Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Moderátor: fülelek

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha valaki nem ismerné...

youtu.be/-8fbHlaY7HQ

sajnos 3 éve már nincs köztünk...

Avatar
chord
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2548
Csatlakozott: 2009.04.15., szer. 14:42
Értékelés: 2223

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: chord »

Csak annyit talán, erős ellenvéleményként, hogy ez a tempóválasztás-téma, ez talán jogos, a Sempé-féle valóban jobban eltalál valamit, de azért nyissuk már ki a fülünket... arra, hogy Julien Martin játéka milyen, mert ez az egész egy szólisztikus mű, tehát a szólóhangszer az döntő, szóval, ez a játék, na ez, ami totál bachos...nincs semmi könnyedség, a kockák kockája, nincs igazi artikuláció, nincs az, hogy fújok egyet, aztán 30 féle hang kijön, csak kottaolvasás van, matek meg az unatkozó rizsporfelhő, elképzelem magam a nézőtéren, szenvednék egy hatalmasat, ott szorongatnám a Cabezón lemezt, mikor vihetem már dedikálni végre....
az a 3.55-től szörnyűség a másikon, ezen mintha végigvonulna, teljes hosszában; csak D.-től nem ehhez vagyunk szokva, mert a mércét arcátlanul megemeltük, amúgy, 10mp. után visszatalál magához, vagyis, Skip Sempé pont annyival másik galaxis zenekar-összehozásilag/vezetésileg, mint amennyire D.O. másik galaxis J.M.-hez képest, szóló-zenészileg. Merthogy a furulya nem Skip Sempe szájában van, ezen aztán nincs amit tenni.
De egy biztos. Attól én sem tudok szabadulni, amilyen zenékkel a fejem ki van bélelve, meg ti sem. És ez a véleményeket nagyjából meg is alkotja.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
                      
 

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

fülelek írta:
2019.12.14., szomb. 00:37
...Igazad van Oberlinger kritikádat illetően, az elolvasása utáni újbóli meghallgatás igazolja észrevételeidet, de a másik felvétel valahogy ekkor sem lopta be magát a fülembe, lehet, hogy a kettő között van valahol az optimum, de az az előadás még nem jött el.
Mindenesetre mindkét felvétel tőlem hármas alát kap, némi jóindulattal...
Már majdnem azt írtam hogy teljes az egyetértés de annyira azért mégsem :D . Mert ez az optimum csupán a te elvárásaidat tükrözné amely nem biztos hogy megfelelne a helyes előadói gyakorlatnak. Aki sokat hallgat egyfajta előadói felfogásból érthetően ragaszkodik hozzá és nehezen áll át egy másikra de semmi sem lehetetlen. Ez kb olyan mint amit anno az egyik tanárom mesélt, hogy amikor Karasszon Dezső megmutatta neki hogyan kellene a passacagliát korrektül játszani mert nagyjából mindenki rosszul csinálja először csak vakarta a szakállát, azóta pedig már csak úgy tudja hallgatni.
http://www.myorganmusic.com/Orgonamuves ... Dezso.html
Ha van meggyőző érv pláne egy szalmailag nagyon képben lévő ember szájából akkor rendszerint könnyen mennek a dolgok, sajna mi most itt csak kapargatjuk a dolgok felszínét. Nem tartom kizártnak hogy Sempé telibe találta a művet.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Mindkét felvételen igen zavaró a hangmérnöki munka, de másképp. Egy jó kamarazenekarnak megvan az arányossága, ezt elrontani a szólista indokolatlan kiemelésével, abszolút közeltéri de mégis alaposan megzengetett felvételével egyszerűen hiteltelenné teszi a hangzást. Persze olyan sok az ily módon felvett szomorúzene, hogy ez számít normálisnak, pedig nagyon nem az.
Igazad van Oberlinger kritikádat illetően, az elolvasása utáni újbóli meghallgatás igazolja észrevételeidet, de a másik felvétel valahogy ekkor sem lopta be magát a fülembe, lehet, hogy a kettő között van valahol az optimum, de az az előadás még nem jött el.
Mindenesetre mindkét felvétel tőlem hármas alát kap, némi jóindulattal...

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

L5S1 írta:
2019.12.13., pén. 11:22
Ó, mondd, te kit választanál ?

Hát ez az. Ez az örök kérdés amikor zeneműboltba megy az ember pénzt költeni. Mert tegyük fel éppen Telemannt szeretnénk hallgatni furulyán, valami egyszerű kis szvitet mondjuk a-mollban mert éppen arra támadt gusztusunk. C-dur párhuzamos mollja, előjegyzés nincs, egyszerű mint egy puszi, a hülye is könnyedén eljátsza. És most képzeljük el hogy ott állunk a kiadványok előtt tanácstalanul, a figyelmes eladó ezt észreveszi és önzetlenül odajön segíteni a zsíros bónusz reményében. És ekkor teljes egészében rábízzuk magunkat mert lövésünk sincs Telemannról, azt se tudjuk hogy eszik-e vagy isszák, tán még azt se tudjuk hogy milyen korstílusban élt és alkotott a csóri és ekkor kezünkbe nyom egy Harmonia Mundi kiadványt rajta egy cuncussal igéző szemekkel és az aljas még annyit sem mond hogy ez az, ezt kell meghallgatni és megvenni mert ez itt a Telemannok Csimborasszója, hanem mint valami nagy titkok tudója, mint valami zenei szabadkőművespáholy nagymester csak ünnepélyesen bólint egyet majd a pénztárnál diszkréten kitekeri kezünkből a fémesen kopogó fekete amexet. Mi meg persze örülünk mert egyszer nekünk is bejöhet az élet, gyorsan el is újságoljuk a cimbiknek az évszázad vételét, a szűkkörű demózást követően várjuk a baráti hátbaveregetéseket amikor egyszer csak az egyik orvul megkérdezi hogy hogyan fordulhat az elő hogy Oberlinger ezt a tételt így játsza:

youtu.be/Ynjz_HMF_n4

https://www.prestomusic.com/classical/p ... -concertos
Skempé és Julien Martin meg így:

youtu.be/LC994tUQgHU

https://www.prestomusic.com/classical/p ... gs-b-c-etc
Tényleg, hogyan fordulhat ez elő? Ez volna a zenei szabadság? Lehet hogy ez az Oberlinger lemez nem is olyan jó? Netán kuka? Vagy éppen hogy pont Skempé nézte be a dolgot? Vajh ki tudna segíteni nagy nyomorunkban? Hol marad a bölcs ítész ilyenkor akinek elébe járulhatnánk kérdésünkkel mely így hangzik: Ó, mondd, te kit választanál ?
Nekem ez az Oberlinger lemez már októberben sem tetszett, írtam is róla ide.
"Egy hete én is nekifeküdtem egy Telemann szviteket tartalmazó lemeznek Oberlinger előadásában de sajna kifogott rajtam. Egyszerűen unalmasnak találtam. Érezni hogy dolgoznak vele piszkosul, hajtják is a tempót rendesen de semmi emlékezetes nem sül ki belőle. És Oberlinger a nyitó tételben kimondottan alpárian játszik. 3:55-től egészen borzalmas.
https://www.youtube.com/watch?v=2PP4hkGEt-E "
És akárhányszor visszahallgatom ezt a részt mindig megborzongok mert nem fogom hogy hogy lehet ennyire pocsékul játszani.

Ez a Telemann lemez nagyon félrement és a tempónak ehhez vajmi köze. Tény, hogy a helyes tempó kiválasztása örök probléma mert már leheletnyi eltérések is hatalmas különbségeket tudnak okozni, ugyanakkor ha azt nézzük, hogy a tempójelzés bár már létezett a barokkban csak éppen nem gyötörték vele magukat különösebben a zenészek kár rajta jelen esetben rágódni. A Vivaldi a-moll versenymű 2. tétele Dombrecht előadásában egy larghetto. Van aki úgy araszol vele mint csiga az akácerdőben, más kifejezetten haladósra veszi. Persze be lehet ilyenkor dobni a nagy ászt, hogy mit tudunk mi a mai fejünkkel az akkori előadói szokásokról hiszen nincs hangzó anyagunk az adott korból, de a zenetudomány már régen feldolgozta a fennmaradt szakirodalmat és napjainkban Dombrecht előadása a mérvadó és nem a zeneakadémiánk egykori tanárának verziója amivel anno zenei versenyt lehetett nyerni. Olyan ez mint a jogszabályok ismeretének hiánya. Attól hogy nem tudod a jogsértés az még jogsértés marad. Meg aztán egy tételt vagy versenyművet el lehet játszani többféle tempóban is úgy, hogy mindvégig élvezetes marad. Sok példát ismerünk erre is. Van aki azzal intézi el a tempóválasztást, hogy az a jó tempó amelyben jól szól a mű. Ebben is van valami mélyenszántó bölcsesség csak mire ez a tempó meglesz lehet, hogy évek telnek el. Ezért van az iskola többek között, hogy ne kelljen mindenkinek újból felfedezni a spanyol vigaszt, hogy legyen staféta átadás és folyamatosság az előadói gyakorlatban ahogyan ez évszázadokkal korábban is megtörtént. A barokk korban annyira egyértelmű volt a kottakép, hogy nem kellett kiadói utasításokkal telezsúfolni. Nem kellett rávésni, hogy ez itt egy hemiola, az meg ott a lassítás helye. A díszítések sem voltak akkurátusan kiírva szemben napjaink barokk kiadványaival. J.S. Bach kezdte el ezt a "hülyeséget", kapott is érte a fejére eleget a szakmától mert azt hitték a zenészek hogy kreténnek nézi őket de ő csak elpöcsölt vele. És volt értelme? Mai szemmel nézve nem sok. Miért? Hallgasd meg Heifetz és Onofri Bach partitáit és rájössz, hogy az egyik szentírásnak tartja a legutolsó apró díszítést is és el nem maszatolná, a másik meg éppen csak eljátsza őket kb úgy mintha ott sem lennének.

De az Oberlinger lemez nem ezeken a nüanszokon vérzik el hanem a zenei fantáziátlanságon és kulturálatlan hangszerjátékon. Az ő Telemann felfogásuk nem működik mert kb olyan mintha Bach szviteket hallgatnánk a 80-as évek közepéről. Tudták is azok, hogy mi a korhű játékmód! Oberlingerék sem tudják. Összedobtak egy zenekart régi hangszerekkel de a szólista kb olyan felfogásban tolja a szólamát mintha fuvolán tanult volna az akcsin és most gyorsan átnyergelt volna furulyára mert éppen ezt kívánta meg a korszellem. Pár dolgot tud a barokk előadói gyakorlatból, felső váltóhangról díszít pl de a stílus ahogyan fújja a filctollat az totál modern fuvolás ráadásul olyan technikai kivitelezésekkel amelyek a romantikus darabok esetén tökéletesen működnek itt viszont kirívóan harsognak. Aki nem fafúvós az talán nem veszi le egyből ezt a borzalmat de nekem majd szétmegy tőle a fejem. És az a Youtube hivatkozás 3:55-től az maga a vérfagyasztó rettenet. Skip Sempé lemezén ilyen elő nem fordulhat. Azért ezt a két zenészt nem nagyon méregetném egymáshoz mert Sempé eddigi hallott benyomásaim alapján egy másik zenei univerzumban mozog. Minden elismerésem Oberlinger zenei munkásságának, pár lemeze kifejezetten tetszik is de ő akkor is "csak" egy szólista marad aki mindössze próbálja vagy nem próbálja követni a trendeket míg Sempé alakítja azokat új utakat kijelölve. Ezek a kaliberü muzsikosok nincsenek sokan de ha azt mondom, hogy Alessandrini, Dantone, Dombrecht, Ponseele, Daucé, Alarcon, Pluhar stb akkor remélem érted, hogy mire célzok.

De hogy ne csak a szavakkal vagdalkozzak érdemes még egyszer visszahallgatni a fenti két nótát és Oberlinger verziójában megtalálni a pozitív orgonát. Nagyítót adjak? Hagyjad, azzal sem lesz meg. Szóval innen kezdődnek a bajok, már a második tételtől. Mert senkit sem zavart a zenekarban hogy a pozitív orgonának is van szólama. Sempé meg elgondolkodott rajta és azt mondta hogy lassúljunk le, adjunk teret ennek a hangszernek, játszon rá diszkrét díszítésekkel a csembaló, nézzük meg hogy milyen tempót bír el így a tétel és milyenné lesz általa a karaktere. És bár látszólag vannak hasonlóságok a két előadó szvitjei között a különbség azért lényegesen látványosabb. Profánul fogalmazva ha Skip Sempéék a pepecselő brüsszeli csipkeverők akkor Oberlingerék a vidám hentesek akik egy kilónál kisebb szeletet nem is tudnának levágni a parizerből.

Természetesen ez az én véleményem ( nem is tied :D ) és különben is, messziről jött ember azt mond amit akar. Mondjuk ettől még ritka rondán forszírozza a hangszerét Oberlinger. Nem tetszik. sad.gif
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Akkor fussunk neki még egyszer! Szóval 39:05-től.

youtu.be/jimMowWs_uk
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

fülelek írta:
2019.12.13., pén. 12:04
Azért tempóban (meg másban is) ekkora eltérést már régen hallottam.
Ugyan francia tudásom a béka segge alatt van, azért a tétel címét értem, mert az örömöket jelenti. Ezért aztán Oberlinger játéka a helyes irány, legalábbis szerintem. Hallgatni is sokkal élvezetesebb, ha nem is ismerjük a címet.
Mert az öröm csak gyors lehet, mi? :D
Attól tartok itt valami teljesen más dolog áll a háttérben akárcsak itt:

youtu.be/eTx3_Cc-_bw

Ugyanez 39:05-től:

youtu.be/
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: avl2 »

fülelek írta:
2019.12.13., pén. 12:04
Azért tempóban (meg másban is) ekkora eltérést már régen hallottam.
...játéka a helyes irány, legalábbis szerintem...
kotta mekkora temposzabdsagot enged meg, ha szigoruan ertelmezzük ?

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Azért tempóban (meg másban is) ekkora eltérést már régen hallottam.
Ugyan francia tudásom a béka segge alatt van, azért a tétel címét értem, mert az örömöket jelenti. Ezért aztán Oberlinger játéka a helyes irány, legalábbis szerintem. Hallgatni is sokkal élvezetesebb, ha nem is ismerjük a címet.

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Ó, mondd, te kit választanál ?

Hát ez az. Ez az örök kérdés amikor zeneműboltba megy az ember pénzt költeni. Mert tegyük fel éppen Telemannt szeretnénk hallgatni furulyán, valami egyszerű kis szvitet mondjuk a-mollban mert éppen arra támadt gusztusunk. C-dur párhuzamos mollja, előjegyzés nincs, egyszerű mint egy puszi, a hülye is könnyedén eljátsza. És most képzeljük el hogy ott állunk a kiadványok előtt tanácstalanul, a figyelmes eladó ezt észreveszi és önzetlenül odajön segíteni a zsíros bónusz reményében. És ekkor teljes egészében rábízzuk magunkat mert lövésünk sincs Telemannról, azt se tudjuk hogy eszik-e vagy isszák, tán még azt se tudjuk hogy milyen korstílusban élt és alkotott a csóri és ekkor kezünkbe nyom egy Harmonia Mundi kiadványt rajta egy cuncussal igéző szemekkel és az aljas még annyit sem mond hogy ez az, ezt kell meghallgatni és megvenni mert ez itt a Telemannok Csimborasszója, hanem mint valami nagy titkok tudója, mint valami zenei szabadkőművespáholy nagymester csak ünnepélyesen bólint egyet majd a pénztárnál diszkréten kitekeri kezünkből a fémesen kopogó fekete amexet. Mi meg persze örülünk mert egyszer nekünk is bejöhet az élet, gyorsan el is újságoljuk a cimbiknek az évszázad vételét, a szűkkörű demózást követően várjuk a baráti hátbaveregetéseket amikor egyszer csak az egyik orvul megkérdezi hogy hogyan fordulhat az elő hogy Oberlinger ezt a tételt így játsza:

youtu.be/Ynjz_HMF_n4

https://www.prestomusic.com/classical/p ... -concertos
Skempé és Julien Martin meg így:

youtu.be/LC994tUQgHU

https://www.prestomusic.com/classical/p ... gs-b-c-etc
Tényleg, hogyan fordulhat ez elő? Ez volna a zenei szabadság? Lehet hogy ez az Oberlinger lemez nem is olyan jó? Netán kuka? Vagy éppen hogy pont Skempé nézte be a dolgot? Vajh ki tudna segíteni nagy nyomorunkban? Hol marad a bölcs ítész ilyenkor akinek elébe járulhatnánk kérdésünkkel mely így hangzik: Ó, mondd, te kit választanál ?
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

- Gyúrunk, vazze?
- Mivel sok hangom nincsen...este ráadásul soft pornó casting...há' gyúrjunk vazze!

youtu.be/ZMW7M3ebRwk
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

MEGNYITOTTUK A DUNAUDIO BUDAI BEMUTATÓTERMÉT A SZÉLL KÁLMÁN TÉRTŐL 3PERC SÉTÁRA A HAJNÓCZY U 11-BEN. ÉRDEKLŐDNI A 06704148591 SZÁMON LEHET!

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Egy hibátlan lemez és rajta jól elrejtve ez a versenymű:

youtu.be/t4dvlas2Sa0
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

https://www.highresaudio.com/de/album/v ... -winter-ep
Még csak meg sem jelent a teljes album de már nyúzzák le róla szépen a bőrt akár a nutriáról. Biztosan valami borzasztóan exkluzív kiadvány lesz, majd állnak érte szépen sorban az emberek hóban-fagyban a zeneműbolt előtt mint régen a banánért a közértnél, tán még össze is verekszenek érte. Aztán nehogy odáig fajuljon a dolog hogy a végén kardlapozni kelljen a terhes anyákat!

Mondjuk azt aztán várhatja a kiadó, hogy nálunk majd bárki is úgy fog ugrani Arabella Steinbacher Vivaldi lemezére mint a nikkelbolha. Dantone és Montanari verziója előtt kellett volna ezzel a lemezzel kijönni kiskezit csókolom, akkor legalább utólag lett volna ilyen kontrasztos a különbség. C'est la zsizny. De nem szeretnék igazságtalan lenni mert azért nem könnyű egy olyan műnek nekifutni hatszázmilliomodik versenyzőként amelyet lassan már az újszülöttek túlélőkészletébe is becsomagolnak CD formátumban átadás-átvétel alkalmára. Meg ez itt nem is histórikus. Hú de megkönnyebbült most Arabella! :D

Hogyan kéne rá felhívni a figyelmet? Lehet azzal ma bármit is eladni hogy beleírják a lemezborítóba, hogy de aljasul jó ez az előadás, mennyire bejön az a felkért kritikusnak és innen már nincs is tovább?

Szerintem ez egy rossz és divatja múlt marketing kapcsológomb. Szerencsésebb a mű szépségeire, technikai nehézségeire, sokrétűségére rámutatni majd azzal szembeállítani az előadót aki az ajánló szerint kellően felkészült a mű hiteles tolmácsolására, esetleg még oda lehet biggyeszteni a végére hogy elismeri-e a zenei kvalitásait és ha igen milyen mértékben. Zenei körökben járatos népek így tesznek nem pedig bulvársajtósan szembedícsérnek mert sajna olyankor kilóg a lóláb.

Arabella Steinbacher technikailag rendkívűl felkészült, vele a legjobb kezekbe került az előadás. Mindamellett roppant rokonszenves is.Nagyra becsülöm teljesítményét. Ismét. Mint megannyiszor.
folder.jpg
folder.jpg (236.07 KiB) Megtekintve 2354 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Egy valóságos zenei trezor agyonpakolva a legfinomabb zenékkel. Histórikus barokk. Mostanában csak ez csúszik. Sorry vagyok tetőtől talpig.

youtu.be/NG4woVCrI3I
front small.png
front small.png (403.18 KiB) Megtekintve 2410 alkalommal
Skip Sempé is ott figyel 3 csembalós darabban.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Bizonyára ezekből a darabokból is talál majd valaki egy másik, valósággal felülmúlhatatlan verziót de szerintem ez az album annyira szép, hogy nincs miért szégyenkeznie. A szerző Johann Heinrich Schmelzer (c. 1620–1623 – 1680) aki a bécsi császári udvar megbecsült muzsikusa és komponistája volt. Tanítványai közé sorolják Heinrich Ignaz Bibert is amely azért nem is olyan biztos, viszont a stílusbeli hasonlóságuk kísérteties. Mivel még jócskán J.S Bach előtt járunk elképzelhető, hogy a dallam és formavilág kényelmetlenül fogja érinteni a Bach-Handel-Telemann tengelyen domesztikálódott, késő német barokkra hangolt füleket. De nem kell félni, nem harap a bácsi! 51 percen át kizárólag a jóízlés és a kifinomultság fog ránk ömleni histórikus hangszerek és előadói gyakorlat segítségül hívásával kevéske, jóformán alig hallható vibrátóval a húrokon a lezáró hangok végén.

youtu.be/c9i-tvric9g

Csak szegény fagottra jutott hálátlan szerep a Al giorno delle Correggie c. szonátában.
https://www.youtube.com/watch?v=tQQdL-dmDJg
- Johann Heinrich Schmelzer- Sacro-Profanus; Sonatas.jpg
- Johann Heinrich Schmelzer- Sacro-Profanus; Sonatas.jpg (166.93 KiB) Megtekintve 2492 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

"...a BWV 1056-os oboán előadva ráadásul sokkal jobb is - szerintem..."

Csembalón:
https://www.youtube.com/watch?v=QYNMTocU5KE
Modern oboán:
https://www.youtube.com/watch?v=JGsXNWJ87pQ
Barokk oboán:
https://www.youtube.com/watch?v=s8X4oKnhOEU
Barokk oboát utánozva de modern oboán:
https://www.youtube.com/watch?v=AUvCFU8xSgw
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ez kúúl! (magyarul abszolúte f@ßa)
és a felvétel (hang és kép ) is nagyon jó!

youtu.be/kVowWXGXqrE

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Meghallgattam, és utánanéztem a zenekarnak, és egy igen kellemes kortárs művet találtam David Bruce-tól, amit igazán
élvezetesen adtak elő.

youtu.be/to0tDlSIgHo

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Mozart nem csak fuvolára írt kvartettet hanem oboára is. Pár napja fedeztem fel ezt az előadást és gondoltam kiteszem ide mert konkrétan semmi esélyünk arra hogy ez a csapat főleg ezzel a szólistával Magyarországon valaha is fellépjen. Nem kell minden egyes hangjával egyetérteni viszont az ahogyan játszik az rendkívüli. Remélem pár embernek örömet okozok vele.

youtu.be/qAg_wJGqCZQ
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6934
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 4669
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek »

érdemes csütörtökönként megnézni :D https://www.dunaudio.hu/akcio/

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

London Symphony Orchestra & Ataúlfo Argenta / Espana
https://www.highresaudio.com/en/album/v ... remastered

Rimsky-Korsakov : Capriccio Espagnol, Op.34
Granados : Danzas españolas, Op.37 - 5. Aldaluza
Chabrier : España - Rhapsody for Orchestra
Moszkowski : Spanish Dances, Book 1, Op.12

Temperamentumos és rendkívűl eleven zene 1958-ból egy kitűnő zenekar és karmester előadásában a szórakoztatás jegyében. Ahogyan elindul a Rimsky-Korsakov darab már az nagyon imponáló.

youtu.be/WigL7YrIItc

A felvétel sajna nem tagadhatja le a korát így a tip-top rendszereinket sem fogja aljas módon kivéreztetni, de ezt nem is demózás miatt hallgatja az ember hanem azért hogy szimplán jól érezze magát és kiengedjen. Na arra pont tökéletes. :smile32:
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

Janesz! Az a Jean Rondeau lemez nagyszerűen demonstrálja hogy van élet Johann Sebastian Bach mellett és után is. Amikor anno megszereztem ezt a felvételt azt hittem hogy az egész lemez J.S Bachról fog szólni és amikor láttam a műsort hogy egy nagy túróst akkor szinte meg voltam sértve mert hogy van az hogy Rondeau a fater mellé beküldi a másodvonalbeli ifi játékosokat? És mi történt ezután? Pár napra rá az öreget már nem is hallgattam mert halál unalmasnak tűnt a többi kompozíció mellett. Mondjuk ebbe az is belejátszott hogy azt a két versenyművét viszonylag jól ismertem így a hallgatásuk sok újdonságot már nem hozott, a BWV 1056-os oboán előadva ráadásul sokkal jobb is - szerintem. A BWV 1052-es első és harmadik tétele tempóilag és karakterileg nagyon jól elkapott, viszont a második tétel az érthető központozás ellenére - akárcsak más előadók esetén - itt is abszolút üres. És ez még az egyik legjobb előadás a kapható kiadványok között.

youtu.be/WoagWbjNPXs
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 673
Csatlakozott: 2010.11.24., szer. 11:45
Értékelés: 404
Tartózkodási hely: Dunaújváros

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: janesz »

EAD UD2000, Lavardin IT, Verity Audio Finn, Acoustic Zen, Shunyata R. Hydra, Finite Elemente Spider

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”