A fórum általános részén és az adás vételi topikokban is elszaporodott off-ok és trollkodás okán innentől warning-al jutalmazzuk az elkövetőket, ismételt viselkedés esetén ideiglenes vagy végleges kitiltás is járhat.Kérünk mindenkit, hogy normális mederben folytassa a diskurzust !
A szabályzat adás-vételi részre vonatkozó követelményei 2020. Január 06. 00:00 kezdeti hatállyal megváltoznak!Kérünk mindenkit, hogy olvassa át és annak megfelelően adja fel hirdetését.Köszönjük!

Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Moderátor: fülelek

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » Ma, 18:07

fülelek írta:
Ma, 09:17
Nekem a ritmus tartási bizonytalanságok tüntek fel elsőre, nem szabadna semmilyen felvételt kibocsátani, amíg ilyen hiba előfordul. A többi már csak romlott hab a sületlen tortán.
Ha a zenekar nem játszik jól az a karmester hibája. Így volt ez most is, az ő keze alatt hullott atomjaira a zene és vált teljesen befogadhatatlanná. Nekem rokonszenves az a kezdeményezésük, hogy Vivaldival is foglalkozzanak egy kicsit, akár jól is elsülhetett volna a dolog, de látva ezt a rémületes zenei tanácstalanságos a vele párosuló elképesztően gyenge hangszeres teljesítményekkel szerintem jobb lett volna ha hagyják a fenébe a projektet és inkább valami mást csinálnak helyette. Nem kell mindenkinek régizene szakértőnek lenni, a zenei paletta rendkvűl széles és biztosan van olyan szelete amely nekik is jól fekszik. Na de ez a produkció? Ez blattolásnak is kevés volt. Hát mi volt ez? Aki ott volt a koncertteremben mit gondolhatott? Hogy ilyen gyenge zeneszerző Vivaldi?

Amíg J.S Bach ránk maradt életműve már régen katalogizálva van és bárki által elérhető hangzó és nyomtatott formában addig ugyanez Vivaldiról távolról sem mondható el. Vivaldi műveinek kutatása csak az 1940-es évektől vett lendületet, azt megelőzően jóformán senki nem foglalkozott vele, egy valóságos zenei tetszhalott volt ( ezért is olyan fontos a Naive sorozata ). Ha Bachnak nem lettek volna fiai akik Lipcsén kívül is terjesztették a művészetét talán ő is hasonló sorsra jut mint Vivaldi. A zenetörténészek napjainkban is vért ízzadnak, hogy bebizonyítsák J.S. Bach mindig is ott volt a zenei köztudatban és szerintük még Beethoven is játszotta a darabjait mert az nem elég, hogy Mendelssohn meg Clara Schumann mennyit klimpírozta az orogona prelűdjeit. Irgalmatlan mennyiségű tanulmány és zenei felvétel kínlódik ezzel a nem is olyan nagy életművel és egyszerűen nem értem - ahogyan Chord sem értette -, hogy mire fel ez a pazarló energiabefektetés. Az a felhajtás ami Bach zenéjét és művészetét körülveszi egyszerűen túlzás és sajnos mások elől is kitakarja a napot. Pár éve amikor a várnegyed egyik templomában orgonaavató volt kizárólag Bach műveket játszottak a koncerten. Mintha más nem is létezne. Pedig a hazai zenei általánosban olyan színes kép fogadja a nebulókat, hogy élmény végiglapozni a tananyagukat. Aztán jön a szaki ahol alaposan kitapétázzák őket Bachhal és csak a fősuli meg az akadémia lesz ismét az a hely ahol végre lazul egy kicsit a szorítás és a zenei agymosás. De fel lehet ébredni ebből a hipnózisból is mert Bach előtt és utána is van élet.

Bach ha élne és látná, hogy micsoda ócska produkciókat adnak el a nevével nap mint nap komoly pénzekért szerintem csúnyán kikérné magának. Harnoncourt szemét is szúrta a dolog ezért fogott bele a kantáták majd a többi mű leporolásába. Ő nem szemlélet hanem paradigmaváltást követelt a zenei előadói gyakorlatban és az, hogy ma histórizmusról és többek között élvezhető Bach előadásokról beszélhetünk nem kis részt neki is köszönhető. Herreweghe is felvette a kantátákat és mások is folyamatosan jönnek elő az újabbnál újabb verziókkal mert érzik, hogy az ahogyan mások hozzányúlnak ehhez a szerzőhöz még mindig sok kívánnivalót hagy maga után. Bach zenei felvételei úgy hömpölyögnek a boltokban és a letöltő oldalakon mintha egy cunami árhulláma volna. Tele van mindenféle törmelékkel, kacattal és roncssal és ebből a sűrű, fekete mischungból kihorgászni valami használható darabot lassan egyenlő lesz a lehetetlennel. Egyszerűen túl sok a szemét és nem látszik ki közülük a valódi érték.

Olivier Frotin Bach lemeze szerintem nagyon fontos mérföldkő Bach valódi művészetének megismeréséhez. A kísérő füzet elolvasása erősen javasolt mert fontos infókat tartalmaz a darabokról, a billentyűs átiratok keletkezési okairól és az előadói körülményekről. Ez a két csembalós 4 vonós felállás nem valami extravagáns lecsupaszítás, egyszerűen ez a valóság. Ezeket a műveket ennyi hangszerre írta Bach. A d-moll kettősverseny sem kettősverseny hanem egy Concerto a 6 és innen nézve már egyből megbocsátóbb a hallgató a már unalomig ismert hegedű-hegedű, hegedű-oboa szólók zenei szövetbe való szinte teljes beleolvadása miatt. Aki nem ismeri ezeket a szólisztikusabb változatokat az nagy gondban lesz és úgy fogja magát érezni mintha egy lavórral a nyakába öntötték volna azt a rengeteg hangjegyet. A kétcsembalos verzió a BWV1060 és 1062-es mű estén egy nagy kicseszés. Aki most ismerkedik a darabokkal azoknak had tolmácsoljam őszinte együttérzésemet de sajna Bach zenéje soha nem a könnyű befogadhatóságról szólt. A BWV1061 valahogy emészthetőbb lesz a kíséret szűkmarkúbb volta miatt és ebből is látszik, hogy ez a mű eredetileg is két billentyűs hangszerre íródott. A másik kettő nem, ezért olyan csálék. De aki mondjuk szeretné végre rendesen hallani, hogy mi is szól ezek kíséretében és úgy általában is lázba jön a szerkezetektől és az ide-oda cikázó zenei válaszolgatásoktól az nagyon rá lesz cuppanva a dologra. A legnagyobb dobás az Esz-dur prelúdium és fúga, a zenei szentháromság kétcsembalós átirata amely szándékoltan azért került a lemezre, hogy az orgonajáték közben elsikkadó apró részletek végre hallhatóvá váljanak.

Nekem ez a lemez nagyon tetszik. Ezek az én tempóim, az én ízlésem, az én zenei megoldásaim. A hangminőség is lenyűgöző de tudom, hogy lesz aki csak a MÜPA 50. sorából mikrofonozva tudná meghallgatni. De hol érdekel ez engem?
Aki szemfüles az lecsap erre a kiadványra. Bődületesen jó. :smile32:

youtu.be/jxrd9VziQbM
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5951
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2644
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » Ma, 15:06

Jöhet, letöltöttem, meghallgattam 2 számot, föl fogom fogni, amit írsz. Aki nem tudja esetleg letölteni, szóljon, és küld.fénypost. :D
dunaudio.hu

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » Ma, 12:52

Az ezzel kapcsolatos beszámoló is jöhet? Én készen állok.
cover.jpg
cover.jpg (527.49 KiB) Megtekintve 66 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5951
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2644
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » Ma, 09:17

Nekem a ritmus tartási bizonytalanságok tüntek fel elsőre, nem szabadna semmilyen felvételt kibocsátani, amíg ilyen hiba előfordul. A többi már csak romlott hab a sületlen tortán.

Jazz zongorázás felsőfokon...

youtu.be/0KmBV1j5UMI
dunaudio.hu

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » Tegnap, 21:53

fülelek írta:
Tegnap, 18:31
Várjuk!
Alig pár perce véletlenül belefutottam a Danubia Zenekar Vivaldi koncertfelvételébe és már az elején majdnem torkon szúrtam magam.
https://es-la.facebook.com/Fidelio.hu/v ... 981080576/
Ez a Concerto a Drezdai zenekarnak elég gyengécskére sikerült. Aki kételkedik 16:20-tól feltétlen hallgassa meg mind a három tételt. Kb. úgy continuóznak benne mintha köcsögdudát (!) imitálnának, az oboista botrányosan gyenge, a szólóhegedűs nemkülönben. Hogy hogyan tudta a karmester ehhez a fiaskóhoz a nevét adni azt nem tudom, én a helyében lefújtam volna az egészet. De ez még csak hagyján mert van olyan, hogy minden összeesküszik az ember ellen, amikor semmi sem sikerül, amikor legjobb lett volna fel sem kelni és egész nap csak magzatpózban regresszálni az ágyban. De kérdem én: minek teszik ezt a rettenetet közkincsé?
https://odz.hu/sorozatok/vivaldi-koncertsorozat/
Mikor is volt pontosan ez az előadás? 2018. március 9-10-én a BMC koncerttermében. Két éve. Nincs mese, a Danubia Zenekarnak ez a véleménye Vivaldiról. Hmmm. Azt tudtátok, hogy Kurtág György is ebben az épületben lakik? Gondolom párszor lekopogott a botjával, hogy ideje volna már elkezdeni zenélni is.
Szegény Chord. Hányszor a pofámba vágta, hogy nézzem már meg hol tart a hazai zeneakadémiai oktatás és még csak ellenkezni sem lehetett érdemben az elsőre bicsakanyitogatónak tűnő kijelentéseivel szemben. Aki nem tudná a felsőfokú zenei hangszeroktatás elsődleges célja a zenekari művész képzés. Olyan szakemberek hadrendbe állítása akik képesek arra, hogy akkor indítsanak és fejezzenek be egy hangot amikor a karmester akarja és még arra is fussa az erejükből, hogy a szólamaikat hibátlanul és tartalommal megtöltve tudják előadni. Az oboista esetén ezekből most semmi sem valósult meg. Egy null továbbra is Chord javára.
És ekkor jön képbe a hifizés mert azért szép számmal akadnak remek Vivaldi felvételek amelyekkel bármikor vigasztalódhatunk. Vivaldit jól játszani sem modern sem histórikus hangszeren nem könnyű dolog, de azért nem is lehetetlen. Sztravinszkij szerint Vivaldi mindig ugyanazt a versenyművét írta csak folyton más variációban. Ez azért nagyon erős csúsztatás. Tény, hogy Vivaldi saját dallamait több helyütt is arcátlanul felhasználta, hol lassú hol gyors tételek formájában, olykor áriát csinálva belőlük máskor megfosztva őket a szövegektől, de ez az eljárás - amelyet paródiának hívnak - a nagy J.S Bach életművét is ugyanúgy jellemzi. Amit Vivaldinál feltétlen érdemes észrevenni az a rendkívüli dallamosság és az elképesztően sokszínű és kiapadhatatlan akkord kombinációk tömkelege, amelyek bár tanításra is alkalmasak volnának mégsem hatnak didaktikusan. Ha egy geológus bemegy a Szent Pietróba és sorolni kezdi a látott köveket akkor valójában igaza van. De azt is érteni kell, hogy az a székesegyház nem egy kőzetgyűjtemény hanem egy művészi alkotás és éppen emiatt Vivaldi műveire sem szabad(na) úgy tekinteni mint összhangzattan példák volnának.

Amikor szembejött ez az RR kiadvány egyből felcsillant a szemem mert mindig is kiváncsi voltam rá, hogy a prof mit fog fel, mit tart fontosnak és érdekesnek egy barokk kamarazenekari előadás kapcsán. A szimfóniákban pokolian jó az öreg, ez kétségtelen, na de Vivaldival mire jut? Lehet, hogy beletörik a bicskája?
A felvétel 1996 októberében készült, itt:
https://www.flickr.com/photos/melystu/44255113515
A karmester jól csengő név a histórikus előadók között, a san franciscói székhelyű, 1981-ben alapított Philharmonia Baroque Orchestra pedig az egyik legjobb az államokban. 1996 nem tegnap volt és emiatt volt is bennem egy kis félsz, mert mi van ha elkezdenek itt nekem csöpögősen, a vonóra ráfeküdve muzsikálni? De nem, nagyon profin megoldották a dolgot, egy pillanatra sem gondoltam azt, hogy talán ezt vagy azt a részt lehetett volna másként is csinálni. Ügyesen eladták magukat én meg fanyalgás nélkül bekajáltam az egészet. Kétszer is! A concertok a drezdai vonulatba tartoznak, csak úgy roskadoznak a fafúvóktól és a natúr kürtöktől. Klassz, szeretem ezt a vadászat hangulatát idéző stílust és aki egyszer belenyalt a fúvósokkal kitömött 4 évszakba – ugyancsak Vivaldi tollából – az különösen ugrani fog ezekre a darabokra. Ha vki nem ismerné:
https://www.youtube.com/watch?v=sSq_U9n0H5A
Ami különösen megfogott a lemezről az a d-moll oboa kettősverseny. Jól ismerem.

youtu.be/pZLQ0hLR-UY

És ugyanez 03:12-től az Akademie für Alte Musik előadásában:

youtu.be/Hgssef-IUEA

Ember legyen a talpán aki relációsjelet tud kitenni közéjük úgy, hogy még meg is magyarázza a döntésének az okát és én azt elfogadom. És ez a nagyon stabil minőség megy végig az albumon. Tisztán, érthetően és nagyon könnyedén játszanak. Ők már 1996-ban is azt az intim, finom, csipkeverős játékmódot csinálták ami csak mostanában kezd elterjedni. Hogy ez mennyire dícséri a prof ízlését az nem tudom, de annyi biztos, hogy a zenei teljesítmény miatt bárhol büszkén kihúzhatja magát. Na de mit remekel ő? Ez nem is olyan egyszerű kérdés mert már annyira el vagyunk kényeztetve jobbnál jobb felvételekkel, hogy egy ilyen hangzásvilágra már jóformán fel sem kapjuk a fejünket. Én kicsit keveslem a basszust, a csellót és a bőgőt, és a fagott is szólhatna kevésbé szárazon, kicsit vastagabban és élőbben. De hát ez az ára a csembaló és a theorba hallgathatóságának. Az arányok példásak, a hangszínpad rajzolható és az ecchok is igazi profi munkára vallanak. 3 dimenziós tere van a felvételnek. De, és erre nyomatékosan felhívnám a figyelmet: az utolsó versenymű, az RV 562-es elképesztően kilóg hangminőség tekintetében. A többi is nagyon jó de ez különösen odavág. A jó cucc most is elvárt befogadói részről de aki rendelkezik vele az boldog arcot fog vágni.
Szóval nagyon jó ez a kiadvány. Nincs panasz. És, hogy így megfogott abban a profnak elévülhetetlen érdemei vannak. 1996…eszem megáll.
Back.jpg
Back.jpg (738.69 KiB) Megtekintve 129 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5951
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2644
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » Tegnap, 18:31

Várjuk!
dunaudio.hu

Online
Avatar
asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2040
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 1907
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: asebestyen » Tegnap, 13:52

L5S1 írta:
Tegnap, 12:08
Ezt a nótát mintha hallottuk volna már másutt is. Nem egészen pont így de kétségtelenül hasonló zenei refrénnel és megoldásokkal.


Ha vkit érdekel az RR kiadvány beszámolója kérem jelezze! Felesegesen nem koptatnám az ujjbegyemet.
Szerintem vagyunk néhányan állandó olvasóid. :)
Furutech e-TP60E | Auralic Aries LE + Sbooster PSU | LuXor PC V1 | Heed Obelisk DT | Heed Obelisk DA | Heed Obelisk Si3 + X2 | Heed Enigma 5 | SOL Kolibri Tribalstorm állványokon | Supra kábelezés 

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » Tegnap, 12:08

Ezt a nótát mintha hallottuk volna már másutt is. Nem egészen pont így de kétségtelenül hasonló zenei refrénnel és megoldásokkal.

youtu.be/64s0LXgMhZcyoutu.be/KrMm-tPgvTg


Ha vkit érdekel az RR kiadvány beszámolója kérem jelezze! Felesegesen nem koptatnám az ujjbegyemet.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.21., kedd 19:08

HEINRICH ISAAC (c. 1450-1517)
http://www.choralisconstantinus.hu/magyar.asp?id=2
Heinrich Isaac neve sajnálatos módon még mindig alig van benne a zenei köztudatban, pedig a reneszánsz kornak ő legalább akkora zeneszerzője volt mint Josquin Desprez (c. 1450/55–1521), Jacob Obrecht (1457/57–1505) vagy Pierre de la rue (ca. 1452–1518). Életrajzát olvasva láthatjuk, hogy nagyon szép karriert futott be Firenzében a Medicieknél valamint Bécsben a császári udvarban és az, hogy halála után 400 éven át teljes feledésbe merült a neve csak a korabeli előadói és zenefogyasztási szokásokkal indokolhatók nem pedig művészi színvonalának alacsony voltával. A mai komolyzene a maga keletkezésének korában kortárs "könnyűzenének " számított és anno pont úgy hallgatták őket mint a mai kor embere a vicek-vacak slágereket. Ha valami megtetszett nekik azt szárnyra kapták majd pár év múlva dobták már mert folyton új nótákra vágytak. Isaac felfedezése a 19 éves Anton Webern nevéhez kötődik aki Bécsben Guido Adlernál tanulva a Choralis Constantinus 2. könyvéből írt disszertációt. Webernt lenyűgözte a reneszánsz polifónia, a különféle kompozíciós technikák és az ellenpont mesteri használata és ilyen tekintetben Webern példaképe egyértelműen Isaac volt nem pedig J.S Bach. Bocsika. Hát ez van amikor a holtak nem interjúvolhatók.

Ez a mű itt, ez a temetési motetta, ez a Lamentation : Quis dabit capiti meo aquan? 1492-ben Lorenzo di Medici halálára íródott Lorenzo kedvenc költőjének a humanista Angelo Poliziano versére és ezzel Isaac egy új műfajt is teremtett amely a Habsburg udvarban egészen a 17. századig virágzott.

Az album kísérő szövegét javaslom elolvasni mert Savall nagyon informatív és olyan megkapóan ír Isaacról, hogy nagyon nehéz lesz utána nem egyből elindítani a lejátszót. A kiadvány bevallottan retrospektív és mind a firenzei mind a bécsi udvari zeneszerzői tevékenységnek a legszebb példáit hozza. A darabok hangkészlete, hangulata, szerkesztése köszönő viszonyban nincs a J.S Bach által csúcsra járatott barokk zenéhez így némi rugalmasságot kíván a befogadásuk.

youtu.be/tYvWMeB3sUg
back.jpg
back.jpg (234.52 KiB) Megtekintve 289 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
Acus
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 349
Csatlakozott: 2009.02.20., pén. 18:40
Értékelés: 23

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: Acus » 2020.01.20., hétf. 20:38

asebestyen írta:
2020.01.20., hétf. 18:41
L5S1 írta:
2020.01.20., hétf. 18:03
Most hallgattam meg az albumot ( nem rövid ellenben hosszú ), viszont nagyon szép és tiszta, akár a gleccservíz egy finoman metszett kristálypohárban.
És ez itt a lényeg:
All works recorded live at Davies Symphony Hall—a venue of the San Francisco War Memorial and Performing Arts Center, City and County of San Francisco. Ives/Brant The Alcotts from A Concord Symphony recorded in 96 kHz/24-bit audio (February 2–6, 2010), all others in PCM 192 kHz/24-bit audio (September 26–28, 2013, and May 22–25, 2014).

Élőben olyat játszanak, hogy az nem igaz. Érdemes utánajárni. :smile32:

youtu.be/HRIvRbOvo0w

Masterpieces in Miniature - sleeve.jpg
Hú de marha jó és nincs fent Tidal-on. :smile30:
de Spotify-on igen! :) Tudom az nem akkora felbontás, de legalább meg tudod hallgatni

Online
Avatar
asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2040
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 1907
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: asebestyen » 2020.01.20., hétf. 18:41

L5S1 írta:
2020.01.20., hétf. 18:03
Most hallgattam meg az albumot ( nem rövid ellenben hosszú ), viszont nagyon szép és tiszta, akár a gleccservíz egy finoman metszett kristálypohárban.
És ez itt a lényeg:
All works recorded live at Davies Symphony Hall—a venue of the San Francisco War Memorial and Performing Arts Center, City and County of San Francisco. Ives/Brant The Alcotts from A Concord Symphony recorded in 96 kHz/24-bit audio (February 2–6, 2010), all others in PCM 192 kHz/24-bit audio (September 26–28, 2013, and May 22–25, 2014).

Élőben olyat játszanak, hogy az nem igaz. Érdemes utánajárni. :smile32:

youtu.be/HRIvRbOvo0w

Masterpieces in Miniature - sleeve.jpg
Hú de marha jó és nincs fent Tidal-on. :smile30:
Furutech e-TP60E | Auralic Aries LE + Sbooster PSU | LuXor PC V1 | Heed Obelisk DT | Heed Obelisk DA | Heed Obelisk Si3 + X2 | Heed Enigma 5 | SOL Kolibri Tribalstorm állványokon | Supra kábelezés 

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.20., hétf. 18:03

Most hallgattam meg az albumot ( nem rövid ellenben hosszú ), viszont nagyon szép és tiszta, akár a gleccservíz egy finoman metszett kristálypohárban.
És ez itt a lényeg:
All works recorded live at Davies Symphony Hall—a venue of the San Francisco War Memorial and Performing Arts Center, City and County of San Francisco. Ives/Brant The Alcotts from A Concord Symphony recorded in 96 kHz/24-bit audio (February 2–6, 2010), all others in PCM 192 kHz/24-bit audio (September 26–28, 2013, and May 22–25, 2014).

Élőben olyat játszanak, hogy az nem igaz. Érdemes utánajárni. :smile32:

youtu.be/HRIvRbOvo0w
Masterpieces in Miniature - sleeve.jpg
Masterpieces in Miniature - sleeve.jpg (361.16 KiB) Megtekintve 406 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.20., hétf. 15:55


youtu.be/XpSLcQ9eqx4

Most felejtsük el egy rövid időre a puccos bécsi újévi koncerteket, az arannyal sújtott Wiener Musikvereint, az Ezrek szimfóniájához igazított mammut zenekarokat, a kényelmetlen pingvin öltözetet, az oldalunkon ülő olajbárókat, a Radetzky-indulóra kikényszerített bugyuta tapsikálást és menjünk ki a szabadba, a ligetbe, oda ahol a zenepavilon is áll, üljünk le egy kényelmes padra, és miközben sütkérezzünk a napon hallgassunk egy kis Johann Strausst csak úgy, felüdülésképpen, Loreal, mert megérdemlem alapon. És ha már ennyire kényeztetjük magunkat akkor a hangszerpark is legyen histórikus, a zenekar az Anima Eterna, a karmester pedig Jos van Immerseel. És nem fogunk csalódni mert EZ Johann Strauss. Az album döbbenetesen jóra sikeredett ( má' megint ), nagyjából lekapcsolhatatlan. Akarod-e tudni milyen mély a nyúl ürege?

youtu.be/K7zrXsZvmio
Jos van Immerseel - Strauss - Waltzes, Polkas & Overtures.jpg
Jos van Immerseel - Strauss - Waltzes, Polkas & Overtures.jpg (178.11 KiB) Megtekintve 417 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5951
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2644
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2020.01.19., vas. 15:51

Munka közben jól esik ezt hallgatni:

youtu.be/v0IY3Ax2PkY
dunaudio.hu

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5951
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2644
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2020.01.18., szomb. 09:38

Érdekes felvételt ajánlok egy cikk elolvasásával egyetemben.
Berlioz Római karneválját a philadelphiai zeneakadémián vették fel Stokowski vezényletével 1931-ben. Ez volt az első sztereo felvétel, számos akkori technológiai újítással, 10kHz-es sávszélességgel.
Itt a cikk: https://www.stokowski.org/Harvey_Fletch ... Stereo.htm
és itt a felvétel -akiket csak ez érdekel: https://www.stokowski.org/sitebuilderfi ... val_MA.mp3
dunaudio.hu

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.17., pén. 17:28

https://www.prestomusic.com/classical/p ... rtos#about
Az album annyira friss, hogy a Youtube-on még semmi sincs fent róla. Xenia Löffler rajongói bizonyára már rongyosra hallgatták a lemezt és hát van egy olyan érzésem, hogy azok akik ezt a két versenyművet modern hangszeren már feljátszották most erősen poharaznak valahol. Nem lehet könnyű megemészteni ennek a nőnek a tehetségét és hangszeres kvalitásait.
Feltétlen ajánlott a meghallgatása.
folder.jpg
folder.jpg (1.93 MiB) Megtekintve 549 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.16., csüt. 20:38

Szigorúan Chord Péternek ajánlva.

Egy kontraalt jön, Delphine Galou. Ugye ismerős?
https://www.youtube.com/watch?v=BBeXF_lnj_M
Szép házra teszik a nagy kéményt! Az Agitata lemez után már nagyon vártam a családi vállakozás újabb remekét és tessék, megérkezett.
https://www.accademiabizantina.it/album ... er-alto-2/
A felvétel 2018-ban készült a Sala Orianiban, Bagnacavalloban, abban a városkában ahol a lecsajkovszkijozott :fekverohog: tampieris lemez is rögzítésre került.
https://www.ravennatoday.it/eventi/loca ... francesco/
A helyszín szép, kellően tágas, fa is van benne rogyásig ( kell az ) és az akusztikája is kitűnő. A felvétel különösen szépre sikeredett, a theorba és a pozitív orgona erőteljes jelenléte már csak hab a tortán. Ez utóbbi különösen nagy szerepet kap a Filiae maestae Jerusalem áriában. Hallgassunk csak bele egy kicsit!


youtu.be/uL55-NFNuoA


Én örülök ennek a frigynek mert Dantone végre megtanította az asszonkát énekelni. Az a Bach Erbarme dich lássuk be nem egy nagy etwas, de hát csodát sem François-Xavier Rothtól sem pedig zenekarától nem érdemes várni. Olyanok ők mint az univerzális ragasztó. Mindenre jó tehát igazából semmire, és amíg ők maszatolják a munkát addig Dantone stabilan hozza a világszínvonalat. Ez a pali nem tud kiégni. Ellenkezőleg, egyre jobb, stílusa egyre letisztultabb és ez a lemeze is az innovációs hajlandóságát és kimeríthetetlen zenei fantáziáját dícséri.
https://www.youtube.com/watch?v=kkJC8p48g6g
Jaroussky sem rossz :D , de ez a dantonés látomás egészen különleges a maga viszkózusságával, selymességével és gazdag orgonás improvizációival.

De nem csak Galou vernyákol a lemezen hanem egy tenor is, Alessandro Giangrande. Jó hangja van és hát nagyon ügyes. Olyannyira, hogy az utolsó 3 műsorszámban nem is bánom, hogy ő énekel és nem Galou. Tenor legyen akkor az előadó vagy kontraalt? Mindegy. Ez Dantone üzenete. :smile32:

És hát ott van még az RV582-es versenymű Tampieri előadásában.

youtu.be/-Wfc_cSa2vA

Nem semmi. És hogyan játsza ugyanezt Fornaciari a fonés lemezen?

youtu.be/IQnvRNqilPU


Lám, egy bizonyos szint felett a szálak és az ízlések összeérnek.
front.jpg
front.jpg (316.32 KiB) Megtekintve 624 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
tonee73
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 8316
Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
Értékelés: 3187
Tartózkodási hely: SO15 3FA

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: tonee73 » 2020.01.14., kedd 07:07

L5S1 írta:
2020.01.13., hétf. 22:18
tonee73 írta:
2020.01.13., hétf. 19:16
L5S1 írta:
2020.01.13., hétf. 15:11
Amíg chord méltánytalanul kényszerpihizik ...
Ha problémád van a dologgal, akkor megköszönném ha itt folytatnád kapcsolatos diskurzust:
viewtopic.php?f=100&t=24402
Köszi.
Minek navigálsz oda? Ott már lezártátok a témát. Vagy neked nem szóltak a többiek? Amúgy meg nincs problémám. Minden úgy jó ahogy van.
Azért, mert úgy látom (bár neked szóltak) mégsem tudod elengedni a dolgot.
Jó zenék --> Philips CD600 --> Kenwood KR4200 --> Braun L730
Jó zenék --> Marantz CD16 + Marantz ST72 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus
Jó zenék --> Panasonic SC-PMX70BEB,  Panasonic SA-PM25
Mindezek különféle madzagokkal összekötve állványokon

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.13., hétf. 22:18

tonee73 írta:
2020.01.13., hétf. 19:16
L5S1 írta:
2020.01.13., hétf. 15:11
Amíg chord méltánytalanul kényszerpihizik ...
Ha problémád van a dologgal, akkor megköszönném ha itt folytatnád kapcsolatos diskurzust:
viewtopic.php?f=100&t=24402
Köszi.
Minek navigálsz oda? Ott már lezártátok a témát. Vagy neked nem szóltak a többiek? Amúgy meg nincs problémám. Minden úgy jó ahogy van.

youtu.be/PIbN6oAGm6s
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
tonee73
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 8316
Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
Értékelés: 3187
Tartózkodási hely: SO15 3FA

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: tonee73 » 2020.01.13., hétf. 19:16

L5S1 írta:
2020.01.13., hétf. 15:11
Amíg chord méltánytalanul kényszerpihizik ...
Ha problémád van a dologgal, akkor megköszönném ha itt folytatnád kapcsolatos diskurzust:
viewtopic.php?f=100&t=24402
Köszi.
Jó zenék --> Philips CD600 --> Kenwood KR4200 --> Braun L730
Jó zenék --> Marantz CD16 + Marantz ST72 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus
Jó zenék --> Panasonic SC-PMX70BEB,  Panasonic SA-PM25
Mindezek különféle madzagokkal összekötve állványokon

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.13., hétf. 15:11

Amíg chord méltánytalanul kényszerpihizik addig átvenném tőle a régizene vonalat mert nehogy már Pécsről mondják meg a tutit ebben a kérdésben is. Ez nem gyerekek, ehhez érteni is kell. :D

youtu.be/t99KH0TR-J4


Lully jön három művel. Ezek: Dies irae, LWV 64/1; De profundis, LWV 62; Te deum, LWV 55.
Mielőtt bárki belevetné magát a lemez meghallgatásába érdemes egy kicsit utánaolvasni Lullynek.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_Lully
https://fidelio.hu/plusz/cleofide-jean- ... 79321.html

"Buga Jóska nem szép ember de gavallér". Ennyi évszázad távlatából már soha nem fogjuk megtudni, hogy pontosan milyen is volt valójában ez a fószer, még a róla készült képek sem mutatnak egyértelmű egyezséget a termetéről és ábrázatáról. Állítólag annyi szépség volt benne mint egy új traktorban. Természetét tekintve Lully egy rendkívűl ambíciózus és törtető ember volt aki sokak lábára rálépett, és bizony azok a nagyvadak akiket nem sikerült levadásznia nagyon csúnyán visszamartak rá. Állítólag befutott művészként már tök normális volt és a hegedűt sem verte már többé szét a koncertmester hátán, igaz a modora továbbra sem tükrözte annak a főúri közegnek a kifinomultságát amelyben végül is az egész életét töltötte.

" 4. Lully keveset törődött a "zenei szép"-pel. Ez annyiban érdekes, hogy a burgundi zene, mint a reneszánsz első kontintetális megnyilvánulása pont erről lett híres, és a Lully előtti vérbő francia chanson irodalom pezsgő életörömöt áraszt. Lully szárazzá, az olaszok számára érthetetlenné tette a francia zenét; mindezt olaszként. Sőt a franciákat is süketté az olasz zenére! Ezt jól mutatja, hogy francia zenében szocializált elmék képtelenek voltak az olasz módi imitálására. Lully zenéje szolgálja a drámát, a firenzei minták szerint. Ezért egy járatos, érzékeny hallgató számára sokkal kevesebbet ad zeneileg, mint egy profi, pl. Rameau művészete. Lullynél még egy tisztességes dallamot is nehéz előásni. Zenéjének lényege a manír, a pompás külsőségek, a felszínesség."

Telitalálat, különösen ez a dallam dolog. Van itt három latin nyelvű, zenekarra, szólistákra és kórusra írt nagy motetta és bár tök jól hallgathatók és van egy nagyon sajátos, senki mással össze nem keverhető feelingjük mégsem tudok felidézni belőlük egyetlen dallamfoszlányt sem. Ez a DIES IRÆ, LWV.64/1 annyira egysíkú, annyira nincs benne semmi váratlan, hogy talán még a tételek előjegyzése sem változik meg az előadás folyamán. Végig mollban szól az egész, érzelmesen, végtelenül kifinomultan, a német barokk előadói gyakorlattól gyökeresen eltérően. Én szeretem a francia barokkot, a könnyedségét, az eleganciáját és az ahogyan elvárja Alarcon zenészeitől a díszítéseket hatalmas örömmel tölti el a szívemet. A felvétellel akár tanítani is lehetne. :smile32:

RECORDED IN FEBRUARY 2018 AT CHAPELLE ROYALE DU CHÂTEAU DE VERSAILLES.
A szakrális művek szakrális térbe valók és a hely visszhangossága bár kezdetben kicsit furcsa ,de gyorsan hozzá lehet szokni. Ez azért nem az a tipikusan überbrutál hifis minőség mint amit már jó ideje megszokhattunk az alphától, de én azt mondom, hogy soha rosszabbat. El ne felejtsem hozzátenni: élő előadásról van szó, köhécseléssel és vastapssal a végén. Szép munka, profi munka.

youtu.be/3G4Dc1NjKXA
cover.jpg
cover.jpg (711.05 KiB) Megtekintve 896 alkalommal
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5951
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2644
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2020.01.12., vas. 12:43

Én is játszottam anno ezt a művet, jól leteremtettek volna a zeneiskolában, ha így játszottam volna, az biztos, de nem is jó ez így.
A tréfás megjegyzésem félrement, arra szerettem volna utalni, hogy chord Bach" lenézése " átsugárzódott volna esetleg Telemannra is, ha sok ajánlat lenne, ráadásul keresztapja volt C.P.E Bachnak...:D
dunaudio.hu

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.11., szomb. 23:48

Nézegetem ezt a frankfurti zenekart és nem értem a hangszerek elrendezését. Jobbra és balra vannak a hegedűk, középütt a csellók, 10 óránál a bőgők, a kürt és a trombita natúr, a timpani korhű viszont az ütője puha...nem kicsit eklektikus az egész.

Bach és Telemann esetén meg nem azon kell aggódnod, hogy fogják-e a fórumon hallgatni hanem inkább azon, hogy milyen felfogásban.

Tessék, ez Walter Gieseking véleménye Bachról. Szerinted a modik kizárnák őt ezért a fórumról? Ugyan. Még meg is köszönnék neki a szép muzsikaszót. :fekverohog:

youtu.be/zscIwjtVLuQ
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5951
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2644
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2020.01.11., szomb. 22:04

Ó, ez a lemez meglehetősen híres. A hdcd szerintem méltatlanul hunyt ki, a 20bit pont elég mindenre, a mai napig szélessávban -nem "A" súlyozással- ami lófaß esti fénnyel adat-, nem tud többet egyik dac sem. Ráadásul teljes kompatibilitás megvolt, ha tudta a hdcd-t a cédajátszó, hát lejátszotta, ha meg nem, akkor csak 16 bittel. Hiába, az üzlet az üzlet, meg erősebb blöki vakkant, stb.
A Telemann felvétel valóban nagyszerűek, remélem, nem jár úgy az avx-en, mint Bach :smile29:

Egy nagyszerű mű, szerintem élvezetes előadásban, persze elfogult vagyok, mert egyik kedvencem játszik :D

youtu.be/xr9KmgDFwMc
dunaudio.hu

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 487
Csatlakozott: 2019.01.21., hétf. 20:20
Értékelés: 288

Re: Társalgó-avagy-a-béke-szigete

Hozzászólás Szerző: L5S1 » 2020.01.11., szomb. 20:52

HDCD 1997-ből brutális hifis minőséggel és jó nehéz darabokkal. Az a csalogányos cucc az album közepén különösen rendben van. :smile32:
https://referencerecordings.com/recordi ... of-spring/

youtu.be/c78Ea3Rgn_0
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

Válasz küldése

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”