TCTRONIC:
"Egy valamin viszont elgondolkodtam. Ha valamikor a közeljövőben összetörik a mély membrán, vajon a gyártó vissza fogja gyűjteni a veszélyes mérgező berilliumot ártalmatlanításra? Jobb esetben a felhasználó tisztában lesz, hogy mivel van dolga és nem fogdossa, vagy egyszerűen bedobja a szemétbe? De ha tudom miről van szó, akkor is bajba lennék hogy hova tudnám leadni ártalmatlanításra?

Azért is jutott eszembe, mert nemrég egy régi tökéletesen működő Sony katódsugárcsöves TV készüléket órákig tartott nyomoznom hova tudom leadni szabályosan, hivatalosan. (Kistarcsa és környékéről beszélek) Nem volt egyszerű. Hasonló jutott az eszembe a sok akkus kéziszerszám akkumulátoráról. Ami meghibásodik hova lehet leadni szabályosan, hivatalosan, hogy ártalmatlanítsák? Nem tudom a sok ács, kőműves stb aki ilyet használ napi szinten több db-ot is akár, hová teszik a rossz akkukat. Csak remélni merem, hogy nem a kommunális hulladék közé.... A sok robot porszívó, robot fűnyíró, E-bike stb ha a közeljövőben elromlik az akkukat ki fogja visszagyűjteni és ártalmatlanítani? Ha valaki tudja megírhatja, de én egyenlőre nem tudok ilyenről. Hasonlóan problémát fog jelenteni (és már valahol jelent is), a használt napelem panelek. Ha sérülnek, vagy elérik élettartamuk végét a visszagyűjtésük és ártalmatlanításuk komoly költség és feladat.
Egyre veszélyesebb anyagokat használunk, egyre hanyagabbul...... Na csak ennyi..."
Ez elektromos- és elektronikai hulladékokra Magyarországon már 2004-ben szabályozás volt (264/2004-es Korm. rendelet), mely gyártó mit és hogyan gyűjtsön vissza, hogyan kell ártalmatlanítani és a tájékoztatókba minek kell szerepelnie. Termékdíjas szabályozás is ehhez kapcsolódott (többek között).
Amikor veszel egy TV-t, akkor a gyártó KÖTELES a régit díjmentesen átvenni Tőled (házhozszállítás esetén is). Ez manapság addig gyűrűzött, a gyártói előírásoknak megfelelően, hogy külön erre gyűjtőedényeket is kihelyeznek és ha nem vásárolsz akkor is bedobhatod. Több kategória van: háztartási nagygépek, hűtők, kisgépek, IT- és szórakoztató elektronika, barkácsgépek stb. Utána már szigorú előírások vannak arra vonatkozóan, hogy a hasznosítás folyamata előtt milyen alkatrészeket kell kötelezően eltávolítani, mielőtt nekikezdenek a zúzásnak. Ilyen például az általad említett képcső, Magyarországon 2db ilyen vállalkozás van, amely a mai napig végzi ezek feldolgozását. Magam is meglepődtem, mennyi ilyen készülék jön még elő a pincékből, padlásokról. Ugyanígy ki kellett dolgozni az LCD/LED/OLED feldolgozáshoz a megfelelő technikákat. Hűtőkre szintén, fénycsövekre megint csak más és más előírásokkal kell dolgozniuk. Az akkuk és elemek azok egy picit más kategóriába tartoznak, ott külön kihelyezett visszagyűjtési pontok vannak, ott le lehet díjmentesen adni őket. Ha barkácsgéppel együtt adod le, akkor a bontó intézi ezt. Autó akkut pedig benzinkúton lehet leadni. Megvan mindennek szinte a megfelelő módja, csak sajnos a tájékoztatás az nem éppen teljeskörű az utóbbi 10 évben.
Még egy dolgot fontos megnézni, hogy veszélyes hulladék-e vagy sem... ez egy EU szinten sokat elővett kérdés. Aki szerint veszélyes, az például egy eltört képcsőből kihulló por miatt jogosan mondja. De a másik oldalt is meg kell nézni: ma nézem a TV-t, elromlik, innentől már hulladék (ha lemondok róla és nem javíttatom és nem is szándékozom megjavíttatni). Ha veszélyes hulladék lenne, akkor hogy lehetne a házamban? Hogy nyúlhatnék hozzá? Hogy rakhatnám be az autómba és vihetném el mondjuk egy átvevőhöz? Ekkor csak engedéllyel rendelkező jöhetne ki (pénzért), foghatná meg és vihetné el a hasznosítás helyére. Ezért azt mondták, hogy a hulladékká vált e+e hulladékokat a birtokosa engedély nélkül átadhatja, szállíthatja. (én is ez utóbbit tartom jó döntésnek, hiszen ha ma néztem a TV-t és elromlott, semmivel sem vált veszélyesebbé mint 1 nappal korábban).