyönyörűen felismerődnek mindenhol, de a hifiben ez q..vául nem így lett, nem akar eljönni az az aranykor, mint pl. a TV-knél.... melyikünk néz 30 éves TV-t??, szóval a vergődés érthetetlen, a nagy koponyák feszülnek, hiába, szinte bizonyosnak tűnik, hogy azért, mert már a kérdések sem helyesek... hogy miafrászért van két USB kábelnek két különböző hangja, itt tartunk még.... valami szaftos összeesküvés-elmélet magyarázna dolgokat, de nem jut eszembe hirtelen semmi ilyesmi... itt még ez sem megy... :)

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
                      
 

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

chord írta:
2019.08.02., pén. 17:14
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 11:57
Aszpirin írta:
2019.08.02., pén. 11:28


Nem szoktam meg tőled, hogy számba adj olyasmit, amit nem állítottam. Szó sincs arról, ...........
Nem csinálok érzelmi kérdést a fórumozásból, nem nagyon érdekel ki mit gondol arról amit írok és mivel a megélhetésem semmilyen módon nem kapcsolódik a hifihez és igy a fórumozáshoz sem, így megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy azt írjam amit gondolok. Ha egy hozzászólás a hülyének nézés benyomását kelti bennem, akkor le fogom írni. Legfeljebb kikéri magának az aki meg nem úgy gondolja, mint most Te. Ezt így meg is beszéltük.

Rob Wattsnak nincs szüksége arra, hogy megvédjem természetesen, de figyelemreméltónak és elgondolkoztatónak tartom amikor valami olyat mond, mint amit leírtam. Ő hasonlóan az iparág más angol tervezőihez, általában nem szólal meg ok nélkül, még ha esetleg van egy kis marketinges felütése is a mondandójának, habár az adott mondatok nem valamilyen konkrét termék kapcsán hangzottak el, hanem általában. Nem egy éppen piarcra törő új cég akart valami hangzatosat mondani, hanem egy évtizedes ismertséggel és beágyazottsággal rendelkező sikeresnek látszó gyártó. Valószínűleg egyike azoknak az iparágban, akik a leginkább tisztában vannak az FPGA-k viselkedésének pro és kontra oldalaival a használatuk évtizedes tapasztalatával felértezve és ráadásul olyan (ipari) kutatási információkhoz is hozzáférhet a gyártók révén, amikhez az egyszerű hifista nem vagy csak korlátozottan.
Teljesen érthető R.W. felvetését marketing-ízűnek gondolni.
Szerintem is az.
Mert pont a nagy tapasztalat és elismertség védőbúrája mögül pufogtathatja az elméleteit.
Mert elmélet. Majd ha meglesz az a megoldása, amely áttöréses megoldást nyújt azokra a létező problémákra, amelyeken itt rúgóztok, és ha majd az egész audiofil világ bólogat, évek után is, akkor igen, akkor betalált, de addig...??
Ezzel nem a munkásságát támadom be; az Einstein-féle példa igen találó volt.

A Naim valóban több ezerszeresen túlméretezett különdobozolt tápokkal nyomul, de ez a magánvéleményem szerint szimplán attól jobb, hogy a lábosnyi toroid trafó a mérhetetlenül komplex zavarásaival szimplán messzebb és egy cm vastag acélketrecbe került az érzékeny fokozatoktól..... CDX2-ben és az XPS2-ben gyakorlatilag ugyanolyan méretű a trafó, és valóban jobban szól, ha az XPS2-ről jön a nafta, de ezt a manővert minden audio berendezés meghálálná, bele lehet keverni a 'digitális jelek domain viselkedését', de az összefüggés kissé erőltetett.
pl. azért is, mert van olyan CD játszó, ahol belül van a trafó, és elég kicsike is, a Naim-hoz képest kb. a 'vicc' kategória, a táp terhelése nem biztos, hogy annyira optimalizált, mint pl. a CDS3-é (Naim), de mégis igen jól közelíti a zeneiséget, nyilván nem akartam azt írni, hogy sokkal-sokkal jobban szól.
Watts Úr a felvetését nem egy Stereophile cikkben, egy riportban, egy brosúrában vagy egy hirdetésben mondta, hanem egy fórumban. Viszonylag szűk közönség előtt. Ezért nem nagyon hiszem, továbbra sem, hogy tisztán marketing részeként kellene kezelni az általa sugalltakat és továbbra is elgondolkodásra érdemesnek látom a mondanivalóját.

Ahogy ezt már számtalanszor leírtam, nem kell velem egyetérteni, nem akarok meggyőzni senkit.

Avatar
chord
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2548
Csatlakozott: 2009.04.15., szer. 14:42
Értékelés: 2223

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: chord »

kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 11:57
Aszpirin írta:
2019.08.02., pén. 11:28
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 10:39
Lehet azt gondolni, hogy mindenki hülye és egy pici marketing előnyért hajlandó bohócot csinálni magából, de nem szokott általában bejönni.
Nem szoktam meg tőled, hogy számba adj olyasmit, amit nem állítottam. Szó sincs arról, ...........
Nem csinálok érzelmi kérdést a fórumozásból, nem nagyon érdekel ki mit gondol arról amit írok és mivel a megélhetésem semmilyen módon nem kapcsolódik a hifihez és igy a fórumozáshoz sem, így megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy azt írjam amit gondolok. Ha egy hozzászólás a hülyének nézés benyomását kelti bennem, akkor le fogom írni. Legfeljebb kikéri magának az aki meg nem úgy gondolja, mint most Te. Ezt így meg is beszéltük.

Rob Wattsnak nincs szüksége arra, hogy megvédjem természetesen, de figyelemreméltónak és elgondolkoztatónak tartom amikor valami olyat mond, mint amit leírtam. Ő hasonlóan az iparág más angol tervezőihez, általában nem szólal meg ok nélkül, még ha esetleg van egy kis marketinges felütése is a mondandójának, habár az adott mondatok nem valamilyen konkrét termék kapcsán hangzottak el, hanem általában. Nem egy éppen piarcra törő új cég akart valami hangzatosat mondani, hanem egy évtizedes ismertséggel és beágyazottsággal rendelkező sikeresnek látszó gyártó. Valószínűleg egyike azoknak az iparágban, akik a leginkább tisztában vannak az FPGA-k viselkedésének pro és kontra oldalaival a használatuk évtizedes tapasztalatával felértezve és ráadásul olyan (ipari) kutatási információkhoz is hozzáférhet a gyártók révén, amikhez az egyszerű hifista nem vagy csak korlátozottan.
Teljesen érthető R.W. felvetését marketing-ízűnek gondolni.
Szerintem is az.
Mert pont a nagy tapasztalat és elismertség védőbúrája mögül pufogtathatja az elméleteit.
Mert elmélet. Majd ha meglesz az a megoldása, amely áttöréses megoldást nyújt azokra a létező problémákra, amelyeken itt rúgóztok, és ha majd az egész audiofil világ bólogat, évek után is, akkor igen, akkor betalált, de addig...??
Ezzel nem a munkásságát támadom be; az Einstein-féle példa igen találó volt.

A Naim valóban több ezerszeresen túlméretezett különdobozolt tápokkal nyomul, de ez a magánvéleményem szerint szimplán attól jobb, hogy a lábosnyi toroid trafó a mérhetetlenül komplex zavarásaival szimplán messzebb és egy cm vastag acélketrecbe került az érzékeny fokozatoktól..... CDX2-ben és az XPS2-ben gyakorlatilag ugyanolyan méretű a trafó, és valóban jobban szól, ha az XPS2-ről jön a nafta, de ezt a manővert minden audio berendezés meghálálná, bele lehet keverni a 'digitális jelek domain viselkedését', de az összefüggés kissé erőltetett.
pl. azért is, mert van olyan CD játszó, ahol belül van a trafó, és elég kicsike is, a Naim-hoz képest kb. a 'vicc' kategória, a táp terhelése nem biztos, hogy annyira optimalizált, mint pl. a CDS3-é (Naim), de mégis igen jól közelíti a zeneiséget, nyilván nem akartam azt írni, hogy sokkal-sokkal jobban szól.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
                      
 

Avatar
Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1015
Csatlakozott: 2009.03.17., kedd 22:41
Értékelés: 328

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Jester »

alto írta:
2019.08.02., pén. 11:01
Gondolom te informatikus vagy, szoktam is kedvelni, amikor helyreteszed itt a hülyeségeket, a kedvencem például az "IP alapú hálózatokon fellépő bithibák hatása az audio hangminőségre" című elmebaj cáfolása. Ugyanakkor például abból a tényből, hogy IP hálózatokon vagy megérkezik minden információ bithelyesen, vagy nem érkezik semmi, még nem következik az, hogy egy Ethernet kábel minőségének ne lehetne hatása a hangminőségre. Csak ez nem magyarázható meg a digitális domainen belülről.
Igen, informatikában dolgoztam mindig is, bár egyetemen még tanítottak villanytant is, de nem sok sikerrel :)

Azért az Ethernet kábel minősége és a hangminőség csak egy nagyon elrugaszkodott világban korrelál egymással, amellett, hogy már korábban be lettek rakva mérések, amik megmutatták, hogy lehet mérni a hálózati feszültség frekvenciáját akkor ha ethernet kábelt használunk (wifi esetén nem volt "hum"). Hozzá kell tenni, hogy ez a hallható tartomány alatt volt bőven.

Értem, hogy elméleti szinten elképesztő mennyiségű változó befolyásolhatja a kapott hangot, konkrétan az összes alkatrész amiből felépülnek áramkörök, de azt azért a józanság határain belül be kell látni, hogy általában ezeknek az alkatrészeknek a tuningolása amolyan divathullámok. Régen kondenzátort, ma órajelgenerátort (meg ezer mást) cserélgetnek. De, hogy az ilyen nüansznyi változások mennyire hallhatóak... háát :) Ma megpróbálok időt szakítani arra, hogy csináljak egy példafilet, amiben elrontok néhány dolgot (pl. bithiba, hiányzó sample). Feltöltöm majd az eredetit is mellé.
Csatolmányok
Noise Compare - No Ethernet - 60Hz circled.png
Noise Compare - No Ethernet - 60Hz circled.png (45.46 KiB) Megtekintve 2580 alkalommal
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Online
Avatar
asebestyen
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 5859
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 7192
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

istvan01 írta:
2019.08.02., pén. 11:45

De jó is lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne. Sajnos minden, mindennel összefügg, eszközök, részegységek, chippek hibáit, nem ideális viselkedését nem lehet teljesen szeparálni a környezetétől, sőt oda vissza is igaz. Aki valóban megtesz minden elvi és technikai lépést a minél tisztább D/A konverzióhoz, ahhoz bizony sok tízezer dollárt kérnek.
Tudomásul kell venni, a DA és AD konverziókban is igaz az, hogy minél nagyobb a bitfelbontás és minél magasabb a mintavételi frekvencia, annál nagyobb a tápfesz(ek) és rendszer clock(ok) érzékenysége. Részben ezzel is magyarázható a kezdeti Philips 44k/14bites CD játszók relatív "jó" hangzása, főleg a korai időkben.
Nem írtam és nem is gondoltam, hogy az elméletileg talán egyszerűnek tűnő, de technikai megvalósítását tekintve egyértelműen nagyon nem egyszerű a kérdés. Hogy ez fillérekbe kerülne, azt se gondolom. Kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy a fejlesztési potenciál javát hová érdemes tenni? Nyilván minden problémát 100% megoldani nem lehet, főleg hogy lehet nem is tudunk még minden problémáról.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés



 

Avatar
alto
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4123
Csatlakozott: 2007.08.09., csüt. 17:47
Értékelés: 2480
Kapcsolat:

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: alto »

kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 11:36


Én gépészmérnök :)

Off:

Aki éppen televíziós, filmes, pro audiós általános tervezéssel és üzemeltetéssel, VR/AR és AI informatikai rendszerintegrációval, munkafolyamat analízissel és konzultációval foglalkozik üzlet - és megélhetésszerűen, az ezekhez szükséges szoftverfejlesztésben betöltött projekt manageri feladatokon túl.
De "informatikát" már tanultam Miskolcon. A jó kis Odra számítógépen, a kollégiumban meg C64-et és kicsit később Amigát (1000 és 500) használva különböző magánügyletekhez, mint például televíziós adásfeliratozás fejlesztése. :)

On.
Bocsi, ezt nem tudtam.
Akkor te vágod a mechanikát is. :)
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Aszpirin írta:
2019.08.02., pén. 11:28
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 10:39
Lehet azt gondolni, hogy mindenki hülye és egy pici marketing előnyért hajlandó bohócot csinálni magából, de nem szokott általában bejönni.
Nem szoktam meg tőled, hogy számba adj olyasmit, amit nem állítottam. Szó sincs arról, hoyg ezzel valaki hülyét csináljon magából, de a marketing nagy úr, és némi "tudományos csúszatatás" jó sok pénzért igen, belefér. Ettől még a szememben nem lesz kisebb tekintély, legfeljebb az etikai normáinak megítélésén üt egy pici csorbát, azt már láttuk, hogy van az a pénz...

De ha nem feltételezünk semmi "rosszat", és jóindulatúan közelítjük meg a dolgot, akkor is még egy tudós szakembernek is van hite. Az, hogy a GHz-es tartományba nyúló szélesspektrumú, mérhetetlen amplitúdójú elektromágneses zajnak van emberi füllel hallható hatása, az valószínűleg hit kérdése. Hite és meggyőződése mindenkinek van.

Csak egy példa a mondandóm alátámasztására: Einsteinn az általános relativitáselmélet képleteibe azért vezette be a kozmológiai állandót, hogy a statikus világegyetembe vetett hitét igazolni tudják az egyenletei. A hitét az észleléseire építette, tehát empirikusan is alátámasztva látta/gondolta. Étizedekkel később már élete legnagyobb tévedésének nevezte a kozmológiai állandó bevezetését.

És akkor egy picit megelőző defenzív áláspontból: nem, nem gondolom, hogy okosabb lennék a téma egyik szakértőjénél. Csak egészségesen szkeptikus vagyok. Közben próbálok pragmatikus is maradni. Valószínűleg nem követted, hogy honnan indultam hónapokkal ezelőtt, de pl. az USB kábelek közötti hallható különbségre már bőven kaptam illetve én magam is találtam elegendő, tudományosan is kielégítő magyarázatot (egy-kettőt itt szakmailag alátámasztva is megemlítettem az elmúlt napokban), tehát változott a véleményem.

Ugyanakkor saját magamon végzett (ömnkéntelen) kísérletek alapján saját magamon is is tapasztaltam a placebo effektust (azt is leírtam, hogy ezt nem tartom sem degradáló fogalomnak, sem ördögtől valónak, tehát nem értem, miért kezeljük tabuként és sértésként a megemlítését.). Amit egy szaktekintély kinyilvánított hite bőven megerősít.

És mindezek mellett nem tartozom egyik táborhoz sem. A szubjektív empirikus hozzáállást (hallgatózás) ugyanúgy fontosnak tartom, mint az objektív empirikus (mérés) alátámasztást illetve elméleti ("matekos", ha úgy tetszik) bizonyítást. Mindkét táborral volt már komoly vitám emiatt. Valószínűleg én vagyok az egyik legbutább hifis, de próbálok ezen változtatni, további elméleti és empirikus ismeretek megszerzésével.

(na, remélem ezzel a hozzáállással most nem járattam le magam előtted, mert veled kifejezetten élveznék a jövőben is társalogni ilyen témákban, mert sokat lehet Tőled tanulni).
Nem csinálok érzelmi kérdést a fórumozásból, nem nagyon érdekel ki mit gondol arról amit írok és mivel a megélhetésem semmilyen módon nem kapcsolódik a hifihez és igy a fórumozáshoz sem, így megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy azt írjam amit gondolok. Ha egy hozzászólás a hülyének nézés benyomását kelti bennem, akkor le fogom írni. Legfeljebb kikéri magának az aki meg nem úgy gondolja, mint most Te. Ezt így meg is beszéltük.

Rob Wattsnak nincs szüksége arra, hogy megvédjem természetesen, de figyelemreméltónak és elgondolkoztatónak tartom amikor valami olyat mond, mint amit leírtam. Ő hasonlóan az iparág más angol tervezőihez, általában nem szólal meg ok nélkül, még ha esetleg van egy kis marketinges felütése is a mondandójának, habár az adott mondatok nem valamilyen konkrét termék kapcsán hangzottak el, hanem általában. Nem egy éppen piarcra törő új cég akart valami hangzatosat mondani, hanem egy évtizedes ismertséggel és beágyazottsággal rendelkező sikeresnek látszó gyártó. Valószínűleg egyike azoknak az iparágban, akik a leginkább tisztában vannak az FPGA-k viselkedésének pro és kontra oldalaival a használatuk évtizedes tapasztalatával felértezve és ráadásul olyan (ipari) kutatási információkhoz is hozzáférhet a gyártók révén, amikhez az egyszerű hifista nem vagy csak korlátozottan.

warsong
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2019.01.25., pén. 09:56
Értékelés: 2

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: warsong »

robi20064 írta:
2019.08.02., pén. 11:47
warsong írta:
2019.08.02., pén. 11:33
Linux alól zenehallgatással van valakinek tapasztalata? Ubuntu 19.04 et feltettem, és szerintem tisztább hangzása van alapból, mint egy agyon konfigurált Windows 10
Ha Linux alapu megoldasokkal szeretnel kiserletezni akkor van Daphile, AP Linux, Audio-Linux, Euphony OS es meg tobb. A felsoroltak mar eleve audio celra vannak "optimalizalva", viszont van amelyik fizetos.
Ezek közül melyik ingyenes, és tud működni önálló op rendszerként is SSD-re telepitve ? Szóval nem csak zene, hanem internetezés ,filmezés re is legyen alkalmas. És mivel jobbak, ha jobbak ezek mint egy ubuntu 19.04?

Online
Avatar
istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4636
Csatlakozott: 2007.10.21., vas. 17:39
Értékelés: 3102

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

asebestyen írta:
2019.08.02., pén. 11:08
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 10:39

Rob Watts szerintem (de ugye nem kell velem egyetértni), valószínűleg nem tenné fel több évtizedes karrierjét, cége jó hírét egy teljesen légből kapott állításra, mint ahogy ezt sugallmazod.

Lehet azt gondolni, hogy mindenki hülye és egy pici marketing előnyért hajlandó bohócot csinálni magából, de nem szokott általában bejönni.
Én még mindig hiszek az egyszerű megoldásokban és abban, hogy a rendszereket nem kell túlbonyolítani, mint a manapság elterjedt több PC-s, USB/spdif konverteres megoldások. Ugyanakkor megfelelő érveléssel meggyőzhető vagyok. :D
A DA konvertereket kéne úgy megcsinálni talán, hogy azokba a digitális adatfolyam galvanikusan leválasztott kapcsolaton keresztül, hibatűrő módon érkezzen meg, a forrás oldali zajokat és egyéb problémákat ily módon kizárva. Ez forrás oldalon nagy egyszerűsödést jelentene minden szempontból. Továbbá számoljon mindent a számítógép, a DAC-ban a lehető legkisebb energiaigényű megoldásokat alkalmazzuk, felesleges további számolások és konverziók nélkül. A fejlett precíziós megoldásokat (kitűnő tápegység, pontos órajel, zavarvédelem minden irányból, fokozatok egymásra hatásának minimalizálása tápon, jelúton, fizikai elhelyezkedésen keresztül is) így egyetlen eszközbe, a DAC-ba tegyük csak, de abba igazán. Nyilván ez létező dolog most is.
Mi az az eszköz, ami ma ezt csinálja kb?
De jó is lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne. Sajnos minden, mindennel összefügg, eszközök, részegységek, chippek hibáit, nem ideális viselkedését nem lehet teljesen szeparálni a környezetétől, sőt oda vissza is igaz. Aki valóban megtesz minden elvi és technikai lépést a minél tisztább D/A konverzióhoz, ahhoz bizony sok tízezer dollárt kérnek.
Tudomásul kell venni, a DA és AD konverziókban is igaz az, hogy minél nagyobb a bitfelbontás és minél magasabb a mintavételi frekvencia, annál nagyobb a tápfesz(ek) és rendszer clock(ok) érzékenysége. Részben ezzel is magyarázható a kezdeti Philips 44k/14bites CD játszók relatív "jó" hangzása, főleg a korai időkben.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

alto írta:
2019.08.02., pén. 11:01
Jester írta:
2019.08.02., pén. 09:04
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 09:00
Még optikai csatolások esetében sem.
Na ez az a rész amihez én nem értek, és nem okoskodok bele, viszont érdekel hogy optikai csatolásnál hogyan jutnak át ezek a zajok? Hiszen nincs vezető a két egység között.
Gondolom te informatikus vagy, szoktam is kedvelni, amikor helyreteszed itt a hülyeségeket, a kedvencem például az "IP alapú hálózatokon fellépő bithibák hatása az audio hangminőségre" című elmebaj cáfolása. Ugyanakkor például abból a tényből, hogy IP hálózatokon vagy megérkezik minden információ bithelyesen, vagy nem érkezik semmi, még nem következik az, hogy egy Ethernet kábel minőségének ne lehetne hatása a hangminőségre. Csak ez nem magyarázható meg a digitális domainen belülről.
Én és Koscsó Feri villamosmérnökök vagyunk, még abból a korból, amikor az informatikát még nem önálló karon oktatták. Félreértés ne essék, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a tudásunk jobb, vagy magasabb szintű lenne, csak arra hogy más.
Az egyes tudományterületeken felhalmozódó tudás mennyisége elkerülhetetlenül specializációhoz és szétváláshoz vezet, ez egy természetes folyamat. Például nekem zömében még olyan tanáraim voltak, akik gépészmérnöki karon végeztek, mert akkor még nem volt külön villamosmérnöki képzés. Ők még vágták az mechanikát, nekem erről már gőzöm sincs. Ennek a folyamatnak azonban van egy olyan hatása is, hogy amit egykoron egységen kezeltünk, az mára interdiszciplináris területté avanzsált. Ezért értjük meg nehezen egymást.
Én gépészmérnök :)

Off:

Aki éppen televíziós, filmes, pro audiós általános tervezéssel és üzemeltetéssel, VR/AR és AI informatikai rendszerintegrációval, munkafolyamat analízissel és konzultációval foglalkozik üzlet - és megélhetésszerűen, az ezekhez szükséges szoftverfejlesztésben betöltött projekt manageri feladatokon túl.
De "informatikát" már tanultam Miskolcon. A jó kis Odra számítógépen, a kollégiumban meg C64-et és kicsit később Amigát (1000 és 500) használva különböző magánügyletekhez, mint például televíziós adásfeliratozás fejlesztése. :)

On.

warsong
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2019.01.25., pén. 09:56
Értékelés: 2

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: warsong »

Linux alól zenehallgatással van valakinek tapasztalata? Ubuntu 19.04 et feltettem, és szerintem tisztább hangzása van alapból, mint egy agyon konfigurált Windows 10

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6090
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5144
Tartózkodási hely: Szár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 10:39
Lehet azt gondolni, hogy mindenki hülye és egy pici marketing előnyért hajlandó bohócot csinálni magából, de nem szokott általában bejönni.
Nem szoktam meg tőled, hogy számba adj olyasmit, amit nem állítottam. Szó sincs arról, hoyg ezzel valaki hülyét csináljon magából, de a marketing nagy úr, és némi "tudományos csúszatatás" jó sok pénzért igen, belefér. Ettől még a szememben nem lesz kisebb tekintély, legfeljebb az etikai normáinak megítélésén üt egy pici csorbát, azt már láttuk, hogy van az a pénz...

De ha nem feltételezünk semmi "rosszat", és jóindulatúan közelítjük meg a dolgot, akkor is még egy tudós szakembernek is van hite. Az, hogy a GHz-es tartományba nyúló szélesspektrumú, mérhetetlen amplitúdójú elektromágneses zajnak van emberi füllel hallható hatása, az valószínűleg hit kérdése. Hite és meggyőződése mindenkinek van.

Csak egy példa a mondandóm alátámasztására: Einstein az általános relativitáselmélet képleteibe azért vezette be a kozmológiai állandót, hogy a statikus világegyetembe vetett hitét igazolni tudják az egyenletei. A hitét az észleléseire építette, tehát empirikusan is alátámasztva látta/gondolta. Étizedekkel később már élete legnagyobb tévedésének nevezte a kozmológiai állandó bevezetését.

És akkor egy picit megelőző defenzív áláspontból: nem, nem gondolom, hogy okosabb lennék a téma egyik szakértőjénél. Csak egészségesen szkeptikus vagyok. Közben próbálok pragmatikus is maradni. Valószínűleg nem követted, hogy honnan indultam hónapokkal ezelőtt, de pl. az USB kábelek közötti hallható különbségre már bőven kaptam illetve én magam is találtam elegendő, tudományosan is kielégítő magyarázatot (egy-kettőt itt szakmailag alátámasztva is megemlítettem az elmúlt napokban), tehát változott a véleményem.

Ugyanakkor saját magamon végzett (ömnkéntelen) kísérletek alapján saját magamon is is tapasztaltam a placebo effektust (azt is leírtam, hogy ezt nem tartom sem degradáló fogalomnak, sem ördögtől valónak, tehát nem értem, miért kezeljük tabuként és sértésként a megemlítését.). Amit egy szaktekintély kinyilvánított hite bőven megerősít.

És mindezek mellett nem tartozom egyik táborhoz sem. A szubjektív empirikus hozzáállást (hallgatózás) ugyanúgy fontosnak tartom, mint az objektív empirikus (mérés) alátámasztást illetve elméleti ("matekos", ha úgy tetszik) bizonyítást. Mindkét táborral volt már komoly vitám emiatt. Valószínűleg én vagyok az egyik legbutább hifis, de próbálok ezen változtatni, további elméleti és empirikus ismeretek megszerzésével.

(na, remélem ezzel a hozzáállással most nem járattam le magam előtted, mert veled kifejezetten élveznék a jövőben is társalogni ilyen témákban, mert sokat lehet Tőled tanulni).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.08.02., pén. 11:42-kor.
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Online
Avatar
-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5742
Csatlakozott: 2003.06.02., hétf. 23:53
Értékelés: 1544
Tartózkodási hely: Bonyhád

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: -KP- »

asebestyen írta:
2019.08.02., pén. 11:08
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 10:39

Rob Watts szerintem (de ugye nem kell velem egyetértni), valószínűleg nem tenné fel több évtizedes karrierjét, cége jó hírét egy teljesen légből kapott állításra, mint ahogy ezt sugallmazod.

Lehet azt gondolni, hogy mindenki hülye és egy pici marketing előnyért hajlandó bohócot csinálni magából, de nem szokott általában bejönni.
Én még mindig hiszek az egyszerű megoldásokban és abban, hogy a rendszereket nem kell túlbonyolítani, mint a manapság elterjedt több PC-s, USB/spdif konverteres megoldások.
De akkor hogy keresnek pénzt rajtad?

Avatar
diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 509
Csatlakozott: 2012.12.06., csüt. 21:55
Értékelés: 569

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: diagnet »

istvan01 írta:
2019.08.02., pén. 09:25

Ehhez talán nem kell mély ismeret. Az optika kábel nem visz, nem csatol a végpontok között villamos galvanikus jeleket, ezzel összefüggő zajokat sem. Továbbá a kábel mentén nem szed fel újabb villamos zajokat sem. Viszont a végpontokon működő villamos-optika/optika-villamos átalakítók betesznek az átalakítás során valamennyi tápzajt, és persze a hasznos jellel előzőleg már keveredett zajok is átmennek az üvegszálon.
Érdekesség képpen:
Az autóiparban már több mint 15 éve optikai megoldásokat használnak audio jel közvetítésére. Az akár 8 komponenses toslink gyűrűk 0 hallható/mérhető zajt szednek össze, pedig ott aztán lenne miből. Max. 2 lépcsős dedikált tápokkal operálnak, amik bőven elegendőek a 50-80mA fogyasztású transreceiverek szűrt, zavarmentes ellátásához.
Még mielőtt jönne, hogy ez "nem audiofil" felhasználás: burmaster, harman,bowers termékekről van szó, amik ugyanazokból a fő alkotóelemekből épülnek fel, mint a home hifiben. Ráadásul a hallgató füle 50cm-en belül helyezkedik el a hangsugárzóktól egy gyakorlatilag süketszobában. A legkisebb probléma még a laikus felhasználók számára is azonnal kihallható.
most.jpg
most.jpg (80.1 KiB) Megtekintve 2101 alkalommal

Online
Avatar
asebestyen
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 5859
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 7192
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 10:39

Rob Watts szerintem (de ugye nem kell velem egyetértni), valószínűleg nem tenné fel több évtizedes karrierjét, cége jó hírét egy teljesen légből kapott állításra, mint ahogy ezt sugallmazod.

Lehet azt gondolni, hogy mindenki hülye és egy pici marketing előnyért hajlandó bohócot csinálni magából, de nem szokott általában bejönni.
Én még mindig hiszek az egyszerű megoldásokban és abban, hogy a rendszereket nem kell túlbonyolítani, mint a manapság elterjedt több PC-s, USB/spdif konverteres megoldások. Ugyanakkor megfelelő érveléssel meggyőzhető vagyok. :D
A DA konvertereket kéne úgy megcsinálni talán, hogy azokba a digitális adatfolyam galvanikusan leválasztott kapcsolaton keresztül, hibatűrő módon érkezzen meg, a forrás oldali zajokat és egyéb problémákat ily módon kizárva. Ez forrás oldalon nagy egyszerűsödést jelentene minden szempontból. Továbbá számoljon mindent a számítógép, a DAC-ban a lehető legkisebb energiaigényű megoldásokat alkalmazzuk, felesleges további számolások és konverziók nélkül. A fejlett precíziós megoldásokat (kitűnő tápegység, pontos órajel, zavarvédelem minden irányból, fokozatok egymásra hatásának minimalizálása tápon, jelúton, fizikai elhelyezkedésen keresztül is) így egyetlen eszközbe, a DAC-ba tegyük csak, de abba igazán. Nyilván ez létező dolog most is.
Mi az az eszköz, ami ma ezt csinálja kb?
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés



 

Avatar
alto
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4123
Csatlakozott: 2007.08.09., csüt. 17:47
Értékelés: 2480
Kapcsolat:

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: alto »

Jester írta:
2019.08.02., pén. 09:04
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 09:00
Még optikai csatolások esetében sem.
Na ez az a rész amihez én nem értek, és nem okoskodok bele, viszont érdekel hogy optikai csatolásnál hogyan jutnak át ezek a zajok? Hiszen nincs vezető a két egység között.
Gondolom te informatikus vagy, szoktam is kedvelni, amikor helyreteszed itt a hülyeségeket, a kedvencem például az "IP alapú hálózatokon fellépő bithibák hatása az audio hangminőségre" című elmebaj cáfolása. Ugyanakkor például abból a tényből, hogy IP hálózatokon vagy megérkezik minden információ bithelyesen, vagy nem érkezik semmi, még nem következik az, hogy egy Ethernet kábel minőségének ne lehetne hatása a hangminőségre. Csak ez nem magyarázható meg a digitális domainen belülről.
Én és Koscsó Feri villamosmérnökök vagyunk, még abból a korból, amikor az informatikát még nem önálló karon oktatták. Félreértés ne essék, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a tudásunk jobb, vagy magasabb szintű lenne, csak arra hogy más.
Az egyes tudományterületeken felhalmozódó tudás mennyisége elkerülhetetlenül specializációhoz és szétváláshoz vezet, ez egy természetes folyamat. Például nekem zömében még olyan tanáraim voltak, akik gépészmérnöki karon végeztek, mert akkor még nem volt külön villamosmérnöki képzés. Ők még vágták az mechanikát, nekem erről már gőzöm sincs. Ennek a folyamatnak azonban van egy olyan hatása is, hogy amit egykoron egységen kezeltünk, az mára interdiszciplináris területté avanzsált. Ezért értjük meg nehezen egymást.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Aszpirin írta:
2019.08.02., pén. 10:07
kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 09:00
A Chord nevű talán sokak számára ismert high-end digitális eszközöket is gyártó cég (nem a kábelgyártó Chordra gondolok) vezető tervezőjének Rob Wattsnak a véleményét ezekről a zajokról talán már idéztem vagy itt vagy a kábelezéses topikban, ő szerinte itt olyan bonyolult zaj strúktúrákról van szó, ami széles spektrumban, akár gigahertzes tartományban is képes a hatását kifejetni és egészen -200 dB-ig lehetne őket és a hatásukat mérni, ha lenne olyan mérőeszköz amivel ilyen alacsony szintű jeleket meg lehetne mérni. Szerinte táp oldalon akár 10-20 lépcsőből álló szűréseket is kellene alkalmazni, ha ezen széles spektrumú és alacsony szintű zajok hatásait ki akarná valaki teljesen küszöbölni. Habár nem zárható ki mondanivalójából. a marketing tartalom, de azért úgy vélem hogy legalább egy pillanatra érdemes elgondolkozni a mondanivalóján.
Szóval, egy high-end (gondolom több 10ezer dolláros) cég vezető mérnöke beszél széles spektrumú (5GHz-en is jelen lévő) zajokról, amelynek hatását nem tudjuuk ugyan mérni (-200 dB, KÖNYÖRGÖM!!!), de azért hallani fogjuk. Mérni nem tudja, elméletileg levezetni talán, de higyjük el, hogy hallható hatása van, és - ezt már én gondolom: valószínűleg azért mondja ezt, emrt nekik van erre megoldásuk, sok tízezer dollárért.

Valószínűleg most nagyon le leszek emiatt bunkózva, de a józan szkepticizmus jogát - pont az általad javasolt "gondoljuk csak át" gyakorlat mentén - fenntartom. :rolleyes:

(apropó, a kozmikus háttérsugárzást is veygük akkor bele a képletbe, mert az is elég széles spektrumú, igaz a GHz-es tartományban, a csúcsa 160 GHz-nél van de legalább mérhető, és nagy postossággal be is van mérve :D)
Rob Watts szerintem (de ugye nem kell velem egyetértni), valószínűleg nem tenné fel több évtizedes karrierjét, cége jó hírét egy teljesen légből kapott állításra, mint ahogy ezt sugallmazod.

Lehet azt gondolni, hogy mindenki hülye és egy pici marketing előnyért hajlandó bohócot csinálni magából, de nem szokott általában bejönni.

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1651
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
2019.08.02., pén. 10:07
Szóval, egy high-end (gondolom több 10ezer dolláros) cég vezető mérnöke beszél széles spektrumú (5GHz-en is jelen lévő) zajokról, amelynek hatását nem tudjuuk ugyan mérni (-200 dB, KÖNYÖRGÖM!!!), de azért hallani fogjuk. Mérni nem tudja, elméletileg levezetni talán, de higyjük el, hogy hallható hatása van, és - ezt már én gondolom: valószínűleg azért mondja ezt, emrt nekik van erre megoldásuk, sok tízezer dollárért.
Szerintem a szkeptikusok kételye sok esetben ilyenekből ered. Nem a logikus "probléma" -> "megoldás" sorrendet érezni, hanem mintha sokszor csak a "mit tudunk csinálni" -> "mire hivatkozva adjuk el" lenne...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6090
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5144
Tartózkodási hely: Szár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kaef2 írta:
2019.08.02., pén. 09:00
A Chord nevű talán sokak számára ismert high-end digitális eszközöket is gyártó cég (nem a kábelgyártó Chordra gondolok) vezető tervezőjének Rob Wattsnak a véleményét ezekről a zajokról talán már idéztem vagy itt vagy a kábelezéses topikban, ő szerinte itt olyan bonyolult zaj strúktúrákról van szó, ami széles spektrumban, akár gigahertzes tartományban is képes a hatását kifejetni és egészen -200 dB-ig lehetne őket és a hatásukat mérni, ha lenne olyan mérőeszköz amivel ilyen alacsony szintű jeleket meg lehetne mérni. Szerinte táp oldalon akár 10-20 lépcsőből álló szűréseket is kellene alkalmazni, ha ezen széles spektrumú és alacsony szintű zajok hatásait ki akarná valaki teljesen küszöbölni. Habár nem zárható ki mondanivalójából. a marketing tartalom, de azért úgy vélem hogy legalább egy pillanatra érdemes elgondolkozni a mondanivalóján.
Szóval, egy high-end (gondolom több 10ezer dolláros) cég vezető mérnöke beszél széles spektrumú (5GHz-en is jelen lévő) zajokról, amelynek hatását nem tudjuuk ugyan mérni (-200 dB, KÖNYÖRGÖM!!!), de azért hallani fogjuk. Mérni nem tudja, elméletileg levezetni talán, de higyjük el, hogy hallható hatása van, és - ezt már én gondolom: valószínűleg azért mondja ezt, emrt nekik van erre megoldásuk, sok tízezer dollárért.

Valószínűleg most nagyon le leszek emiatt bunkózva, de a józan szkepticizmus jogát - pont az általad javasolt "gondoljuk csak át" gyakorlat mentén - fenntartom. :rolleyes:

(apropó, a kozmikus háttérsugárzást is veygük akkor bele a képletbe, mert az is elég széles spektrumú, igaz a GHz-es tartományban, a csúcsa 160 GHz-nél van de legalább mérhető, és nagy postossággal be is van mérve :D)
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5873
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Jester írta:
2019.08.02., pén. 09:01
alto írta:
2019.08.02., pén. 08:36
Tényleg nem, mert én folyamatosan arról beszélek, hogy a DAC digitális áramköreibe bejutó analóg zaj a digitális domainben okoz konverziós hibákat, aminek az eredménye nem egy analóg zaj a kimeneten. Ha nincs hasznos digitális jel (le van halkítva), akkor ez nyilván nem hallható.
Jó, értem. Ez esetben ha visszatérünk az eredeti felvetésre, miszerint a CPU által keltett zajok ilyen jellegű hibát okoznak (ráadásul adott CPUra jellemző hibát) a D/A konverzió során, akkor nem lenne érdemesebb egy huszárvágással elintézni ezt a dolgot és nem használni a PC és a DAC között galvanikus összeköttetést?
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a különböző USB-s illetve IP-alapú DAC-ok mellett van e gépemben egy Audio Note / EVGA Nu Audio PCIe hangkártya is (igaz belül ez is egy USB bridget használ az XMOS-tól), amit egy SATA kábellel kell a SATA portról tápolni illetve az egyik DAC-omnak (Holo Audio Spring 2) van belül az USB fokozat (XMOS 216) után optikai leválasztása. Azon kisérletek eredményei, amiket tápokkal például végeztem az elmúlt hónapokban hasonlóan jelentkeznek mindegyik eszközön, kivéve az IP-alapúakat (Merging Hapi (Ravenna protokol és Audinate AVIO (Dante - AES67 protokol)) amiket én a magam szerény körülményei között nem találtam a számítógépre érzékenynek, onnantól kezdve hogy, mind a PC-t, mind az összes hálózati eszközt (router, ethernet swicth, set top box, notebook, PoE inzerter, stb) elkezdtem lineárisan tápolni.

A pár napja emlitett 25-30 oldalas elemzés, pontosan arról szólna, hogy valamilyen módon számszerűsítsem (mérések nélkül, szubjektíven, statisztikailag) a tapasztalataimat. Ha meg is csinálom egyszer addig biztosan nem, míg meg nem kaptam a hazai importőről ( az április végére igért) a Merging Anubis Ravennás Ethernet csatlakozású pro audio interfacet, ami azt hiszem ár-érték arányban hasonlóan figyelemre méltóan kiváló lesz, amint amilyen kiválónak mondható az Audio Note / EVGA Nu Audio kártya, anélkül, hogy őrült pénzeket kellene költeni a kiszolgáló 1-2-3 gépes PC rendszerre.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”