Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Pc alapú audio lejátszás

Avatar
diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 514
Csatlakozott: 2012.12.06., csüt. 21:55
Értékelés: 576

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: diagnet »

ZolaBA írta:
2019.10.24., csüt. 06:40

Vicces, hogy én kapom a betámadás...
Nem támadás és valahova címezni kell. Te írtál az álmodról. Csak jeleztem, hogy a manipulált hollywoodi verzióját már évek óta vetítik.

Az összehasonlító tesztekkel kapcsolatban konkrét ígéretekre emlékszem. Ha a studio látogatás meg tudott valósulni, nem hiszem, hogy egy ilyen egyszerű dolognak bármi akadálya lenne.
Akár a hétvégi hifi shown is lehetőség lenne rá. Nem kell hozzá más, mint egy audio pc+ laptop+ valami normálisabb kiállított fejhallgató szett (pl. sennheiser hdvd800) és egy füzet amibe a váltóteszten a hallgatók behúzzák az ikszet a kedvenc felvételük meghallgatása után. Természetesen a forrás pc beazonosíthatósága nélkül.

Avatar
nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1472
Csatlakozott: 2016.08.31., szer. 01:25
Értékelés: 402

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: nadtom »

vintagehifi írta:
2019.10.23., szer. 21:20
Én egyszer kíváncsi lennék egy olyan tesztre is,amin az órajeles usb kártyák vannak az egyre elterjedő Asus Xonar STX II avagy Evga Nu Audio kártya ellen,mert egyre többen cserélik az usbs kimenetet erre.Akár csak azért,hogy úgy nyerjék a digitális jelet a pcből usb helyett.
Jó lenne behatárolni egyszer ezek minőségi elhelyezkedését is,mert láttam a fórumon itt olyat ,hogy a több 100ezres usbs megoldást váltotta a hangkártya...Lehet nem véletlenül..és a töredék ára...
Konkrétan én cseréltem listaáron kb. 20x annyiba kerülő rendszert egy Asus STX II-es kártyára. Korábban írtam erről ha visszaolvasol.
Órajelgenerátorral ellátott usb kártyám volt, nem is rossz, mert egy Matrix Usb kártya sem tudta überelni.

Hamarosan (jövő hét végén) bekerül a NU Audio kártya is a gépembe, így össze fogom tudni hasonlítani az STX II-vel. A NU Audio kártya 3,3V-os plusz igénye miatt bekerül még egy (a 8-dik) lineáris tápegység is az audio pc-be, hogy minden egység teljesen külön táplálást kapjon.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12672
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Szuper lenne, ha nem OFFolnátok szét a topicot! :smile53:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2081
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1817
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

ZolaBA írta:
2019.10.23., szer. 05:28
Aszpirin írta:
2019.10.22., kedd 23:56
bitrograde írta:
2019.10.22., kedd 13:47
Mondjuk az élőzene lenne az Euler-féle szám, a komponensek árának szorzata pedig adná az "n" értékét.
Jujjj... ez nagyon jó :fekverohog:
Remélem, sokan vannak itt, akik meg is értik, hogy mit írtál... mert egész jól használható képlet :kapdelm:
A hangminőség/ár arányra a logaritmus függvény jelleg jó, ez már volt téma, és ha jól emlékszem senki nem cáfolta :)

Viszont a függvényt transzformálni kellene, mondjuk az alapján, hogy mekkora "n" értéknél érje el a határérték 90-95%-át, amihez meg kellene nevezni mennyi az értelmes maximális rendszerérték ami hifire ildomos költeni, de ebben félő sosem lenne egyetértés, hiszen egy fix érték kellene az összehasonlításhoz, miközben a legtöbbünknél ez az érték logikailag egy szorzat, aminek akárhogy is, de része az időszakos jövedelmünk :)

bitograde képletéhez még annyit, hogy habár az "n" érték természetesen pénzt kell jelentsen, ez nem lehet a komponensek árának szorzata, inkább csak az összege :) gondoljunk bele, szorzásnál ha 4 db 5 forintost beteszek alátétnek a rendszerbe az nem jelenthet 625-szörös alapot az 5 Ft-os nélküli helyzethez képest :) - bár tény, hogy némelyik ezo tuning beszámoló ezt sejteti :D

Másik. Sajnos a leggyengébb láncszem elvre ez a képlet nem alkalmas, pedig alapvető lenne. Mondjuk ha a forrásra elköltök 30 ezer eurót és rákötök egy eldobható pc speakert a végeredményt a pc speaker fogja meghatározni. stb.

(Álmaimban létezik egy táblázat... ahol mondjuk soronként/szintenként vannak ársávok, egész alacsony szinten kezdve, majd 1,5-2x -es szorzónként a következő sávok. Az oszlopokban pedig a komponensek. A cellák pedig mutatnák, hogy na az X szinten az ársáv hány %-át érdemes egy komponensre költeni. Ebben az egészben az a szép, hogy a tegnapi logika szerinti általános érvényű x komponens y százalék helyett ez ársávval változó, van ami eleinte jelentős arány (pl. hangsugárzó) majd feljebb lépkedve az ársávokban az aránya csökken. illetve vannak eszközök (pl. az audio pc) amik az alsó sávokban nem férnek bele, később pedig illendő elemek. stb. Kíváncsi lennék rá, hogy egy hobbi fórum közösség kellő egyetértés mellett össze tudna-e egy ilyen táblázatot tenni, mert ha megvan, komoly és hiteles alapja lehetne minden fejlesztési kérdésnek és válasznak.)
Simán lehet finomítani a módszeren. Én még a készülékek szinergetikai együtthatójának a bevezetését is javasolnám, ami minden esetben irracionális szám kellene legyen, ami egy bonyolult képlet segítségével eredményezheti a legkülönbözőbb szórásokat az egyenletben. :D
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5085
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: cables »

kaef2 írta:
2019.10.22., kedd 15:16

Félreértés ne essék, a Pinkfaun, ahogy ezt írtam korábban is, nem az enyém. Csupán beüzemelésre, tapasztalatszerzésre van nálam, ez a L'Auditeur demó gépe, a hétvégi kiállításon például erről fogják majd játszani a My Reel Club DSD256 felvételeinket is meg a saját demójukat is szalag és LP mellett.
Na, ha már nem beszélünk ugye üzletről, csak tiszta önzetlen segítségről, akkor ez a fenti bekezdés elég ahhoz, hogy a L'Auditeur kiállítási szobájában tumultuózus jelenetekre kerüljön sor. Őszintén szólva én is ott fogok tolongani.

Amúgy eddig sem volt könnyű bejutni a szobájukba. Tavaly kivártam, amig lett szabad hely beültem és hallgattam a szokatlan, valamilyen egész extra elvont demo felvételt, ami épp ment. N L pont mellettem állt és vettem a bátorságot odasúgtam neki, hogy hallhatnánk valami ismert népszerű zenét kommersz CD-ről? Bólintott előre ment, sokáig keresgélt a CDk között és feltett, ha jól emlékszem egy Dire Straits albumot. Talán végig sem ment az első szám levette, mert dinamikátlan, jellegtelen hangot hallottunk.

Tudom meg se illene szólalnom ebben a topikban, mert nem foglalkozok PCs zenejátszással. De ez a jövő és és ezt nagyon szomorúan élem meg. Úgy érzem a zenéről a technikára, hardverre és szoftverre terelődik a hangsúly és ez nagyon rossz dolog, mert végeláthatatlan fejlesztésekhez vezet.

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

diagnet írta:
2019.10.24., csüt. 01:31
Amíg a racionalitást és a műszaki háttértudást nélkülözve ...
...örök tévúton fogtok járni...
... Máris fals a táblázatod....
Vicces, hogy én kapom a betámadást - miközben aki olvassa a fórumot tudja, hogy dobogós vagyok a szkeptikus szószólók között :) De mindegy, menjünk bele, mert marketing ügyben egyetértünk.

Előre is bocs, de az én szomorú véleményem az, hogy itt a fórumon és általában hifis szempontból komoly káosz, őszintétlenség és képmutatás van. Természetesen mindenkinek megvan a saját indíttatása, a legszomorúbb amikor anyagi érdek vezérel valakit (marketing) és aztán sokkal elnézőbbek lehetünk azokkal szemben akik mondjuk túlbuzgók a hinni akarásban, vagy önigazolják költekezésüket, vagy csak az előbbiek hangos és népes csoportja mellé kerülve jobbnak látják be sem vallani ha nem hallanak különbséget vagy eljutnak arra a szintre, hogy "a hallásuk" ár és márka szerint irányított lesz.

Valljuk be, gyakran nem egyértelmű, hogy
- valaminek egyáltalán van-e hatása a hangminőségre
- valamire mennyit érdemes költeni egy rendszerben (pláne ha a hatása kérdőjeles) és, hogy
- valaminek az ára mennyire tükrözi a hangminőségét

Az általam álmodott ársávos táblázat önmagában természetesen nem tud tökéletes lenni, mert nem elég pusztán ár alapján készüléket választani. De ha a táblázat arányai és elemei mentén kerülnek (kerülhetnének) ajánlásra a konkrét, ismert, tetsző, stb. készülékek, akkor a végeredmény sokkal racionálisabb és előnyösebb lehetne.
diagnet írta:
2019.10.24., csüt. 01:31
Voltak olyan ígéretek, hogy erre megfelelő környezetben készülni fog egy sok résztvevős, független összehasonlító teszt.
Arról lehet tudni valamit?
Ígéretek szerintem nem, csak szándék és elképzelés.... de aztán győzött az őskáosz, akinek lehetősége lenne annak nem célja, akinek célja annak meg nincs lehetősége :)) Egy szkeptikus szemléletű kezdeményezés már ott elvérezne, hogy nem kapnánk kölcsön audio pc-t, de ha mégis és lenne vakteszt meg bármi eredmény még mindig ott a cables féle jolly joker marketing, hogy azért nem szólt jobban, mert rossz a volt a kisugárzásunk :D és marad az őskáosz, amit titkon azért elég sok zavarosban halászó szeret ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 514
Csatlakozott: 2012.12.06., csüt. 21:55
Értékelés: 576

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: diagnet »

ZolaBA írta:
2019.10.23., szer. 05:28

(Álmaimban létezik egy táblázat... ahol mondjuk soronként/szintenként vannak ársávok, egész alacsony szinten kezdve, majd 1,5-2x -es szorzónként a következő sávok.
Amíg a racionalitást és a műszaki háttértudást nélkülözve pusztán ársávok alapján próbáljátok meghatározni a termékek hangminőségét és a rendszerben betöltött szerepüket, örök tévúton fogtok járni.
Különböző gazdasági helyzetű, termelési kultúrájú, devizanemű gyártók produktumait nem lehet kizárólag az áruk alapján minőségi kategóriákba sorolni.
A "highend" audio termékek néhány kivételtől eltekintve nem azért drágák, mert bonyolult lenne legyártani, vagy ritka alkatrészeket, megoldásokat tartalmaznak. Hanem mert igény hiányában kis szériában készülnek. Ugyanakkor a piacon maradáshoz 365/7/24-ben jelen kell lenni az egész világon. Humán erőforrás+ nyersanyag+gyártóüzem+PR+logisztika+profit= termék ára. Ebből ki nem hámozod, hogy mi az ami konkrétan belekerül fejlesztés,minőség, vagy felhasználói élmény szinten.
Pontosan ezt használják ki bizonyos gyártók, kereskedők. Az ársávba olyan új márkákat kevernek, amik mögött nincs humán erőforrás, gyár,szerszám, innováció, csak egy gyors piackutatás és marketing stratégia. Felmérik mit szeretnétek, megrendelik a látszatát, beárazzák és ti beillesztitek a kapott fogyasztói ára szerinti helyre. A valaha látott legdrágább és legolcsóbb termék közé. Máris fals a táblázatod.
Ez a branding mozgatja a hifi és még sok más piaci ágazatot 10-15 éve.
Elérték azt, hogy nyugodt szívvel adjatok ki 1000 eurót egy szépen feliratozott kábelre, 5000eurót pc-re, 10000 eurót led csöves erősítőre, 20000 eurót papírhangszórós furnér hangsugárzókra.
Nincs már különbség valódi és a kakukktojás termékek között, mert mind egy ársávba rendeződtek és kizárólag a hatékonyabb marketing dönt. A virtuális térben, fórumokon, magazinok hasábjain.

Tökéletes példa erre ez a topik, ahol a legtökéletesebb digitális jelfeldolgozás mellett kampányolnak, de többszáz szubjektív vélemény és közhely elpufogtatása mellett nincs hiteles, kézzel fogható eredmény arra vonatkozóan, hogy a ebben táblázatban hol helyezkedik el a noname asztali pc és egy brand audio pc.
Voltak olyan ígéretek, hogy erre megfelelő környezetben készülni fog egy sok résztvevős, független összehasonlító teszt.
Arról lehet tudni valamit?

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

vintagehifi írta:
2019.10.23., szer. 21:20
Én egyszer kíváncsi lennék egy olyan tesztre is,amin az órajeles usb kártyák vannak az egyre elterjedő Asus Xonar STX II avagy Evga Nu Audio kártya ellen,mert egyre többen cserélik az usbs kimenetet erre.Akár csak azért,hogy úgy nyerjék a digitális jelet a pcből usb helyett.
Jó lenne behatárolni egyszer ezek minőségi elhelyezkedését is,mert láttam a fórumon itt olyat ,hogy a több 100ezres usbs megoldást váltotta a hangkártya...Lehet nem véletlenül..és a töredék ára...
A Nu Audio is USB-s kártya a szó technológiai értelmében, egy XMOS USB chipet használnak benne. Nagyon jó kártya, mint ahogy van egy rakás nagyon jó USB-s DAC is, akár még a Nu Audio ára alatt is, és ne felejtkezzünk meg az IP - alapú megoldásokról sem, mint a Dante vagy a Ravenna, amik az un AOIP protokollokat használó Ethernet interfészes kártyák.

Nem hiszem, hogy kizárólagosan a megoldás technológiája alapján lehetne egy kártyát vagy megoldást a többi fölé helyezni.
A környezet és az implementáció nem elhanyagolható szempont. Ahhoz hogy a Nu Audio kártya igazán kifussa magát a gépen belül, kell egy külső lineáris táp hozzá a tapasztalataim szerint vagy az egész számítógépet kell igényesen megtáplálni, az meg helyből és könnyen lehet egy fél milliós mulatság.

Avatar
vintagehifi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 283
Csatlakozott: 2013.06.07., pén. 21:55
Értékelés: 24

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: vintagehifi »

Én egyszer kíváncsi lennék egy olyan tesztre is,amin az órajeles usb kártyák vannak az egyre elterjedő Asus Xonar STX II avagy Evga Nu Audio kártya ellen,mert egyre többen cserélik az usbs kimenetet erre.Akár csak azért,hogy úgy nyerjék a digitális jelet a pcből usb helyett.
Jó lenne behatárolni egyszer ezek minőségi elhelyezkedését is,mert láttam a fórumon itt olyat ,hogy a több 100ezres usbs megoldást váltotta a hangkártya...Lehet nem véletlenül..és a töredék ára...

Avatar
nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1472
Csatlakozott: 2016.08.31., szer. 01:25
Értékelés: 402

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: nadtom »

avl2 írta:
2019.10.23., szer. 10:55
nadtom írta:
2019.10.23., szer. 01:02
...egy ilyen audio pc hol lehet a képzeletbeli 5-100%-os skálán...
elegendö pontosan ezt mindenki csak magának tudja megválaszolni !!!! mindenki mástól csak durvább közelítés jöhet, hogy merrefele érdemes nézegetni

(csakúgy, mint másban: bor, auto, étel, ruha, ....gondolj[unk] csak kicsit bele; egyiknek ez fontos, masiknak az, harmadiknak amaz)
Nyilván erősen szubjektív kérdés, de azért nagyjából el lehet/lehetne helyezni.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: avl2 »

nadtom írta:
2019.10.23., szer. 01:02
...egy ilyen audio pc hol lehet a képzeletbeli 5-100%-os skálán...
elegendö pontosan ezt mindenki csak magának tudja megválaszolni !!!! mindenki mástól csak durvább közelítés jöhet, hogy merrefele érdemes nézegetni

(csakúgy, mint másban: bor, auto, étel, ruha, ....gondolj[unk] csak kicsit bele; egyiknek ez fontos, masiknak az, harmadiknak amaz)

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

nadtom írta:
2019.10.23., szer. 01:02
Számomra az a kérdés, hogy ha a sima laptopot nyomtató kábellel használok és ezt mondjuk ~5%-os megoldásnak tekintjük zenehallgatásra, a “legfullosabb” audio pc-t meg 100%-osnak, akkor hol van az az optimum, ésszerű határ amit még érdemes kiadni egy jó audio pc-ért (hangért). Arra gondolok, hogy az elköltött összeg meddig jelent jelentős előrelépést hangban, és mikor beszélünk már arról, hogy nuansznyi előrelépésért fizetünk hatalmas összegeket.

Pl. ott van a Fapaci vagy Bodor Feri által árult pc (a Feriéről tudok nyilatkozni, mert nekem ilyen van), ebben van már torroid trafó, minden alkatrésznek külön-külön alacsony zajszintű lineáris táp, az alaplapon dupla órajel generátor (igaz nem temperált, és nem központi), passzív hűtéssel is készül, az usb kártyán is van órajel generátor.
Szóval a kérdés az, hogy egy ilyen audio pc hol lehet a képzeletbeli 5-100%-os skálán, mert ha már legalább a 90-95%-ot ezzel is elérem (hangminőség tekintetében), akkor nem hiszem, hogy érdemes (legalábbis szerintem) 4x-5x-ös árat fizetni (vagy ennél is többet) a maradék 5-10%-ért.
Jó kérdés igen, de biztosan nem én leszek, aki bekategorizálja az összes megoldást. :)

A százalékos értékelés csak egyfajta támpont, azoknak, akik arra kiváncsiak mire, hogyan és milyen lépésekben érdemes költeni. Semmiképpen sem törekedtem arra vele, hogy az azonos technologiájú sokféle megoldást sorba állítsam. Most úgy adódott, hogy a tápláléklánc csúcsaként egy külföldi és nemzetközileg is elismert gép akadt a kezembe. Lehetett volna akármelyik hazai is. SZámomra a lényeg az most, hogy a két év alatt összedobott saját PC hol áll a PH-hez képest. Ezt egészen jól sikerült megértenem, azt hiszem. Ha ezen túl bárki bármi hasznosíthatót talált a leírásban, az külön öröm.

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
2019.10.22., kedd 23:56
bitrograde írta:
2019.10.22., kedd 13:47
Mondjuk az élőzene lenne az Euler-féle szám, a komponensek árának szorzata pedig adná az "n" értékét.
Jujjj... ez nagyon jó :fekverohog:
Remélem, sokan vannak itt, akik meg is értik, hogy mit írtál... mert egész jól használható képlet :kapdelm:
A hangminőség/ár arányra a logaritmus függvény jelleg jó, ez már volt téma, és ha jól emlékszem senki nem cáfolta :)

Viszont a függvényt transzformálni kellene, mondjuk az alapján, hogy mekkora "n" értéknél érje el a határérték 90-95%-át, amihez meg kellene nevezni mennyi az értelmes maximális rendszerérték ami hifire ildomos költeni, de ebben félő sosem lenne egyetértés, hiszen egy fix érték kellene az összehasonlításhoz, miközben a legtöbbünknél ez az érték logikailag egy szorzat, aminek akárhogy is, de része az időszakos jövedelmünk :)

bitograde képletéhez még annyit, hogy habár az "n" érték természetesen pénzt kell jelentsen, ez nem lehet a komponensek árának szorzata, inkább csak az összege :) gondoljunk bele, szorzásnál ha 4 db 5 forintost beteszek alátétnek a rendszerbe az nem jelenthet 625-szörös alapot az 5 Ft-os nélküli helyzethez képest :) - bár tény, hogy némelyik ezo tuning beszámoló ezt sejteti :D

Másik. Sajnos a leggyengébb láncszem elvre ez a képlet nem alkalmas, pedig alapvető lenne. Mondjuk ha a forrásra elköltök 30 ezer eurót és rákötök egy eldobható pc speakert a végeredményt a pc speaker fogja meghatározni. stb.

(Álmaimban létezik egy táblázat... ahol mondjuk soronként/szintenként vannak ársávok, egész alacsony szinten kezdve, majd 1,5-2x -es szorzónként a következő sávok. Az oszlopokban pedig a komponensek. A cellák pedig mutatnák, hogy na az X szinten az ársáv hány %-át érdemes egy komponensre költeni. Ebben az egészben az a szép, hogy a tegnapi logika szerinti általános érvényű x komponens y százalék helyett ez ársávval változó, van ami eleinte jelentős arány (pl. hangsugárzó) majd feljebb lépkedve az ársávokban az aránya csökken. illetve vannak eszközök (pl. az audio pc) amik az alsó sávokban nem férnek bele, később pedig illendő elemek. stb. Kíváncsi lennék rá, hogy egy hobbi fórum közösség kellő egyetértés mellett össze tudna-e egy ilyen táblázatot tenni, mert ha megvan, komoly és hiteles alapja lehetne minden fejlesztési kérdésnek és válasznak.)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1472
Csatlakozott: 2016.08.31., szer. 01:25
Értékelés: 402

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Számomra az a kérdés, hogy ha a sima laptopot nyomtató kábellel használok és ezt mondjuk ~5%-os megoldásnak tekintjük zenehallgatásra, a “legfullosabb” audio pc-t meg 100%-osnak, akkor hol van az az optimum, ésszerű határ amit még érdemes kiadni egy jó audio pc-ért (hangért). Arra gondolok, hogy az elköltött összeg meddig jelent jelentős előrelépést hangban, és mikor beszélünk már arról, hogy nuansznyi előrelépésért fizetünk hatalmas összegeket.

Pl. ott van a Fapaci vagy Bodor Feri által árult pc (a Feriéről tudok nyilatkozni, mert nekem ilyen van), ebben van már torroid trafó, minden alkatrésznek külön-külön alacsony zajszintű lineáris táp, az alaplapon dupla órajel generátor (igaz nem temperált, és nem központi), passzív hűtéssel is készül, az usb kártyán is van órajel generátor.
Szóval a kérdés az, hogy egy ilyen audio pc hol lehet a képzeletbeli 5-100%-os skálán, mert ha már legalább a 90-95%-ot ezzel is elérem (hangminőség tekintetében), akkor nem hiszem, hogy érdemes (legalábbis szerintem) 4x-5x-ös árat fizetni (vagy ennél is többet) a maradék 5-10%-ért.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6124
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5179
Tartózkodási hely: Szár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

bitrograde írta:
2019.10.22., kedd 13:47
bazzs írta:
2019.10.22., kedd 09:02
Egyébként az 5% honnan jött? vagy a 90%?
Szerintem is érdemesebb lenne már valami más képletet használni. Mondjuk az élőzene lenne az Euler-féle szám, a komponensek árának szorzata pedig adná az "n" értékét.
Jujjj... ez nagyon jó :fekverohog:
Remélem, sokan vannak itt, akik meg is értik, hogy mit írtál... mert egész jól használható képlet :kapdelm:
Ráadásul ez egy bölcsésznek jut az eszébe, irigyellek, wazz, polihisztor vagy leborulok.gif
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

phyton71 írta:
2019.10.22., kedd 21:32
Köszönjük kaef2,nagy arc vagy!
Nagyra értékelem ezt az erőfeszÍtést,és azt is,hogy önzetlenül hajlandó vagy megosztani velünk! :smile53:
Kösz, szóra sem érdemes. Igazán akkor lett volna tanulságos, ha oda tudom irni az egyes lépések árát is.

Annyit még hozzá kell tennem, hogy számomra a megszólalás életszerűsége, levegőssége, ritmikája, "folyása", eleganciája (ahol van) fontos, az érzelemgazdagság, és a magával ragadás mellett. Olyan felvételekkel való meghallgatásra alapozom az arányokat, amiknek a készítésénél magam is ott lehettem, vagy nagyon régen ismerem a felvételt és nagyon sokféle rendszerem volt már módomban hallgatni őket. Közeltérben, aktiv stúdió monitorokon (Quested, PMC, Neumann, Presonus) és vagy passzív trafós előfokkal vagy Parasound P6 előfok DAC-kal és Wireworld Platiinum kábeleket (tápkábel is) használva történt a véleményalkotás.

Csak, hogy aki igazán el akar mélyülni a leírtakban, tudja hová tenni a véleméményemet. Ami természetesen nagyon szubjektív. Ha más valaki(k)nek is megvan maga Ödüsszeiája, szivesen elolvasom az esetleg hasonlóan számokban is kifejezett értékelést.

Avatar
phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1678
Csatlakozott: 2013.12.06., pén. 19:18
Értékelés: 734

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Köszönjük kaef2,nagy arc vagy!
Nagyra értékelem ezt az erőfeszÍtést,és azt is,hogy önzetlenül hajlandó vagy megosztani velünk! :smile53:
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

A hétvégén meghallgatható lesz a PF a saját My Reel Club DSD256 felvétellel is. A programot betettem a Stúdiólátogatások topikba.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

ZolaBA írta:
2019.10.22., kedd 09:48
kaef2 írta:
2019.10.22., kedd 09:14
Most már azt hiszem elég jól látom, hogy mik lehetnek a tapasztalatok, mire érdemes pénzt költeni, mire az ember eljut a 10000 euro feletti szintre. Erről igértem korábban egy 20-30-40 oldalas összefoglalót például ebben a topikban is, amit még nem volt időm megirni.
Nem felejtettük el, és várjuk az összefoglalót :smile32:

Tényleg nem kötekedni akartam, (és wittaonak is köszönöm, hogy jól értette:) csak nehézség, hogy nincs mértékegysége a hangminőségnek, hogy valami 100 a másik meg 115, de még talán azt sem tudjuk mondani, hogy van egy referencia yamaha studió monitor, amit mindenki ismer és ahhoz képest beszélhetünk változásról. Pont emiatt nehezen értelmezhetőek a repkedő jelzők fórum szerte, a minden ráköltés hasznos, hallható, sőt javasolt. Miközben hiányolom a rendszer érték szemléletet, azt a bázist, hogy tényleg szívből a legjobb barátjának ki mit ajánlana összesen X forintból.

Nagy csodálattal olvasom a beszámolóidat, ahogy gondolom más is. De pl. most is elgondolkodtam, hogy az új rendszeredben ami most nem néztem pontos árakat de mondjuk 20-25ezer euró, ahhoz tényleg a 13500 eurós pc kell? persze persze te pénzed, te hobbid, kíváncsiság, stb. ezt mind-mind értem, de mondjuk ha egy barát azt kérdezné 10 ezerből vegyen-e a 4 ezerért pc-t akkor támogatnád? vagy inkább vegyen csak 1 ezerért és a többit költse másra? Illetve mesélted, hogy komoly ipari rendszerek tervezésével foglalkozol, ahol szintén fontos a hangminőség. Oda is ajánlanál sokezer eurós audio pc-t, vagy inkább annyiból egy brand szervert?

És tényleg nem bántás, bocsánat! Bízom benne, hogy csak beszélgetünk. :napsut:
Félreértés ne essék, a Pinkfaun, ahogy ezt írtam korábban is, nem az enyém. Csupán beüzemelésre, tapasztalatszerzésre van nálam, ez a L'Auditeur demó gépe, a hétvégi kiállításon például erről fogják majd játszani a My Reel Club DSD256 felvételeinket is meg a saját demójukat is szalag és LP mellett.

Az én gépem egy 4 magos 25W TDP Xeonos, munkaállomás alaplapos, 4x4 GB ECC ramos Audilouxot (Roon Bridge és Hqplayer NAA módban) futtató, háttértár nélküli RAM-ba bootoló gép, benne egy Pinkfaun TCXO USB kártyával, Filkor Józsi-féle Hydra Sound 20V, 10A ineáris táppal és egy HDplex DC-ATX konverterrel, alatt aegy Atacama állvánnyal. 2 év kisérletezés után raktam össze némi külső segítséggel és nagyon elégedett vagyok vele. Ár-érték arányban főképpen.

Ahhoz hogy továbblépjek vele a PF adta irányba, kellene bele egy hasonlóan gondosan kitalált és megépített sok körös lineáris táp, meg egy hasonlóan magas szinvonalon megcsinált ház. A nálam lévő PF 2.16 nettó kb 7000 eurós árából ez a két tétel elvinne kb 2500 - 3000 Eurot. Ha egyáltalán lehetne külön ezeket kapni, de nem igazán lehet, az én gépem esetében a további fejlesztési lehetőség ez leginkább. Ha hozzáteszem mindazt amit eddig ráköltöttem, akkor már is ott vagyok, hogy szinte annyinál tartok, mint a készen kapott gép. Ha mondjuk 100%-ra teszem ezt a PF 2.16-ot, akkor az én gépem valahogy igy sorolható be valamiféle hallgatási élvezeti skálán (ha minden esetben az Audiolinuxot használom, memóriába bootolva és vegyesen 44k és nagy felbontású lokális file-okkal használva, a Tidal nem sokat változatatna rajta)):

200% - PF 2.16 - opcionális órajel generátorokkal ( a gyártó becslése :) )
---------------------------------------
100% - PF 2.16 gyári állapotban, Pink Faun USB kábellel
99% ua, de a Wireworld Platinum USB kábellel
70%, ingyenes nyomtató kábellel
---------------------------------------
75% - saját gépem, lineáris táppal, DC-ATX konverzióval, PF TCXO USB kártyával (külső 5V, 3A Hydra Sound táppal tápolva)
70% - saját gépem, lineáris táppal, DC-ATX konverzióval, JCAT Femto OCXO USB kártyával (külső 5V, 3A Hydra Sound táppal tápolva)
65% - saját gépem, lineáris táppal, DC-ATX konverzióval, PP v2 USB kártyával
65%. - SoTM SMS200 Neo, lineáris táppal
60% - saját gépem, lineáris táppal, DC-ATX konverzióval, belső USB3.1 kártyával
60% - saját gépem, drága (70e Ft) 450W ATX táppal, PF TCXO USB kártyával (külső 5V, 3A Hydra Sound táppal tápolva)
60% - saját gépem, drága (70e Ft) 450W ATX táppal, JCAT Femto OCXO USB kártyával (külső 5V, 3A Hydra Sound táppal tápolva)
50% - saját gépem, drága (70e Ft) 450W ATX táppal, PP v2 USB kártyával
45% - saját gépem, drága (70e Ft) 450W ATX táppal, PP v2 USB kártyával, belső USB3.1 kártyával
35% - saját gépem, átlagos (20e Ft) 450W ATX táppal, PP v2 USB kártyával, belső USB3.1 kártyával és ez már aktiv hűtéssel, ventillátorral


Minden esetben passzív a gép semmilyen ventillátor vagy folyadékhűtés nem megy benne. A DAC minden esetben a Holo Audio Spring 2 KTE, NOS módban.

Az emlegetett hosszú elemzésben ilyesmi táblázatok lesznek némileg élvezhetőbb és áttekinthetőbb formában, például megbolondítva a Win10, Win Server, Jplay Femto szoftver, Hqplayer konverzió hatásaival. Egyebek mellett.

Avatar
bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2081
Csatlakozott: 2016.10.27., csüt. 11:40
Értékelés: 1817
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

bazzs írta:
2019.10.22., kedd 09:02
Egyébként az 5% honnan jött? vagy a 90%?
Szerintem is érdemesebb lenne már valami más képletet használni. Mondjuk az élőzene lenne az Euler-féle szám, a komponensek árának szorzata pedig adná az "n" értékét.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: avl2 »

kaef2 írta:
2019.10.22., kedd 09:32
Ha valaki figyeli, ahogy ezekben a dolgokban véleményt nyílvánítok, akkor általában észlelheti, hogy igyekszek olyan tanulságokat levnni, hogy miképpen lehet kevesebb pénzből esetleg megközelíteni akár lépésenként is azt a hangzást, amit a drágább dolgokkal el lehet érni (ha egyáltalán el lehet érni és ha egyáltalán van fejlődés a drágább dolog alkalmazásával).
...
persze, ezt figyeltem es tudom is :tutiok:
kaef2 írta:
2019.10.22., kedd 09:32
...A Marten Duke 2 hangfal egyfajta munkaeszköz is lesz. Kell egy nemzetközi szinten is elismert monitorozó eszköz ...
ezt nem tudtam, de értem.

...persze azert kivancsi vagyok, hogy Te hogyan fogalmaznád meg: milyen ez a korabbi X-ed áru (6-8-10-edre érzem, pontosan ugye nehez, hisz aktiv/passziv stb.) hangfaladhoz képest (az elhelyezkedés nálam is hasonloan közeltéri, mint Te írtad "Kb másfél méterről fogom hallgatni és kb másfél méter lesz majd közöttük", nálam 135-145 cm-ek), csak asztal nélkül - hobbi - és persze töredék árú* eszközökkel)

mert tényleg már a különbség dimenziója is érdekes ("élöbb" ? valósághübb ? a dinamika, a "légzés" ? a "tér" ?; nagyobb élmény ? pontosabb ? szebb ? ) és hogy azokban mekkorának érzed a különbséget.

*: én még a sajat olcso szintemröl sem tudom elkepzelni (nem csak hifiben, ez is igaz szinte minden mas területre is; igy inkabb eletfelfogas, egyenre jellemzö es nem hangzashüség kerdese), hogy lenne olyan, amiert nekem - sajat hobbira, nem munkaeszköz, hisz az egesz mas kategoria - "megérné" 6-8-10szer annyit adni, jól érezném magam, jobb lenne annyival többet adni érte

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

kaef2 írta:
2019.10.22., kedd 09:14
Most már azt hiszem elég jól látom, hogy mik lehetnek a tapasztalatok, mire érdemes pénzt költeni, mire az ember eljut a 10000 euro feletti szintre. Erről igértem korábban egy 20-30-40 oldalas összefoglalót például ebben a topikban is, amit még nem volt időm megirni.
Nem felejtettük el, és várjuk az összefoglalót :smile32:

Tényleg nem kötekedni akartam, (és wittaonak is köszönöm, hogy jól értette:) csak nehézség, hogy nincs mértékegysége a hangminőségnek, hogy valami 100 a másik meg 115, de még talán azt sem tudjuk mondani, hogy van egy referencia yamaha studió monitor, amit mindenki ismer és ahhoz képest beszélhetünk változásról. Pont emiatt nehezen értelmezhetőek a repkedő jelzők fórum szerte, a minden ráköltés hasznos, hallható, sőt javasolt. Miközben hiányolom a rendszer érték szemléletet, azt a bázist, hogy tényleg szívből a legjobb barátjának ki mit ajánlana összesen X forintból.

Nagy csodálattal olvasom a beszámolóidat, ahogy gondolom más is. De pl. most is elgondolkodtam, hogy az új rendszeredben ami most nem néztem pontos árakat de mondjuk 20-25ezer euró, ahhoz tényleg a 13500 eurós pc kell? persze persze te pénzed, te hobbid, kíváncsiság, stb. ezt mind-mind értem, de mondjuk ha egy barát azt kérdezné 10 ezerből vegyen-e a 4 ezerért pc-t akkor támogatnád? vagy inkább vegyen csak 1 ezerért és a többit költse másra? Illetve mesélted, hogy komoly ipari rendszerek tervezésével foglalkozol, ahol szintén fontos a hangminőség. Oda is ajánlanál sokezer eurós audio pc-t, vagy inkább annyiból egy brand szervert?

És tényleg nem bántás, bocsánat! Bízom benne, hogy csak beszélgetünk. :napsut:
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

avl2 írta:
2019.10.22., kedd 09:12
ZolaBA írta:
2019.10.22., kedd 08:43
Nem akarok túl egyszerű lenni, de csak kikívánkozik a költői kérdés, hogy a 13500 eurós pc hány ezer eurós hangsugárzó, erősítő, dac, kábelezés, tápszűrés és akusztikai beruházás mellé reális döntés (?). :D
...
úgy látom erösen más árkategóriákban gondolkodás van. számomra is döbbenetesen magas árakkal is találnak vevöket (nyilván másnak meg elképzelhetetlen, milyen olcsó jános vagyok :-)

a hangsugarzóra is ránéztem, hogy micsodaaaaaa ? kiemelés tölem:
http://www.the-ear.net/review-hardware/ ... oudspeaker "The Duke 2 is the entry point of the Heritage series ...rather less eye-wateringly expensive, ...at just under £7,000"

értjük: a "belépés" (a klubba, ahova felvesznek, nem szeretnék tag lenni) szintje kezdödik itt, nem is annyira futja el szemünket a könny ilyen áraknál (...hát nem is :-)

gondolom az logikus, hogy nagyon más árszinteken különbözöképp érdemes felosztani is a pénzt, mert mas "hibaszinteken" lavírozunk

persze komolyan kíváncsi vagyok, hogy kaef2 fórumtárs mekkora elörelépésnek értékeli a dolgokat* a pénz függvényében ?? (számomra a görbe isssssszonyu lapos lenne ezen összegek töredékéért is ....másoknak meg ezek szerint nem az :-)
*: mit is ? élményt ? hangzásminöséget ? tulajdonlás jó érzését ?
..a hangzásra is kíváncsi lennék, milyen - gondolom ugyanazt a hangzást is különbözö összegekért éreznénk "jo deal"-nek illetve: annyit nem ér/ persze megéri -nek
Ha valaki figyeli, ahogy ezekben a dolgokban véleményt nyílvánítok, akkor általában észlelheti, hogy igyekszek olyan tanulságokat levnni, hogy miképpen lehet kevesebb pénzből esetleg megközelíteni akár lépésenként is azt a hangzást, amit a drágább dolgokkal el lehet érni (ha egyáltalán el lehet érni és ha egyáltalán van fejlődés a drágább dolog alkalmazásával).

A Marten Duke 2 hangfal egyfajta munkaeszköz is lesz. Kell egy nemzetközi szinten is elismert monitorozó eszköz a My Reel Club projekt keretében közönség előtt felvett DSD256-os stúdió koncertek otthoni, high-end audio szempontú minőség ellenőrzésére, mielőtt elküldjük őket majd a nativedsd.com-ra, ahol majd megvehetőek lesznek azok számára is, akik nem jutottak el a felvételre.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5869
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 2373

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

istvan01 írta:
2019.10.22., kedd 07:32
kaef2 írta:
2019.10.21., hétf. 23:59
wittao írta:
2019.10.21., hétf. 23:34
Pink Faun 2.16 : 7400€ (netto)
Pink Faun 2.16x : 13.500€ (netto)
Low Noise OCXO : 650€/db (netto)
Ultra Low Noise OCXO : 1500€/db (netto)

Nem draga.
Hmmm...
Esetleg valaki, tudna összehallgatni Pink-kel árkategóriábá tartozó kompakt lejátszót, mint pl Lumin zászlós hajó X1-et, ami 12900EUR?
http://www.luminmusic.com/lumin-x1.html
Sok éves tapasztalataim szerint az ilyen árú nagy számban eladott és nemzetközileg is megbecsült eszközök között a szubjektivitáson túl kívül nem szokott nagy különbség lenni.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: avl2 »

bazzs írta:
2019.10.22., kedd 09:02
...Ha hallanál egy PF-t egy minőségi rendszerben egy laptop mellet, lehet átértékelnéd a véleményed. De az is lehet, hogy nem. :) )...
igy van: ugyanaz a hangzas az egyiküknek elmeny, az elmeny alig lenne fokozhato X-szeres összegért sem (mert nagyrészt fejben döl el), a masiknak efogadhatatlanul gyenge,

ugyanaz az árszint az egyikünknek elfogadhatatlanul magas (nem gondolom, hogy ilyen a "megengedhetem magamnak"-on múlik elsösorban, inkabb a gondolkodason, ertekrendszeren), a masikunknak nem drága

bazzs írta:
2019.10.22., kedd 09:02
...Másrészt azt is "nehéz" értelmezni, hogy egyik gyártó miért minősíti indirekt módon a másik árazását...
leborulok.gif 36_1_11.gif nagyon egyetértek.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”