Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Online
Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Szia,
Mire szeretnéd használni?
Nekem van egy ilyen: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -knife.htm
Jól tarja az élét, de a formáját nem szeretem.
Ezt a formát szeretem, de szélesebb pengével: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -knife.htm
Ez a jelenleg használt késem: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-b ... -261-0.htm

De a 20cm változata nekem rövid és széles: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-b ... -201-0.htm

A jó kés mellé mindenképpen kell: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -steel.htm
és a finom hangoláshoz : https://www.knivesandtools.com/en/pt/-w ... 0-4452.htm
Elmo írta:
2020.03.09., hétf. 14:46
Szakácskésekkel kinek milyen tapasztalata van? Egy 20 cm-es pengéjű Scanpan késről váltanék komolyabbra. Nem vagyok megelégedve az éltartósságával.
Zwilling, Global, Wüsthof? Olyasvalakik véleménye érdekel, akik már évek óta használják a sajátjukat.

Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Mennyi pénzt szánsz rá?
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Elmo írta:
2020.03.09., hétf. 14:46
Szakácskésekkel kinek milyen tapasztalata van? Egy 20 cm-es pengéjű Scanpan késről váltanék komolyabbra. Nem vagyok megelégedve az éltartósságával.
Zwilling, Global, Wüsthof? Olyasvalakik véleménye érdekel, akik már évek óta használják a sajátjukat.
hu, ez jo kerdes. engem "általános használati", "mindenes" késre érdekel ajánlat, tipp (amivel vajat kenek, retket vágok rá, de ha kell hagymát aprítok vele, szalámit szelek, ...)
nem vagyok hifiben sem high-end-es, fözésben sem, azaz nem a csúcs érdekel, hanem jó áron elérhetö legjobbak.
köszönöm

Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Szakácskésekkel kinek milyen tapasztalata van? Egy 20 cm-es pengéjű Scanpan késről váltanék komolyabbra. Nem vagyok megelégedve az éltartósságával.
Zwilling, Global, Wüsthof? Olyasvalakik véleménye érdekel, akik már évek óta használják a sajátjukat.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1709
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 409

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

AAttila írta:
2020.03.05., csüt. 21:27
Hanem arra
Úgy legyen.

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5157
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

venomer írta:
2020.03.05., csüt. 20:17


Jó. csak ez olyan, mint mikor Zé meglovagolja a családi-érzelmi-nagymama vonalat, hogy akkor lenyomná ő tisztelettel a mi torkunkon is az ő tradícióját, az ő élményét: nem kell.
Nem erre gondoltam, a grillezés szerintem is a leginkább freestyle vonal. Hanem arra, hogy többféle grillezőt,szmókert lehet működés közben is látni, tapasztalatokat gyűjteni, új dolgokat felfedezni, mindezt ingyen.

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1709
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 409

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

AAttila írta:
2020.03.05., csüt. 15:06
Ez jónak igérkezik:
http://www.grillplaza.hu/grill_akcio?gc ... gKSjfD_BwE

Jó. csak ez olyan, mint mikor Zé meglovagolja a családi-érzelmi-nagymama vonalat, hogy akkor lenyomná ő tisztelettel a mi torkunkon is az ő tradícióját, az ő élményét: nem kell. Grillezéshez is: minek védnök? Aki még keres is rajtad? A grillezés pont az nem a kimondottan intézményesíthető műfaj, de klasszikusan a privát egybegyűlések eseménye. Tudom-tudom, nem mindenki tud kimenni, ja de, hiszen ismerősi körben 1 kert mindig akad. Majdhogynem MLM-szintű termékkapcsolás. Akiben nem merülnek fel ilyen ellenérzések és testközelből szeretne szmókerrel ismerkedni, annak lehet jó, biztosan. Szerintem kell a fogyasztóiságnak egy határt parancsolni. Kinél hol van ez, hova esik, eltérő.

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5157
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »


Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
... hülye IPS panel, megtréfáltak a színek ;-)

És ahogy Vinkler mondja: egy kicsit "száraz" pörinek ;-)

A sok (!!!) hagyma (húsnál én a hús mennyiségének kb. a harmadát beleteszem, de néha többet) kell hozzá, és a paprika (zöld, hüvelyes, kápia, akármi) , aztán ízlés szerint paradicsom.
Attól függően, hogy mennyi lesz a főzési idő, kell ezt az alapot készre főzni: marhahúsnál nem kritikus a dolog, mert mire az megpuhul, addigra a szaft is szétfől. Disznónál, csirkénél neccesebb, ott jobb szinte teljesen készre főzni az alapot. Gombánál meg totál készre meg kell csinálni (vízzel, fedő alatt akár) , és amikor az OK, akkor mehet bele a gomba.
Őrölt paprika: mindig teszek bele az elején, az alapba (meg köményt, borsot) , de ha sokáig kell főzni, akkor a művelet ;-) vége előtt úgy fél órával a nagyobbik részét, az elején csak keveset. Az őrölt paprika finom íze elmegy, ha sokáig (több, mint egy óráig) fől, ezért kell az ízfrissítés: sokkal finomabb lesz a pörkölt!

Ja, én a pörköltet frissen nem szeretem... Akárhogy főzöm, akkor még van a szaft, és van a hús. Kell neki pár óra pihenés, hogy a hús magába szívja a szaftot, az ízeket. De a legjobb másnap ;-)

A gulyáslevest is csak úgy szeretem, ha a pörkölt már lehetőleg előző nap elkészült, teljesen más lesz! Ha frissen csinálja az ember, akkor viszonylag ízetlen húskockák úszkálnak csak a lében.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 08:55
Vinkler írta:
2020.02.29., szomb. 08:04
kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59


Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Egy jótanács. Gombapörkölthöz ne vágd fel ilyen vékony szeletekre a gombát. Én kisebbeket válogatok és csak negyedelem.
Pörkölthöz nélkülözhezptetlen a piros paprikás, lecsós alap.
Hajrá, az irány jó! :tutiok:
Hagyma, utána a gomba, közben só, bors. A vége előtt nem sokkal tettem rá a paprikát (nem sokat, mert csípőset vettem).
A negyedelőst majd kipróbálom.
Lecsó???
Igen, lecsó.
Ha már pörkölt, akkor kell a klasszik pörkölt alap, nélküle max. gombaragu. A pirospaprikát meg kell picit futtatni a zsiradékon, úgy az igazi, nem a végén.
Ez persze szigorúan az én magánvéleményem. :rolleyes:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 944
Csatlakozott: 2012.11.09., pén. 19:01
Értékelés: 367
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Vinkler írta:
2020.02.29., szomb. 08:04
kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59
Vasti írta:
2020.02.28., pén. 23:35


Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Egy jótanács. Gombapörkölthöz ne vágd fel ilyen vékony szeletekre a gombát. Én kisebbeket válogatok és csak negyedelem.
Pörkölthöz nélkülözhezptetlen a piros paprikás, lecsós alap.
Hajrá, az irány jó! :tutiok:
Hagyma, utána a gomba, közben só, bors. A vége előtt nem sokkal tettem rá a paprikát (nem sokat, mert csípőset vettem).
A negyedelőst majd kipróbálom.
Lecsó???
Újratervezés

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59
Vasti írta:
2020.02.28., pén. 23:35
kasumi írta:
2020.02.27., csüt. 18:36
Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Egy jótanács. Gombapörkölthöz ne vágd fel ilyen vékony szeletekre a gombát. Én kisebbeket válogatok és csak negyedelem.
Pörkölthöz nélkülözhezptetlen a piros paprikás, lecsós alap.
Hajrá, az irány jó! :tutiok:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 944
Csatlakozott: 2012.11.09., pén. 19:01
Értékelés: 367
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Vasti írta:
2020.02.28., pén. 23:35
kasumi írta:
2020.02.27., csüt. 18:36
Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Újratervezés

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

kasumi írta:
2020.02.27., csüt. 18:36
Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!

Avatar
csövi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3876
Csatlakozott: 2005.01.11., kedd 17:10
Értékelés: 949

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: csövi »

P1070125.jpg
P1070125.jpg (1.32 MiB) Megtekintve 1457 alkalommal
Kacsa husi tormás tejfölös dödölével.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Avatar
kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 944
Csatlakozott: 2012.11.09., pén. 19:01
Értékelés: 367
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
IMG_20200227_180700.jpg
IMG_20200227_180700.jpg (1.56 MiB) Megtekintve 1467 alkalommal
Újratervezés

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Sziasztok!

Én imádom a jó tartalmas leveseket... A hétvégén pl. lencselevest főztem, szerintem piszok finom volt (füstölt szalonna, háromféle jó kis hazai házias kolbász, nyami ;-) A család sem tűnt elégedetlennek, még a levesnemszerető lányaim is megettek egy-egy púpos tányérral :-)
Csatolmányok
Lencseleves.jpg
Lencseleves.jpg (225.65 KiB) Megtekintve 1478 alkalommal

Online
Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Jamón, Jamón

Kép

Kép

Kép

Kép

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

lehoako írta:
2019.11.17., vas. 10:00
Vinkler írta:
2019.11.16., szomb. 23:46
Ma feldobtam a tesót is! Erről csináltam képet kesz állapotban is. :rolleyes:
182247B2-F604-463F-9935-1EA94C152F9E.jpeg
3149FF60-F779-4514-8DCA-13A174062D5B.jpeg
84B4DF38-7916-47D1-9BBE-8D674DF5AF04.jpegE83CEAA2-8F55-4673-9878-88B6AD7B2681.jpeg
Vinkli, ezek csodálatos husik!

Valamilyen páccal kenegetted? Van esetleg titkos recept? :D
Az úgy volt, hogy pénteken megkívántam a steak-et. Én melóztam, ezért a zasszonyt elküldtem Marcihoz, a hentesemhez. Mondtam, hogy hozzon 2 szelet 4 cm-es rib eye steak-et. Marci mondta a, hogy ez a rib eye nem az, ami nekem megfelelne, de megutatja és hívjon fel. Megbeszéltük, hogy ez valóban nem elég márványos szerkezetű, de mondta, hogy az érlelt t-bone jól nez ki. Mondom, akkor abból hozzon kettőt. Mivel azt már elfelejtettem mondani, hogy t-bone-ból nem kell 4 cm-es, csak 2,5-3, így az lett, hogy kaptam 2 db, közel 1 kg-os húst... :D
Mondom ennek fele sem tréfa, körettel, sali
val (szereztem gránátalma ecetet a salihoz), ha lehet nem túrnék be ennyit, így megállapodtunk, hogy 2 felvonásos lesz a történet.
Az érlelt húshoz, meg amúgy is a marha steak-ekhez nem használok pácot, (csak a migninokhoz).
Hűtőből ki, sütés előt jóval, hogy barátkozzon a hőmérséklettel. Aztán a faszénre fel! 2x annyi perc oldalanként, amit elégnek tartok (3,4,5). Aztán, só, bors és vissza 1-1 percre. Aztán pihentetni. Most saját fűszervaj alatt tette ezt.
Alapból a t-bonet szoktam meleg füstön is pihentetni pár percet, de mivel este későn értem haza, brutál éhesen, ez kimaradt. Így lett rare, a medium rare helyett. De nehm baaaaj! ;)

Más.

A másik témában emlegetted az ételeket, de ott italozunk és itt eszünk. Légyszi, legyen így!
Nahszóval, a sütőtök leves csak úgy jó, ha elősütött tökből van, nem kell bele alma, de pici narancsot, narancshéjat tehetsz bele, az jó!
Tetejére pirított tökmag jár!

Fehér kolbász. Ha az aldiban jársz Valentins búzasörért (egyébként most láttam Erdingert is a napokban ott), nézd meg a fehér kolbászt, mert nagyon jó szerintem és csomagolnak hozzá mézes mustárt IS!
A pék résznél, meg lehet perecet venni! ;peace;
Nyilván nem olyan vajas perec, mint a Kalász pékségben, de vállalható a fehér kolbihoz!

Jó étvágyat! :smile29:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
lehoako
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5319
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Vinkler írta:
2019.11.16., szomb. 23:46
Ma feldobtam a tesót is! Erről csináltam képet kesz állapotban is. :rolleyes:
182247B2-F604-463F-9935-1EA94C152F9E.jpeg
3149FF60-F779-4514-8DCA-13A174062D5B.jpeg
84B4DF38-7916-47D1-9BBE-8D674DF5AF04.jpegE83CEAA2-8F55-4673-9878-88B6AD7B2681.jpeg
Vinkli, ezek csodálatos husik!

Valamilyen páccal kenegetted? Van esetleg titkos recept? :D

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Ma feldobtam a tesót is! Erről csináltam képet kesz állapotban is. :rolleyes:
182247B2-F604-463F-9935-1EA94C152F9E.jpeg
182247B2-F604-463F-9935-1EA94C152F9E.jpeg (773.46 KiB) Megtekintve 1841 alkalommal
3149FF60-F779-4514-8DCA-13A174062D5B.jpeg
3149FF60-F779-4514-8DCA-13A174062D5B.jpeg (881.66 KiB) Megtekintve 1841 alkalommal
84B4DF38-7916-47D1-9BBE-8D674DF5AF04.jpeg
84B4DF38-7916-47D1-9BBE-8D674DF5AF04.jpeg (939.93 KiB) Megtekintve 1841 alkalommal
E83CEAA2-8F55-4673-9878-88B6AD7B2681.jpeg
E83CEAA2-8F55-4673-9878-88B6AD7B2681.jpeg (820.09 KiB) Megtekintve 1841 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5157
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Igazán szép husi. :smile32:

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1709
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 409

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

A borsikafű nevű fűszerre hívnám fel a figyelmet.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Tegnap esti T-bone steak. (1kg)
(Bocs, de a végeredményt már elfelejtettem lefotózni :smile29: )
74D941F5-782E-4994-AA9D-A60344CAD76B.jpeg
74D941F5-782E-4994-AA9D-A60344CAD76B.jpeg (981.73 KiB) Megtekintve 1914 alkalommal
023F30DC-4BFA-4B5B-846A-A71A87A402B0.jpeg
023F30DC-4BFA-4B5B-846A-A71A87A402B0.jpeg (690.15 KiB) Megtekintve 1914 alkalommal
C705B695-1FC1-4824-B9FA-7E0A4DB4E902.jpeg
C705B695-1FC1-4824-B9FA-7E0A4DB4E902.jpeg (837.34 KiB) Megtekintve 1914 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Vinkler írta:
2019.11.10., vas. 16:18
Palm írta:
2019.11.10., vas. 16:12
Vinkler írta:
2019.11.10., vas. 10:43


Mi az, hogy bbq sütő? Azért ez így elég tág fogalom...
Tudtommal olyan sütő, ami füstöli is a bent sülő húst.
Akkor olvass egy picit, találd ki első körben, hogy mit is szeretnél...
https://nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/03 ... cgptcq6qf0
Kösz!
A gravitációs szekrény típus felelne meg nekem.

Kép
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”