A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Kábel készités házilag

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1233
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 796
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

avl2 írta:
2019.12.04., szer. 15:23
A) hogyan esnek el az utolsó bástyák is :-))
B) mikor leszel kabelkeszitö mester ? :-)
C) az elerhetösegen es arkategorian belül mi alapjan valasztottal drotot es csatlakozokat ?
D) ha "hiszel a vaktesztben", akkor majd valamikor csaladtagi segitseggel proba ?
E) szépek (kinezet es keszitesi öröm altali bias ?)
F) enjoy !
A) Bástya: igen is meg nem is. Az analóg jelvezetésnél mindig elfogadtam, hogy fontos a kábel, a táp is ide tartozik. De ne aggódj az ethernet és sata kábeleim még maradnak :))
B) jajj :))
C) dugó: Fapacinál most akciós a viborg, ha átszámítom euróra mondjuk 17-18€, aliexpresst, amazont átnézve nem igen kapsz jobbat ennyiért. Hasonló van olcsóbban (9-12€), de ki tudja, hogy a fotó mit rejt, ez meg bevált, ajánlott, így egyértelmű a döntés. Nem írtam róla, de nagyon kellemes volt szerelni, persze eljátszottam több órát de végig örömmel, sosem volt szentségelős bosszankodás, jó cucc, jó vele dolgozni. Szerintem élőben még jobb is, mint a fotókon.
kábel: 6 méter kellett, ez erősen visszafogta azért választást. Gyakorlatilag egyébként amit néztem, hogy legyen meg a 2,5mm keresztmetszet (ami persze ágyúval verébre, de nevezzük tartaléknak), másrészt a valami hifis jellemző, sima réznél ez mondjuk az ofc, ezüstös dolgok 3x annyiba kerülnek és félő, hogy hangol, azt nem akartam. A harmadik pedig az árnyékolás, azért a közeltéri lehallgatás miatt van bőven elektroszmog nálam, talán segít rajta. És ezeket a paramétereket a kácsás kábel mind hozza remek áron.
D) Családtagok erre alkalmatlanok..., a barátaim már így is hülyének néznek, szóval valaki hifis kellene erre. Majd egyszer :) De jöhetsz te is! :)
E) jaja. Biztos vagyok benne egyébként, hogy azt a betegesen precíz kivitelezést, amit az ember magának örömmel csinál csak nagyon kevés helyen kapja meg pénzért.
F) Köszi:)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4801
Csatlakozott: 2007.01.12., pén. 13:38
Értékelés: 757

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: akvapark »

zoli73 írta:
2019.12.03., kedd 21:10
Shimano írta:
2019.12.02., hétf. 11:17
mgus írta:
2019.11.30., szomb. 14:13
Egy mezei Pc kábelt nem nehéz felülmúlni, ma készítettem, és meg vagyok elégedve vele, ahova készült oda tökéletes.
Hozzávalók:
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/halozati-iec-aljzat-3
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/hangfa ... m-152-mdob
- viewtopic.php?f=68&t=138439
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kigyobor-8-5-mm-15-mm
Jó kérdés lenne az hogy mitől is jobb egy akármilyen másik drót is az öntött pc-től,de erre érdemi válasz nem hinném hogy jönne.Mindenki azt mondja hogy ettől minden jobb,de vajon miért,ez talán túl vékony keresztmetszetű,vagy annyira sz@r rézből van?
Ha a 3×0.75mm kevés,akkor miért is ezt adják a vasakhoz?Ha meg a gyártók szerint elég,akkor meg nekünk miért nem jó,és miért dobjuk egyből félre?
Nálam pl három készülék van,és ezekből az egyik szinte hideg,tehát nagy teljesítményt nem vehet fel,a másik épp csak langyos,tehát ez sem emészti az energiát,és így a józan paraszti ésszel gondolva nem is indokolt a nagyobb keresztmetszet,a harmadik meg szintén inkább langyos mint meleg,szóval ide sem kell különösebb erő ahhoz hogy dolgozni tudjon.Ezek árnyékolva ugyan nincsenek,de sok más tápdrót sem erről ismerszik meg,tehát a viszonylag kis keresztmetszeten kívül,ezek szinte semmiben sem különböznek a nagy diy átlagtól.
Tehát akkor mitől is rossz ez,és mitől is jobb a másik?Azt érzem én is hogy más hatást vált ki a rendszerből egy másik tápdrót,tehát másként szól,de hogy ez a másság csak pozitív irányú lehet mint ahogy ez itt egy elterjedt vélemény,abban azért vannak kétségeim.
Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan készülékek amik igenis érzékenyek/ igénylik a minőségi tápkábelt, viszont vannak olyanok amiknek úgymond mindegy mit dugsz bele, ugyanúgy szól.
Ami a tapasztalatom szerint a legjobban igényli a minőségi tápkábelt, az a cd-lejátszó(esetemben). Volt jónéhány cd-játszóm, és mindegyik esetében elmondható volt, hogy sokat profitált a tápkábel cseréjéből. Cd-játszóknál nekem a 3X1 max. 3X1,5mm-es vált be, a három ér összefonva, árnyékolás nélkül. Nem domborodik ki ennyire a tápkábel csere előnye más készülékeknél (erősítő, lemezjátszó, stb.), de azért hallható a javulás. Viszont van olyan készülékem, amibe szinte teljesen mindegy milyen tápkábelt dugók, ugyanúgy szól, ez a Heed Orbit II lemezjátszó tápegység. Ebből kifolyólag nem cifrázom, a gyári "tyúkbélt" használom hozzá.
Sokat "kísérleteztem" árnyékolt tápkebelekkel is, de már jóideje elvetettem az árnyékolást, valahogy lassúvá, levegőtlenné, lagymataggá tette a hangot. Ami sokkal inkább bevált, az az erek összefonása, sokkal fontosabb, mint a vezető erek vastagsága. Erősítőhőz sem használok 3X1,5-esnél vastagabbat, próbáltam, nem volt pozitívan hozadéka.
Ezt a fonást továbbgondolva, egy olyan megoldást még ki fogok próbálni, hogy a vezető ereket több, egyenként szigetelt, vékonyabb érből, tőbbszörösen összefonom.
Kábelekből nekem a sodrottak váltak be mindenhová, nem csak tápkábelnek.
Nálam a tömör/egyeres kábel, mindig sávhatároltnak tűnt (hiányzik az alja és a teteje), valamint olyan "mézes-mázas" megszólalásuk volt.
Végül a kérdésedre válaszolva, hogy mit is lehet/kellene hallani, ha a gyári tápkebelt egy jobbra cserélem? Nekem ilyenkor a legelső ilyen élményem jut eszembe, ami egyből szembetűnő volt az a nyitottabb, dinamikusabb, traszparensebb hang, nagyobb térélmény. Ez az érzés mindíg érzékelhető, ha feljebb lépek a kábel ranglétrán.
Ezen ne bántódj meg, de a pirossal jelzett szöveget minden - lényegest írni nemtudó - hifista, pláne "szakíró" leírja, kiváltképp önmaga igazolására. Valahogy így: kiterjedtebb sávszélek, megnőtt dinamika, fokozott transzparencia stb.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3916
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1011

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: avl2 »

ZolaBA írta:
2019.12.04., szer. 14:00
...A lényegről most két óra hallgatás után annyit tudok mondani, hogy szerintem változott a hang. Valószínűleg jobb lett :D ...
A) hogyan esnek el az utolsó bástyák is :-))
B) mikor leszel kabelkeszitö mester ? :-)
C) az elerhetösegen es arkategorian belül mi alapjan valasztottal drotot es csatlakozokat ?
D) ha "hiszel a vaktesztben", akkor majd valamikor csaladtagi segitseggel proba ?
E) szépek (kinezet es keszitesi öröm altali bias ?)
F) enjoy !

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2621
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1301

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Shimano »

ZolaBA írta:
2019.12.04., szer. 14:00
Rövid (dehogy) tápkábel készítés beszámoló...
Arra figyelj hogy emocionálisan lesz e ezután valami hiány esetleg hosszabb távon.A fülünk fura játékot tud űzni velünk,az érzések őszintébbek.
Nálam pl a pc drótokkal a fülem szerint kevesebb és távolságtartóbb is a hang mint egy jobb tápdróttal,viszont az érzéseimre és a képzeletemre így is olyan hatással van,hogy elhiszem azt hogy ez meg az akkor és ott készült,és oda is tudom képzelni magam.
A jobb drótokkal,hifisebb készülékekkel ez az érzés szűkülhet,és az szerintem nem jó ha pl egy 70-es évek eleji felvételnek eltűnik a sajátos aurája,és úgy szól mint egy újabb,tehát ha szűkül a változatossága és a különbözősége is a felvételeknek.
A fülnek ez elsőre jól eshet,de egy idő után lehet ilyen hiányérzetünk is.
Persze az is lehet hogy az ilyen érzéseket pont a kábel csere fogja fokozni,de lehet ennek az ellenkezője is,a lényeg a hosszabb távú együttlét vele.

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1233
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 796
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rövid (dehogy) tápkábel készítés beszámoló...
A napokban körbe néztem/olvasgattam a lehetőségeket és elvetettem a dolog túlragozását. Így hát maradt a Pesten, készletről beszerezhető alapanyagokból egy egyszerű, mondhatni ésszerű verzió: Viborg dugók, Kácsás tápkábel, kígyóbőr.
https://luxoraudio.hu/index.php/aruhaz/ ... 002-detail
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/halozati-kabel-fp25

Tápoldalon sok fejlesztés nem volt nálam korábban, egyedül annyi, hogy betettem egy alces1-est és ösvény gyanánt lekötöttem minden más fogyasztót a betáp szakaszról. (pl. a PC is külön körön megy).
A mostani koncepció az volt, hogy tápoldalon teszek egy nagyságrendi lépést a rendszerben és minden gyári "pc-s" tápkábel helyére teszek másikat, ami nálam egyből 4-et is jelent: dac (Teac UD-503), 2 aktív studio monitor (Presonus R65) és aktív mélynyomó (Presonus T10), illetve a noname elosztót lecserélem egy másikra (ez egyelőre egy picit igényesebb Philips lett).

Az eredményt illetően előzetes elvárásom nem volt. Úgy futottam neki, hogy egy igényes műszaki kialakítás, az érdekesebb látvány és az adjuk meg ami jár logika már elegendő ok a barkácsolásra :) Ugyanakkor persze mégiscsak a hang a kérdés. Korábbi tapasztalataim inkább szkeptikusak, ezért is döntöttem úgy, hogy nagyobbat (így talán érezhetőbbet) lépve, egyben cserélek minden tápkábelt, és lőttem be a költségvetést úgy, hogy ne legyen rendszer-érték arányban irreális, de azért meglegyen a nagyságrendi ugrás, mind árban (~1000 -> 12e/db), mind műszaki tartalomban (0,75 pc-s drót helyett 3x2,5, ofc, árnyékolás, stb.). Persze tudom, hogy a PC-s dróthoz képest nem nehéz nagyságrendet ugrani, mégis így azért elmondható, hogy ha nem érezni az eredményét akkor nekem kár vele foglalkozni ;)

A lényegről most két óra hallgatás után annyit tudok mondani, hogy szerintem változott a hang. Valószínűleg jobb lett :D ... Azt azért nem állítom, hogy ha "Schrödinger fia" visszacserélné a kábeleket azt azonnal kiszúrnám, mert eddig sem voltam elégedetlen. Viszont az ismerős zenéket hallgatva egyértelműen fel-fel kapom a fejem másképpen szóló (dinamika? tisztaság?) részleteken. Majd meglátjuk hosszútávon...
tápkábelek.jpg
tápkábelek.jpg (181.3 KiB) Megtekintve 613 alkalommal
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2621
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1301

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Shimano »

zoli73 írta:
2019.12.03., kedd 21:10

Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan készülékek amik igenis érzékenyek/ igénylik a minőségi tápkábelt, viszont vannak olyanok amiknek úgymond mindegy mit dugsz bele, ugyanúgy szól.
Ami a tapasztalatom szerint a legjobban igényli a minőségi tápkábelt, az a cd-lejátszó(esetemben). Volt jónéhány cd-játszóm, és mindegyik esetében elmondható volt, hogy sokat profitált a tápkábel cseréjéből. Cd-játszóknál nekem a 3X1 max. 3X1,5mm-es vált be, a három ér összefonva, árnyékolás nélkül. Nem domborodik ki ennyire a tápkábel csere előnye más készülékeknél (erősítő, lemezjátszó, stb.), de azért hallható a javulás. Viszont van olyan készülékem, amibe szinte teljesen mindegy milyen tápkábelt dugók, ugyanúgy szól, ez a Heed Orbit II lemezjátszó tápegység. Ebből kifolyólag nem cifrázom, a gyári "tyúkbélt" használom hozzá.
Sokat "kísérleteztem" árnyékolt tápkebelekkel is, de már jóideje elvetettem az árnyékolást, valahogy lassúvá, levegőtlenné, lagymataggá tette a hangot. Ami sokkal inkább bevált, az az erek összefonása, sokkal fontosabb, mint a vezető erek vastagsága. Erősítőhőz sem használok 3X1,5-esnél vastagabbat, próbáltam, nem volt pozitívan hozadéka.
Ezt a fonást továbbgondolva, egy olyan megoldást még ki fogok próbálni, hogy a vezető ereket több, egyenként szigetelt, vékonyabb érből, tőbbszörösen összefonom.
Kábelekből nekem a sodrottak váltak be mindenhová, nem csak tápkábelnek.
Nálam a tömör/egyeres kábel, mindig sávhatároltnak tűnt (hiányzik az alja és a teteje), valamint olyan "mézes-mázas" megszólalásuk volt.
Végül a kérdésedre válaszolva, hogy mit is lehet/kellene hallani, ha a gyári tápkebelt egy jobbra cserélem? Nekem ilyenkor a legelső ilyen élményem jut eszembe, ami egyből szembetűnő volt az a nyitottabb, dinamikusabb, traszparensebb hang, nagyobb térélmény.Ez az érzés mindíg érzékelhető,ha feljebb lépek a kábel ranglétrán.
Köszi.
Az utolsó mondataidat olvasva én azt érzem,hogy nálam a pc dróttal is megvan az,amit más kábel cserével ér el,tehát nem érzem azt hogy valamiből is kevés lenne,sőt,inkább az jön le hogy a "jobb" egy olyan felesleges pluszt ad a rendszernek,amit az nem kér.Tehát benne van a készülékek összességében is annyira a hang,hogy ezt még "jobb" tápdrótozással tovább polírozni feleslegesnek,és inkább oldal,vagy esetlegesen visszalépésnek is érzem.
De maradt még egy pár méter a titanex 3×1,5mm-es drótból is,lehet azt kipróbálom mindenhová.Forráshoz én sem érzem hogy vastagabb kellene,de könnyen lehet hogy máshová sem,és túl is lőttem a 2.5mm-el.
Még egyszer leírom hogy nem a jobbá tétel a célom,tehát ne jöjjön senki azzal hogy ezekkel csak a sz@rt kavarom,és azzal sem hogy egy drágább biztos jobb is lenne mert nincs hiányérzetem,csak időm,meg drótom,meg mindegy is hogy mi is van,meg mi is inspirál. :D
Nálam egyébként érdekes a felállás,mert a forrás egy futómű,az erősítő az dac is meg előfok is egyben,a külső táp hozzá meg végfokként is funkcionál.
De az is lehet hogy nem is egészen így van,és hülyeségeket beszélek. :D
Na mindegy,kipróbálom még ezeket a vékonyabb drótokat,aztán akár fa,vagy akár lyuk is lesz az eredmény,befejeztem. :smile29:

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3916
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1011

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: avl2 »

zoli73 írta:
2019.12.03., kedd 21:10
Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan készülékek amik igenis érzékenyek/ igénylik a minőségi tápkábelt, viszont vannak olyanok amiknek úgymond mindegy mit dugsz bele, ugyanúgy szól.
...már jóideje elvetettem az árnyékolást, valahogy lassúvá, levegőtlenné, lagymataggá tette a hangot. Ami sokkal inkább bevált, az az erek összefonása, sokkal fontosabb, mint a vezető erek vastagsága.

...Kábelekből nekem a sodrottak váltak be mindenhová, nem csak tápkábelnek.
Nálam a tömör/egyeres kábel, mindig sávhatároltnak tűnt (hiányzik az alja és a teteje), valamint olyan "mézes-mázas" megszólalásuk volt....
köszi a beirast.

erdekes, mert tömör vs. sokszalas/sodrott kapcsan en ilyet nem tapasztalok, es ahogy ertek masokat, a tömör inkabb "öszinte" (pl. SF drotok), a sodrott meg kicsit ratesz - még a "hianyzik az alja" resszel ez passzolhat, attol függ, ki hova erzi a "nullpontot" (e szerint az egyik elvesz, vagy a masik tesz hozza), de a "mézes-mázas"-sal kevésbé passzol össze

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1336
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 504
Tartózkodási hely: 2465

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Shimano írta:
2019.12.02., hétf. 11:17
mgus írta:
2019.11.30., szomb. 14:13
Egy mezei Pc kábelt nem nehéz felülmúlni, ma készítettem, és meg vagyok elégedve vele, ahova készült oda tökéletes.
Hozzávalók:
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/halozati-iec-aljzat-3
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/hangfa ... m-152-mdob
- viewtopic.php?f=68&t=138439
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kigyobor-8-5-mm-15-mm
Jó kérdés lenne az hogy mitől is jobb egy akármilyen másik drót is az öntött pc-től,de erre érdemi válasz nem hinném hogy jönne.Mindenki azt mondja hogy ettől minden jobb,de vajon miért,ez talán túl vékony keresztmetszetű,vagy annyira sz@r rézből van?
Ha a 3×0.75mm kevés,akkor miért is ezt adják a vasakhoz?Ha meg a gyártók szerint elég,akkor meg nekünk miért nem jó,és miért dobjuk egyből félre?
Nálam pl három készülék van,és ezekből az egyik szinte hideg,tehát nagy teljesítményt nem vehet fel,a másik épp csak langyos,tehát ez sem emészti az energiát,és így a józan paraszti ésszel gondolva nem is indokolt a nagyobb keresztmetszet,a harmadik meg szintén inkább langyos mint meleg,szóval ide sem kell különösebb erő ahhoz hogy dolgozni tudjon.Ezek árnyékolva ugyan nincsenek,de sok más tápdrót sem erről ismerszik meg,tehát a viszonylag kis keresztmetszeten kívül,ezek szinte semmiben sem különböznek a nagy diy átlagtól.
Tehát akkor mitől is rossz ez,és mitől is jobb a másik?Azt érzem én is hogy más hatást vált ki a rendszerből egy másik tápdrót,tehát másként szól,de hogy ez a másság csak pozitív irányú lehet mint ahogy ez itt egy elterjedt vélemény,abban azért vannak kétségeim.
Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan készülékek amik igenis érzékenyek/ igénylik a minőségi tápkábelt, viszont vannak olyanok amiknek úgymond mindegy mit dugsz bele, ugyanúgy szól.
Ami a tapasztalatom szerint a legjobban igényli a minőségi tápkábelt, az a cd-lejátszó(esetemben). Volt jónéhány cd-játszóm, és mindegyik esetében elmondható volt, hogy sokat profitált a tápkábel cseréjéből. Cd-játszóknál nekem a 3X1 max. 3X1,5mm-es vált be, a három ér összefonva, árnyékolás nélkül. Nem domborodik ki ennyire a tápkábel csere előnye más készülékeknél (erősítő, lemezjátszó, stb.), de azért hallható a javulás. Viszont van olyan készülékem, amibe szinte teljesen mindegy milyen tápkábelt dugók, ugyanúgy szól, ez a Heed Orbit II lemezjátszó tápegység. Ebből kifolyólag nem cifrázom, a gyári "tyúkbélt" használom hozzá.
Sokat "kísérleteztem" árnyékolt tápkebelekkel is, de már jóideje elvetettem az árnyékolást, valahogy lassúvá, levegőtlenné, lagymataggá tette a hangot. Ami sokkal inkább bevált, az az erek összefonása, sokkal fontosabb, mint a vezető erek vastagsága. Erősítőhőz sem használok 3X1,5-esnél vastagabbat, próbáltam, nem volt pozitívan hozadéka.
Ezt a fonást továbbgondolva, egy olyan megoldást még ki fogok próbálni, hogy a vezető ereket több, egyenként szigetelt, vékonyabb érből, tőbbszörösen összefonom.
Kábelekből nekem a sodrottak váltak be mindenhová, nem csak tápkábelnek.
Nálam a tömör/egyeres kábel, mindig sávhatároltnak tűnt (hiányzik az alja és a teteje), valamint olyan "mézes-mázas" megszólalásuk volt.
Végül a kérdésedre válaszolva, hogy mit is lehet/kellene hallani, ha a gyári tápkebelt egy jobbra cserélem? Nekem ilyenkor a legelső ilyen élményem jut eszembe, ami egyből szembetűnő volt az a nyitottabb, dinamikusabb, traszparensebb hang, nagyobb térélmény. Ez az érzés mindíg érzékelhető, ha feljebb lépek a kábel ranglétrán.
Analóg: Alphason solo, Linn Akito, Benz-Micro ACE L, Silver Cord Plus, Hiraga headamp, ARC"By fpalotás", Heed Orbit 2
Digitális: Marantz CD-10, Benchmark dac 1
Rádió: Philips FT-950
Erősítő: Etalon elő-végerősítő,
Hangsugárzó: JBL Ti 5000, AKG Q701
Kábelek: Kimber Hero, DIY

Avatar
mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1465
Csatlakozott: 2010.02.18., csüt. 16:03
Értékelés: 328
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: mgus »

Shimano írta:
2019.12.02., hétf. 11:17
mgus írta:
2019.11.30., szomb. 14:13
Egy mezei Pc kábelt nem nehéz felülmúlni, ma készítettem, és meg vagyok elégedve vele, ahova készült oda tökéletes.
Hozzávalók:
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/halozati-iec-aljzat-3
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/hangfa ... m-152-mdob
- viewtopic.php?f=68&t=138439
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kigyobor-8-5-mm-15-mm
Jó kérdés lenne az hogy mitől is jobb egy akármilyen másik drót is az öntött pc-től,de erre érdemi válasz nem hinném hogy jönne.Mindenki azt mondja hogy ettől minden jobb,de vajon miért,ez talán túl vékony keresztmetszetű,vagy annyira sz@r rézből van?
Ha a 3×0.75mm kevés,akkor miért is ezt adják a vasakhoz?Ha meg a gyártók szerint elég,akkor meg nekünk miért nem jó,és miért dobjuk egyből félre?
Nálam pl három készülék van,és ezekből az egyik szinte hideg,tehát nagy teljesítményt nem vehet fel,a másik épp csak langyos,tehát ez sem emészti az energiát,és így a józan paraszti ésszel gondolva nem is indokolt a nagyobb keresztmetszet,a harmadik meg szintén inkább langyos mint meleg,szóval ide sem kell különösebb erő ahhoz hogy dolgozni tudjon.Ezek árnyékolva ugyan nincsenek,de sok más tápdrót sem erről ismerszik meg,tehát a viszonylag kis keresztmetszeten kívül,ezek szinte semmiben sem különböznek a nagy diy átlagtól.
Tehát akkor mitől is rossz ez,és mitől is jobb a másik?Azt érzem én is hogy más hatást vált ki a rendszerből egy másik tápdrót,tehát másként szól,de hogy ez a másság csak pozitív irányú lehet mint ahogy ez itt egy elterjedt vélemény,abban azért vannak kétségeim.
Na most erre mit válaszoljak, vannak különbségek réz és réz között.Ha műszaki szemmel nézem a 0.75-ös vezeték elvisz akár 2000w teljesítményt, nem hiszem hogy ennyit fogyasztana bármelyik heed elektronika.Tehát tökéletes az áram táplálásra, miért kellene jobb. Én is megkérdezhetném, miért gyártanak 20ezer-től 6MF-ig tápkábeleket amikor jó az 1000 forintos is, nem is tudom. gondolkodik.gif Jó magam kipróbáltam már sok vezetéket a saját rendszeremben meg másokéba is, de nem kellet magamat győzködni, elég meggyőző volt amit hallottam, és ez nekem bőven elég volt arra hogy tovább lépjek. Nyilván a más rendszerekbe másként viselkedtek a jobb kábelek ami itthon egyértelmű volt, a havernál kétségeket váltott ki, főleg amikor mondtam hogy mennyibe került,ez egy hosszú folyamat nem is megy egyből. Én kezdésnek azt tanácsolnám cseréld le a biztosítékokat kerámia tipúsúra (ESKA) a 230v oldalon és aztán mehet egy újabb összehasonlítás. teszt.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Avatar
cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 312
Csatlakozott: 2015.06.28., vas. 11:57
Értékelés: 52
Tartózkodási hely: Sárvár

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: cat7505 »

Shimano írta:
2019.12.02., hétf. 11:17

Jó kérdés lenne az hogy mitől is jobb egy akármilyen másik drót is az öntött pc-től,de erre érdemi válasz nem hinném hogy jönne.Mindenki azt mondja hogy ettől minden jobb,de vajon miért,ez talán túl vékony keresztmetszetű,vagy annyira sz@r rézből van?
Ha a 3×0.75mm kevés,akkor miért is ezt adják a vasakhoz?Ha meg a gyártók szerint elég,akkor meg nekünk miért nem jó,és miért dobjuk egyből félre?
Nálam pl három készülék van,és ezekből az egyik szinte hideg,tehát nagy teljesítményt nem vehet fel,a másik épp csak langyos,tehát ez sem emészti az energiát,és így a józan paraszti ésszel gondolva nem is indokolt a nagyobb keresztmetszet,a harmadik meg szintén inkább langyos mint meleg,szóval ide sem kell különösebb erő ahhoz hogy dolgozni tudjon.Ezek árnyékolva ugyan nincsenek,de sok más tápdrót sem erről ismerszik meg,tehát a viszonylag kis keresztmetszeten kívül,ezek szinte semmiben sem különböznek a nagy diy átlagtól.
Tehát akkor mitől is rossz ez,és mitől is jobb a másik?Azt érzem én is hogy más hatást vált ki a rendszerből egy másik tápdrót,tehát másként szól,de hogy ez a másság csak pozitív irányú lehet mint ahogy ez itt egy elterjedt vélemény,abban azért vannak kétségeim.
A termelt hő alapján én nem vonnák le messzemenő következtetés:
Pl. van egy A osztályú erősítőm 420W az AC oldali hivatalos max. én kb. 40W áramfelvétel
mellet hallagatom /korrekt mérővel mérve/ de egy 7-8 órás etap végére már fűti a szobát is.

Nem csak pozitív a hatás, van hogy nincs: sok munka és csak PC kábel szintű eredmény, DE én már
csináltam rosszat is igaz csak hangfalkábelben: - el is van rakva és nagy becsben tartom mert én itt
értettem meg a hosszútávú hallgathatóság (vagy inkább hallgathatatlanság) mibenlétét...
Intuitív és autodidakta alkotó (DIY-er), középsúlyú pákaforgató,
holisztikus szemléletű gondolkodó, spirituális anyag suttogó…
mellesleg nem vagyok százas, sosem voltam olyan gyenge IQ-ra

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2621
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1301

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Shimano »

mgus írta:
2019.11.30., szomb. 14:13
Egy mezei Pc kábelt nem nehéz felülmúlni, ma készítettem, és meg vagyok elégedve vele, ahova készült oda tökéletes.
Hozzávalók:
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/halozati-iec-aljzat-3
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/hangfa ... m-152-mdob
- viewtopic.php?f=68&t=138439
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kigyobor-8-5-mm-15-mm
Jó kérdés lenne az hogy mitől is jobb egy akármilyen másik drót is az öntött pc-től,de erre érdemi válasz nem hinném hogy jönne.Mindenki azt mondja hogy ettől minden jobb,de vajon miért,ez talán túl vékony keresztmetszetű,vagy annyira sz@r rézből van?
Ha a 3×0.75mm kevés,akkor miért is ezt adják a vasakhoz?Ha meg a gyártók szerint elég,akkor meg nekünk miért nem jó,és miért dobjuk egyből félre?
Nálam pl három készülék van,és ezekből az egyik szinte hideg,tehát nagy teljesítményt nem vehet fel,a másik épp csak langyos,tehát ez sem emészti az energiát,és így a józan paraszti ésszel gondolva nem is indokolt a nagyobb keresztmetszet,a harmadik meg szintén inkább langyos mint meleg,szóval ide sem kell különösebb erő ahhoz hogy dolgozni tudjon.Ezek árnyékolva ugyan nincsenek,de sok más tápdrót sem erről ismerszik meg,tehát a viszonylag kis keresztmetszeten kívül,ezek szinte semmiben sem különböznek a nagy diy átlagtól.
Tehát akkor mitől is rossz ez,és mitől is jobb a másik?Azt érzem én is hogy más hatást vált ki a rendszerből egy másik tápdrót,tehát másként szól,de hogy ez a másság csak pozitív irányú lehet mint ahogy ez itt egy elterjedt vélemény,abban azért vannak kétségeim.

Avatar
mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1465
Csatlakozott: 2010.02.18., csüt. 16:03
Értékelés: 328
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: mgus »

cat7505 írta:
2019.11.30., szomb. 21:51
mgus írta:
2019.11.30., szomb. 14:13
Egy mezei Pc kábelt nem nehéz felülmúlni, ma készítettem, és meg vagyok elégedve vele, ahova készült oda tökéletes.
Ha már annyit emlegetjük (inkább szidjuk) valaki találkozott már a "fröccsöntött csoda" min. 1,5mm2-es
keresztmetszetű Medical-os (vagy esetleg Military) szabvány szerinti verziójával??

Továbbá: -mi okozza azt a kényszert, hogy gyári hangfalkábelből feldugózunk egy darabot AC-nek? gondolkodik.gif
Ez egy installációs kábel bármire fel lehet használni, dupla szigetelés akár AC-nak is tökéletes, ez volt itthon. Csinálhattam más anyagból is, mert van többféle kábelem.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Avatar
cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 312
Csatlakozott: 2015.06.28., vas. 11:57
Értékelés: 52
Tartózkodási hely: Sárvár

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: cat7505 »

mgus írta:
2019.11.30., szomb. 14:13
Egy mezei Pc kábelt nem nehéz felülmúlni, ma készítettem, és meg vagyok elégedve vele, ahova készült oda tökéletes.
Ha már annyit emlegetjük (inkább szidjuk) valaki találkozott már a "fröccsöntött csoda" min. 1,5mm2-es
keresztmetszetű Medical-os (vagy esetleg Military) szabvány szerinti verziójával??

Továbbá: -mi okozza azt a kényszert, hogy gyári hangfalkábelből feldugózunk egy darabot AC-nek? gondolkodik.gif
Intuitív és autodidakta alkotó (DIY-er), középsúlyú pákaforgató,
holisztikus szemléletű gondolkodó, spirituális anyag suttogó…
mellesleg nem vagyok százas, sosem voltam olyan gyenge IQ-ra

Avatar
audioline
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5390
Csatlakozott: 2012.03.20., kedd 10:29
Értékelés: 2698

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: audioline »

SoundMania írta:
2019.11.30., szomb. 13:26
Hahó! Neked van ébresztő! :)
Másrészt itt most kábeleiről volt szó, nem készülékékről! A tevékenységében meg eleve benne van az elégedetlenség.
Amúgy látom az egész kábelezésről fogalmad nincs neked sem. De élvezd nyugodtan amid van. Csak másokat ne akarj lebeszélni már róla akkor legalább. Lécci. . . . !
Oké, ássuk el a csatabárdot! :)
Csak annyit vaú még, hogy ez a topik a lelkes barkácsolók homokozója, hagy éljék má' ki magukat! :smile53:
.

Avatar
mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1465
Csatlakozott: 2010.02.18., csüt. 16:03
Értékelés: 328
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: mgus »

Egy mezei Pc kábelt nem nehéz felülmúlni, ma készítettem, és meg vagyok elégedve vele, ahova készült oda tökéletes.
Hozzávalók:
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/halozati-iec-aljzat-3
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/hangfa ... m-152-mdob
- viewtopic.php?f=68&t=138439
- https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kigyobor-8-5-mm-15-mm
Csatolmányok
20191130 Isotek.jpg
20191130 Isotek.jpg (319.37 KiB) Megtekintve 828 alkalommal
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Avatar
SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4261
Csatlakozott: 2011.05.06., pén. 20:57
Értékelés: 615

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

audioline írta:
2019.11.30., szomb. 13:07
"Egyszer meg kellene próbálni már túllépni az ilyen megoldáson és végre tényleg lecserélni az egész kábelezést egy nagyon jó és nagyon drágára"

Hamár minuszolni nem lehet,

36_1_10.gif

Nehogymár elégedett legyen azzal, amije most van, igaz? Csilliárdos kábelek nélkül nincs zene, nincs élet. Fel kell ébresszelek: van. Egyszer bekötött szemmel meghallgattatnék veled néhány rendszert, hogy találd ki, melyikben vannak drágább kábelek... :smile29:
Hahó! Neked van ébresztő! :)
Másrészt itt most kábeleiről volt szó, nem készülékékről! A tevékenységében meg eleve benne van az elégedetlenség.
Amúgy látom az egész kábelezésről fogalmad nincs neked sem. De élvezd nyugodtan amid van. Csak másokat ne akarj lebeszélni már róla akkor legalább. Lécci. . . . !

Avatar
trane
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5443
Csatlakozott: 2008.11.21., pén. 12:54
Értékelés: 1607

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: trane »

Shimano írta:
2019.11.29., pén. 14:21
Tömör rezet?Már mint tápkábelnek? Azt még nem.Vagy is igen,de az nem mostanában volt...
Most hogy mondod,lehet tényleg valami tömör drótot kéne próbálni. gondolkodik.gif ...
számomra a tömör vezetékek, teljesen függetlenül attól, hogy táp-, IC-, vagy hangfal-kábelnek voltak-e gyártva és használva, egyedül az Alisca Orange valamikori Black Line kábelei kivételével (bár azok sem nyújtották igazán azt, amit másban, s csak egy picival drágábban megtaláltam :smile32: ), mind fedettebb, laposabb (mind ritmikában, mind dinamikában), érdektelenebb hangot produkáltak, mint a sodrottak gondolkodik.gif . amennyiben viszont a tömörek közé sorojuk a litze-szerkezetű, igen vékony, de nem sodrott maZZagokat is, akkor akadt olyan köztük, ami igencsak tetszett 36_3_1.gif . viszont 'olcsón', i.e. ~50eFt alatti (használt) áron én még nem tudtam jó tápkábelbe belefutni :ohnoohnoohno:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára trane 2019.11.30., szomb. 13:26-kor.

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Avatar
trane
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5443
Csatlakozott: 2008.11.21., pén. 12:54
Értékelés: 1607

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: trane »

audioline írta:
2019.11.30., szomb. 13:07
Nehogymár elégedett legyen azzal, amije most van, igaz? Csilliárdos kábelek nélkül nincs zene, nincs élet. Fel kell ébresszelek: van. Egyszer bekötött szemmel meghallgattatnék veled néhány rendszert, hogy találd ki, melyikben vannak drágább kábelek... :smile29:
valahol igazad van - de mégsem :yingyang: . nem azt írta u.i. SM, hogy meg kell venni őket :ohnoohnoohno: > csak kipróbálni. másrészt, itt most speciel a Shimano kolléga által feldobott útkeresésről van szó, nem SM nyomja azt - ő csak elmondott egy azzal kapcsolatos véleményt/tanácsot leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Avatar
audioline
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5390
Csatlakozott: 2012.03.20., kedd 10:29
Értékelés: 2698

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: audioline »

"Egyszer meg kellene próbálni már túllépni az ilyen megoldáson és végre tényleg lecserélni az egész kábelezést egy nagyon jó és nagyon drágára"

Hamár minuszolni nem lehet,

36_1_10.gif

Nehogymár elégedett legyen azzal, amije most van, igaz? Csilliárdos kábelek nélkül nincs zene, nincs élet. Fel kell ébresszelek: van. Egyszer bekötött szemmel meghallgattatnék veled néhány rendszert, hogy találd ki, melyikben vannak drágább kábelek... :smile29:
.

Avatar
SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4261
Csatlakozott: 2011.05.06., pén. 20:57
Értékelés: 615

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Shimano írta:
2019.11.29., pén. 14:21
Acus írta:
2019.11.29., pén. 12:49

Koszi! Tomor rez kabeleket probaltad mar?
Nincs mit.
Tömör rezet?Már mint tápkábelnek? Azt még nem.Vagy is igen,de az nem mostanában volt,és azt hiszem nem is ebben a rendszerben.Hivox-os drótok voltak,azt hiszem.Lehet az talán jó lenne,csak egy újabb próbához egy újabb motiváció is kellene,de azt most nem érzek.
Most hogy mondod,lehet tényleg valami tömör drótot kéne próbálni. gondolkodik.gif
Na na,még a végén csak lesz motiváció is.
Nincs valakinek eladó? :D
Szerintem ilyen esetekkel az baj, hogy csak kicsivel "jobb" drótot mertek betenni rendszerbe. Egyszer meg kellene próbálni már túllépni az ilyen megoldáson és végre tényleg lecserélni az egész kábelezést egy nagyon jó és nagyon drágára, csak azért, hogy végre halljátok! Így csak körbenjárás az egész! Ráadásul teljesen feleslegesen! Ugyan önigazolásnak jól jöhet, de aki már ezen túl van , az csak sajnálkozik, hogy miért vannak még ilyen esetek? Aztán majd ha hallottad, hogy a jó drótokkal mit tud rendszered , akkor utána vegyél bele olyat amit akarsz/tudsz/mersz. De addig ez csak fekakeverés hol jobbra , hol balra. . . . . Tapasztalatot ad ugyan, de következtetést nem tudnak belőle mást levonni, csak annyit hogy a semmitérő kábelnél kicsit jobb is lehet egy kicsivel drágább meg rosszabb is. És nem azt kellene levonni, amit szerettek, hogy a rendszerbe nem érdemes jobb kábelt tenni.
Persze , csak ennyivel jobbat azt nem! Sokkal jobbat viszont azt lehet. Csak hát ezt meg basz. . . . tok kipróbálni. . . . . :)
Vagy inkább: :(

Avatar
Doky
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 7107
Csatlakozott: 2007.05.19., szomb. 21:20
Értékelés: 896
Tartózkodási hely: Dusnok (Bács-Kiskun)

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Doky »

Evidence Audio Siren II... mint tipp.
Dune HD Smart H1., Heed DACtilus II., Pioneer XC-HM76., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold digi., Gotham GAC3., HAMA optikai., CA. és Profigold hdmi... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2621
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1301

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Doky írta:
2019.11.29., pén. 20:16
Mennyit ér meg neked? :D
Azt nem tudom.Lehet semmit,és lehet még annyit sem,de mid van,mesélj. :D

Avatar
Doky
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 7107
Csatlakozott: 2007.05.19., szomb. 21:20
Értékelés: 896
Tartózkodási hely: Dusnok (Bács-Kiskun)

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Doky »

Mennyit ér meg neked? :D
Dune HD Smart H1., Heed DACtilus II., Pioneer XC-HM76., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold digi., Gotham GAC3., HAMA optikai., CA. és Profigold hdmi... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2621
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1301

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Acus írta:
2019.11.29., pén. 12:49

Koszi! Tomor rez kabeleket probaltad mar?
Nincs mit.
Tömör rezet?Már mint tápkábelnek? Azt még nem.Vagy is igen,de az nem mostanában volt,és azt hiszem nem is ebben a rendszerben.Hivox-os drótok voltak,azt hiszem.Lehet az talán jó lenne,csak egy újabb próbához egy újabb motiváció is kellene,de azt most nem érzek.
Most hogy mondod,lehet tényleg valami tömör drótot kéne próbálni. gondolkodik.gif
Na na,még a végén csak lesz motiváció is.
Nincs valakinek eladó? :D

Avatar
Acus
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2009.02.20., pén. 18:40
Értékelés: 26

Re: Kábel készités házilag

Hozzászólás Szerző: Acus »

Shimano írta:
2019.11.29., pén. 08:35
Acus írta:
2019.11.28., csüt. 22:31
Shimano írta:
2019.11.28., csüt. 11:02

Bocsi,kicsit hosszú lett.
Bocsanat, lehet elkerulte a figyelmemet, de milyen lancon probalod ezeket a kabeleket? Illetve melyik ez a pc drot? Ez egy bizonyos kabel vagy a keszulekekhez adott tapkabelt jeloli?
Nem kerülte el,mert nem írtam.
Tehát a pc drót az az amit a készülékekhez kaptam,tehát egyszerű mint a bot.
A rendszer meg az elejétől a végéig heed.
A hangsugárzó kábel is már vagy tíz éve ugyanaz,egy linn k20.Persze próbáltam itt is másokat,de valamiért ezt érzem jónak ide.Van még egy vdh drótom,egy triaxial digit,aztán ennyi,más kábel nincs is a rendszerben.
A rendszer elemei konkrétabban.Heed obelisk dt-si2-x2,és a végén egy enigma5.

Koszi! Tomor rez kabeleket probaltad mar?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”