Helló!
Egy apróság, mert szerintem a legtöbb felhasználónak tévesek az információi, ismeretei ezzel kapcsolatban ;-)
!!! A RAID célja nem az adatvédelem, hanem a rendelkezésre állás növelése !!!
Arra találták ki.
Tehát megy a NAS (vagy szerver, vagy munkaállomás, vagy profi asztali gép, mindegy, csak RAID legyen benne ;-) , tönkremegy egy merevlemez a RAID tömbben, de a gép megy tovább, nincs kiesés.
(kivétel ugye a raid0, ahol a cél a teljesítmény növelés, cserébe egy vinyó kiesésekor lőttek minden adatnak)
A hibás merevlemezt kicserélik (ha hot-swap a rendszer, akkor menet közben, ha nem, akkor azért ki kell kapcsolni pár percre a gépet) , és mehet a munka tovább.
Az, hogy van egy két lemezes NAS-od (vagy tökrözött merevlemezek a gépedben) , rossz dolog, mert hamis biztosnágérzetet ad... Ugyanis:
- Nem véd meg a véletlen törléstől, felülírástól, stb.
- Nem véd meg a gonosz vírusoktól, amik jól letitkosítják a fájljaidat, aztán kicsalnak belőled egy csomó pénzt, hogy vagy visszakapd a fájljaidat, vagy ne.
Ha biztonságban szeretnéd tudni az adataidat, akkor le kell menteni valamilyen csak erre használt adathordozóra (külső merevlemez) , ami csak a mentés ideje alatt működik, amúgy a fiókban / szekrényben pihen: így biztosan nem fogja senki és semmi letörölni, felülírni rossz verzióval, titkosítani, stb.
Ezt úgy hívják, hogy biztonsági mentés, nem véletlenül ;-)
Én otthonra mindenkinek egy lemezes NAS-t szoktam ajánlani, és a második merevlemez árából lehet BIZTONSÁGI mentéshez külső vinyókat venni...
Arról nem is beszélve, hogy egy egy lemezes NAS kisebb, hűvösebb, és ezért talán csendesebb is, mint egy két lemezes :-)
Üdv: Vasti