Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

venomer írta:
2020.03.10., kedd 11:01
Fiskars=tablettás bor=egybehifin=telefonon való zene hallgatás. Terítve lett, de ettől nem jó. Szokjunk le róla.

Ha valaki a jogosan világmárkákat urizálásnak érzi, akkor inkább a Dick. Jó bontókéseik vannak, többek között. A konyhai használatra megfelelőek.

Unverzális gyakran = zöldségkés.
Pont ellenkezőek a tapasztalataim. Az új Dick filézőkésemet egyből vihettem a köszörűshöz! Ilyet még nem is láttam! Egy barátom ugyanilyen kést vett és ő is vitte. A fenőacéljaik viszont nagyon jók. A 10 éves Fiskarst meg csak élezni kell, egy kezdőnek tökéletes. Ez a cikk nagyjából alá is támasztja a fentieket: https://egyszakacsnaploja.blog.hu/2016/ ... s_utmutato

Ha pedig legközelebb lesz ilyen a Lidl-ben, mindenki rohanjon megvenni: https://sporolok.com/lidl-legujabb-akci ... nlatok/26/
A bambusznyelű szakácskésre gondolok, 2000 Ft-ért nem is tudom, hogy hozták össze. Szép a hangja, tökéletes az egyensúlya, borotvaéles és tartja is élét.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1715
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

Fiskars=tablettás bor=egybehifin=telefonon való zene hallgatás. Terítve lett, de ettől nem jó. Szokjunk le róla.

Ha valaki a jogosan világmárkákat urizálásnak érzi, akkor inkább a Dick. Jó bontókéseik vannak, többek között. A konyhai használatra megfelelőek.

Unverzális gyakran = zöldségkés.

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

...most nézem, hogy az utolsó linkeden szakácskés van de az szerintem 18-20 cm-nél kezdődik.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

avl2 írta:
2020.03.10., kedd 08:16
Elmo írta:
2020.03.09., hétf. 19:41
Mennyi pénzt szánsz rá?
ha engem kerdeztel: keveset :-)

engem tenyleg nem high-end, plane statusz, design erdekel, hanem mindennapi hasznalhatosag, "altalanos" hasznalat (irtam: zöldsegvagas, szalamivagas, vajkenés, ...), hosszu idöre.
pl. nem tudom a Fiskars az "felülröl" nézve egy lenezett, tulertekelt név, vagy ilyen szintre nincs jobb csak más ? akkor milyet ?
olcso kesek között milyen "feature"-ökre erdemes figyelni ?
gyorsan kerestem miben gondolkodom
http://fiskarsshop.hu/termek-520/fiskar ... cjzSz.dpbs
http://fiskarsshop.hu/termek-519/fiskar ... MxAQL.dpbs
ennek mar valami csodat kellene tudnia: http://fiskarsshop.hu/termek-1674/ff_sz ... zuWF5.dpbs
Pont a Fiskarst szerettem volna javasolni mint jó ár-érték arányú kést. A linkeltek közül én egyiket sem tudnám használni főzéshez, arra szerintem szakácskés kell. Egy ilyet vettem 10-15 éve, az asszony még mindig használja: https://konyhai-kes.arukereso.hu/fiskar ... 259747951/
Egy profi szakács barátom szerint három késre van szükség a konyhában: A szakácskésen kívül egy hajlékony pengéjű filézőkésre és egy kissé görbe és rövid pengéjű zöldségkésre.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Hat Te írta:
2020.03.09., hétf. 22:37
Szia,
Mire szeretnéd használni?
Nekem van egy ilyen: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -knife.htm
Jól tarja az élét, de a formáját nem szeretem.
Ezt a formát szeretem, de szélesebb pengével: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -knife.htm
Ez a jelenleg használt késem: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-b ... -261-0.htm

De a 20cm változata nekem rövid és széles: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-b ... -201-0.htm

A jó kés mellé mindenképpen kell: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -steel.htm
és a finom hangoláshoz : https://www.knivesandtools.com/en/pt/-w ... 0-4452.htm
Elmo írta:
2020.03.09., hétf. 14:46
Szakácskésekkel kinek milyen tapasztalata van? Egy 20 cm-es pengéjű Scanpan késről váltanék komolyabbra. Nem vagyok megelégedve az éltartósságával.
Zwilling, Global, Wüsthof? Olyasvalakik véleménye érdekel, akik már évek óta használják a sajátjukat.
Szia!
Általános szakácskést keresek, nem profi, nem mindennapos felhasználásra. Global G2, Wüsthof Classic...
Szóval olyan 30-40 ezer Ft körül. Fenőacél és kerámiaélező már megvan, ezekkel borotvaélesre tudom fenni a késeimet.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1715
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

A Kai vonal sem rossz, meg lehet próbálni, nekem bejött.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Elmo írta:
2020.03.09., hétf. 19:41
Mennyi pénzt szánsz rá?
ha engem kerdeztel: keveset :-)

engem tenyleg nem high-end, plane statusz, design erdekel, hanem mindennapi hasznalhatosag, "altalanos" hasznalat (irtam: zöldsegvagas, szalamivagas, vajkenés, ...), hosszu idöre.
pl. nem tudom a Fiskars az "felülröl" nézve egy lenezett, tulertekelt név, vagy ilyen szintre nincs jobb csak más ? akkor milyet ?
olcso kesek között milyen "feature"-ökre erdemes figyelni ?
gyorsan kerestem miben gondolkodom
http://fiskarsshop.hu/termek-520/fiskar ... cjzSz.dpbs
http://fiskarsshop.hu/termek-519/fiskar ... MxAQL.dpbs
ennek mar valami csodat kellene tudnia: http://fiskarsshop.hu/termek-1674/ff_sz ... zuWF5.dpbs

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Szia,
Mire szeretnéd használni?
Nekem van egy ilyen: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -knife.htm
Jól tarja az élét, de a formáját nem szeretem.
Ezt a formát szeretem, de szélesebb pengével: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -knife.htm
Ez a jelenleg használt késem: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-b ... -261-0.htm

De a 20cm változata nekem rövid és széles: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-b ... -201-0.htm

A jó kés mellé mindenképpen kell: https://www.knivesandtools.com/en/pt/-z ... -steel.htm
és a finom hangoláshoz : https://www.knivesandtools.com/en/pt/-w ... 0-4452.htm
Elmo írta:
2020.03.09., hétf. 14:46
Szakácskésekkel kinek milyen tapasztalata van? Egy 20 cm-es pengéjű Scanpan késről váltanék komolyabbra. Nem vagyok megelégedve az éltartósságával.
Zwilling, Global, Wüsthof? Olyasvalakik véleménye érdekel, akik már évek óta használják a sajátjukat.

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Mennyi pénzt szánsz rá?
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Elmo írta:
2020.03.09., hétf. 14:46
Szakácskésekkel kinek milyen tapasztalata van? Egy 20 cm-es pengéjű Scanpan késről váltanék komolyabbra. Nem vagyok megelégedve az éltartósságával.
Zwilling, Global, Wüsthof? Olyasvalakik véleménye érdekel, akik már évek óta használják a sajátjukat.
hu, ez jo kerdes. engem "általános használati", "mindenes" késre érdekel ajánlat, tipp (amivel vajat kenek, retket vágok rá, de ha kell hagymát aprítok vele, szalámit szelek, ...)
nem vagyok hifiben sem high-end-es, fözésben sem, azaz nem a csúcs érdekel, hanem jó áron elérhetö legjobbak.
köszönöm

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Szakácskésekkel kinek milyen tapasztalata van? Egy 20 cm-es pengéjű Scanpan késről váltanék komolyabbra. Nem vagyok megelégedve az éltartósságával.
Zwilling, Global, Wüsthof? Olyasvalakik véleménye érdekel, akik már évek óta használják a sajátjukat.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1715
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

AAttila írta:
2020.03.05., csüt. 21:27
Hanem arra
Úgy legyen.

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5227
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3174

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

venomer írta:
2020.03.05., csüt. 20:17


Jó. csak ez olyan, mint mikor Zé meglovagolja a családi-érzelmi-nagymama vonalat, hogy akkor lenyomná ő tisztelettel a mi torkunkon is az ő tradícióját, az ő élményét: nem kell.
Nem erre gondoltam, a grillezés szerintem is a leginkább freestyle vonal. Hanem arra, hogy többféle grillezőt,szmókert lehet működés közben is látni, tapasztalatokat gyűjteni, új dolgokat felfedezni, mindezt ingyen.

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1715
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

AAttila írta:
2020.03.05., csüt. 15:06
Ez jónak igérkezik:
http://www.grillplaza.hu/grill_akcio?gc ... gKSjfD_BwE

Jó. csak ez olyan, mint mikor Zé meglovagolja a családi-érzelmi-nagymama vonalat, hogy akkor lenyomná ő tisztelettel a mi torkunkon is az ő tradícióját, az ő élményét: nem kell. Grillezéshez is: minek védnök? Aki még keres is rajtad? A grillezés pont az nem a kimondottan intézményesíthető műfaj, de klasszikusan a privát egybegyűlések eseménye. Tudom-tudom, nem mindenki tud kimenni, ja de, hiszen ismerősi körben 1 kert mindig akad. Majdhogynem MLM-szintű termékkapcsolás. Akiben nem merülnek fel ilyen ellenérzések és testközelből szeretne szmókerrel ismerkedni, annak lehet jó, biztosan. Szerintem kell a fogyasztóiságnak egy határt parancsolni. Kinél hol van ez, hova esik, eltérő.

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5227
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3174

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »


Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
... hülye IPS panel, megtréfáltak a színek ;-)

És ahogy Vinkler mondja: egy kicsit "száraz" pörinek ;-)

A sok (!!!) hagyma (húsnál én a hús mennyiségének kb. a harmadát beleteszem, de néha többet) kell hozzá, és a paprika (zöld, hüvelyes, kápia, akármi) , aztán ízlés szerint paradicsom.
Attól függően, hogy mennyi lesz a főzési idő, kell ezt az alapot készre főzni: marhahúsnál nem kritikus a dolog, mert mire az megpuhul, addigra a szaft is szétfől. Disznónál, csirkénél neccesebb, ott jobb szinte teljesen készre főzni az alapot. Gombánál meg totál készre meg kell csinálni (vízzel, fedő alatt akár) , és amikor az OK, akkor mehet bele a gomba.
Őrölt paprika: mindig teszek bele az elején, az alapba (meg köményt, borsot) , de ha sokáig kell főzni, akkor a művelet ;-) vége előtt úgy fél órával a nagyobbik részét, az elején csak keveset. Az őrölt paprika finom íze elmegy, ha sokáig (több, mint egy óráig) fől, ezért kell az ízfrissítés: sokkal finomabb lesz a pörkölt!

Ja, én a pörköltet frissen nem szeretem... Akárhogy főzöm, akkor még van a szaft, és van a hús. Kell neki pár óra pihenés, hogy a hús magába szívja a szaftot, az ízeket. De a legjobb másnap ;-)

A gulyáslevest is csak úgy szeretem, ha a pörkölt már lehetőleg előző nap elkészült, teljesen más lesz! Ha frissen csinálja az ember, akkor viszonylag ízetlen húskockák úszkálnak csak a lében.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12672
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 08:55
Vinkler írta:
2020.02.29., szomb. 08:04
kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59


Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Egy jótanács. Gombapörkölthöz ne vágd fel ilyen vékony szeletekre a gombát. Én kisebbeket válogatok és csak negyedelem.
Pörkölthöz nélkülözhezptetlen a piros paprikás, lecsós alap.
Hajrá, az irány jó! :tutiok:
Hagyma, utána a gomba, közben só, bors. A vége előtt nem sokkal tettem rá a paprikát (nem sokat, mert csípőset vettem).
A negyedelőst majd kipróbálom.
Lecsó???
Igen, lecsó.
Ha már pörkölt, akkor kell a klasszik pörkölt alap, nélküle max. gombaragu. A pirospaprikát meg kell picit futtatni a zsiradékon, úgy az igazi, nem a végén.
Ez persze szigorúan az én magánvéleményem. :rolleyes:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 948
Csatlakozott: 2012.11.09., pén. 19:01
Értékelés: 368
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Vinkler írta:
2020.02.29., szomb. 08:04
kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59
Vasti írta:
2020.02.28., pén. 23:35


Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Egy jótanács. Gombapörkölthöz ne vágd fel ilyen vékony szeletekre a gombát. Én kisebbeket válogatok és csak negyedelem.
Pörkölthöz nélkülözhezptetlen a piros paprikás, lecsós alap.
Hajrá, az irány jó! :tutiok:
Hagyma, utána a gomba, közben só, bors. A vége előtt nem sokkal tettem rá a paprikát (nem sokat, mert csípőset vettem).
A negyedelőst majd kipróbálom.
Lecsó???
Újratervezés

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12672
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kasumi írta:
2020.02.29., szomb. 07:59
Vasti írta:
2020.02.28., pén. 23:35
kasumi írta:
2020.02.27., csüt. 18:36
Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Egy jótanács. Gombapörkölthöz ne vágd fel ilyen vékony szeletekre a gombát. Én kisebbeket válogatok és csak negyedelem.
Pörkölthöz nélkülözhezptetlen a piros paprikás, lecsós alap.
Hajrá, az irány jó! :tutiok:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 948
Csatlakozott: 2012.11.09., pén. 19:01
Értékelés: 368
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Vasti írta:
2020.02.28., pén. 23:35
kasumi írta:
2020.02.27., csüt. 18:36
Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!
Én eddig azt hittem, gombapörkölt. :-)
Újratervezés

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

kasumi írta:
2020.02.27., csüt. 18:36
Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
Ez miez?! ;-)
Mintha felkarikázott paprikán pirított gomba lenne, meg még valami? :-)
Mindenesetre jól néz ki!

Avatar
csövi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3876
Csatlakozott: 2005.01.11., kedd 17:10
Értékelés: 949

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: csövi »

P1070125.jpg
P1070125.jpg (1.32 MiB) Megtekintve 1478 alkalommal
Kacsa husi tormás tejfölös dödölével.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Online
Avatar
kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 948
Csatlakozott: 2012.11.09., pén. 19:01
Értékelés: 368
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Most bontogatom a szárnyaim. Egy-egy egyszerű ötletet még be tudnék építeni. :-)
IMG_20200227_180700.jpg
IMG_20200227_180700.jpg (1.56 MiB) Megtekintve 1488 alkalommal
Újratervezés

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Sziasztok!

Én imádom a jó tartalmas leveseket... A hétvégén pl. lencselevest főztem, szerintem piszok finom volt (füstölt szalonna, háromféle jó kis hazai házias kolbász, nyami ;-) A család sem tűnt elégedetlennek, még a levesnemszerető lányaim is megettek egy-egy púpos tányérral :-)
Csatolmányok
Lencseleves.jpg
Lencseleves.jpg (225.65 KiB) Megtekintve 1499 alkalommal

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Jamón, Jamón

Kép

Kép

Kép

Kép

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”