Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
- stx
- V.I.P.
- Hozzászólások: 748
- Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
- Értékelés: 359
- Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
- Kapcsolat:
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
A helyi borversenyen, a 2019-es után a 2022-esen is I. helyezés.
https://xts.hu/foto/borverseny_2022.jpg
https://xts.hu/foto/borverseny_2022.jpg
- -CB-
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1760
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 937
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Tudom, hogy egy üzletlánc saját márkás itala ritkán jó, de a minap a Lidlben vettem egy Dundalgan ír whiskyt, ami (nem meglepően) egészen jó. Nyilván nem egy Jameson, de ár-érték arányban kifejezetten kellemes ital. Messze jobb, és olcsóbb mint egy kommersz Skót.
Online
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4417
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2416
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Tudom, más az ízlés és értékrendünk, de szerintem ennyi pénzért valami ne a közép, hanem a top kategória legyen egy ital.
Csak a Marantz! :-D
Online
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Hozzászólások: 6134
- Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
- Értékelés: 5191
- Tartózkodási hely: Szár
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Ritkán írok ide - nem is tudom, miért :)
De most egy igazán friss - ma esti élményről számolnék be.
Még karácsony előtt vettem két üveg - számomra különlegességet. A Bunnahabhain egy Islay-whisky, ami nem tőzeges, az Auchentoshan pedig egy skót-alföldi (lowland-) whisky talán (tudommal) az egyetlen skót whisky, amit háromszor párolnak. Mindkettő tehát különleges a maga nemében.
A Bunnahabhain-nel, egészen pontosan a Stiúreadhair nevű zöldcímkés változatával még jóval korábban, egy külföldi reptéri tax-free-shop-béli látogatásom során találkoztam, és a különleges neve miatt vettem meg, majd a barátommal megegyeztünk, hogy ilyen elképesztően hosszú, gyümölcsös-mazsolás lecsengésű whiskyt még nem ittunk - egyszóval nagyon-nagyon bejött, annak ellenére, hogy Islay-whiskyként engem meglepett, hogy nincs benne a tőzeges íz, ami az Islay-sziget termékeit jellemzi. Adott volt tehát, hogy nem tévedhetek sokat, ha a barátom karácsony utáni szülinapjára egy (vörös címkés) Bunnahabhain 12 years old-ot veszek (ami elvileg az előzőekben említett Stiúreadhair-nál drágább, "klasszikus" változat). Nos, óriási csalódás volt számomra (és még rosszabb: a megajándékozott barátom számára is) a Bunnahabhain 12 years old, de nem erről szól a mostani hozzászólásom...
Ugyanis ugyanakkor vettem egy Auchentoshan Three Wood-ot is. Eredetileg azt az én szülinapomon akartam felbontani, de ilyen-olyan okokból arra nem került sor. Ma viszont átjött hozzám a barátom a feleségével, és a remek vacsora előtt (aminek még kicsit sülnie kellett ) a várakozás közben felbontottam az Auchentoshan Three Wood-ot.
Ahhh... minden várakozásomat túlszárnyalta. Ismétlem, ez talán az egyetlen ismert skót kifőzde, ami háromszor párolt whisky-t készít. Ezért aztán nem meglepő, hogy amint a nyelvedhez ér, kb a tipikus ír whisky-k, hirtelen pl. egy Bushmills jut eszedbe rögtön: lekerekített, lágy, gyümölcsös íztámadás, egészen nőies (gondoltam én tévesen, mert a barátom feleségének egyáltalán nem jött be...). De ami a lecsengést illeti, azt a hosszan-hosszan tartó feketeribizlis, és talán narancshéjas szűnni nem akaró ízt, ami ott marad a szádban, és nem akar távozni... azt semmilyen ír whiskynél nem tapasztaltam. De nagyon tetszett. Nagyon-nagyon.
Aki szán 20ezer forintot egy középkategóriás, de minőségi skót whisky által nyújtott élményre, annak tényleg tudom ajánlani az Auchentoshan Three Wood-ot.
És itt jegyezném meg: igazán gratula az Etele Plaza-beli Whiskynet-bolt alkalmazottainak: a szakállas srác nemhogy azonnal vette a gyatra kiejtésem alapján is, hogy mit szeretnék, és azonnal mutatta, hogy a boltban lévő elképesztő választék között hol találom... hanem meg is tanított rá, hogy hogy kell kiejteni helyesen a neveket: magyar fonetikával leírva megközelítőleg "Bánnabéjn" (a második b nagyon lágyan) ill. "Akkántaosán".
De most egy igazán friss - ma esti élményről számolnék be.
Még karácsony előtt vettem két üveg - számomra különlegességet. A Bunnahabhain egy Islay-whisky, ami nem tőzeges, az Auchentoshan pedig egy skót-alföldi (lowland-) whisky talán (tudommal) az egyetlen skót whisky, amit háromszor párolnak. Mindkettő tehát különleges a maga nemében.
A Bunnahabhain-nel, egészen pontosan a Stiúreadhair nevű zöldcímkés változatával még jóval korábban, egy külföldi reptéri tax-free-shop-béli látogatásom során találkoztam, és a különleges neve miatt vettem meg, majd a barátommal megegyeztünk, hogy ilyen elképesztően hosszú, gyümölcsös-mazsolás lecsengésű whiskyt még nem ittunk - egyszóval nagyon-nagyon bejött, annak ellenére, hogy Islay-whiskyként engem meglepett, hogy nincs benne a tőzeges íz, ami az Islay-sziget termékeit jellemzi. Adott volt tehát, hogy nem tévedhetek sokat, ha a barátom karácsony utáni szülinapjára egy (vörös címkés) Bunnahabhain 12 years old-ot veszek (ami elvileg az előzőekben említett Stiúreadhair-nál drágább, "klasszikus" változat). Nos, óriási csalódás volt számomra (és még rosszabb: a megajándékozott barátom számára is) a Bunnahabhain 12 years old, de nem erről szól a mostani hozzászólásom...
Ugyanis ugyanakkor vettem egy Auchentoshan Three Wood-ot is. Eredetileg azt az én szülinapomon akartam felbontani, de ilyen-olyan okokból arra nem került sor. Ma viszont átjött hozzám a barátom a feleségével, és a remek vacsora előtt (aminek még kicsit sülnie kellett ) a várakozás közben felbontottam az Auchentoshan Three Wood-ot.
Ahhh... minden várakozásomat túlszárnyalta. Ismétlem, ez talán az egyetlen ismert skót kifőzde, ami háromszor párolt whisky-t készít. Ezért aztán nem meglepő, hogy amint a nyelvedhez ér, kb a tipikus ír whisky-k, hirtelen pl. egy Bushmills jut eszedbe rögtön: lekerekített, lágy, gyümölcsös íztámadás, egészen nőies (gondoltam én tévesen, mert a barátom feleségének egyáltalán nem jött be...). De ami a lecsengést illeti, azt a hosszan-hosszan tartó feketeribizlis, és talán narancshéjas szűnni nem akaró ízt, ami ott marad a szádban, és nem akar távozni... azt semmilyen ír whiskynél nem tapasztaltam. De nagyon tetszett. Nagyon-nagyon.
Aki szán 20ezer forintot egy középkategóriás, de minőségi skót whisky által nyújtott élményre, annak tényleg tudom ajánlani az Auchentoshan Three Wood-ot.
És itt jegyezném meg: igazán gratula az Etele Plaza-beli Whiskynet-bolt alkalmazottainak: a szakállas srác nemhogy azonnal vette a gyatra kiejtésem alapján is, hogy mit szeretnék, és azonnal mutatta, hogy a boltban lévő elképesztő választék között hol találom... hanem meg is tanított rá, hogy hogy kell kiejteni helyesen a neveket: magyar fonetikával leírva megközelítőleg "Bánnabéjn" (a második b nagyon lágyan) ill. "Akkántaosán".
- All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
The Arran - Single Malt Skót whisky. "Alap" kategória az Arran kínálatából. Kicsit füstös illatú és ízű, de nem vészesen. Erősebb fajta.
Highland Park Viking Honour - Single Malt 12 éves Skót whisky. Illata és íze is picit füstös. Kicsit az erősebb ízvilághoz tartozik, de nem kellemetlenül.
Highland Park Viking Honour - Single Malt 12 éves Skót whisky. Illata és íze is picit füstös. Kicsit az erősebb ízvilághoz tartozik, de nem kellemetlenül.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
- Gulka.
- Kezdő Fórumlakó
- Hozzászólások: 429
- Csatlakozott: 2019.04.27., szomb. 17:51
- Értékelés: 338
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Öcsémnek vásároltam egy Tubi 60 nevü italt. Kaptam kostolót. Nem vagyok oda az ilyen italokért, de nekem nagyon bejött.
Lindemann Limetree Network + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Superlux HD681 + Samson SR850.
- quad
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 672
- Csatlakozott: 2009.01.19., hétf. 12:17
- Értékelés: 57
- Tartózkodási hely: Bp. 18.ker.
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Csak az ne legyen a vége, mint a rendőrviccben:
Egyik rendőr kérdezi a másikat: Neked milyen a feleséged az ágyban?
Válasz: Van aki dicséri, van aki nem.
LP: Thorens TD-2001 RDC, SME3009, Audio Technica AT33PTG. AT-650,
Digitális: Olive 4 HD,
Erősítők: Quad II, 66, 306, STAX SRM-T1W
Hangsugrzók: Rogers LS3/5A+AB1, Quad ESL 63, STAX Lambda Signature, SR-404
Digitális: Olive 4 HD,
Erősítők: Quad II, 66, 306, STAX SRM-T1W
Hangsugrzók: Rogers LS3/5A+AB1, Quad ESL 63, STAX Lambda Signature, SR-404
- stx
- V.I.P.
- Hozzászólások: 748
- Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
- Értékelés: 359
- Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
- Kapcsolat:
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Tölts fel pár képet a nejedről, aztán, lesz, ami lesz.quad írta: ↑2021.12.30., csüt. 20:55Most találtam ezt a fórumot az AVX-en (Hogy itt mik nem vannak)
Számomra az eddig próbált "pálinkák" csúcsa a örmény, pontosabban hegyi-karabahi "Arcah" gyümőlcs barandyk.
Én annyira kajszibarack izű pálinkát, mit az övéké, még nem ittam. De a csúcs a "faeper" pálinkájuk, ami 57 fokos, és 3 évig érlelnek eperfa hordóban. Még a nejemnek is tetszik, pedig ő általában már a 40 fokos szeszeket se tudja meginni.
Aki teheti, próbálja ki.
- quad
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 672
- Csatlakozott: 2009.01.19., hétf. 12:17
- Értékelés: 57
- Tartózkodási hely: Bp. 18.ker.
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Most találtam ezt a fórumot az AVX-en (Hogy itt mik nem vannak)
Számomra az eddig próbált "pálinkák" csúcsa a örmény, pontosabban hegyi-karabahi "Arcah" gyümőlcs barandyk.
Én annyira kajszibarack izű pálinkát, mit az övéké, még nem ittam. De a csúcs a "faeper" pálinkájuk, ami 57 fokos, és 3 évig érlelnek eperfa hordóban. Még a nejemnek is tetszik, pedig ő általában már a 40 fokos szeszeket se tudja meginni.
Aki teheti, próbálja ki.
Számomra az eddig próbált "pálinkák" csúcsa a örmény, pontosabban hegyi-karabahi "Arcah" gyümőlcs barandyk.
Én annyira kajszibarack izű pálinkát, mit az övéké, még nem ittam. De a csúcs a "faeper" pálinkájuk, ami 57 fokos, és 3 évig érlelnek eperfa hordóban. Még a nejemnek is tetszik, pedig ő általában már a 40 fokos szeszeket se tudja meginni.
Aki teheti, próbálja ki.
LP: Thorens TD-2001 RDC, SME3009, Audio Technica AT33PTG. AT-650,
Digitális: Olive 4 HD,
Erősítők: Quad II, 66, 306, STAX SRM-T1W
Hangsugrzók: Rogers LS3/5A+AB1, Quad ESL 63, STAX Lambda Signature, SR-404
Digitális: Olive 4 HD,
Erősítők: Quad II, 66, 306, STAX SRM-T1W
Hangsugrzók: Rogers LS3/5A+AB1, Quad ESL 63, STAX Lambda Signature, SR-404
Online
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4417
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2416
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Nyugodjék békében.
https://index.hu/belfold/2021/12/22/thu ... r-noszvaj/
Én ugyan csak a törköly pálinkáiból kóstoltam párat, van is itthon 2004-es Blauburgur még egy kevés. Zamatos, igazi törköly, nem a "nagyapa féle" kerítés szaggató, ami még mindig sokaknak a fejében él. Pedig nekem talán pont a törköly az, ami a legfinomabb pálinka fajta, persze csak, ha jól készítik.
Holnap iszom is belőle asszem este!
https://index.hu/belfold/2021/12/22/thu ... r-noszvaj/
Én ugyan csak a törköly pálinkáiból kóstoltam párat, van is itthon 2004-es Blauburgur még egy kevés. Zamatos, igazi törköly, nem a "nagyapa féle" kerítés szaggató, ami még mindig sokaknak a fejében él. Pedig nekem talán pont a törköly az, ami a legfinomabb pálinka fajta, persze csak, ha jól készítik.
Holnap iszom is belőle asszem este!
Csak a Marantz! :-D
- tamagaba
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1340
- Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
- Értékelés: 596
- Tartózkodási hely: Budapest
- Kapcsolat:
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Tudnánk összegezni melyek azok a gyümölcsök amiből lehet olyan cefrét csinálni, amikor lesz akkora cukorfoka a főzéshez, hogy nem kell hozzá külön répacukrot adni?
Merugye vannak ezek a speckó eper-banán-áfonya cuccok konyha kilincs csavarban érlelt stb.
Nekem elég a 40 fok körüli célérték, nem akarom berugásig büfögni asszonyt
Merugye vannak ezek a speckó eper-banán-áfonya cuccok konyha kilincs csavarban érlelt stb.
Nekem elég a 40 fok körüli célérték, nem akarom berugásig büfögni asszonyt
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Rebel Yell Rye - Rozs whiskey. Erős fajta, aminek az ízén és az illatán is érződik. A rozs édeskés íze nem olyan domináns. Színe szép borostyán sárga, tiszta.
Érdemes lenne Small Batch (kis hordós) érleléssel készíteni és tovább megyek: kis Sherry-s hordóban érlelni.
Érdemes lenne Small Batch (kis hordós) érleléssel készíteni és tovább megyek: kis Sherry-s hordóban érlelni.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Tiszteletemet tettem ma a Chorintia hotel whisky show-n és nagyon jól éreztem magam…
Aki szereti a jófajta nedűt az ne hagyja ki … először voltam de biztos, hogy ki fogok még látogatni egy párszor… a választék az káprázatos és az árak nagyon barátiak főleg ha az ember 20-30-40-50 éves párlatot akar megkóstolni…legyen az whisky rum konyak
Aki szereti a jófajta nedűt az ne hagyja ki … először voltam de biztos, hogy ki fogok még látogatni egy párszor… a választék az káprázatos és az árak nagyon barátiak főleg ha az ember 20-30-40-50 éves párlatot akar megkóstolni…legyen az whisky rum konyak
"Az igazi barát szemből támad."
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Rebel Yell Small Batch Reserve - Kis hordós érlelésű Bourbon. Színe szép tiszta borostyán sárga. Illata szolidan kellemes, jellegzetes bourbon. Íze kellemesen erős, de finom és lecsengése is.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Bulleit 95 Rye - Amerikai rozs bourbon. A színe nagyon szép tiszta kicsit borostyán sárgás. Az illata kellemesen édeskés és érződik rajta, hogy van benne erő, de nem tolakodó módon. Az állaga kellemesen olajos. A rozs jól érezhető mind illat, mind íz szempontjából. Erős, de szépen jön elő az íze. Szolidan elegáns bourbon. A lecsengése kellemes. Szép fokozatosan múlik el a kellemes íz. Ára végett is nagyon jó vétel kategória.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Online
Háttér zenét pedig a malac visítás tudja garantálni.
De a kerti parti jó ötlet! Hálózsák a kertben megoldható? Mert pálinka után nehéz hazajutni, hacsak nem visz valaki...
A mics pedig jöhet!
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4417
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2416
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Ősszel pedig vállalom, hogy nálam 8-10 ember elfér. Kb. 40 féle palinkából lehet kóstolni, plusz amit hoz esetleg valaki.Aszpirin írta: ↑2021.10.07., csüt. 22:29Ejnye, Alex, megint nem figyelsz eléggé, pedig ott a válasz, hadd idézzem szó szerint magamat:Alex_Aston írta: ↑2021.10.07., csüt. 22:12Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...?
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés
Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen!Összeülni: ofkóznátürlihh, sőt, miccsezni is melléje, “natúr” gretáron (nem holmi puhány “barbecue”-izében :) :) :) - akár vállalom is, nálunk a kertben szuperrusztikus környezetben, csak legyen zsép idő és melegebb… térjünk vissza erre tavasszal, ígérem, felejthetetlen lesz, a pálinkával ellentétben a miccset mindenki szereti, aki nem vega - de előbbit sem hanyagoljuk majd :) Fogj majd szavamon.“ Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!“
Háttér zenét pedig a malac visítás tudja garantálni.
De a kerti parti jó ötlet! Hálózsák a kertben megoldható? Mert pálinka után nehéz hazajutni, hacsak nem visz valaki...
A mics pedig jöhet!
Csak a Marantz! :-D
Online
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Hozzászólások: 6134
- Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
- Értékelés: 5191
- Tartózkodási hely: Szár
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Ejnye, Alex, megint nem figyelsz eléggé, pedig ott a válasz, hadd idézzem szó szerint magamat:Alex_Aston írta: ↑2021.10.07., csüt. 22:12Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...?
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés
Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen!
Összeülni: ofkóznátürlihh, sőt, miccsezni is melléje, “natúr” gretáron (nem holmi puhány “barbecue”-izében :) :) :) - akár vállalom is, nálunk a kertben szuperrusztikus környezetben, csak legyen zsép idő és melegebb… térjünk vissza erre tavasszal, ígérem, felejthetetlen lesz, a pálinkával ellentétben a miccset mindenki szereti, aki nem vega - de előbbit sem hanyagoljuk majd :) Fogj majd szavamon.“ Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!“
- All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem
Online
Írtam, hogy almából főzi emberünk Oroszhegyen. Mert az ugye semleges ízű, és mégsem finomszesz.
A cikket csak azért tettem be, mert ez a kettő volt találat oroszhegyi palinkára.
Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...?
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés
Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen!
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4417
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2416
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Mit keverek?Aszpirin írta: ↑2021.10.07., csüt. 21:45De hát ez a szilvapálinkáról szól. Az egy más tészta. Kevered, téged is megtéveszt a “pálinka” a “kokojzapálinká”-ban.Alex_Aston írta: ↑2021.10.07., csüt. 21:07Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
Amikor a kokojzapálinkához ér: egyrészt: kár, hogy nem kérdezte meg, miből készül. Mert egy hóttbiztos: az igazi jó erdélyi szilvóriumot senki nem fogja elcseszni áfonyaszirup beletöltésével. Arra teljesen megfelel a boltban kapható tiszta szesz vagy egyéb, önmagában nem kellemes főzet is - és aki azt mondja, hogy nem az a “hagyományos”, az hidd el nekem, “szépíti a valóságot” - hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!, ha tetszik, ha nem.
Csakhogy ugye a “hagyományos” szót most mar szépíteni kell, szóval elhiszem, hogy most már akad, aki tényleg önmagában is finom pálinkából (és nem bolti alkoholból) készít “hagyományos” kokojzapálinkát turistavakítás céljából, de ez hidd el, pont annyira “hagyomanyos”, mint a baranta…
Mellesleg: az 54 százalék “se több se kevesebb”, titka: ennyi lesz a lehullott besztercei szilvából (ez egy fajta, nem csak besztercében terem, erdély többi részén is termesztik) kétszer főzött pálinka alkoholtartalma, ha - ahogy azt kell - a második főzet elején kiveszed a “rezest”, idejében leállsz a főzéssel és nem adsz hozzá semennyi desztillált vize (mint ahogy Pannóniában szokás). Azért az a “se több, se kevesebb” is némi toleranciával értendő, de tényleg kicsi a tolerancia - egy-két százalék plusz vagy mínusz.
Elnézést a mítoszrombolásért.
(főztem pálinkát épp eleget Erdélyben kamaszkoromban az apámmal, kisüstben, besztercei szilvából. És láttam nem egy helyen, otthon nálunk is, hogy készül a “kokojzapálinka”).
A “néha büdös a magyar szilvapálinka” megjegyzéssel viszont nagy igazságot mondott…
Írtam, hogy almából főzi emberünk Oroszhegyen. Mert az ugye semleges ízű, és mégsem finomszesz.
A cikket csak azért tettem be, mert ez a kettő volt találat oroszhegyi palinkára.
Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...?
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés
Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen!
Csak a Marantz! :-D
Online
Amikor a kokojzapálinkához ér: egyrészt: kár, hogy nem kérdezte meg, miből készül. Mert egy hóttbiztos: az igazi jó erdélyi szilvóriumot senki nem fogja elcseszni áfonyaszirup beletöltésével. Arra teljesen megfelel a boltban kapható tiszta szesz vagy egyéb, önmagában nem kellemes főzet is - és aki azt mondja, hogy nem az a “hagyományos”, az hidd el nekem, “szépíti a valóságot” - hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!, ha tetszik, ha nem.
Csakhogy ugye a “hagyományos” szót most mar szépíteni kell, szóval elhiszem, hogy most már akad, aki tényleg önmagában is finom pálinkából (és nem bolti alkoholból) készít “hagyományos” kokojzapálinkát turistavakítás céljából, de ez hidd el, pont annyira “hagyomanyos”, mint a baranta…
Mellesleg: az 54 százalék “se több se kevesebb”, titka: ennyi lesz a lehullott besztercei szilvából (ez egy fajta, nem csak besztercében terem, erdély többi részén is termesztik) kétszer főzött pálinka alkoholtartalma, ha - ahogy azt kell - a második főzet elején kiveszed a “rezest”, idejében leállsz a főzéssel és nem adsz hozzá semennyi desztillált vize (mint ahogy Pannóniában szokás). Azért az a “se több, se kevesebb” is némi toleranciával értendő, de tényleg kicsi a tolerancia - egy-két százalék plusz vagy mínusz.
Elnézést a mítoszrombolásért.
(főztem pálinkát épp eleget Erdélyben kamaszkoromban az apámmal, kisüstben, besztercei szilvából. És láttam nem egy helyen, otthon nálunk is, hogy készül a “kokojzapálinka”).
A “néha büdös a magyar szilvapálinka” megjegyzéssel viszont nagy igazságot mondott…
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Hozzászólások: 6134
- Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
- Értékelés: 5191
- Tartózkodási hely: Szár
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
De hát ez a szilvapálinkáról szól. Az egy más tészta. Kevered, téged is megtéveszt a “pálinka” a “kokojzapálinká”-ban.Alex_Aston írta: ↑2021.10.07., csüt. 21:07Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
Amikor a kokojzapálinkához ér: egyrészt: kár, hogy nem kérdezte meg, miből készül. Mert egy hóttbiztos: az igazi jó erdélyi szilvóriumot senki nem fogja elcseszni áfonyaszirup beletöltésével. Arra teljesen megfelel a boltban kapható tiszta szesz vagy egyéb, önmagában nem kellemes főzet is - és aki azt mondja, hogy nem az a “hagyományos”, az hidd el nekem, “szépíti a valóságot” - hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!, ha tetszik, ha nem.
Csakhogy ugye a “hagyományos” szót most mar szépíteni kell, szóval elhiszem, hogy most már akad, aki tényleg önmagában is finom pálinkából (és nem bolti alkoholból) készít “hagyományos” kokojzapálinkát turistavakítás céljából, de ez hidd el, pont annyira “hagyomanyos”, mint a baranta…
Mellesleg: az 54 százalék “se több se kevesebb”, titka: ennyi lesz a lehullott besztercei szilvából (ez egy fajta, nem csak besztercében terem, erdély többi részén is termesztik) kétszer főzött pálinka alkoholtartalma, ha - ahogy azt kell - a második főzet elején kiveszed a “rezest”, idejében leállsz a főzéssel és nem adsz hozzá semennyi desztillált vize (mint ahogy Pannóniában szokás). Azért az a “se több, se kevesebb” is némi toleranciával értendő, de tényleg kicsi a tolerancia - egy-két százalék plusz vagy mínusz.
Elnézést a mítoszrombolásért.
(főztem pálinkát épp eleget Erdélyben kamaszkoromban az apámmal, kisüstben, besztercei szilvából. És láttam nem egy helyen, otthon nálunk is, hogy készül a “kokojzapálinka”).
A “néha büdös a magyar szilvapálinka” megjegyzéssel viszont nagy igazságot mondott…
- All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12681
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7369
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Én még nem ittam, de szívesen megkóstolnám, ha valaki tud beszerezni igazán finomat, gondolhat rám.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Volt szerencsém az áfonya pálinkához nem is egyszer de igen nagy különbségek vannak köztük. A bolti volt a leggyengébb idáig amit ittam de a házi főzetből is volt jobb meg jobb sőt nagyon jó. Az sem mindegy milyen erősre csinálják de főleg az, hogy mit adnak hozzá ….a pálinkás nem mindegyik jó gyenge erős karcos és az hogy az alkohol foka sem mindegy, az vodkát már jobb de még jobb az almás de a legeslegjobb amit tiszta alkoholból csinálnak megfelelő hozzáértéssel na az viszi a pálmát nálam. Anno egy párszor még az elkészítésénél is részt vettem sajnálom, hogy nem figyeltem annyira mert akkor tudnék én is olyan finomat csinálni mint anno a barátom
Egy jól elkészített házi minden visz
Egy jól elkészített házi minden visz
"Az igazi barát szemből támad."
Online
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4417
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2416
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
Ez alapján pedig úgy látom, nagy utat járt be. Megérdemelten. Én 2008-ban találtam rá, akkor meg csak a ház alatti pincében volt a kiszolgálás.
https://hargitanepe.ro/messzire-vittek- ... nka-hiret/
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
Ez alapján pedig úgy látom, nagy utat járt be. Megérdemelten. Én 2008-ban találtam rá, akkor meg csak a ház alatti pincében volt a kiszolgálás.
https://hargitanepe.ro/messzire-vittek- ... nka-hiret/
Csak a Marantz! :-D
Online
Máshol meg a kertben termő pl. krumpli párlatból. Ittam mindkettőt. Előbbi szerintem sokkal jobb. Persze az utóbbi is veri az Unicumot, nem kérdés
Egy ismerős hozott egyszer ilyen áfonya likőrt, Korondon vette. Na, az kb. Ihatatlanul sz@r volt. Mondjuk nem csoda, ott is vannak turista csapda helyek.
Oroszhegy viszont nem turista hely, hanem a helyiek ajánlasa alapján jutottam oda. Ott azon a környéken nem élne meg, ha sz@rt készítene, hisz nem egyszeri turisták a vevőköre, hanem a visszájáró vendégek (én is 4x voltam nála pont emiatt, mert kiváló ár/érték arányú a terméke). Különben éhen halna.
De persze lehet, hogy nem jól látom, de én így gondolom, és tapasztaltam.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4417
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2416
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Almapálinkából készítik ott.Aszpirin írta: ↑2021.10.07., csüt. 20:28Na ezen jó nagyot mosolyogtamAlex_Aston írta: ↑2021.10.07., csüt. 20:17Ezt annyival egészíteni ki, hogy Erdélyben is van rendes áfonya likőr, meg gagyi. Kinézetre és árban ugyanaz, de minőségre ég és föld lehet a kettő. Találkoztam mindkettővel.
Oroszhegyen kiváló amit főznek mert ott rendes pálinkát öntenek fel igazi áfonya sziruppal.
Oroszhegyet már nem először emlegeted, de úgy tűnik, valaki beadta neked ott, hogy a “rendes” kokojza pálinka az “rendes” (kérdem én: milyen?) pálinkába töltött áfonyaszirup Nem hinném, hogy ott születtél. mert akkor nem írnál ilyeneket (bár minden elképzelhető).
Most már tényleg nézz utána, hogyan készül az igaz “autentikus” kokojzapálinka :) Nem véletlenül írtam, hogy köze nincs a pálinkához. Azt azért megnézném, aki áfonyából főz pálinkát Székelyföldön, és azt nevezi “hagyományosnak”. Tudod, én ott éltem le életem első 18 évét, nem csak odalátogatok nyaralni. Nem kell mindent elhinni, az igazságot ott is szeretik szépíteni.
Máshol meg a kertben termő pl. krumpli párlatból. Ittam mindkettőt. Előbbi szerintem sokkal jobb. Persze az utóbbi is veri az Unicumot, nem kérdés
Egy ismerős hozott egyszer ilyen áfonya likőrt, Korondon vette. Na, az kb. Ihatatlanul sz@r volt. Mondjuk nem csoda, ott is vannak turista csapda helyek.
Oroszhegy viszont nem turista hely, hanem a helyiek ajánlasa alapján jutottam oda. Ott azon a környéken nem élne meg, ha sz@rt készítene, hisz nem egyszeri turisták a vevőköre, hanem a visszájáró vendégek (én is 4x voltam nála pont emiatt, mert kiváló ár/érték arányú a terméke). Különben éhen halna.
De persze lehet, hogy nem jól látom, de én így gondolom, és tapasztaltam.
Csak a Marantz! :-D
Online
Oroszhegyet már nem először emlegeted, de úgy tűnik, valaki beadta neked ott, hogy a “rendes” kokojza pálinka az “rendes” (kérdem én: milyen?) pálinkába töltött áfonyaszirup Nem hinném, hogy ott születtél. mert akkor nem írnál ilyeneket (bár minden elképzelhető).
Most már tényleg nézz utána, hogyan készül az igaz “autentikus” kokojzapálinka :) Nem véletlenül írtam, hogy köze nincs a pálinkához. Azt azért megnézném, aki áfonyából főz pálinkát Székelyföldön, és azt nevezi “hagyományosnak”. Tudod, én ott éltem le életem első 18 évét, nem csak odalátogatok nyaralni. Nem kell mindent elhinni, az igazságot ott is szeretik szépíteni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Hozzászólások: 6134
- Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
- Értékelés: 5191
- Tartózkodási hely: Szár
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Na ezen jó nagyot mosolyogtamAlex_Aston írta: ↑2021.10.07., csüt. 20:17Ezt annyival egészíteni ki, hogy Erdélyben is van rendes áfonya likőr, meg gagyi. Kinézetre és árban ugyanaz, de minőségre ég és föld lehet a kettő. Találkoztam mindkettővel.
Oroszhegyen kiváló amit főznek mert ott rendes pálinkát öntenek fel igazi áfonya sziruppal.
Oroszhegyet már nem először emlegeted, de úgy tűnik, valaki beadta neked ott, hogy a “rendes” kokojza pálinka az “rendes” (kérdem én: milyen?) pálinkába töltött áfonyaszirup Nem hinném, hogy ott születtél. mert akkor nem írnál ilyeneket (bár minden elképzelhető).
Most már tényleg nézz utána, hogyan készül az igaz “autentikus” kokojzapálinka :) Nem véletlenül írtam, hogy köze nincs a pálinkához. Azt azért megnézném, aki áfonyából főz pálinkát Székelyföldön, és azt nevezi “hagyományosnak”. Tudod, én ott éltem le életem első 18 évét, nem csak odalátogatok nyaralni. Nem kell mindent elhinni, az igazságot ott is szeretik szépíteni.
- All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem
Online
Oroszhegyen kiváló amit főznek mert ott rendes pálinkát öntenek fel igazi áfonya sziruppal, és nem vodkát valami aromásított áfonya ízű valamivel. Illetve ott a bodza és eperfa hordós szilva is nagyon jó.
És ne vedd sertésnek, vagy az ízlésed kritizálásának, mert nem ezért írom, csak a véleményemet. De ha az Unicumot fagyasztóból iszod, fagyasztott pohárban, akkor szerintem nem az íze miatt fogyasztod, hisz ilyen állapotban a nullához konvergál az aromája.
Az általad felvetett sörözést egyébként én is támogatom, de csak pálinka fogyasztással, mert én a sört ki nem állhatom.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4417
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2416
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Ezt annyival egészíteni ki, hogy Erdélyben is van rendes áfonya likőr, meg gagyi. Kinézetre és árban ugyanaz, de minőségre ég és föld lehet a kettő. Találkoztam mindkettővel.Aszpirin írta: ↑2021.10.07., csüt. 19:48
Azért hadd oszlassam el azt a tévképzetet, hogy minden ami nem pálinka, “mesterséges lőtty”.
Ha elmentek Székelyfőldre, ki ne hagyjátok az ottani köznyelvben “kokojza-pálinká”-nak nevezett szeszesitalt (valójában pálinkához köze nincs, inkább áfonyalikőr-szerűség). Ha esetleg nektek nem, de az asszonyaitoknak hóttbiztos tetszeni fog.
Általában házilag készítik…
Édesanyám nagyon hasonló “technológia” alapján isteni finom érlelt meggylikőrt készített gyerekkorombsn (mert Erdély azon részében, ahol én születtem, nem termett áfonya vadon, vadmeggy viszont annál több) 5 literes korsókban… a többhetes folyamat után a “visszamaradt” meggyszemek is komoly kulináris élvezetet nyújtottak, és anyukám meg is engedte, hogy néha - mértékkel - egyek belőlük.
Azt is házilag készítették/készítik, és semmi dizájnja nincs, nemritkán félliteres PET-palackban jutsz hozzá, mert az van otthon, amibe kitöltsék a korsóból neked ajándékba…
Én egyébként az Unikumot is szeretem néha, mélyhútve, szintén mélyhűtött pohárba töltve (de csak nagyon mértékkel, mert “fejfájós”, ha nem vigyázok). Néha szoktunk inni belőle a haverokkal, vagy most a nyáron a kanadai unokanővéremmel, aki kifejezetten kérte, hogy “unikumozzunk” egyet, amikor nálunk járt. Az égvilágon semmi köze a csomagoláshoz, egyszerűen szeretjük. Ritkán és mértékkel.
Oroszhegyen kiváló amit főznek mert ott rendes pálinkát öntenek fel igazi áfonya sziruppal, és nem vodkát valami aromásított áfonya ízű valamivel. Illetve ott a bodza és eperfa hordós szilva is nagyon jó.
És ne vedd sertésnek, vagy az ízlésed kritizálásának, mert nem ezért írom, csak a véleményemet. De ha az Unicumot fagyasztóból iszod, fagyasztott pohárban, akkor szerintem nem az íze miatt fogyasztod, hisz ilyen állapotban a nullához konvergál az aromája.
Az általad felvetett sörözést egyébként én is támogatom, de csak pálinka fogyasztással, mert én a sört ki nem állhatom.
Csak a Marantz! :-D