A fórumon megszaporodott bot-ok miatt, teszt jelleggel bevezettünk egy "biztonsági kód" rendszert.
Amikor új posztot hoztok létre, be kell írni a téma alá az alatta lévő biztonsági kódot

Kábelezzünk

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5564
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 1705

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 » 2019.06.15., szomb. 18:46

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 17:22
fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 17:04
wittao írta:
2019.06.15., szomb. 11:13
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Ha "be van lőve a szoba", az - nálam - azt is jelenti, hogy az akusztika nem módosít nagy mértékben a megszólalási arányokon. Ha érkezik egy új kábel, ami zavaró mély töbletet okoz, akkor miért a jó akusztikán kezdjünk el faragni? A gombhoz igazítjuk a kabátot?

Abban talán egyetértünk, hogy hangzásra a felvételek között sokkal nagyobb különbség van, mint a kábelek között. Ennek ellenére nem rendezzük át a szobát minden albumnál. Számomra sokkal inkább elvárás, hogy meghalljam a felvételek sajátosságait, mint a kábelek közötti különbséget. Attól tartok, nagyon sok olyan lejátszó rendszer létezik, aminek markáns saját hangja van. Ilyenek jellemzően a nagyon vegyes kábelezésű, esetleges összeállítású, a szinergiát nélkülöző láncok. Ezeken nagyjából ugyanúgy szól minden felvétel, ám a kábelek különbsége erősen kihallható, mert nincs meg az egyensúly. Ilyen láncot igen könnyű összeállítani, egyszerűen csak össze kell vásárolni tesztgyőztes készülékeket.
Felre ne erts, nem gonoszkodasbol kerdezem (Ferinek is szol): ha ennyire jok a studio kabelek, amivel Te gyakorlati szinten naponta is dolgozol, Feri ha minden igaz szinten + 30 ev nagy gyakorlati tapasztalat van mogottetek kabelezes-ugyileg.
Neked miert elt meg annyi generaciot a Luxor csalad? Ennyi erovel jo lett volna az elso is. Jo akusztika, aztan hello.
Feri Te ebbol a 30 fele gyarto studio/zenekari kabelebol hasznalsz most is? Melyik gyartot preferalod es miert?
Nem az a lényeg, hogy a pro kábelek mennyire "jók", hanem az hogy mennyire kiszámíthatóak és hogy csalnak-e valamilyen irányban - már legalábbis az én rendszerszemléletből eredő perspektívám szerint és hogy szeretem a fix pontokat egy rendszer felépítése, optimalizálása során.

Gothamjaim vannak leginkább, talán ha nagyon keresnék még találnék Evidencet is párat, talán még Cordial és Sommer is van és elég sokféle Wireworld pro kábel is, meg jópár nevenincs, furcsa módon Klotzom talán egyszer volt csak és az is gitár kábel.

A Gothamokat és az Evidencet is használtuk mindenféle élő akusztikus jazz és klasszikus zene hangosításakor is (Danley hangfalakkal és MC2 Audio erősítőkkel), és ha egy 20, 30 m-es hangfal kábel szar lett volna az ott biztosan kijön, mint ahogy a 40, 50m-es mikrofonkábelnél is. Énekhangra voltak Telefunken amorf kimenő trafós dinamikus mikrofonjaink, azokat csak nagyon picit kellett eqzni vagy zengetni, Kozma Orsi például igen szerette őket az egyik klipjében is szerepelnek, de Jankai Bélák prog rock zenekara meg Sípos Peti is sokat használta egy időben, és talán még most is.

A Gotham, Evidence, Sommer és még számos más ismert pro márka számomra legfontosabb tulajdonsága a kiszámíthatóság, és főképpen az hogy nem igazán adnak hozzá semmit az eléjük kötött eszközök kimenetéhez. Ezért jó eszközök a megszólalás egyensúlyának az eléréséhez. Amin finomítani lehet rajtuk, és amiért nekem is vannak drágább kábeleim is, a simaság, a levegősség, a ritmikai, időzítési apróságok, szofisztikáltság finom hangolása, de ezek nem kell hogy a tonalitáson az egyensúlyon változtassanak.

Avatar
Vinkler
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 9666
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 2957
Tartózkodási hely: Budakalász

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2019.06.15., szomb. 18:36

Az evidence, zseniális kábel. Sajnos mára az ára is kezd elmenni.
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 12086
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 5742
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fapaci » 2019.06.15., szomb. 18:29

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 17:22
Felre ne erts, nem gonoszkodasbol kerdezem (Ferinek is szol): ha ennyire jok a studio kabelek, amivel Te gyakorlati szinten naponta is dolgozol, Feri ha minden igaz szinten + 30 ev nagy gyakorlati tapasztalat van mogottetek kabelezes-ugyileg. Neked miert elt meg annyi generaciot a Luxor csalad? Ennyi erovel jo lett volna az elso is. Jo akusztika, aztan hello.
Én talán nem értelek félre, Te viszont engem nagyon. Az akusztika nem pótolja a megfelelő kábelezést, kábelezéssel pedig nem lehet akusztikai hibákat érdemben korrigálni, maximum kissé elfedni.

A stúdiós kábelek... (elég béna elnevezés, de sebaj) ... más szempontok és célok mentén készülnek, mint a HiFi kábelek. Egy Belden, Klotz, Mogami nem kerget ábrándokat, nem zajlik náluk szubjektív meghallgatási teszt, nincs HiFi bemutató szobájuk sem. Ők terveznek, mérnek, gyártanak, eladnak. Sokat. Bármelyikük nagyobb mennyiséget gyárt, mint az összes HiFi kábeles cég együtt. A termékeik hifista füllel vizsgálva nem világbajnokok (bár egy 83803 tápkábelt nem könnyű felülmúlni hangzásban), ellenben teljesítik azokat az elvárásokat, amikkel szembe állítják őket felhasználási területükön. Átviteli sávszélesség, mechanikai és elektromágneses védettség , UV, vegyszer, tűzállóság, stb... ezek egy stúdióban, intézményben fontosak, otthoni környezetben nyilván kevésbé érdekesek. Egy színpadi kábelnek el kell viselnie, ha a tűző napon ugrál rajta a western csizmás gitáros, vagy áttolnak rajta egy 60 kg-os rackszekrényt, miközben a ködgépből csöpög rá a vegyszeres lötty, a félrészeg dobos meg belebotlik és izomból megrántja, miközben az elejtett dobverőjét keresi. Ezektől egy HiFi kábel azonnal szörnyet halna, de hát neki nem is kell ilyesmit túlélnie. A nagyon eltérő felhasználási cél ellenére sok hifista használ ilyen ipari összekötőket, mert általában nem tekergetik el a hangzást egyik irányba sem. Némi kitartással és kutató munkával természetesen felül lehet múlni őket, de akinek nincs kedve a kábeles őrületbe belekezdeni, az élete végéig megelégedéssel használhat ipari kábeleket, akár egy komoly lejátszó rendszerben is. Bár aki sok milliót költ készülékekre, az már a kábelezésre is ki akar adni egy kerekebb összeget, mert állítólag így illik.

A Luxor kábelek 3. generációját gyártom jelenleg. A 2011-es megjelenésük óta kétszer (2014-ben és 2016-ban) változtattam rajtuk. Azt hiszem, ezzel nem én vagyok a legvadabbúl fejlesztő és variáló kábeles a világon, de még ezen a fórumon sem. :rolleyes: Nyilván azért váltottam, mert néha sikerült jobb, univerzálisabb, hibáktól kevésbé terhelt verziókat készíteni. Amikor meg nem sikerült, azt nyilván nem vertem nagydobra, elkönyveltem tanulságként, aztán ment a kukába. Ám az eladásra kínált kábeleket nem magamnak készítem és nem is feltétlenül nekem kell tetszeniük, még csak azt sem én egyedül döntöttem el, melyik kerüljön a piacra, bár nyilván nincs velük komoly problémám, hiszen otthon én magam is ezeket használom. Ha azonos áron tudnék jobbat, akkor titokban azt használnám. :D Többszörös áron én is tudok jobbat, csak annyit meg nem adok egy kábelért. Nagyjából ennyi "filozófia" van a Luxor kábelek mögött.

A jó akusztika valóban fél siker és ha sikerül összehozni, akkor már kevésbé fog viszketni a tenyerünk valami új készülék, kábel, alátét, kék LED vásárlása miatt. Kiemelkedő HiFi élményeimet kivétel nélkül nagyszerű akusztikai környezetben szereztem, de szuper jó kábelezés által bekövetkezett hangi orgazmusra nem emlékszem. Így hát míg akusztikai korrekcióra több száz hobbitársat is rábeszéltem már, kábelek cseréjére eddig senkit sem. Nálam most átmenetileg Belden és Evidence kábelek üzemelnek és nincs velük semmi bajom. A fiókban pihentek évekig, de most jól jöttek a költözés miatti nagy kapkodásban. Ha lesz időm, gyártok majd ide is méretben stimmelő Luxor összekötőket, amikkel kicsit pengébb lesz a hangzás, ám ezt a különbséget a hajamra kenhetném, ha előtte nem raktam volna rendbe az akusztikát, nem állítom a szobához a hangdobozok paramétereit és nem oldom meg a rendszer ideálishoz közelítő elrendezését. Az akusztika sokak életét megkeseríti otthoni zenehallgatás során, ám olyan kábelezéssel én még nem találkoztam, ami lehetetlenné tette volna a zenei élvezetet. Ennek megfelelő súlyozással foglalkozom a két területtel. Egyik sem jelentéktelen, csak hát na...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fapaci 2019.06.15., szomb. 18:38-kor.

Online
Avatar
wittao
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3426
Csatlakozott: 2017.01.29., vas. 12:19
Értékelés: 1511
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao » 2019.06.15., szomb. 17:31

Valaki tudja, hogy eredeti Furukawa tapkabelt hol lehet beszerezni? Azsiai barataink nagyon occoert elarasztottak az egesz Ebay, Alibaba es tarsait hamisitvanyokkal. Nem tudom megbizhato forras merre talalhato? Megkoszonom a segitseget!
Core Audio, TARALABS, PrimaLuna, STAX, Entreq

Audio blogom: https://wittaozeneszobaja.blog.hu
Core Audio: http://www.avx.hu/forum/viewforum.php?f=166
www.coreaudio.eu

Online
Avatar
wittao
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3426
Csatlakozott: 2017.01.29., vas. 12:19
Értékelés: 1511
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao » 2019.06.15., szomb. 17:22

fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 17:04
wittao írta:
2019.06.15., szomb. 11:13
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Ha "be van lőve a szoba", az - nálam - azt is jelenti, hogy az akusztika nem módosít nagy mértékben a megszólalási arányokon. Ha érkezik egy új kábel, ami zavaró mély töbletet okoz, akkor miért a jó akusztikán kezdjünk el faragni? A gombhoz igazítjuk a kabátot?

Abban talán egyetértünk, hogy hangzásra a felvételek között sokkal nagyobb különbség van, mint a kábelek között. Ennek ellenére nem rendezzük át a szobát minden albumnál. Számomra sokkal inkább elvárás, hogy meghalljam a felvételek sajátosságait, mint a kábelek közötti különbséget. Attól tartok, nagyon sok olyan lejátszó rendszer létezik, aminek markáns saját hangja van. Ilyenek jellemzően a nagyon vegyes kábelezésű, esetleges összeállítású, a szinergiát nélkülöző láncok. Ezeken nagyjából ugyanúgy szól minden felvétel, ám a kábelek különbsége erősen kihallható, mert nincs meg az egyensúly. Ilyen láncot igen könnyű összeállítani, egyszerűen csak össze kell vásárolni tesztgyőztes készülékeket.
Felre ne erts, nem gonoszkodasbol kerdezem (Ferinek is szol): ha ennyire jok a studio kabelek, amivel Te gyakorlati szinten naponta is dolgozol, Feri ha minden igaz szinten + 30 ev nagy gyakorlati tapasztalat van mogottetek kabelezes-ugyileg.
Neked miert elt meg annyi generaciot a Luxor csalad? Ennyi erovel jo lett volna az elso is. Jo akusztika, aztan hello.
Feri Te ebbol a 30 fele gyarto studio/zenekari kabelebol hasznalsz most is? Melyik gyartot preferalod es miert?
Core Audio, TARALABS, PrimaLuna, STAX, Entreq

Audio blogom: https://wittaozeneszobaja.blog.hu
Core Audio: http://www.avx.hu/forum/viewforum.php?f=166
www.coreaudio.eu

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 12086
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 5742
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fapaci » 2019.06.15., szomb. 17:04

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 11:13
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Ha "be van lőve a szoba", az - nálam - azt is jelenti, hogy az akusztika nem módosít nagy mértékben a megszólalási arányokon. Ha érkezik egy új kábel, ami zavaró mély töbletet okoz, akkor miért a jó akusztikán kezdjünk el faragni? A gombhoz igazítjuk a kabátot?

Abban talán egyetértünk, hogy hangzásra a felvételek között sokkal nagyobb különbség van, mint a kábelek között. Ennek ellenére nem rendezzük át a szobát minden albumnál. Számomra sokkal inkább elvárás, hogy meghalljam a felvételek sajátosságait, mint a kábelek közötti különbséget. Attól tartok, nagyon sok olyan lejátszó rendszer létezik, aminek markáns saját hangja van. Ilyenek jellemzően a nagyon vegyes kábelezésű, esetleges összeállítású, a szinergiát nélkülöző láncok. Ezeken nagyjából ugyanúgy szól minden felvétel, ám a kábelek különbsége erősen kihallható, mert nincs meg az egyensúly. Ilyen láncot igen könnyű összeállítani, egyszerűen csak össze kell vásárolni tesztgyőztes készülékeket.

Avatar
kupecke
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 651
Csatlakozott: 2016.08.26., pén. 19:38
Értékelés: 358

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kupecke » 2019.06.15., szomb. 13:04

Biza. Eddig én is azt tapasztaltam, ami egy egyszerű, de jó stúdiókábellel nem nyújt elfogadható, élvezhető produkciót, ott máshol van a baj. Egyetértek, ha ez megvan, lehet továbblépni, ha akarsz, és van elég gempa. Most éppen postásként van nálam egy S betűs ic, csak bekötöttem :D, nem mondom, hogy nem tudnék vele élni, de a forráskészülék és az erősítőm árának fele. Arányok, ezt is írták már többen. Szerencsére nem okoz lelki traumát elengedni a dugóját :byebye:
santosad anuttamah sukhalabhah - PYS 2.42.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5564
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 1705

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 » 2019.06.15., szomb. 11:31

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 11:13
fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 11:10
wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:53
Nem is irtam ilyesmirol... azt szerintem Te sem vitatod, hogy van olyan kabel amit beteve tobb mely jon ki ugyanabbol a dobozbol, hangsulyosabba valik. Ha tobb melyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett merve, meg lett tervezve a csillapitas/elnyeles, akkor nem kell korrigalni?
Nyelvtani mondatelemzésbe most nem mennék bele, de azt nem tudom értelmezni, hogy "...több mélyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett mérve...". A szoba akusztikája független a lejátszó rendszertől és jó esetben nem hangszínszabályzóként kezeljük, ahogy a kábeleket sem, sőt mindig arra törekszünk, hogy a csillapítás, utózengés mértéke minden oktávban hasonló paramétereket mutasson. Ez az akusztikai ajánlások egyik legfontosabb kitétele. Egy hibát nem célszerű egy másik hibával palástolni.
Ezek szerint tenyleg jobb ha nem megyunk bele elemzesekbe :)
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Ebben az esetben bekövetkezett az, amit alább írtam:
Ha valaki kábellel oldott meg egy amúgy inkább tonálisan jelentkező egyensúlytalanságot, akkor jó esély van arra, hogy azt a problémát más módon (hangfal tologatással például, akusztikai elemek használatával, másik állvánnyal, stb) is el lehetett volna hárítani.
Az baj, ha egy kábeltől olyan mélytöbblet keletkezik, aminek az okán mondjuk egy kis, pár centis hangfaltologatás nem segít. Ekkor vagy az előző kábel nem volt nagyon nem megfelelő vagy az új nem az.

Ezért is említettem, hogy érdemes az alapvetően ilyen súlyú aránytalanságokkal nem rendelkező és általánosságban semlegesnek mondható pro kábelekkel, például a mikrofon kábelekkel kezdeni az egyensúly keresést. Legalább 2-3 tucat olyan valamilyen nevesebbnek mondható pro kábelgyártó termékeivel éltem már együtt az elmúlt 30 egynéhány évben (itthon is, stúdióban is és hangosításnál is), de egyikkel sem tapasztaltam olyat hogy a használata miatt az akusztikához súlyosan hozzá kellett volna nyúlni vagy drasztikusan át kellett volna pozícionálni a hangfalat. Sem akkor amikor betettem, sem akkor amikor kivettem.

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3650
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 933

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables » 2019.06.15., szomb. 11:30

fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 09:39
cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Szerintem nálad ez pont fordítva van, azaz egy rendszer minél érzékenyebb a kábelek cserélgetésére, az annál jobb számodra.
Jobb rendszeren én azt értem, amelyik több információt visz át a bemenetére kerülő hangjelből. A tökéletes rendszer - ami ugye nincs - pontosan visszaadná a bemenetére kerülő hangjelet. Amelyik rendszer ilyen szempontból jobb, azon a kábelek hatása is szignifikánsabb lesz. Cserélgetni hálózati kábeleket érdemes és kell, az egy egész más kérdéskör. Jelkábelekből szerintem van legjobb, hálózati kábelből szerintem nincs.

Online
Avatar
wittao
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3426
Csatlakozott: 2017.01.29., vas. 12:19
Értékelés: 1511
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao » 2019.06.15., szomb. 11:13

fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 11:10
wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:53
Nem is irtam ilyesmirol... azt szerintem Te sem vitatod, hogy van olyan kabel amit beteve tobb mely jon ki ugyanabbol a dobozbol, hangsulyosabba valik. Ha tobb melyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett merve, meg lett tervezve a csillapitas/elnyeles, akkor nem kell korrigalni?
Nyelvtani mondatelemzésbe most nem mennék bele, de azt nem tudom értelmezni, hogy "...több mélyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett mérve...". A szoba akusztikája független a lejátszó rendszertől és jó esetben nem hangszínszabályzóként kezeljük, ahogy a kábeleket sem, sőt mindig arra törekszünk, hogy a csillapítás, utózengés mértéke minden oktávban hasonló paramétereket mutasson. Ez az akusztikai ajánlások egyik legfontosabb kitétele. Egy hibát nem célszerű egy másik hibával palástolni.
Ezek szerint tenyleg jobb ha nem megyunk bele elemzesekbe :)
Ha be van love a szoba, es minden klappol. Jon egy uj kabel, es ez melytobbletet hoz. Akkor akusztika marad es szokjunk hozza?
Core Audio, TARALABS, PrimaLuna, STAX, Entreq

Audio blogom: https://wittaozeneszobaja.blog.hu
Core Audio: http://www.avx.hu/forum/viewforum.php?f=166
www.coreaudio.eu

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 12086
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 5742
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fapaci » 2019.06.15., szomb. 11:10

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:53
Nem is irtam ilyesmirol... azt szerintem Te sem vitatod, hogy van olyan kabel amit beteve tobb mely jon ki ugyanabbol a dobozbol, hangsulyosabba valik. Ha tobb melyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett merve, meg lett tervezve a csillapitas/elnyeles, akkor nem kell korrigalni?
Nyelvtani mondatelemzésbe most nem mennék bele, de azt nem tudom értelmezni, hogy "...több mélyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett mérve...". A szoba akusztikája független a lejátszó rendszertől és jó esetben nem hangszínszabályzóként kezeljük, ahogy a kábeleket sem, sőt mindig arra törekszünk, hogy a csillapítás, utózengés mértéke minden oktávban hasonló paramétereket mutasson. Ez az akusztikai ajánlások egyik legfontosabb kitétele. Egy hibát nem célszerű egy másik hibával palástolni. Ha a lánc egyik eleme erősen eltér a vágyott lineáris átviteltől, akkor nem egy másik egység átvitelét rontjuk hozzá, mert ezzel garantáltan eltekerünk olyan paramétereket is, amikhez nem szeretnénk hozzányúlni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fapaci 2019.06.15., szomb. 11:14-kor.

Online
Avatar
wittao
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3426
Csatlakozott: 2017.01.29., vas. 12:19
Értékelés: 1511
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao » 2019.06.15., szomb. 10:53

fapaci írta:
2019.06.15., szomb. 10:24
wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:02
Persze szolni fog Klotz-cal is (nekem is van). Be lehet hangolni ra a szobat akusztikailag, utana meg ha kabelt cserel az emberfia lehet szepen ujra el kell kezdenie jatszani a magas es melytartomannyal is. Jo esetben ugyanis valtozni fog ezen tartomanyok atvitele. (Az akusztika fontossagat nem vitatom, sot! De mivel a kabelek befolyassal vannak arra, mi jon ki a hangsugarzobol, igy elkepzelhetonek tartom ami eddig jol volt belove, el fog maszni vmilyen iranyba).
Nehéz elképzelni olyan esetet, hogy néhány kábel cseréje megváltoztatná a szoba akusztikai paramétereit.
Nem is irtam ilyesmirol... azt szerintem Te sem vitatod, hogy van olyan kabel amit beteve tobb mely jon ki ugyanabbol a dobozbol, hangsulyosabba valik. Ha tobb melyet kap ugyanaz a szoba, mint amire be lett merve, meg lett tervezve a csillapitas/elnyeles, akkor nem kell korrigalni?
Core Audio, TARALABS, PrimaLuna, STAX, Entreq

Audio blogom: https://wittaozeneszobaja.blog.hu
Core Audio: http://www.avx.hu/forum/viewforum.php?f=166
www.coreaudio.eu

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 12086
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 5742
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fapaci » 2019.06.15., szomb. 10:24

wittao írta:
2019.06.15., szomb. 10:02
Persze szolni fog Klotz-cal is (nekem is van). Be lehet hangolni ra a szobat akusztikailag, utana meg ha kabelt cserel az emberfia lehet szepen ujra el kell kezdenie jatszani a magas es melytartomannyal is. Jo esetben ugyanis valtozni fog ezen tartomanyok atvitele. (Az akusztika fontossagat nem vitatom, sot! De mivel a kabelek befolyassal vannak arra, mi jon ki a hangsugarzobol, igy elkepzelhetonek tartom ami eddig jol volt belove, el fog maszni vmilyen iranyba).
Nehéz elképzelni olyan esetet, hogy néhány kábel cseréje megváltoztatná a szoba akusztikai paramétereit.

Online
Avatar
wittao
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3426
Csatlakozott: 2017.01.29., vas. 12:19
Értékelés: 1511
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao » 2019.06.15., szomb. 10:02

Nekem az a tapasztalatom gyartotol fuggetlenul, hogy minel magasabb kategoriaju a kabel (legyen az tap, ic, hangfal stb.) annal inkabb a semleges hangzasvilagot kepviselik es nem nagyon szineznek semerre, egyre kevesbe alkalmasak a rendszer hangolasara, sot egyre jobban ramutatnak a rendszer hibaira.
Ha meg egy elektronikan nem fut at (nem jon ki) kello informaciomennyiseg, abbol a kabel nem fog tobbet csinalni. Tehat Cables forumtars is ugy erthette szerintem a jobb rendszert, hogy jobb felbontasu rendszer. Egy jobb felbontasu rendszerben sokkal tobb informacio tud szaladgalni, amiben van mit megmutatni. Erre egy kabel vagy kepes, vagy nem. Ott van pl. a nemregiben arult Spectral elo-vegfok paros (Mhz tartomanyban dolgoznak, vagy ott az MBL is peldanak), ha ezt osszekotnem egy Klotz IC, hangfalkabel stb. parossal valoszinu nem ugyanazt kapnam mint a hozza gyarto altal passzentott MIT kabelekkel (illetve abban biztos vagyok, hogy nem ugyanazt, de inkabb arrafele hajlok, hogy tobbet a gyari MIT-vel).
Persze szolni fog Klotz-cal is (nekem is van). Be lehet hangolni ra a szobat akusztikailag, utana meg ha kabelt cserel az emberfia lehet szepen ujra el kell kezdenie jatszani a magas es melytartomannyal is. Jo esetben ugyanis valtozni fog ezen tartomanyok atvitele. (Az akusztika fontossagat nem vitatom, sot! De mivel a kabelek befolyassal vannak arra, mi jon ki a hangsugarzobol, igy elkepzelhetonek tartom ami eddig jol volt belove, el fog maszni vmilyen iranyba).
Core Audio, TARALABS, PrimaLuna, STAX, Entreq

Audio blogom: https://wittaozeneszobaja.blog.hu
Core Audio: http://www.avx.hu/forum/viewforum.php?f=166
www.coreaudio.eu

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 12086
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 5742
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fapaci » 2019.06.15., szomb. 09:39

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Szerintem nálad ez pont fordítva van, azaz egy rendszer minél érzékenyebb a kábelek cserélgetésére, az annál jobb számodra.

Avatar
kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5564
Csatlakozott: 2008.01.07., hétf. 20:53
Értékelés: 1705

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 » 2019.06.15., szomb. 09:20

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Hát.... Nem.

Nagyon nem.

Minél kevésbé van (főképpen tonálisan) egyensúlyban egy rendszer (szobát, tápellátás tisztaságát és akusztikát is a rendszerbe értve) annál több zavart okozhatnak a kábelek. Sokan egyfajta tonális zavarelhárító egyensúlytalanság-kiegyenlítő dolognak vélik a kábelezéssel a játékot, pedig alapvetően nem az.

Átlagos pro kábelekkel, amik általában semlegesnek mondhatóak gyártótól függetlenül, érdemes elérni a szobában a tonálisan megfelelő állapotot először (ez persze hónapokat vagy akár még többet is igénybe vehet és tudjuk a hifizés ritkán szól a türelemről :) ) és csak amikor ez megvan akkor érdemes (SZVSZ szigorúan - nem kell egyetérteni velem!) elkezdeni játszani a kábelekkel, hogy ha valakinek az a szíve vágya, akkor finomhangolja a rendszert a részletek, felbontás és bármi számára fontos jellemző irányába.

Ha valaki kábellel oldott meg egy amúgy inkább tonálisan jelentkező egyensúlytalanságot, akkor jó esély van arra, hogy azt a problémát más módon (hangfal tologatással például, akusztikai elemek használatával, másik állvánnyal, stb) is el lehetett volna hárítani.

Online
Avatar
vkz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 44
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz » 2019.06.15., szomb. 08:58

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Ha úgy érted hogy a jó rendszer biztosabban és precízebben megmutatja a különbséget akkor értem, így igaz.
Én úgy értettem a kevésbé érzékenységet hogy a jobb rendszernél kisebb az okozott (nem a vélt!) nyereség vagy veszteség a kábelekkel.

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 12086
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 5742
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fapaci » 2019.06.15., szomb. 08:46

Shimano írta:
2019.06.14., pén. 21:33
De tényleg,nem hiszem hogy van még egy olyan amatőr szinten is űzött hobbi,vagy használati tárgy,ami a vásárlás után csak akkor működik elvárhatóan,ha még ezt meg azt is megvesszük hozzá.Erre mondom hogy az nem normális dolog hogy vásárolunk egy rendszert,aztán pluszba még egy csomó dolgot azért,hogy zene is jöjjön ki belőle a hangokon kívül.
Minden technikai sport tárgyakról és vásárlásról szól, ha felületesen űzzük. Most valamiért a fotózás jutott eszembe, ami sokaknak arról szól, hogy tesztbeszámolókat bújnak és gépeket, objektíveket, szűrőket vásárolnak nagy lendülettel csak azért, hogy minél élesebb képeket tudjanak készíteni (aminek ugye nincs sok köze a művészeti színvonalhoz). Mások a pénzüket inkább tanulásra, könyvekre, iskolákra költik, hogy fejlesszék önmagukat. Szerencsés esetben ha valaki mindkét területen megfelelő beruházást végez el, akár még egy jó fotós is válhat belőle. Ha csak a gépeit cserélgeti "jobbra", általában semmit nem halad előre, viszont az ilyen fotelfotósokkal vannak tele a fórumok és jól el tudnak azon vitatkozni, melyik objektív ad élesebb képet, miközben egyiküknek sincs egy értékelhető fotója sem.

Aki fentiek és a HiFi között bármilyen párhuzamot vél felfedezni, az magára vessen! :D

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 12086
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 5742
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fapaci » 2019.06.15., szomb. 08:33

cables írta:
2019.06.14., pén. 22:08
Ez a hobbi, és az AVX portál arról szól, hogy a jobb, a még jobb hangzást keressük.
Az AVX portál arról szól, hogy vegyél kávét.

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2367
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1104

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano » 2019.06.15., szomb. 08:31

cables írta:
2019.06.15., szomb. 06:17
vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.
Mindegyik az,csak éppen az nem mindegy hogy az elvárható minőségi szintet milyennel is lehet elérni náluk.És itt van az amiről beszélek,hogy valami nem kerek ha ez meg az is kell hozzá,ilyen meg olyan árban ahhoz hogy élvezhető is legyen.
Ha veszel pl egy tévét,akkor az természetes hogy azzal a tápdróttal amit adnak hozzá hozza is a minőségét,meg van minden szín benne,nézhető,hallgatható.Hifi rendszereknél is így kéne hogy működjön a dolog,tehát azzal amit adnak hozzá,azzal is mutatnia kellene egy olyan elvárható szintet ami már élvezhető,és nem annak kellene lennie amit már a vásárlás helyén több helyen is árnyaltabban vagy konkrétabban de mondanak,hogy ezzel is szól majd ugyan,de ha élvezni is akarod,tehát ha jó hangot szeretnél,akkor vegyél ennél jobbat hozzá.

Avatar
kupecke
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 651
Csatlakozott: 2016.08.26., pén. 19:38
Értékelés: 358

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kupecke » 2019.06.15., szomb. 07:30

Ez már felér egy hídrobbantással :quetionmark:
Akkor tenorcselekmény :smile29:
santosad anuttamah sukhalabhah - PYS 2.42.

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3650
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 933

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables » 2019.06.15., szomb. 06:17

vkz írta:
2019.06.14., pén. 23:00

És hogy egy ilyen kategóriájú rendszerben kevesebbet számítanak a kábelek az lehetetlen?
Nem lehet ha egy elektronika jó, akkor kevésbé érzékeny?
Minél jobb egy rendszer, annál érzékenyebb a kábelezésre.

Online
Avatar
vkz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 44
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz » 2019.06.15., szomb. 00:59

Shimano írta:
2019.06.15., szomb. 00:22
vkz írta:
2019.06.15., szomb. 00:02
Sajnos már nem tudom szerkeszteni (a hibajavító), de így lesz csak értelme:

Illetve kicsit provokatívan megfordítva: nem kellene úgy tervezni a készüléket hogy minél értéktelenebbek helyett érzéketlenebbek legyenek?
És hogy ha voodoozni kell az áramot a kábeleket hogy “hallgatható” legyen akkor a készülék igazából rossz?
Ezt nem tudom,viszont a szinergiának közöttük meg kell hogy legyen,különben jön az amit sokan csinálnak,foltozgatnak.
Nekem nincs bajom azzal ha valakik drága drótokkal és kütyükkel jobban élvezik a rendszerüket,viszont azzal van ha az a rendszer csak ezekkel élvezhető.
A szinergia azért érdekes, mert ha két készülék össze van hangolva akkor azt valamilyen dróton kötik össze a hangolás alatt is. Ha ez egy jó minőségi “átlag” kábel, akkor ilyennel később is jól fog szólni (ilyenje van az átlag vásárlónak valószínűleg). Ha egy gyártó el akar adni rendszert akkor önmagával szúr ki ha valami “speciális” kábellel végzi az összehangolását.

Foltozgatás? Azért néha azt látjuk hogy a kütyükre drótokra elköltött pénzből egy rendes rendszert is lehetett volna venni :D
Csak azon zenét kellene hallgatni és nem kütyüzni, drótozni. Lehet az unalmas :D

Online
Avatar
vkz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 44
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz » 2019.06.15., szomb. 00:38

A piacon nagyon kevés abszolút van. A lánc eleve több komponensből áll. Miért nem lehet a kábelekre, mint komponensre gondolni. Két erősítő, két kábel másképp viselkedik adott rendszerben. Az egyik nagy százalékban jobb a lehetséges rendszerekben, de van, ahol nem. Ennyi.

Részben egyet tudok ezzel érteni, azonban az arányokat látom eltúlozva ennek a komponensek a jelentőségét illetően. Nem 2x0,75 MZs van bekötve nekem sem hf kábelként. Viszont olyan kábelezések esetén ami műszaki paramétereit tekintve kielégíti a követelményeket (mellesleg normálisan is néz ki ha véletlen látszik valahol) nem hiszem -én- hogy olyan jellegű eltéréseket kellene kihallani ami gyökeresen megváltoztatja a hangképet.
Tapasztalatom szerint főleg tápkábel esetében a mintha és a nem is tudom között ingadoztam. :D
Maradtam a nem is tudomnál és inkább vettem két-három lemezt.

Avatar
Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2367
Csatlakozott: 2009.10.13., kedd 12:32
Értékelés: 1104

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano » 2019.06.15., szomb. 00:22

vkz írta:
2019.06.15., szomb. 00:02
Sajnos már nem tudom szerkeszteni (a hibajavító), de így lesz csak értelme:

Illetve kicsit provokatívan megfordítva: nem kellene úgy tervezni a készüléket hogy minél értéktelenebbek helyett érzéketlenebbek legyenek?
És hogy ha voodoozni kell az áramot a kábeleket hogy “hallgatható” legyen akkor a készülék igazából rossz?
Ezt nem tudom,viszont a szinergiának közöttük meg kell hogy legyen,különben jön az amit sokan csinálnak,foltozgatnak.
Nekem nincs bajom azzal ha valakik drága drótokkal és kütyükkel jobban élvezik a rendszerüket,viszont azzal van ha az a rendszer csak ezekkel élvezhető.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”