Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Moderátor: fülelek

Avatar
apacuka
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 990
Csatlakozott: 2010.05.27., csüt. 08:40
Értékelés: 504

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: apacuka »

Hm, azt lehet-e tudni, hogy miért szűnt meg a HiVox márkanév és miért tért vissza a régi, sokáig nem használt Dunaudio?

Online
Avatar
asebestyen
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 5852
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 7187
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

L5S1 írta:
2019.10.29., kedd 18:08
Aki le karja tesztelni a rendszere tudását az most remek anyagot kap a kezébe, mellesleg a zene sem rossz :D . 24/96.
cover.jpg
Gondoltam írok hozzá egy dicshimnuszt de inkább nem. Legyen csak meglepetés amit az album tartogat.

youtu.be/2-jEYBdiY0s
Én csak annyit tudok írni, hogy baromira bejön nekem ez az album. És a perka rengeteget hozzátesz számomra, nagyon tetszik. Amúgy az egész munkásságod nagyon köszönöm, mert így nekem nem kell keresgélnem a millió album közt, szinte minden este 19-20-ig a Te ajánlód megy itt és még nagyon kevés alkalommal volt, hogy nem tetszett és leállítottam. :smile32:
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés



 

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Aki le karja tesztelni a rendszere tudását az most remek anyagot kap a kezébe, mellesleg a zene sem rossz :D . 24/96.
cover.jpg
cover.jpg (125.73 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal
Gondoltam írok hozzá egy dicshimnuszt de inkább nem. Legyen csak meglepetés amit az album tartogat.

youtu.be/2-jEYBdiY0s
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4668
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A hifisón (másképp rezsősón) igen sokan meglátogatták a Dunaudio szobáját. Becsületesen készültem a bemutatandó zenékkel, kb. 50% klasszikus és ugyanennyi jazz+egyéb zenével. Aztán kiderült, többen kértek komolyzenét, és én boldogan teljesítettem kívánságukat. Később hallottam, hogy több minőségi komolyzenét mutattam, mint a többi kiállító együttvéve.
Pedig mindeki tudja, hogy a hangminőséget csak tisztán akusztikus hangszerek hallgatásával lehet érdemben megítélni. De a látogató tömeg az elektronikus hangzáshoz szokott inkább, és ennek akart megfelelni az összes kiállító, kivéve, aki nem...

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Hacsaturján: d-moll hegedűverseny fuvola átirat
https://www.prestomusic.com/classical/p ... achaturian
Ezt a művet elöbb ismertem fuvola átiratban mint eredetiben és hogy őszinte legyek a fuvolás verzió mindig is jobban tetszett mint a hegedűs. A darab nagyon mutatós, valóságos jutalomjáték annak aki el bírja játszani. Hogy egy hegedűn mennyi vért kell izzadni a sikerhez azt nem tudom de azt igen hogy a fuvolisták igencsak megszenvednek rajta. Láttam, hallottan élőben őket eleget, tudom hogy miről beszélek. Aki kellő erőt érez magában hogy nekifusson a darabnak az két dologra készüljön fel mindenképp: egyrészt folyamatosan át kell tudnia fújni egy nagyzenekart másrészt el kell tudnia játszani a kottában leírtakat.

Egyik sem könnyű feladat. A fuvola pl. nem egy hangos hangszer. Nagy dinamikai távlatokra képes az igaz, sokkal nagyobbra mint egy oboa de hol van a fuvola hangnyomása egy trombitához képest? A fasorban. Se. Aki nem hiszi az menjen el egy zeneiskolába, üljön be egy fuvolaórára és láss csodát simán ki fog bírni 45 percet és még a füle sem fog zúgni utána. Trombitaóra után tutira borítékolt a halláskárosodás és akkor a kis nebuló még bele sem fújt egy egészségeset a csőbe. Zenekarokban gyakran megfigyelhető hogy a fafúvós sort speciális, fej fölé nyúló füles székekkel védik a rezek felől érkező hangorkántól.

A világon sokan tudnak kottát olvasni viszont a kottaolvasási képesség még nem jelenti azt hogy a leírtakat a delikvens el is tudja játszani a hangszerén. Ehhez szükség van egy speciális motorikus képességre is amelyet csak hosszú évek gyakorlásával lehet kialakítani. Vagy még akkor sem. Olyan nincs hogy valaki a kezébe veszi a fuvolát és egyből játsza rajta az alábbi darabot:
https://www.youtube.com/watch?v=hl_vMpcvWKA

És az még a szerencsésebbik eset amikor a fuvolán egy fuvolára komponált darabot kell eljátszani mert ilyenkor nagy valószínűséggel figyelembe vették a hangszer sajátosságait, megszólaltatásának mikéntjét, a levegővételek helyeit, a futamok és kötések kijátszhatóságának lehetőségeit. Zeneszerzőknél ez jelenti a hangszerismeretet. Azt hogy tudják mit komponálhatnak rá és mit nem, ha pedig elakadnak akkor kikérik egy fuvolista véleményét. Persze volt már olyan hogy egy előadó azt mondta hogy azt úgy ott leírva képtelenség eljátszani, ne így hanem inkább úgy legyen a futam és azóta is őt röhögi a szakma. Ok, ez oboistáknál fordult elő egészen konkrétan a Hidas oboaverseny 3. tételének záróütemére vonatkozóan.

Én már próbáltam fuvola etüdöket saját hangszeren eljátszani és valósággal beletörtek az ujjam a kottafejekbe. Szegény fuvolisták meg a C-dúr oboaversennyel szívnak. Oboán sem könnyű, nem véletlen hogy kötelezően előadandó mű próbajátékokon és versenyeken, milyen lehet akkor fuvolán? Természetellenes. Nem is szeretik játszani. Ilyenkor mondják azt hogy szépnek szép a nóta csak nem hangszerszerű.

Ezek után joggal vetődik fel a kérdés hogy minek akar bárki is eljátszani egy hegedűversenyt fuvolán amikor az nagyjából lehetetlen? Hát ez az, ezt én sem értem mert a fuvolának aztán tényleg semmi köze egy négyhúros vonóshoz de páran mégis megtették ráadásul nagy sikerrel. Amúgy nem ez az egyedi próbálkozás valami nagy horderejű hegedűverseny fuvolán történő eljátszására. Ott van példának okáért Mendelssohn e-moll koncertje amelyet ha jól csalódom előszőr Adorján András fújt fel lemezre de meghallgatható a darab Bálint Jánostól is. Lehet guglizni.

És most hallgassunk egy kis zenét!
https://www.youtube.com/watch?v=xPrZ4yAdj8I
Hmmm, cicák.

Hacsaturján fuvolaversenyének amúgy két átirata van, az egyik Rampal a másik Galwayhoz nevéhez köthető. Rampal Jean Martinonnal vette fel. Ez az a fószer aki anno ki akarta rakni a chicagóiaktól a nagy Ray Stillt, ezt a muzsikust félistent. De nem sikerült neki így maradt még 40 évet.
https://www.youtube.com/watch?v=jSAPrWxLGpA

Rampal átiratának fuvolaszólama fekvésében sokkal közelebb áll az eredetihez viszont ez nagy nehézség az előadóknak mert rengetegszer kell egyvonalas hangon hangosan játszani. Ez baromira nehéz mert a forszírozott levegő befújástól rendszerint torzul a hang. Ha pedig valakinek aranyból van a hangszere mint pl Bezalynak vagy Pahudnak az duplán szívás mert az aranyfuvola amúgy is puha hangú amely tovább fokozza a zenekarba való hangi beolvadást. Szerintem egy ezüst hangszer sokkal célravezetőbb és Galway ilyet használ a felvételén. Meg egy oktávval magasabban is játszik amely a magasabb frekvenciák miatt ugyancsak kedvez a fuvola jobb kihallhatóságnak. Egy youtuber találóan meg is jegyzi hogy Galway fuvolaversenyt csinált a hegedűversenyből miközben Rampal megmarad az eredeti fekvésnél amitől az hegedűszerű. Szerintem Galway jól tette amit tett és számomra ezzel egyértelműen élvezhetőbbé vált a darab. Amúgy meg nem könnyebb magasabban játszani. Ellenkezőleg, mocsok nehéz. Nem is csinálja utána senki. Egy meghallgatás bőven elég ahhoz hogy a fuvolisták gyorsan elvessék ezt a lehetőséget.

Éppen ezért teljesen felesleges Galway, Bezaly és Pahud interpretációjának összehasonlítása mert Galwayt csak Galwayhoz lehet mérni ahogyan a hattori hanzot is csak egy másik hattori hanzohoz. Nekem mindhárom előadás megvan, szeretem is őket de legtöbbre Galway verzióját tartom. Nem pusztán a fuvolaszerűség hanem a szólisztikusság miatt is. Bezaly fantasztikusan szép hangon fúj és a játéka gyönyörűen beleolvad a zenekari hangképbe. Nagyon szeretem a dallamvezetését és nőies hozzáállását. Külön érdekesség nála a körkörös lélegzés állandó jelenléte amellyel Galway egyáltalán nem él. Na nem azért mert nem tudja hanem mert nem látja szükségét. És itt válik nagyon látványossá a két művész közötti tudásbeli különbség. Mert itt Galway végzi a nehezebb munkát és nem Bezaly. Pahud is hatalmas fuvolás tehetség és felvételének külön értéket ad hogy élő előadásról van szó. Nem semmi. Különösen úgy hogy koncertkörülmények között mennyi mindent képes megvalósítani a színpadon. Talán többet is mint Galway csak nekem most a kevesebb a több mert egyvalamit sem Bezaly sem Pahud nem csinál: NEM HÚZZÁK MAGUKKAL A ZENEKART. Aki egyszer végighallgatja a három előadást az egyből le fogja ezt venni. Galwayt nagyon nehéz tartani. Kérlelhetetlenül diktálja a tempót még a legnehezebb harmadik tételben is és egy pillanatra sem kétséges hogy itt most ki a főnök. Ő. Ezért tartják őt a fuvola királyának. Hozzá képest a másik két versenyző most csupán tehetséges növendék.

Galway előadása egy abszolút kuriózum. Ilyen technikával és hangon csak ő képes játszani. Elképesztő az ember. Fenomenális.
Aki szeretné a hifi shown meghallgatni ezt a 3. tételt az egyezkedjen a topik tulajdonosával. Nem lesz elzárkózó pláne ha virágot is visztek neki. Kupakosat természetesen. :D

youtu.be/t36cdm_-F1g
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4668
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A hétvégi jubileumi hifisó minden eddiginél erősebb lesz -mármint ami a bemutatott holmikat és -remélhetően a hangzást illeti, ezért nem a tervezett aktív kis állódobozt fogom bemutatni, hanem az idei meglepetést, a Surprise nagy állódobozt, az amp4you erősítővel.
Dunaudio - 160. szoba az első emeleten.
Újfajta akusztikai elemeket is bemutatok, amelyek segítségével akusztikailag nagyon problémás szobákban is lehet majd lényeges hangminőség javulással zenét hallgatni. A musc4you audiopécén memóriás operációs rendszer játszik, -bárki számára ingyenesen elérhető, meglévő ablakos pécéhez is használható.
Csatolmányok
Surprise.jpg
Surprise.jpg (211.86 KiB) Megtekintve 5451 alkalommal

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

1699-es gyártású csembaló? Hmmm, nem rossz. Nem rossz. Ez itt egy 1561-es. Khmm. És egy toccátát játszanak rajta.

youtu.be/3qd5-kPBaP4

Így néz ki a hangszer:
IMG_0013.jpg
IMG_0013.jpg (729.35 KiB) Megtekintve 5377 alkalommal
Meglepő hogy a klaviatúra és az összes mozgó alkatrész mekkora lármát csap játék közben. Ez még nem az a kifinomult szerkezet amely a késöbbi korokat jellemzi. Minden egyes billentyű lenyomására vad dübörgéssel válaszol a hangszer ugyanakkor halálosan pontosan leköveti az összes hangi történést. Mintha kényszert érezne arra hogy a ritmust duplán hangsúlyozza. Érdekes.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

https://www.hdtracks.co.uk/sfs-tchaikov ... y-overture
Mikor egy ilyen album szembejön akkor egyszerűen nem lehet kihagyni. 24/192-es a felbontása, mindez 2015-ből, a zenekar a világ egyik legjobbja. Elképesztő hogy mennyire tisztán, magabiztosan és érthetően játszanak. Aki rá van állva a zenekarokra, aki érti a működésüket és tisztában van az előadói buktatókkal pl. azzal hogy milyen nehéz egy dallamot ide-oda dobálni a különféle hangszercsoportok között úgy hogy se tempóban se hangszínben ne legyen törés mintha végig egy hangszer játszana az ilyenkor tátott szájjal hallgat. A profi hangszerkezelést onnan lehet megismerni hogy nincs benne kosz. Pl fúvósoknál minden hang atomstabilan elindul és befejeződik, skálázásnál pedig valósággal legördülnek a hangok a billentyűkről miközben az ujjak puhán és csendesen dolgoznak. Évek kitartó és következetes munkája szükséges ehhez. Na most ezt a minőséget szorozzuk be hetvennel és megkapjuk a San Franciscó-i Szimfónikus Zenekart. Amikor játszanak nem kell partitúra mert minden szólam gyönyörűen hallható és hát amikor Eugene Izotov megkínálja a hangszerét akkor különösen érezni hogy miért is lett ő átcsábítva ide a Chicagóiaktól. Az 5. szimfónia és a Rómeó és Júlia nyitány nagyon rendben van. Parádés a zenekar, ez a leghelyesebb szó rájuk, komolyan mondom hogy világszám amit csinálnak és ha belegondolok hogy mindezt a minőséget koncertkörülmények között produkálják bizony meg kell emelnem előttük a kalapomat. Ezt a lemezt kitehetik az ablakba mondván: tessék, mi itt tartunk szakmailag és lehet szépen, csendben utánunk kullogni. Csak hát van egy kis hiányérzet. Az a hiányérzet amely minden magát hülyeségig tökéletesre kigyakorolt zenészt jellemez: a varázslat hiánya. Mert el kell dönteni hogy a mániákus precizitás a fontos vagy a zenei mondanivaló mindenáron történő kifejezése akár bizonyos hibák árán is. Itt most a hűvös precizitás nyert:

youtu.be/XBN0tFQGQW8

Bezzeg Bernstein, ő nem fogta vissza magát. Kb így kellene eljátszani a művet:

youtu.be/nkspQHos-08

Kb. :D
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 673
Csatlakozott: 2010.11.24., szer. 11:45
Értékelés: 404
Tartózkodási hely: Dunaújváros

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: janesz »

Az ALPHA elkényeztet bennünket ilyen lemezekkel.
Ez a héten remélem megérkezik. Fúvós orgia.
https://www.youtube.com/watch?v=yUvNiweU0Pw
3760014194504.jpg
3760014194504.jpg (21.64 KiB) Megtekintve 5203 alkalommal
EAD UD2000, Lavardin IT, Verity Audio Finn, Acoustic Zen, Shunyata R. Hydra, Finite Elemente Spider

Avatar
janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 673
Csatlakozott: 2010.11.24., szer. 11:45
Értékelés: 404
Tartózkodási hely: Dunaújváros

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: janesz »

Az Anamorfosi lemezt se hagyd otthon!

https://www.youtube.com/watch?v=JWUoAT8Oflg

Tegnap este, miután meghallgattuk mindkét felvételt, megkérdeztem a feleségemet,hogy melyik tetszik jobban?
Nagyon jó a Godard lemez, nagyon szép, és ez nem kritika akar lenni, de az Anamorfosin a Si dolce è 'l martire, jobban tetszett mindkettőnknek.
EAD UD2000, Lavardin IT, Verity Audio Finn, Acoustic Zen, Shunyata R. Hydra, Finite Elemente Spider

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

fülelek írta:
2019.10.19., szomb. 13:11
...A kiválasztott zenéim között is van egy Monteverdi feldolgozás Godardtól:
Akkor majd ott meghallgatom élőben. Jó?
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4668
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Belehallgattam a Monteverdi lemezbe, hát tényleg nagyon szép és érdekes, sajnos csak a kiállítás után lesz időm az egészet egyben meghallgatni. A kiválasztott zenéim között is van egy Monteverdi feldolgozás Godardtól:

youtu.be/dHEB4k_0d54

Avatar
janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 673
Csatlakozott: 2010.11.24., szer. 11:45
Értékelés: 404
Tartózkodási hely: Dunaújváros

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: janesz »

Igen. Ez nagyon szép volt. Köszönjük!
EAD UD2000, Lavardin IT, Verity Audio Finn, Acoustic Zen, Shunyata R. Hydra, Finite Elemente Spider

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Szereti-e ön Monteverdit?

Én először a főiskolán, zenetörténet órán futottam bele a pasasba, egészen pontosan abban az évben amikor a misékről volt szó. Talán nem mindenki tudja ezért leírnám hogy zenetörténet órán nem kimondottan zeneszerzőkről tanulunk, nem Handelről, Bachról, Bartókról vagy Lisztről hanem műfajokról és azok kultúrtörténeti időszakairól. Így kerül terítékre pl. az opera, a dal, a misék és ezek apropóján néhány emblematikus zeneszerző neve és munkássága. És ha már annyian összegyűltünk a teremben és ne csak ásítozzunk a sok adat és évszám hallatán lazításként és demonstrációs céllal időnként bejátszanak az ismertetett művekből is egy-két tételt vagy fontosabb részletet, de nagyjából ennyiről szól az oktatás. Az egész mű megismerése mindig házifeladat és amikor pl egy féléves vizsgára kijelölnek kb 12-14 órányi zenefelismerési anyagot közöttük egy csomó olyat amelyet meg sem említettek az órán az bizony nagyon tud fájni, pláne ha egy olyan időszakról van szó amely nem éppen a kedvencünk. Na ilyen volt nekem a középkor és a reneszánsz. Josquinből konkrétan megvágtak mert nem ismertem fel a szájbatekert miséjét. Itt egy másik topikban a robot programozó meg nagyokat cuppog rajta...

Hát ez van. Josquin után Monteverdi Vesproja ( nem szokás kimondani a teljes címet, zenész körökben úgyis mindenki tudja hogy miről van szó ) valóságos felüdülés volt számomra de csak 10 percig mert utána azt sem bírtam hallgatni, ezért vizsgára is abban a reményben mentem be hogy nem fogják bejátszani és bingo, szerencsém volt. 20 év kellett ahhoz hogy az ellenszenvem kicsit lohadjon Monteverdi és ma már ott tartok hogy szenvedélyesen és nagy örömmel hallgatom. Ajakmici még a sírját is felkereste ha már talján földön járt.

A művet 1610-ben adták ki Velencében de a keletkezését a mantovai időszakra teszik. Máig vitatott hogy hogyan adták elő anno, most ott tartanak a tudósok hogy egészében soha nem is hangzott el Monteverdi életében legfeljebb csak részleteiben. Az előadások alapvetően kétféle formát mutatnak. Az egyik szigorúan Monteverdi szerzeményére fókuszál és csak a 13 tételt játsza el, a másik a teljes liturgiát igyekszik rekonstruálni és ennek érdekében pl. antifónákat illeszt be a tételek közé.

A vesperás az esti imaórát jelenti és az a formája amely Montevedi művében is visszaköszön Szt Benedekhez köthető. A vesperás a szigorúan szabályozott szerzetesi élet egyik fontos napirendi pontja mely biz. számú zsoltáron kívül a Magnificatot is tartalmazza. Na ez az amelyet Monteverdi megzenésített kicsit kibővített formában.

A mű első felvétele 1952-ben volt és Stokowski nevéhez fűzhető. Sok előadás létezik belőle. Én a Jordi Savall, Giuseppe Maletto és Bruno Boterf verziókat ismerem, meg ezt itt:
https://www.highresaudio.com/en/album/v ... rdi-vespro
És azt hiszem ez is lesz a végállomás. Miért? Mert nagyon a hatása alá lehet kerülni. A karmester most is szemtelenül fiatal, még csak a harmincas éveinek elejét tapossa ugyanakkor döbbenetesen magabiztos. Én mindig úgy hallgatok zenét hogy előtte nem nézek bele a kísérőfüzetbe, egyszerűen csak felteszem a fülest és húzd rá, hadd szóljon. Ezt a Vesprót az Onofri féle Vivaldi felvétel után indítottam el jó késő este, kiváncsiságból éppen csak bele akartam hallgatni de alig tudtam lekapcsolni annyira varázslatos volt. Hallgassunk bele az első tételbe!
https://www.youtube.com/watch?v=Zdo3Ew2vFLo
A korzikai énekstílus köszön vissza rajta. Nagyon különleges, már-már egzotikus a magyar fülnek.
Vagy itt van ez az antifona:
https://www.youtube.com/watch?v=WkgJCPO1Ebs
Hát milyen éneklés ez? Hol hallottunk mi ilyet? Megmondom én hol: sehol!

Ez a döbbenetes ezen a lemezen, a jóformán ismeretlen előadói stílusok és hangszerek szemvényvesztő keveredése és játéka. A karmester elmondása szerint ez a vespro az ő kitalációja. Vette Monteverdi kottáját, szervezett köré egy teljes liturgiát amelyet megfejelt azzal hogy a Monteverdi tételek mindegyike elé beillesztett egy ugyanolyan szövegű fauxbordont is. Sőt, odáig ment hogy ha a fauxbordon bár dallamában hasonlatos volt Monteverdi művéhez de a szöveg eltért akkor dobta az eredeti szöveget és beillesztette az odaillőt. Cipőkanállal.
Hogy jobban értsük: először felhangzik a fauxbordon ( kezdetleges (( annyira azért nem kezdetleges )) 3-4 szólamú polifón mű )
https://www.youtube.com/watch?v=-BLUXCMx7RQ
majd ezt követően Monteverdi zenéje:
https://www.youtube.com/watch?v=jkFK0j5D7l0
Ugye hogy mennyire hasonlít? Állat.

De hogy még jobb legyen nekünk további újításokat eszközöl Simon-Pierre Bestion. Pl a Nisi Dominus után beilleszti ezt a Frescobaldi (!) ricercart:
https://www.youtube.com/watch?v=sx87JVOms6w

De a legnagyobb dobása nem ez hanem a Vespro helyenkénti kibővítése és áthangszerelése. Ez a tétel pl. a Vespro legemblematikusabb tétele. De hallgassuk csak milyen hosszan szól! Nem ehhez vagyunk szokva.

youtu.be/ZENFrFZyQQw

És teszi ezt azért mert szerinte így a jó. Kell ez a hosszúságú bevezető, ráadásul ezzel a hangszeres apparátussal. A vespro hangszerelése nem egyértelmű, ebből adódik az hogy egyesek jóformán teljesen elhagyják a rezeket és az énekes polifónia szépségeire gyúrnak ( Boterf ) vagy kamaraoperát kreálnak belőle ( Pluhar ). Végtére mindegyik egy jó eljárás a maga módján legfeljebb csak nekünk nem tetszik annyira. Ennél a Vespronál van hegedű, furulya, cornet, serpent, trombita, sacqueboutes ( ez az a harsona amelyet Brandt Attema is fújt ), barokk gitár, theorba, lant, orgona...dulcián (!) hogy ez milyen jó hangszer...nagyjából itt van minden ami az adott kort fémjelzi. És énektechnikai szinten is itt van mert másként énekeltek akkoriban a templomban, másként a halpiacon, másként az operában de hogy ezek az előadói módozatok együtt, egy időben léteztek az tuti és kizárt hogy ezek ne lettek volna hatással Monteverdire. A Mediterráneum egy hatalmas zenei olvasztótégely volt és ennek a középpontjában Velence állt. Nem csak a ruházatban, a kulturális szokásokban és bőrszínekben mutatott hatalmas keveredést a város hanem a zenéjében és előadói technikákban is. És ez a Simon-Pierre Bestion vette a fáradtságot és kikutatta nekünk őket, mert nem ért egyet azzal a felfogással hogy Wagner énekesekkel énekeltessék Monteverdit ahogyan azzal sem ért egyet amivé a gregorián éneklést vágták csak azért hogy istennek tetszőnek lehessensen titulálni és ne kelljen miattuk szégyenkezni a templomban. Amikor Chord becsempészte nekünk a Huelgas Ensemble vagy a Graindelevoix gregorián felvételeit akkor a legjobbat tette velünk mert kinyitotta a titkok kamráját és rácsodálkozhattunk a múlt valódi éneklési stílusaira:
https://www.youtube.com/watch?v=vBZ-pmN5T0A
Mert ez a gregorián éneklés nem pedig ez a szörnyűség a The Clerk's Group jóvoltából.
https://www.youtube.com/watch?v=v1CEB2iRM10
Jesszus de ronda és primitív.

Szóval Simon-Pierre Bestion egy elképesztően jól felkészült régizene specialista aki azon túl hogy tökéletesen ismeri Monteverdi korát és van mersze beleírni az eredetibe kreál egy olyan zenei élményt amely kiemel a hétköznapok mocsarából és felemel az ég felé és ott tart minket két és fél óráig. És ez a legnagyobb erénye az előadásának, ez a varázslat ahogyan az első perctől kezdve lenyűgöz és nem ereszt. Mert lehet itt kérem bőven csámcsogni a hangszerkezelésen, az énekes szólisták iszonyat orgánumán és díszítésein, a mű szerkezetén és ötletességén, a letaglózó zenekari összjátékon és teátrális jeleneteken. De nem ez a lényeg hanem a zene. A nagybetűs ZENE amely utatat tör magának és lefegyverez. Mondanám hogy ez a felvétel hifis grál lesz de kétlem. Ahhoz túlságosan is jó. Hiányzik belőle a metró dübörgése meg a széklábak recsegése és a kottalapok surrogása. Viszont ha elindítom a művet soha nem agyalok az előadás nagyszerűségén, egyszerűen csak kilazulok és önfeledten lubickolok a világ egyik legnagyszerűbb muzsikájában. Kell ennél több? Kaphatunk ennél többet bárkitől is zenei téren? Kötve hiszem.
Ajánlom-e az album beszerzését? Hát!

youtu.be/A4Cd9mQ5b6E
cover.jpg
cover.jpg (598.8 KiB) Megtekintve 5014 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4668
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

"Ön nyert egy hangszórót!" (Egri János után)
És evvel mindenki nyer, mert olyan érdekes információkat kapunk tőled a komolyzene (ez biztos úgy alakult ki, mint a bakelitlemez :D) részleteiből, amihez nem egyszerű hozzáférni a nagy büdös interneten -ha egyáltalán. A műfajt komolyzenei ismeretterjesztő objektív/szubjektív kritikának nevezném, ahol nem csak a hozsanna, hanem a időnként durván belemenős ejnye-bejnye is belefér, ami igenis tudatalatti ízlés formáló erővel bír.

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Vajon Rachmanyinovnak melyik tetszene leginkább:
- Horowitz.

...illetve az idelátogatókat is kérdezném, melyik felvételt hallgatnák meg szívesebben?
- Rachmanyinovét.

A hét zongorista közül van egy "kakukktojás". Ki ő és miért?
- A csajszi mert ő nem ruszki.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4668
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ami igaz, az igaz, nekem elég volt a tecső is, hogy ne keressem tovább...

Egy érdekes vágás, öt zongorista játszik egy Rahmanyinov művet, de én még hozzátennék kettőt:
Vajon Rachmanyinovnak melyik tetszene leginkább, illetve az idelátogatókat is kérdezném, melyik felvételt hallgatnák meg szívesebben?

youtu.be/CYpnUbaa0Ok


youtu.be/PbvXiFLBdBE


youtu.be/GhBXx-2PadM

A hét zongorista közül van egy "kakukktojás". Ki ő és miért?

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »


youtu.be/e8OeXFvCph4

Ma meghallgattam 24/192-ben csak úgy kiváncsiságból. Nem állítom hogy rémes az előadás de közelít hozzá.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
bodzso
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2010.09.12., vas. 15:46
Értékelés: 2

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: bodzso »

bodzso írta:
2019.10.15., kedd 23:38
fülelek írta:
2019.10.08., kedd 22:13
Új hangsugárzó a palettán: Surprise a neve és aki eddig meghallgatta, mind meglepődött...:D
Magassugárzója a nagyon rövid idő alatt híressé vált Bliesma gyártmányú AlMg változó vastagságú (!)membrános dóm sugárzó, ami 34mm átmérője ellenére egészen pazar iránykarakterisztikával rendelkezik akár 15kHz-en is. 96dB érzékenység, nagyon kicsi torzítás akár 105dB hangnyomáson is. A 4 mélyközép sugárzó SB Acoustic gyártmányú, alu membrános, együttesen 240W terhelhetőségű, akár a Scanspeak revelator szériát is megszégyenítően alacsony torzítással. Sőt, nem sok fejhallgató tud ilyen felbontást, a sztereo térről nem is beszélve... :D
Evvel a hangsugárzóval 30-50nm-en bármilyen műfajú zenét meg lehet hallgatni dinamika csökkentés nélkül.
Meghallgatható a képen látható bemutatótermemben, ahol épp egy baráti diy találkozón mutatkozott be.

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4668
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A rezsősón valószínűleg nem lesz bemutatva, az a szoba túl kicsi hozzá, de nálam a bemutatótermemben meg lehet hallgatni -csak el kell zarándokolni 25,2 km-re a Nulla Kilométerkőtől...
A dupla D'Appolito mellett hallottam már kvázi koax elnevezést is, ez is stimmel, és a passzív váltóban a megfelelő magas késleltetés sem hiányzik.

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2509
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2306
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

fülelek írta:
2019.10.08., kedd 22:13
Új hangsugárzó a palettán: Surprise a neve és aki eddig meghallgatta, mind meglepődött...:D
Magassugárzója a nagyon rövid idő alatt híressé vált Bliesma gyártmányú AlMg változó vastagságú (!)membrános dóm sugárzó, ami 34mm átmérője ellenére egészen pazar iránykarakterisztikával rendelkezik akár 15kHz-en is. 96dB érzékenység, nagyon kicsi torzítás akár 105dB hangnyomáson is. A 4 mélyközép sugárzó SB Acoustic gyártmányú, alu membrános, együttesen 240W terhelhetőségű, akár a Scanspeak revelator szériát is megszégyenítően alacsony torzítással. Sőt, nem sok fejhallgató tud ilyen felbontást, a sztereo térről nem is beszélve... :D
Evvel a hangsugárzóval 30-50nm-en bármilyen műfajú zenét meg lehet hallgatni dinamika csökkentés nélkül.
Meghallgatható a képen látható bemutatótermemben, ahol épp egy baráti diy találkozón mutatkozott be.
Nem egy megszokott hangszóró elrendezés. Mint egy kvázi dupla d'apolito elrendezés. Ötletes. :smile32:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Egy 10 éves kiadvány. Ez nem az ILGA, lehet örvendezni.

youtu.be/ZWkuyQ0EO7o
cover.jpg
cover.jpg (105.82 KiB) Megtekintve 2929 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4668
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Új hangsugárzó a palettán: Surprise a neve és aki eddig meghallgatta, mind meglepődött...:D
Magassugárzója a nagyon rövid idő alatt híressé vált Bliesma gyártmányú AlMg változó vastagságú (!)membrános dóm sugárzó, ami 34mm átmérője ellenére egészen pazar iránykarakterisztikával rendelkezik akár 15kHz-en is. 96dB érzékenység, nagyon kicsi torzítás akár 105dB hangnyomáson is. A 4 mélyközép sugárzó SB Acoustic gyártmányú, alu membrános, együttesen 240W terhelhetőségű, akár a Scanspeak revelator szériát is megszégyenítően alacsony torzítással. Sőt, nem sok fejhallgató tud ilyen felbontást, a sztereo térről nem is beszélve... :D
Evvel a hangsugárzóval 30-50nm-en bármilyen műfajú zenét meg lehet hallgatni dinamika csökkentés nélkül.
Meghallgatható a képen látható bemutatótermemben, ahol épp egy baráti diy találkozón mutatkozott be.
Csatolmányok
hardver_2.jpg
hardver_2.jpg (101.93 KiB) Megtekintve 2851 alkalommal

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

https://www.prestomusic.com/classical/p ... lle-epoque
Csak hogy ne mindig a múlt felvételein merengjek. Művészünknek ( tanára Sabine Meyer ) nem ez az első lemeze viszont a dán Pentatone-nál ez a debütáló albuma. Állítólag hosszú időre lekötötték magukhoz és valszeg erre jó okuk is volt. És ha már minden versenyt megnyert akkor alaposan ki is facsarják a kedves managerek, kb mint egy citromot. Meg lehet nézni a koncertnaptárját, szépen be van táblázva. A szólókarriernek bizony nagy ára van, 100-150 koncert évente.

Na, de nézzük hogy mivel is kápráztatnak el minket! A Debussy Première rhapsodie, L. 116 nagyon jó, a traileren is ez szól ( nem véletlenül ). Itt most nem a zongorás hanem a nagyzenekari verziót hallhatjuk. Klassz.

youtu.be/dssh0ERpRJA


Manfred Trojahn (b. 1949) Rhapsodie pour clarinette et orchestre c. művének semmi köze a Bell époque néven emlegetett időszakhoz mert ez egy kortárs szerzemény. Az előadónak íródott és hát nagyon fekszik neki. Semmi vadulás nincs benne, se akkord hangok se speciális hangi effektusok szóval no para. Kifejezetten ajánlott a modern zenével még csak barátkozó lelkes zenehallgatóknak.

Gabriel Pierné (1863 - 1937) 5. Canzonetta in E-Flat Major, Op. 19 -es műve egy zenekari átirat J. Tassyns jóvoltából és nagyon szépre sikeredett. Könnyed franciás életérzés lengi körül, tipikus zsáner darab ahogyan Charles-Marie Widor (1844 - 1937) 10. Introduction et rondo, Op. 72 -es műve is az, igaz ez utóbbit inkább a MGM egyik filmjében tudnám elképzelni egy záróképhez semmint egy koncertteremben.

És sajna itt van a kakukktojás Brahms f-moll klarinét szonátájának a nagyzenekari átirata Luciano Berio tollából. Ezt különösen érdemes meghallgatni mert semmi köze nincs Brahmshoz. Berio ezer szállal kötődik a szerializmushoz de írt ő átiratokat is nem is akármilyeneket. Pl.ezt itt:
https://www.youtube.com/watch?v=Ml9e-Wsw--s
Viszont ez a Brahms totál gáz és a szólistát is rendesen összezavarja. Az intimitás elvész, az arányok eltolódnak, talán a harmadik tétel az amely valamit vissza tud csempészni ebből a fantasztikus kamarazenéből.

Összességében egy vegyesbazárral állunk szemben amely első blikkre izgalmasnak tűnik viszont harmadik meghallgatásra már kifejezetten fárasztó. A szólista érti a dolgát, ügyes, tehetséges, muzikális, soha nem forszírozza a hangszerét ( nem egy Martin Fröst ), kifejezetten intelligensen és ízlésesen játszik, igazán megérdemelt volna egy olyan szettet ahol jobban megmutathatta volna az oroszlánkörmeit. Talán a következő lemezén.
cover.jpg
cover.jpg (338.84 KiB) Megtekintve 2779 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”