istvan01 írta: ↑2020.03.31., kedd 08:24
Ha jelentkeznék beszélgetni, akkor az derülne ki, nekem ahhoz tudásom nem elég, hardware és software eszközöm nincs. Az eszköz beszerzésben kaphatok segítséget kedvezménnyel(?), de gyakorlatot szerezni sok-sok eset után lehetne csak. Addig meg mégis csak bízzam szakemberre, szak lista mellékelve!
Erre külön reagálok, ez talán nem lesz törölve.
Az akusztikai mérésekhez szükséges eszközöket ma már nem nagy mutatvány beszerezni. Használható mérőmikrofont sok helyen vásárolhatsz, de szomorú tény, hogy pénzért adják őket (20-30e Ft). Én nem árulok ilyesmit, ahogy akusztikai elemeket sem, így kedvezményt sem tudok rájuk adni. Tankönyveket szoktam mutatni az előadásaimon, lapozgatni is lehet őket nálam (igen, megvettem őket pénzért), de ezeket sem árulom, boltokban 5-10-15e forintért megvehetőek. (Szerencsére vannak ilyen gonosz emberek, akik nem hajlandóak 500-600 oldalas szakkönyveket ingyen írni.) Szoftverekből vannak ingyenes megoldások, az előadásomban is többnyire ezekkel prezentálok, sok éve tudatosan propagálom őket, hogy lássák az emberek, az akusztika nem egy misztikus ködbe burkolódzó elefántcsont torony, amihez csak a kiválasztottak férnek hozzá. Talán kicsit túl is lett tolva a dolog, mert mostanában azt látom, már az is méricskél, akinek fogalma sincs róla, illetve olyan paramétereket üldöznek, amiket nem egy akusztikai mérőszoftvertől kell várni, szóval kicsi kontra-produktívvá vált a folyamat, de több is veszett Mohácsnál. Aki hajlandó rá áldozni, nagyobb tudású szoftvereket is használhat (igen, én is megvettem némelyiket pénzért), bár otthoni felhasználásra megfelelnek az ingyenes megoldások is. Ezek fejlesztőit nem bűn támogatni, hiszen rengeteg munkát tettek a projectbe, de sejthetjük, hogy Magyarországról nem sok pénz érkezik hozzájuk a magas felhasználószám ellenére.
Hogy milyen tudásszinten vagy akusztikai témákban, azt én nem tudhatom, de mint látjuk, vannak képzési lehetőségek. A tapasztalat, rutin valóban nem vásárolható meg, de a beszerzésük folyamata felgyorsítható külső segítséggel. 35 éve fotózom. Ebből 30 évig helyben topogtam, nem fejlődtem, annak ellenére, hogy jelen voltam a fotós fórumokon. (Erről azóta már tejesen leszoktam, mert zsákutcának gondolom.) Minden kérdésedre kaphatsz választ a fórumokon, de sanszos, hogy pár perc múlva jön valaki és leírja az ellenkezőjét, aztán vakarhatod a fejed, hogy kinek higgy. Én elvégeztem néhány fotós iskolát, tanfolyamot (igen, fizettem értük nem keveset azoknak, akiknek ez a szakmájuk), amik eredményeként gyorsan szintet léphettem, sikeresebb lettem és sokkal jobban élvezem az alkotást. Ez nálam így működik. Nálad talán másként.