Örülök, hogy nálad is hasonlóképp működik, mint nálam! :) Egyébként ezek nem saját ötleteim voltak, hanem külföldi fórumokról vett tippek, amiket kipróbáltam és beváltak. Érdemes lenne még többet kísérletezni, mert meglepően jó eredményeket tudnak produkálni a klasszikus receptektől jóval eltérő kivonatolások.
Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?AVX írta: ↑2019.11.19., kedd 09:49Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.
A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jana86 2019.11.19., kedd 10:53-kor.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.jana86 írta: ↑2019.11.18., hétf. 23:14Egészségedre! :) A gépi előáztatás helyett jobb, ha a tűszeleppel szabályozod az előáztatást. Kis gyakorlás után pontosabb leszel vele és szabadabban változtathatsz, ha kell. Egyébként a sötétebb kávék annyira nem igénylik az előáztatást. Csinálhatod azt is, hogy a szelepet kb. 1/3 állásba teszed, így a nyomás lassabban épül fel - ezáltal mégis előáztatsz, de csak röviden. Ez (is) a jó a Biancában, hogy ilyen dolgokkal is lehet kísérletezni, játszani. :)Cult írta: ↑2019.11.18., hétf. 21:35Köszi szépen!!
Lejjebb vettem 4 fokkal + nem engedtem rá a teljes nyomást ( 8,5 bár-nal megállítom - hagyom - majd nagyon lassan lehuzom 4,5 barig és itt befejeződik a csapolas )
1:1 arany, 5 mp gépi eloaztatassal próbáltam - tehát nagyon hasonló módon készítettem el, mint egy olasz blendet - és jobb lett!
- Csatolmányok
-
- IMG_20191113_174936.jpg (1.49 MiB) Megtekintve 4841 alkalommal
-
- IMG_20191113_175839.jpg (1012.36 KiB) Megtekintve 4841 alkalommal
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Egyharmad állásból indulva, manuálisan lassan adagolva - ahogy javasoltad - szebb lett a lefolyas színe és állaga is.
Nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a különbség...
Minden más a korábbi paraméterekkel zajlott.
Nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a különbség...
Minden más a korábbi paraméterekkel zajlott.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Egészségedre! :) A gépi előáztatás helyett jobb, ha a tűszeleppel szabályozod az előáztatást. Kis gyakorlás után pontosabb leszel vele és szabadabban változtathatsz, ha kell. Egyébként a sötétebb kávék annyira nem igénylik az előáztatást. Csinálhatod azt is, hogy a szelepet kb. 1/3 állásba teszed, így a nyomás lassabban épül fel - ezáltal mégis előáztatsz, de csak röviden. Ez (is) a jó a Biancában, hogy ilyen dolgokkal is lehet kísérletezni, játszani. :)Cult írta: ↑2019.11.18., hétf. 21:35Köszi szépen!!
Lejjebb vettem 4 fokkal + nem engedtem rá a teljes nyomást ( 8,5 bár-nal megállítom - hagyom - majd nagyon lassan lehuzom 4,5 barig és itt befejeződik a csapolas )
1:1 arany, 5 mp gépi eloaztatassal próbáltam - tehát nagyon hasonló módon készítettem el, mint egy olasz blendet - és jobb lett!
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Köszi szépen!!
Lejjebb vettem 4 fokkal + nem engedtem rá a teljes nyomást ( 8,5 bár-nal megállítom - hagyom - majd nagyon lassan lehuzom 4,5 barig és itt befejeződik a csapolas )
1:1 arany, 5 mp gépi eloaztatassal próbáltam - tehát nagyon hasonló módon készítettem el, mint egy olasz blendet - és jobb lett!
Lejjebb vettem 4 fokkal + nem engedtem rá a teljes nyomást ( 8,5 bár-nal megállítom - hagyom - majd nagyon lassan lehuzom 4,5 barig és itt befejeződik a csapolas )
1:1 arany, 5 mp gépi eloaztatassal próbáltam - tehát nagyon hasonló módon készítettem el, mint egy olasz blendet - és jobb lett!
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
A Bianca offset beállítása gyárilag 10 fok, ami valószínűleg kevés. Nekem 14 fokra kellett állítanom mért kifolyó víz hőmérséklet alapján. Ha nálad kb. ugyanez a helyzet, akkor a PID 98 fokja a valóságban csak 94 fok körül van.
A brazil kávékat valóban sötétebbre pörkölik általában, ekkor teljesen klasszikus jegyeket hordoznak, alacsonyabb hőfokon érdemes csapolni őket (akár 88-90), és 1:2 arány fölé semmiképp nem húzni, inkább 1:1,5, de akár 1:1-es ristrettonak is kiválóak. De ittam már nagyon jó brazilt (pl. Hasbean-től), ami világos pörkölés volt, és nem a számomra unalmas klasszikus ízvilágot képviselte, hanem izgalmas, gyümülcsös, savas aromák voltak benne. Azt, hogy milyen profillal pörkölték, természtesen nem tudom megmondani. :)
A brazil kávékat valóban sötétebbre pörkölik általában, ekkor teljesen klasszikus jegyeket hordoznak, alacsonyabb hőfokon érdemes csapolni őket (akár 88-90), és 1:2 arány fölé semmiképp nem húzni, inkább 1:1,5, de akár 1:1-es ristrettonak is kiválóak. De ittam már nagyon jó brazilt (pl. Hasbean-től), ami világos pörkölés volt, és nem a számomra unalmas klasszikus ízvilágot képviselte, hanem izgalmas, gyümülcsös, savas aromák voltak benne. Azt, hogy milyen profillal pörkölték, természtesen nem tudom megmondani. :)
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Meg annyit hozzafuznek, hogy mintha az ECM és a Bianca nem ugyanazt a hőfokot merne...
Persze most már tudom Jana86 fórumtárs jóvoltából, hogy ez miképp’ lehetséges.:-)
Ezért kerültem kissé zavarba a hofokkal, hiszen korábban már ittam ilyet a korábbi e61 gepeimbol.
De nemcsak ilyet porkolok, hanem sokfélét.
Csak pár a favoritok közül: Nepál M.E., Kenya AA Top, Yemen Mocha Matari, Australian Skyburry - ez utóbbi kettő csoda sajnos már egy ideje nincs nálatok.
Meg persze egyéb kávékat is, amiket a rendeleseimnel látsz.
Persze az ízlés is egy dolog, hogy éppen mi ízlik, mit kívánok meg, az nagyon nagy mértékben függ a hangulattól, napszaktol, környezettől, attól, hogy mit olvasok, de egyéb mástól is.
Meg a gyümölcsös/újhullámos világos is van amikor kívánatos és ízletes számomra, napinditonak meg valami Brazil, de meg inkább valami földes/fűszeres, pl. Cubai.
De ez sem törvény, csak úgy általában.
Persze most már tudom Jana86 fórumtárs jóvoltából, hogy ez miképp’ lehetséges.:-)
Ezért kerültem kissé zavarba a hofokkal, hiszen korábban már ittam ilyet a korábbi e61 gepeimbol.
De nemcsak ilyet porkolok, hanem sokfélét.
Csak pár a favoritok közül: Nepál M.E., Kenya AA Top, Yemen Mocha Matari, Australian Skyburry - ez utóbbi kettő csoda sajnos már egy ideje nincs nálatok.
Meg persze egyéb kávékat is, amiket a rendeleseimnel látsz.
Persze az ízlés is egy dolog, hogy éppen mi ízlik, mit kívánok meg, az nagyon nagy mértékben függ a hangulattól, napszaktol, környezettől, attól, hogy mit olvasok, de egyéb mástól is.
Meg a gyümölcsös/újhullámos világos is van amikor kívánatos és ízletes számomra, napinditonak meg valami Brazil, de meg inkább valami földes/fűszeres, pl. Cubai.
De ez sem törvény, csak úgy általában.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Hottop. Nalatok vettem anno.
Persze, hogy kell porkolnom.
Legalább 5-6 éve saját magam porkolom a kávéimat, amelyeket szinten Tőletek vásárolok.
Persze néha veszek pörköltet is, nem rossz, de jobb ha én csinálom, a saját szájam íze szerint , a daralot is egyszerűbb így belőni.
1-2 napnál várni sem szoktam többet a porkoles után, mert így a legkremesebb és legaromasabb számomra.
( persze mire a pörkölt adag végére erek, akkor már 4-5 napot állt )
Azt meg már biztosan te is régóta tudod, hogy ha egy lassu lefutású profillal pörkölsz, több aroma marad a babban.
Haat, hogy sötét-e a porkoles, szerintem igen.
A legjobb mutató az, hogy éppen a hulo tálcán reccsent el a második.
De holnap dobok róla képet is.
Mindenestre köszönöm szépen a tippeket, holnap megpróbálom alacsonyabb hőmérsékleten is, biztosan nem fog így szokulni!
Persze, hogy kell porkolnom.
Legalább 5-6 éve saját magam porkolom a kávéimat, amelyeket szinten Tőletek vásárolok.
Persze néha veszek pörköltet is, nem rossz, de jobb ha én csinálom, a saját szájam íze szerint , a daralot is egyszerűbb így belőni.
1-2 napnál várni sem szoktam többet a porkoles után, mert így a legkremesebb és legaromasabb számomra.
( persze mire a pörkölt adag végére erek, akkor már 4-5 napot állt )
Azt meg már biztosan te is régóta tudod, hogy ha egy lassu lefutású profillal pörkölsz, több aroma marad a babban.
Haat, hogy sötét-e a porkoles, szerintem igen.
A legjobb mutató az, hogy éppen a hulo tálcán reccsent el a második.
De holnap dobok róla képet is.
Mindenestre köszönöm szépen a tippeket, holnap megpróbálom alacsonyabb hőmérsékleten is, biztosan nem fog így szokulni!
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én a Binca géphez tuti nem ilyen kávékat pörkölnék. Szerintem a 98 fok is sok, ha a pörkölés rendben van. A brazil kávékat érdemesebb picit sötétebbre pörkölni. A bemutatóban ilyen gép van. 93 fok-on használjuk általában.Cult írta: ↑2019.11.17., vas. 17:23Üdv Mindenkinek,
Brazil Fazenda Isidro Pereirat porkoltem, kozepes porkolessel, slow roasting. ( 20 perc )
Bianca 98 fokon van, lefolyas oké, ( talán picit hamarabb szökul ) íz kb jó, kérdésem, hogy lehet - e többet is kihozni ebből, van tapasztalatotok erről a babrol?
Ti milyen PID beállítást alkalmaztatok ennél a típusnál?
Biztos kell neked kávékat pörkölni? A 20 perc önmagában semmit sem mond, de szerintem az is túl sok idő, persz fogalmam sincs milyen masinával pörkölted.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Üdv Mindenkinek,
Brazil Fazenda Isidro Pereirat porkoltem, kozepes porkolessel, slow roasting. ( 20 perc )
Bianca 98 fokon van, lefolyas oké, ( talán picit hamarabb szökul ) íz kb jó, kérdésem, hogy lehet - e többet is kihozni ebből, van tapasztalatotok erről a babrol?
Ti milyen PID beállítást alkalmaztatok ennél a típusnál?
Brazil Fazenda Isidro Pereirat porkoltem, kozepes porkolessel, slow roasting. ( 20 perc )
Bianca 98 fokon van, lefolyas oké, ( talán picit hamarabb szökul ) íz kb jó, kérdésem, hogy lehet - e többet is kihozni ebből, van tapasztalatotok erről a babrol?
Ti milyen PID beállítást alkalmaztatok ennél a típusnál?
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Köszönöm! És tényleg. 103 fokon már kinyílt.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Ha a lefolyás OK, akkor nyugodtan nyomhatod feljebb még +5 fokkal a PID-et.hollr írta: ↑2019.11.07., csüt. 16:00Segítséget kérek, tanácstalan vagyok. Az alany: Tanzania Mwizembe Bécsi Pörk. Kávé, 2019. októberi pörkölés. Nem találom az ideális PID beállítást. 93-tól kezdtem, már 98-nál vagyok (feljebb már nem mertem menni), de még mindig savanyúnak érzem. A crema sem az igazi. Lefelé kellett volna indulnom? A daráló beállítást szerintem belőttem, mert a lefolyás szép, a mennyiség is oké. (Lelit Anna 41 TEM)
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Segítséget kérek, tanácstalan vagyok. Az alany: Tanzania Mwizembe Bécsi Pörk. Kávé, 2019. októberi pörkölés. Nem találom az ideális PID beállítást. 93-tól kezdtem, már 98-nál vagyok (feljebb már nem mertem menni), de még mindig savanyúnak érzem. A crema sem az igazi. Lefelé kellett volna indulnom? A daráló beállítást szerintem belőttem, mert a lefolyás szép, a mennyiség is oké. (Lelit Anna 41 TEM)
-
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
- Értékelés: 1
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Eddig konuszos egycsészés szürőkkel kisérleteztem,a gaggia gyári használhatatlan 13 gr alatt 58as tamperrel.Külön esztergáltattam a célra egy tampert hogy kb 10gr mal használni tudjam.Az ims nem vált be.A lelit bianka egycsészés szűrője viszont nálam jól teljesített 10gr mal 58as tamperrel.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Próbáld ki az AVX-es 10g-os szűrőt.Paragigyuri írta: ↑2019.07.26., pén. 08:53Csak egy próbálkozás.Arabika blend.Egycsészéssel sem rossz.
A kávézókban,dupla szűrővel csinálják és felét kidobják vagy felhasználják ha azonnal kell pl.egy tejes italhoz.
Szerintem azzal még jobb lesz.
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/8- ... Szurokosar
- Csatolmányok
-
- _vyr_2878avx_termekfoto_112.jpg (42.79 KiB) Megtekintve 5080 alkalommal
-
- _vyrp14_2878PRO7010R.png (63.55 KiB) Megtekintve 5080 alkalommal
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
-
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
- Értékelés: 1
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Csak egy próbálkozás.Arabika blend.Egycsészéssel sem rossz.
A kávézókban,dupla szűrővel csinálják és felét kidobják vagy felhasználják ha azonnal kell pl.egy tejes italhoz.
A kávézókban,dupla szűrővel csinálják és felét kidobják vagy felhasználják ha azonnal kell pl.egy tejes italhoz.
- Csatolmányok
-
- IMG_20190724_180646.jpg (4.77 MiB) Megtekintve 5071 alkalommal
-
- IMG_20190724_180112.jpg (3.66 MiB) Megtekintve 5071 alkalommal
-
- IMG_20190724_175930.jpg (3.52 MiB) Megtekintve 5071 alkalommal
-
- IMG_20190724_181006.jpg (3.54 MiB) Megtekintve 5071 alkalommal
-
- IMG_20190724_180834.jpg (3.53 MiB) Megtekintve 5071 alkalommal
-
- IMG_20190724_180827.jpg (3.34 MiB) Megtekintve 5071 alkalommal
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Még pörkölünk a héten és a jövő héten is. Utána viszont szünet lesz augusztus közepéig.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
-
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
- Értékelés: 1
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Most rendeltem,remélem augusztus közepéig elég lesz.
-
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
- Értékelés: 1
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Most nagyon sok kávét pörkölnek Tibiék, de utána lesz egy hosszabb leállás. Kb a jövő hónap közepéig.Paragigyuri írta: ↑2019.07.02., kedd 11:29Sajnos elfogyott,most Honduras SGH Cauful van porondon.A G.Classicot már eladtam,Baby twin tuninggal ill.Biankával kisérletezek,főleg nakeddal.Érdekes a darálón elég sokat kellett állítanom,mert befulladt a kávé a karba és nem folyt le.Nagyon pozítív benyomásaim vannak íz ill.kinézet tekintetében.
Szubjektív,pid 92,gaggia19,2gr,bianka19,8gr ims,előáztat gaggia,bianka 3msp,nyomás11,5-9,5bar profilozás nélkül(majd talán később),lefolyás41msp,espresso25 -30gr.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
-
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
- Értékelés: 1
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sajnos elfogyott,most Honduras SGH Cauful van porondon.A G.Classicot már eladtam,Baby twin tuninggal ill.Biankával kisérletezek,főleg nakeddal.Érdekes a darálón elég sokat kellett állítanom,mert befulladt a kávé a karba és nem folyt le.Nagyon pozítív benyomásaim vannak íz ill.kinézet tekintetében.
Szubjektív,pid 92,gaggia19,2gr,bianka19,8gr ims,előáztat gaggia,bianka 3msp,nyomás11,5-9,5bar profilozás nélkül(majd talán később),lefolyás41msp,espresso25 -30gr.
Szubjektív,pid 92,gaggia19,2gr,bianka19,8gr ims,előáztat gaggia,bianka 3msp,nyomás11,5-9,5bar profilozás nélkül(majd talán később),lefolyás41msp,espresso25 -30gr.
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Amennyiben ízlik, egészségedre ! Ha van egy kis vállalkozó kedv, akkor érdemes ezt a kávét is egy picivel nagyobb aránnyal iselkészíteni. Tehát mondjuk 20 gramm őrleményből 30-40 grammnyi lefolyó eszpresszót készíteni (30-35 másodperc alatt).Paragigyuri írta: ↑2019.06.24., hétf. 20:03Honduras signature blend.20gr -ból 20gr.Naked kar,dupla gaggia szűrő,Gaggia classic tuning,pid nélkül.IMG_20190624_193406.jpgIMG_20190624_193406.jpg
-
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
- Értékelés: 1
-
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
- Értékelés: 1
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Honduras signature blend.20gr -ból 20gr.Naked kar,dupla gaggia szűrő,Gaggia classic tuning,pid nélkül.